Filmové souboje
Padlo tu několik poznámek o soubojích v seriálu. Někdo je chválí, někomu přijdou trochu pomalé. Tak mě napadlo založit téma filmové souboje, samozřejmě míněno především ty chladnými zbraněmi. V kterém filmu/seriálu vám tahle věc přišla dobrá či přímo výborně zvládnutá a kde je to naopak slabé či přímo odfláknuté?
BTW ještě bych měl dopředu říct, že nemám moc na mysli komixové stylizace ala 300 nebo asijské běhání po vodě a lítání ve vzduchu...
BTW ještě bych měl dopředu říct, že nemám moc na mysli komixové stylizace ala 300 nebo asijské běhání po vodě a lítání ve vzduchu...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.

Komentáře
Musim rict, ze postavit sermirske vystoupeni na 45 min je dost heroicky vykon na fyzicku. Vlastni serm je jen na par minut, ale zato je v nem hned nekolik souboju. Malokdy to jde jeden vlstni souboj pres 10min. A to jak ve zbroji (tam hlavne), tak i beze zbroje.
Je treba rict, ze francouzske fleretove souboje jsou v tomhle velmi specificke, protoze tam neslo ani o to vlastni zabiti, jako spise o formu zabiti a zesmesneni soupere. Casto se vlastni serm prokladal "kecacimi" pasazemi na ucet soupere. Dalsi veci, ktere delaly z francouzsky souboju trochu komedii bylo velmi oblibene "cuchani ke kapesniku", ktery byl navonen ruznyma drogama. Takovej fetis.
Co se souboji ve zbroji tyce, tak v plne platove zbroji se postavite za cca 2 vteriny. S krouzkovkou a dalsim krytim to samozrejme trva o par fousu dele. To, ze se ti dva rytiri nemohli pak postavit prisuzuju k tomu, ze se bili v turnajove zbroji (tezka zbroj do sedla, na kterou vas v podstate bud tahali kladkostrojem nebo jste si nasedli z vysky. Jakmile jezdec spadl, nezvedl se). Souboj ve zbroji je jiny nez beze zbroje, protoze ucinne vyuzivate kryti celou plochou tela a zpravidla casto ani nekryjete mecem. Zaroven je to ale velmi fyzicky namahave, takze jak spravne podotkl Sarven a pred nim Barristan Selmi pri rozhovoru s Robertem, jakmile vam dojde vydrz, jste v haji jako Bata s drevakama.
Dalsi veci je, ze nemecky serm s jeden a pul rucnim mecem, hlavne v pozdejsim obdobi (cca 15.-16. stol.) a hlavne pro bezneho obcana (tedy cloveka, ktery nenosi platovou zbroj denne do prace), byl serm doveden na velice rychlou zalezitost, a zbrane byly vskutku lehoucke, skoro stejne tak lehke jako byly ve stejne dobe italske rapiery. Vlastni serm se pak vedl jen ze zapesti. Malokdy se naprahovalo z ramene. Tento druh sermu se u nas v cechach dochoval v ruznych knihach, jejichz prekladem se proslavil Petr Zakac z Brna. Ve spolupraci s Petrem Vytopilem vedou v tomto duchu sermirskou skolu. U nas se tomu venuje Borek Belfin, ktery do toho klade sve prvky a zkusenosti ze Street Fightu.
Dalsi veci, treba jako, vyvoj mece v rapier je na dalsi diskusi. Tak zas jindy:)
Byls rychlejší. :-D
BTW to o tom pocení mi připomělo jeden příklad z pravidel Dračího doupěte: "Barbar hrun uběhne sprintem 14 mil (však je to také hrdina)." :)
Flanker: S tím štítem jsi byl rychlejší...sakra:-)
Pardón že jsem to kopíroval nechtělo se mi to psát znovu :-D
Pardón že jsem to kopíroval nechtělo se mi to psát znovu :-D
Je to zkrátka hrdina, když si zakládal postavu dobře si nazázel kostkou a eště pravidelně trénoval. Dokážeš ty to co Šebrle? Ne. Je to důkaz, že Šebrle je nadán nadpřiroze-hm-nými vlastnostmi? Nikoli.