Hra o trůny bude mít 2. řadu!

upraveno 1. února 2014 v 2. řada
Dva dny po celosvětové premiéře bylo oznámeno, že HBO natočí druhou řadu seriálu Hra o trůny.

Odklepnutí dalšího natáčení se očekávalo již několik dní před premiérou, HBO už vydávalo jisté signály. Přesto si počkali na první čísla sledovanosti. Výsledek prvního dílu (po třech uvedeních 4,2 mil.) byl natolik dobrý, že nebylo nad čím váhat.

Dalších 10 dílů seriálu se zaměří na děj knihy Střet králů. Vypadá to, že GRRM bude psát scénář k...

Číst celý článek zde
123578

Komentáře

• upraveno 1. srpna 2011
    Problém je, že to ve srovnání s knižní předlohou působí jako strašlivě laciné brakové fantasy pro MTV teenagery, kteří dřepí před telkou, jásají, že se to hýbe a plácají se do mastné zadnice poseté trudy velikosti křepelčího vejce.
    Hm, tak tahle generace a tihle lidi seriál poslali velmi rychle k šípku, protože "se tam kua nic neděje a pořád tam někdo jenom mluví a ta knížka je strašně tlustá, voe. cože? těch knížek je jako víc, jo?".
    Lacině působí třeba polský Zaklínač, naopak Game of Thrones je až na pár drobností vizuálně velmi vydařená.
  • upraveno 1. srpna 2011
    Milý Khadgare, on je taky Zaklínač mnohem lacinější než Píseň. Nemysli si, že nemám bělovlasého vlka ráda (nemá on něco společného s Duchem? Oba hrozně drsní a velcí...), alespoň v deseti se mi ukrutně líbil, včetně ságy, jejíž konec mne neurážel ani zdaleka tolik jako teď, ale mezi oběma knihami s jejich seriálovým zpracováním je zhruba stejný propad. U písně je o to ostudnější, že propásli naprosto výjimečnou šanci. Nebo ne, šance nebyla, na tak dobrou knihu neměli ani mít nebudou, měli zrecyklovat Zaklínače! :)
  • upraveno 1. srpna 2011
    Spíš na tak rozsáhlou ságu neměli. Kdyby to bylo kratší, mohly z toho být filmy a větší rozpočet. Jenže by to zas nebylo tak zajímavé. To si halt nevyberete - GRRM si vybral to jediné možné, HBO, vždycky ho chtěl a dostal ho. Ještě že tak. Co by s tím asi tak provedlo Showtime, Starz apod.
  • upraveno 1. srpna 2011
    Musíš si ale uvědomit, že na dnešní dobu a na to, co tam všechno je, je Game of Thrones levný seriál. To mi nikdo z hlavy nevytluče. A přitom lacině nepůsobí! Nedokážu na 100% posoudit literární úžasnost knihy a příběhu, ale dokážu si spočítat a zasadit do kontextu náročnost produkce seriálu tohoto ražení.

Alek: Showtime? Asi tak 4x víc sexu a 3x víc krve.
  • upraveno 1. srpna 2011
    Hergott, tady se nám ale diskuse rozjela! :-))
  • upraveno 1. srpna 2011
    Ako tá kritika je zas prehnaná, pozrite sa na seriály Merlin, či Camelot. Tie vyzerajú ozaj lacne. Či ste očakávali ságu v podaní Spratacusa? :) V každej druhej scéne more krvi a sexuálnych scén dolnené hláškami ako Jupiter's cock :). Dokážem uznať kritiku seriálu vzhľadom na knižnú predlohu. Áno, povedali sme si u každého dielu. Ale myslím si, že táto kritika seriálu danéhe žánru ku súčasnej úrovni seriálov, rozhodne nie je na mieste. HBO podľa mňa odviedlo fakt kvalitný kus práce a za to si ich vážim.
  • upraveno 1. srpna 2011
    Izak_Rym_Pirko: Jaká je tvoje představa ideálního zpracování (pro jistotu dodám - kdyby se měl seriál za každou cenu točit)? Uvažujeme ale pragmaticky...
  • upraveno 2. srpna 2011
    Svatokrádež! Některým sáhli na modlu a dovolili si natočit seriál (vydat figurky, kalendáře, hry a jinou komerci). Dyť je to jenom zábava. A nejvíce se baví GRRM a dostává za to ještě zaplaceno.

Nedokážu si představit, jak by se mohli víc držet předlohy. Zvláště když to srovnáme s Camelotem, Seekerem a jinými zplácaninami. Je jedno, jestli je Twin plešatý nebo má bujnou hřívu, hlavně že herec umí hrát.
    První díly Harryho Pottera se držely předlohy a byly zkritizovány jako obrázky ke knize. Film a seriál musí být funkční sám o sobě, což GoT je.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 2. srpna 2011
    Vidim to obdobně. Ne že bych byl naprosto spokojenej úplně se vším a občas je na seriálu vidět určitej ořez (především finanční), ale třeba co se týče herců dám radši přednost dobrýmu herci před typově pobonějším, kterej ale dobrej nebude. Nějaký obočí je mi u...
  • upraveno 2. srpna 2011
    Ano, zábava. Popcornová zábava pro masy. Jenže tak to dopadnout nemělo! Píseň ledu a ohně je ve své knižní podobě kombinací zábavy a umění. Cokoliv komplikovanějšího ale pro všechny případy HBO osekalo, zřejmě proto, aby se otroci blikajících bedniček moc neznepokojovali. Podobný (a ještě zjevnější) problém je třeba u knihy a filmu Jméno růže. Bez předlohy by se mi ten film třeba líbil a řekl bych si, že je to zajímavá atmosférická detektivka. Ale kdo knihu četl a vidí, kolika vrstev se zbavili, je tím spíše znechucený... zkrátka chňapli po výrazné značce, hlavně z propagačních důvodů.

Jistě, je mi jasné, že kdyby z Hry o trůny neudělali bezduchost určenou typickému divákovi, zřejmě by měli o hodně menší sledovanost. V takovém případě ale nemuseli sahat zrovna po Písni... prvoplánově zábavová je přece drtivá většina současné fantasy produkce! A neříkám, že to je špatně, já sám si ryze zábavné knížky čas od času za účelem oddechu rád přečtu. Jenže nejen zábavou a kolotočářstvím je živ člověk, natožpak zlovlk. V kinematografii je trend masové tuposti ještě silnější (kvůli většimu tlaku na zisk a většimu množství lidí pracujícím na jednom díle), proto jsem vděčen za každé dílo, které tuhle frontu negramotnosti trochu naruší. Hra o trůny měla jako jedna z mála fantasy šanci, kvůli nenažranosti tvůrců o ni ale přišla.

Co se týče "lacinosti", ta vůbec nemá co dělat s rozpočtem. Naopak, většinu rozpočtu zřejmě zhltly různé "děsně drsné" scény.

A skutečně nechápu, proč bych měl HBO opěvovat jen proto, že jiní by to pravděpodobně zfilmovali ještě hůř. Pro mě je v podstatě jedno, jestli to dopadlo jako šíleně špatný fantasy "brak", nebo jako lehce nadprůměrný fantasy "brak". Já jsem jen smutný, že se nenašel nikdo odvážný, kdo dělá věci po svém, a ne podle toho, jak mu káže dav diváků se základním vzděláním (nemluvím o vás, aby si to někdo nevzal osobně). Montérky a vidle nás zase jednou převálcovaly. Lííídl je levnýýýýý!
  • upraveno 2. srpna 2011
    Kdybych měl napsat, dvacet věcí ze seriálu, které mi přišly oproti knize špatné, určitě by to nebyl problém. Stejně tak vypíchnout dvacet věcí, které mě nadchly, by bylo velmi jednoduché. Některé scény se určitě daly udělat mnohem lépe, jiným nelze vytknout ani Ň. Ale po pitvě je každý generálem...
  • upraveno 2. srpna 2011
    Léto: Jiní by to určitě zfilmovali hůř :-D
  • upraveno 2. srpna 2011
    Je to prostě třeba odlišovat. Výborně to funguje směrem seriál -> kniha. Opačně je problém a jsem přesvědčen, že to ani nemohlo v případě takhle rozsáhlé ságy dopadnou jinak.

To není o odvaze, respektive přesně duo D&D a HBO prokázalo imo neskutečnou odvahu - až jsem si klepal na čelo, jak byli třeba odvážný stran prologu a jeho vypouštění do světa.

A vůbec se mi líbí to, o čem Léto mluví - o té odvaze, netuctovosti, originalitě. Jen mi tam GoT přesně pasuje...
  • upraveno 2. srpna 2011
    Bohužel všechno se točí kolem peněz. Obzvláště filmy a televize, kde jsou velké vstupní náklady. Ještě že knížky se dají psát a publikovat (elektronicky) zadarmo.
    Seriál je pak výplň mezi nekonečnými reklamami, nic víc.
    Zase na druhou stranu se Píseň proslavila a masy se dostanou ke kvalitní četbě, kterou by jinak odhodili za moc složitou.
  • upraveno 2. srpna 2011
    Mně je nějak úplně jedno, jestli to někoho přivede ke knížkám. Jak říkal Léto - Jméno růže je fajn film. Knížku jsem nečet. Stejně tak je GoT snad fajn pro lidi, co ságu nečetli. Je pro mě spíš důležitý, že ten seriál sám o sobě funguje a je kvalitní. A snažím se to nevztahovat ke knížce, kde to prostě vždycky prohraje. Srovnávám jen zážitky.
  • upraveno 2. srpna 2011
    Jaká je tvoje představa ideálního zpracování (pro jistotu dodám - kdyby se měl seriál za každou cenu točit)? Uvažujeme ale pragmaticky...
    Odpověď najdeš ve druhém a třetím odstavci Létova "článku", nicméně, mám-li to shrnout... Ideálu samozřejmě v rámci filmového zpracování není možno dosáhnout, ne u tak složité ságy, protože by se na to téměř nikdo nedíval a vlastně by to ani nešlo natočit. "Ideálu" v rámci tvých měřítek... Kéž bych věděla s jakou přísností mám uvažovat, když budu hodně pragmatická, dá se obhájit i ten Zaklínač. Přikloním-li se k realitě, opravdu všechno musí být sračka, hlavně ať byznys kvete, budu-li až sansovitě romantická... Ten jejich "ubohý" rozpočet by jim možná mohli ještě zkrouhnout, třeba by nestavěli podivné Měsíční dveře a nevytvářeli mimozemská Orlí hnízda, možná by se zamysleli nad tím, proč by Drogo neměl brát do holých rukou kotlík s rozžhaveným zlatem a jaké je asi klima v Králově přístavišti. Nerozjížděli by Catelininu detektivní kancelář, dokonce by snad udělali z Žofrého elegantní princátko a ze Sansy rozkošnou dámu, ne přepadlé strašidlo... Nemám sílu všechno znovu jmenovat, dokonce jsem vynechala i obočí, což o něčem svědčí. Mělo to být shrnutí, tedy tak, nešlo by to natočit ideálně, ale mnohem lépe, aniž by to muselo být vykoupeno drtivě nižší sledovaností (byť by o nejednoho fanouška seriálu přišli).
    Jiní by to určitě zfilmovali hůř :-D
    Obávám se. že jakmile by se seznámili s filmařskou technikou, nedali by na svůj svět dopustit... :)

Ben Nevis, sice se k ní dostanou, ale neodhodí ji i tak,po pár kapitolách? (Jinak souhlasím, jsi jeden z mála, kteří chápou co nám na tom vadí :), já osobně sice za ten příliv fanoušků také nejsem ráda, hloupí lidé degradují dílo, na druhou stranu to ale zjevně vábí i inteligenější část populace, což je dobře).
  • upraveno 2. srpna 2011
    Podobný (a ještě zjevnější) problém je třeba u knihy a filmu Jméno růže. Bez předlohy by se mi ten film třeba líbil a řekl bych si, že je to zajímavá atmosférická detektivka. Ale kdo knihu četl a vidí, kolika vrstev se zbavili, je tím spíše znechucený... zkrátka chňapli po výrazné značce, hlavně z propagačních důvodů.
    No vidíš, a mě se film líbí i přes to. :-) Nacpat do filmu všechny ty filosofické myšlenky, politické problémy první poloviny 14. století a všechny postavy, to prostě nešlo. Možná kdyby z toho udělali seriál... :-) Samozřejmě, nemuseli z toho udělat v závěru takový happyend a otázku, proč se tam františkáni s papežovými zástupci přou, mohli trochu více rozvést, ale jinak je film v zásadě funkční, dívatelný, a já nevím, co od něj za těchto podmínek chtít více. Film a kniha jsou dvě rozdílná média, to, co funguje v knize, nemusí fungovat ve filmu a naopak.
  • upraveno 2. srpna 2011
    Alek: Zřejmě jsi v tomhle ohledu schopnější. Já to nedokážu (a Pírko taky ne). Knížku jsem četl, a tak to k ní vztahovat musím. Ale dobrá, třeba jednou přijde doba, kdy knihy zaniknou a negramotnost dosáhne sta procent. Tehdy bude asi dobře, že seriál existuje. :-)

Olorin: Nu, sám o sobě je ten film koukatelný, ale je úplně o něčem jiném než kniha. Nabízí se tedy otázka, proč to má shodný název. Jedno je bulvární detektivka na nedělní odpoledné, druhé zase patří k nejvýznamnějším literárním dílům 20. století.

To, že kniha a film jsou rozdílná média, samozřejmě chápu. Přesto se občas film podle knihy povede. A na tom, jestli se drží nebo nedrží původního dílu, až tolik nezáleží. Jen bych chtěl podotknout, že pokud se někdo pokouší natočit film na základě geniální knihy a chce ho udělat tak, aby byl výrazně odlišný, musí být sám géniem, aby se i filmové zpracování za geniální dalo považovat.
    Příklady: Markéta Lazarová, Osudy dobrého vojáka Švejka, dejme tomu i ten třetí Potter (výrazně odlišný od knihy, ale stejně kvalitní). Někdo by mohl jmenovat Kmotra, Spalovače mrtvol, Zelenou míli, Shawshank a kdesi cosi.
  • upraveno 2. srpna 2011
    Ideální by bylo, kdyby se knížky nechaly na pokoji a do jiných médií vymýšlely originální příběhy. Ale méně namáhavé je vzít něco, co už funguje a předělat to do jiného formátu. Navíc autor díla si ještě vydělá prodejem práv.
  • upraveno 2. srpna 2011
    Léto: Asi jsem prostě jen méně náročný (i když i to má své meze) než ty, co týče převodu díla literárního na dílo filmové. :-) Bohužel, bylo by to krásné, kdyby filmy natáčeli samí géniové a v knihkupectví byla k mání jen samá kvalitní literatura. Jenže já jsem realista, a proto jsem vděčný, za každý alespoň trochu nadprůměrný film (což si troufám tvrdit, že Jméno růže je), jsem vděčný za to, že v knihkupectví se mezi těmi regály plnými přihlouplých románů pro náctileté najde nějaký ten zajímavější titul. A proč jsem vděčný i za to málo? Protože si uvědomuji, že by to mohlo být mnohem horší! :-)

Ben Nevis: Ano, to by bylo nejlepší. Jenže nezapomínej na tlak fanoušků, ne každý je takový puritán jako Léto, ale najde se spousta takových, kteří nápad s převodem svého oblíbeného dílka na filmové plátno nadšeně vítají. No a těm ostatním, co by raději čtenářovi nechali, co jest čtenářovo a divákovi, co jest divákovo, nezbývá, než se podvolit, nebo tento trend vesele ignorovat. ;-)
  • upraveno 2. srpna 2011
    Já beru filmy a seriály jako tip na dobrou knížku. Když se mi něco líbí a vidím, že je to podle něčeho natočeno, jdu si sehnat předlohu. :-) Není jednoduché najít mezit tím balastem dobrý román, zatímco filmů není tolik.
  • upraveno 2. srpna 2011
    Léto, Izak_Rym_Pirko: Jste na mně moc rafinovaní :-D Ale ten pseudoumělecký styl písemného projevu vám žeru....
    upraveno 2. srpna 2011
    Izak_Rym_Pirko: Heh, že to je ale důvodů, a jak chytrých... Ne, pardon, vesměs jsou to koniny :))

Otázka elegantních pricátek či přepadlých strašidel je s prominutím věc osobního vkusu nikoli objektivní skutečnosti. Já jsem hlavně rád, že představitel Pejraka - totiž Joffreye skvěle hraje a dávám přednost dobrýmu hraní před ideálním vzhledem. Totéž platí pro ostatní námitky stran vzhledu (snad u Renlyho bych to bral).
    Kotlík - měl dvě docela dlouhý madla. Spíš bych se zamejšlel nad tím, že dle knihy se to zlato vůbec roztavilo v ohni z dřeva. BTW knize by se dalo vyčíst víc logickejch kiksů, třeba jak někdo může lukem dostřelit na cca 200m vysokou Zeď. Leč to není problém seriálu.
    Přístaviště - dle mejch představ z knihy takový subtropy, natáčelo se na Maltě, nevim co bych vytknul.
    Orlí hnízdo - o tom se namluvilo až až, nelíbilo se mi zvenku, ale nelíbilo se mi ani Minas Tirith nebo Helmův Žleb. U toho kvalita nepadá.
    CSI Zimohrad je sranda :))

Kol a kolem, sám mám veľa výhrad, neshledal jsem však žádnou natolik předlohu či adaptaci ničící, že bych odcházel nas-kakán.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 2. srpna 2011
    Naprostý souhlas s flankerem.
  • upraveno 2. srpna 2011
    BTW knize by se dalo vyčíst víc logickejch kiksů, třeba jak někdo může lukem dostřelit na cca 200m vysokou
    Co když střílel obr ? :-))) JJ to je pravda ani dlouhý ang luk by neměl šanci ....
  • upraveno 2. srpna 2011
    Podle příspěvků od Léta to vypadá, že kniha Game of Thrones je literárně naprosto dokonalá, že je to jedinečné veledílo. Nějak to vynášení do nebes nechápu, protože Píseň je skvělá fantasy, to ano, ale tím to končí.
    Masovost a tupost filmové produkce jsou třeba seriály Spartacus, případně ty výše uvedené frašky. Nikoliv ale Game of Thrones.
  • upraveno 2. srpna 2011
    pirko, leto - vašemu postoji vůbec nerozumím

a neměl každé oko jiné!!!!!
  • upraveno 2. srpna 2011
    ja byla knihou nedotcena, kdyz se ke mne serial dostal....a ani po precteni knizek nemam nejaky vetsi problemy se ztvarnenim. A Eryie je zrovna jedno z mych oblibenych, az budu mit cas a nakoupim dilky, tak budu stavet z lega, az se ze mne bude kourit. Moc se mi libi ty schody. Na druhou stranu...knizky jsem zhltla tak rychle, ze popisy jednotlivych mist si ani moc nepamatuju.
    Obecne vzato, lidi kteri prectou nejdrive predlohu, tak vzdy uvidi na filmovem zpracovani neco spatne. Jediny film, ktery absolutne presne odpovidal me predstave, byl Pycha a predsudek s Keirou Knightley, kterou jinak nemuzu ani vystat. To souzneni s mou predstavou o lidech, domech a jednotlivych mistnostech bylo tak obrovsky, ze na to koukam porad dokola a ani po 3 letech se mi to nemrzelo.
  • upraveno 2. srpna 2011
    já osobně sice za ten příliv fanoušků také nejsem ráda, hloupí lidé degradují dílo
    a tohle prosím vysvětlit - pokud výbornou knihu (třeba Hru) dám obecnímu blbu k přečtení, už to není výborná kniha, ale jen chvalitebná?
    U písně je o to ostudnější, že propásli naprosto výjimečnou šanci. Nebo ne, šance nebyla, na tak dobrou knihu neměli ani mít nebudou...
    úsměvné - a teď mi prozraď, co sis šlehl.
    upraveno 2. srpna 2011
    pokud výbornou knihu (třeba Hru) dám obecnímu blbu k přečtení, už to není výborná kniha, ale jen chvalitebná?
    Intelektuální arogance :))
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.