Hra o trůny bude mít 2. řadu!
Dva dny po celosvětové premiéře bylo oznámeno, že HBO natočí druhou řadu seriálu Hra o trůny.
Odklepnutí dalšího natáčení se očekávalo již několik dní před premiérou, HBO už vydávalo jisté signály. Přesto si počkali na první čísla sledovanosti. Výsledek prvního dílu (po třech uvedeních 4,2 mil.) byl natolik dobrý, že nebylo nad čím váhat.
Dalších 10 dílů seriálu se zaměří na děj knihy Střet králů. Vypadá to, že GRRM bude psát scénář k...
Číst celý článek zde
Odklepnutí dalšího natáčení se očekávalo již několik dní před premiérou, HBO už vydávalo jisté signály. Přesto si počkali na první čísla sledovanosti. Výsledek prvního dílu (po třech uvedeních 4,2 mil.) byl natolik dobrý, že nebylo nad čím váhat.
Dalších 10 dílů seriálu se zaměří na děj knihy Střet králů. Vypadá to, že GRRM bude psát scénář k...
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Se ztvárněním hradů jsem měla celkově problém. Zklamáním byl hned zkraje Zimohrad, a pak i Dvojčata. Ta řeka mezi nimi byla moc krotká a široká. V téhle oblasti by nějaký předlohy znalý dohlížitel té výtvarnici jen prospěl.
Kniha je sice užasná, snad to nejlepší co jsem četl krom zaklinače (zas tak moc knížek přečtenejch ale nemám) genialitu v ní ale nevidím.Řekl bych že serial dělá dokonce knize a autorovi službu když lidé jako já po dokoukání jdou koupí a přečtou knížku.
To že je serial trochu jednoduší musí být, sám jsem se první 3 díly jen tak tak orientoval ve jménech.Serial nebo film bude jen těžko lepší než knižní předloha tenhle serial ale knížce rozhodně ostudu nedělá.
Píseň se samozřejmě dá číst jako prvoplánové fantasy, obzvlášť pokud nemáte moc zkušeností s literaturou. Ale je to přece jen trochu škoda. A v takovém případě samozřejmě nepochopíte, co nám vadí na tom, když tvůrci zlikvidují všechno, co tenhle jednoduchý zábavní rámec alespoň trochu přesahuje.
Píseň vcelku výjimečná je, obzvláště ve srovnání s jinými legendami žánru fantasy. Ale jak už jsem řekl, kombinuje v sobě velkou čtivost s uměleckou hodnotou; a tudíž se zákonitě najde dost fanoušků, kteří oceňují jen tu první složku a myslí si, že mají v ruce zábavný brak (protože to nenapsal Joyce a protože se to dá číst).
Výtečná kniha samozřejmě zůstane výtečnou, ať ji už přečte kdokoliv. Pozornost různých myšlenkových Wun Wunů je spíše urážkou oné knihy než nějakou degradací, ale upřímně řečeno, mě osobně to až tolik netrápí... knihy povinné četby a doporučené literatury tím trpí už desítky let, tak ať si svůj kalíšek hořkosti vypije i píseň. Stejně to za nějaký čas přejde...
Spartacus a jemu podobné seriály jsou asi ještě přízemnější, to je možné, většinu těch, o kterých mluvíte, jsem z pudu sebezáchovy ani nezkoušel sledovat. Jenže od těch jsem ani nic světoborného nečekal, zatímco tenhle seriál na to šanci měl.
Hádky tady mě upřímně řečeno moc nenaplňují, takže se už moc neobtěžujte s odpovídáním na tenhle příspěvek. Své argumenty, urážky, výpady a spektakulárně elokventní ekvilibristiku si nechte pro Izáka. Bude rád.
Nemyslím, že to u knihy platí stoprocentně stejně, třeba mně se Píseň tímto naprosto neznechutí, ale už nebudu mít důvěru k lidem, kteří mi poví, že to znají a je to skvělé, už mně to nenadchne, a možná se budu bát povídat si o tom s nimi...
V první ze tvých citací je uveden rod mého já, přezdívka nutně nemusí korespondovat s pohlavím ;). Nicméně možná to byl jen překlep, pokud ano, nežer mne!
Každopádně jakožto arogantní intelektuál a pseudoumělec úplně nechápu, proč bych si měla něco šlehat a už vůbec ne v souvislosti s tvojí citací.
A Daarie, tebe nechám (s Dany) na pokoji.:P
Je mi některých lidí skutečně líto :-( Ale co - žij a nech žít, nemá smysl se čtením takovýchto příspěvků rozčilovat :-)
Ale třeba až uslyšim resp. si přečtu nějaký fakta jasně dokazující, kde že tak strašně adaptace oproti předloze ztrácí na umělecké hodnotě, možná budu tu kritiku brát v potaz. Zatim tu spíš pročítám stanovisko uraženýho skalního fandy, že to neudělali podle něj, páč on i narozdíl od autora jedinej ví, jak to měli natočit, než uměleckýho kritika :)) (Werich by řek on autor je vůl a Léto neni).
Dreamer: Tak šup, před svatou komisi a dokázat, že jsi hodna.
Ad skladník ve šroubárně - v jiném místě filmu nicméně chudák skladník přiznává, že k čemu mu bude ve šroubárně "laudo", "laudare". :-))
Jen tak pro srovnání... Pán prstenů měl na cca 10 hodin 400 milionů usd (v dnešních penězích). Hra o trůny měla na stejných cca 10 hodin milionů 60. Ano, Pán prstenů měl mnohem větší trikovou náročnost, ale ty triky taky byly za úplně jinou cenu. Mzdy hercům byly v poměru k rozpočtu možná menší než u Hry. Co tím chci říct... Na řekněme 95% možného se dostaneš za těch 60 míčů. Ale aby se to posunulo na třeba 99, tak potřebuješ klidně i dalších 60. Takže já opakuji, za těchto podmínek je seriál Hra o trůny obrovský úspěch.
Ale hádám, že i tak to GRRM totálně podělal, zničil si svoje dílo a ještě si to strašně pochvaluje. To je blbec, co...
Ale Píseň se na to nehodí, protože o její komerci už svědčí to, že se u nás překládá a všude se dobře prodává. Není to nadčasové dílo kulturní hodnoty, pouze epická sága. Poznamenala mne pouze v tom, že všechny ostatní fantasy u mne degradovala na brak, protože málokterý spisovatel kalibru GRRM se tomu žánru věnuje.
Každopádně žádný seriál nemůže knize ublížit, i kdyby dopadl hororově.
Zaujalo mě to srovnání s LOTRem a vidím v tom ten základní rozpor. Já třeba nevidím velký rozdíl mezi adaptací LOTR a GoT. Naopak vidím velkou inspiraci tvůrců GoT u LOTRa - nebojí se do toho příběhu hrábnout, i když vědí, že to přinese vlnu nevole. Tohle asi neni vůbec jednoduchý a tuším za tím rozhodnutím dlouhé debaty. Ono to u toho LOTRa nebylo zas tak úžasný, jak se to tváří v těch bonusech, nenechte se mýlit. Spousta z nich knihy četlo až během natáčení. U scénáristů to platí to jo. Ale to je stejné u GoTu - Benioff, Weiss, Cogman, nemluvě o GRRM. Problém vidím v osobě, která tvořila lokace - tam opravdu chybělo zapálení, snaha adaptovat věrně Martina - ale to je pro mě detail, stejně jako v LOTRovi to každý vidíme trochu jinak a vznikla trochu jiná Středozem, než kterou vidíme při čtení příběhu.
Nevim no, pořád nějak nevím, že těch pár detailů mohlo znechutit pár lidem celý seriál, který sám o sobě je skvělý. Asi velká očekávání - dneska ráno jsem dočetl Tanec s draky a vím tak, jaké to je, když jsou vaše velké naděje šeredně zklamány - ale o tom kdyžtak jinde :-(
EDIT: aha, v diskusi popsáno.