Filmové souboje

upraveno 22. května 2011 v Film a televize
Padlo tu několik poznámek o soubojích v seriálu. Někdo je chválí, někomu přijdou trochu pomalé. Tak mě napadlo založit téma filmové souboje, samozřejmě míněno především ty chladnými zbraněmi. V kterém filmu/seriálu vám tahle věc přišla dobrá či přímo výborně zvládnutá a kde je to naopak slabé či přímo odfláknuté?
BTW ještě bych měl dopředu říct, že nemám moc na mysli komixové stylizace ala 300 nebo asijské běhání po vodě a lítání ve vzduchu...
12467

Komentáře

• upraveno 22. června 2011
    Ten film je přístupný až od patnácti. Ani to tě nenalákalo???:-))
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 22. června 2011
    To je přece pro 12-14letý největší tahák.
  • upraveno 23. června 2011
    Já si přesto myslím, že ironii a absurditu tohoto filmu ocení spíš starší divák. Samozřejmě chápu, že můžeš mít k takovým filmům odpor. Já zas nikdy nekoukám na horory (i když mohou být kvalitní) a filmy kde se jen mihne vyhlazování židů. Takže některé známé a jistě kvalitní filmy jako Schindlerův seznam nebo Pianista, jsem sám sobě zapověděl.
    upraveno 23. června 2011
    Já věřím, že to má intelektuelní rozměr, ale některý věci maj asi na mě tý absurdity trochu moc, tak je nedokážu (d)ocenit. Prostě film, kde holčička co pronáší věty "tak se ukažte vy kundy" ke mě nějak ne ane proniknout.
    Že se tak ptám, proč zrovna horory filmy o holokaustu?
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 23. června 2011
    Že někdo nekouká na horory, to chápu. Vzhledem k tomu, že v dnešní době nejsou horory ten správný tahák do kin. Málo kdo do nich investuje čas nebo peníze a potom vznikají jen samé podprůměrné sračky. Holokaust nebo Absurdní komedie taky chápu. Ale proč si odepírat ty nejlepší filmy onoho žánru nebo tématiky?
    upraveno 23. června 2011
    Právě tak.
  • upraveno 26. června 2011

souboj na meče? - dá se říct :)
    Realisticky ? řekl bych že ano :)
    upraveno 26. června 2011
    Brynden: :D Tohle je legendární scéna. Moje oblíbená.

Docela zajímavé je, jak vznikla: Natáčelo se v Tunisu. A tohle byla jedna z posledních scén na programu. Krásný souboj meč vs. bič. Jenže celý štáb dostal průjem, včetně herců. Do toho bylo fakt nechutný vedro. Tak se rozhodli tu scénu takhle zkrátit :D
    Tak se rozhodli tu scénu takhle zkrátit :D
    A vznikla takřka kultovní scéna...
    Flanker: Prostě horor je žánr, které mi nepřirostl k srdci. Samozřejmě jsem jich pár viděl, zvláště v období adolescence. S těmi filmy ohledně holocaustu je to záležitost psychického bloku vycházejícího zřejmě z historie mojí rodiny. Neodpírám si ty filmy z přesvědčení nebo z pohrdání žánrem. Jenom mi prostě nedělají dobře.
    upraveno 26. června 2011
    Chmur: Tak jsem to ani nemyslel, jen mě to zajímalo.

Jo, sice Indyho moc nežeru (to jsou zase moje preference), ale tuhle scénu miluju.
  • upraveno 27. června 2011
    Jo jo, původní filmy s Indym jsou podobnými scénkami doslova nabytý. Mně se nejvíc asi líbí Poslední křížová výprava, protože se tam sejde celá Indyho parta, včetně jeho otce. :-D
    aj moja milovaná scéna. a filmový hrdina.
    Poslední křížová výprava je určitě nejvtipnější...
  • upraveno 27. července 2011
    dneska jsem viděl film Ironclad a řekl bych že souboje tam jsou velmi kvalitně zpracované například ten nakonci James Purefoy vs Vladimir Kulich aneb Templář s obouručákem vs Obrovitej dán se dvoubřitou sekerou byla třešnička na dortu povedenýho filmu.
  • upraveno 27. července 2011
    Jo, je to povedená řežba, silně béčkojdní, ale povedená.
    upraveno 27. července 2011
    Mě se líbil herecký výkon Paula Giamattiho
  • upraveno 15. ledna 2012
    Ako sermiar mozem povedat, ze v podstate ziadnom filme nieje serm spracovany fakt dobre. Je robeny vzdy na efekt, predsalen, skutocny boj netrval viac ako 5 sekund, a to by im vo filme nepreslo...
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 15. ledna 2012
    Hlavně se nepohybovali tak rychle. 30 kilová zbroj, 10 kg štít a 3 kg meč, to člověka rychle unaví
    finrod nechci ti do toho kecat, kdyz jsi sermir ale neni tech 5 sekund trosku malo? to by na druhou ránu pronikl krytím a zabil protivníka, beru v bitvě ale prijde mi to málo pro duel.

K duelum:
    k zabrousím do herních mám rád souboj
    Geralt vs Assassin na konci Zaklínače 1
    Ezio Auditore da Firenze vs Papežská garda v traileru na Assasins Creed Brotherhood (nerealistické ale dobré)

V poslední době jsem se díval na pár filmu, a co do soubojů ale i všeobecně, málem jsem se pozvracel u immortals. Tam snad jen můj oblíbenec Rourke je +. Tři mušketýři - 2011 me taky silně zklamali :)
    finrod nechci ti do toho kecat, kdyz jsi sermir ale neni tech 5 sekund trosku malo? to by na druhou ránu pronikl krytím a zabil protivníka, beru v bitvě ale prijde mi to málo pro duel.

K duelum:
    k zabrousím do herních mám rád souboj
    Geralt vs Assassin na konci Zaklínače 1
    Ezio Auditore da Firenze vs Papežská garda v traileru na Assasins Creed Brotherhood (nerealistické ale dobré)

V poslední době jsem se díval na pár filmu, a co do soubojů ale i všeobecně, málem jsem se pozvracel u immortals. Tam snad jen můj oblíbenec Rourke je +. Tři mušketýři - 2011 me taky silně zklamali :)
    Podle mě je těch pět sekund strašně generalizujících. Věřím, že u soubojů s fleretem či kordem v 17. století vlastní souboj trval pět sekund. Ale u obrněných rytířů s těžkými sečnými zbraněmi? To je tedy podle mě blbost, i když se autor tohoto názoru označuje za šermíře.
    30 kilová zbroj, 10 kg štít a 3 kg meč
    3kg? To by byl sakra těžký meč. Možná tak obouručák...Stejně tak desetikilový štít...
    upraveno 15. ledna 2012
    Sparťanské štíty opravdu vážili 10 Kg a když držíš 4m dlouhé kopí tak že si ho opíráš jen o loket jako oni tak to musí být také zátěž. A ta zbroj co tam píšu je odhad toho co měl na sobě Gregor při souboji s Rudou Zmijí.
    Sukhoi Su-27 snad odpustí :-)
    upraveno 16. ledna 2012
    Tyhle kotoulečky, výskočky a mávačky mi vždycky připomenou Tima Allena coby Komandéra P. Q. Taggarta v Galaxy Quest (4:07-4:20):
    "Does the rolling help?"
    "It helps."
    "Where is your gun?"

BTW hezky česky je to Suchoj :)
  • upraveno 22. ledna 2012
    everet: No, trochu brzdi. 30kilova zbroj? To fakt ne. Vlastni zbroj ma par kilo. Udrzis je v jedny ruce. kvalitni jeden a pule ma kolem kila. Tkze ten 3kg macek mel maximalne gregor a to jeste proto, ze si na zastitu lepil podkovy pro stesti. Souboj netrval 5 vterin ani nahodou. Ale zase 20 minutove zabery to taky nebyly. Vetsinou velka bitva trvala do hodiny vcetne manevru. Tam se neda hovorit o souboji. Duel trval tak do dvou tri minut. Ve Francii v soubojich na flerety ty souboje byly jeste mnohem delsi! A to z toho duvodu, ze v takovem souboji (ve Francii) slo hlavne o to se ukazat. Takze to bylo plne paradicek a predvadeni. Francie razila teorii, ze neni dulezite zabit (o tom se predpoklada), ale jak zabit. Mohli jste vyhrat souboj, ale znemoznili jste se u dvora jako bridil. Co se stitu tyce, tak ano, stare rimske stity byly bronzove, stejne tak jako stity falanx. takove stity mely kryt celeho cloveka. Toho se v pozdejsi dobe upustilo a nahradily je stity drevene. Byly lehci, obratnejsi a hlavne hrali trochu jinou roli. V plne platove zbroji vam jednorucni mec nemohl ublizit. Takze mece nahradily sekery, bijaky, jeden a pule, palcaty, mlaty a dalsi. Sekera, ktera se zakousne do dreveneho stitu znamena pro soupere znacny problem - nez sekery vynda, me v hlave palcat.
  • upraveno 22. ledna 2012
    btw. jako clovek, ktery se 7 let zivil sermem jsem toho sermu videl uz dost. A bohuzel, GRR Martin neni tedy nejlepsi vypravec co se sermu tyce.
    upraveno 22. ledna 2012
    No pokud vim,l tak kroužková zbroj kryjící celý tělo vážila zhruba 16 kilo, pozdější plátová těch cca 30. Turnajový zbroje se udávaj dokonce 50.
  • upraveno 23. ledna 2012
    Flanker: No, krouzkovka mohlamit tak kolem 5-10Kg. V natazeny ruce jsem ji udrzel. Na to jeste platovka.... vseho vsudy, tak 15kg mohl panak v zeleze mit. Kdyz do toho zapozitas jeste nejaky ty zbrane, tak se dostanes na 20kg max. Borek, ktery se sermem zivi jeste ted u Merletu a cely zivot sermuje se v plne platove zbroji z lehu postavi na nohy za 2 vteriny. Pocitali jsme to:)

Turnajove zbroje bych sem vubec nepletl. To bysme mohli zacit porovnavat i kyrys z 19 stoleti, ktery odolal kulce z hakovnice. Ale cela zbroj z toho se nedala nosit, tak delaly jen kyrys.
    upraveno 23. ledna 2012
    Ne teď nám to řikal učitel ve škole v pátek plná kroužková zbroj měla přes 10 kilo.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.