Jídlo a pití
Dneska jsem měl tu čest ochutnat svatojánské pivo. Bylo docela dobré, ale hlavně mě přivedlo na myšlenku založit topic na téma, které mají lidé společné bez rozdílu. Tedy najdou se mezi námi tací, kteří posvátnou zásadu "alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství" nectí, tak jsem se rozhodl rozšířit diskusi na téma jídlo. Pokud tady daná diskuse již je, tak prosím Aleka, aby jí smazal a zahodil jí na smetiště dějin, ale v opačném případě nechtě diskuse započne. Tématem je cokoliv, co Vás napadne. Co Vám chutná, co jste dnes vypili (snědli). Dějiny pití, vaření. A tak dále, a tak dále....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Ad víno a sír - jo určitě dobrá kombinace. V Belgii jsem zase viděl pivo a okurky, tedy ty jejich sladší piva. Taky moc dobré, ale já jsem spíše pivař, víno si neumím moc vychutnat.
to byl pud sebezáchovy :-)
Thule: s pivem a rakvičkou se šlehačkou nemám žádný problém. Já jsem děsnej prasák...:). Ale je fakt, že 8 piv a 8 rakviček se šlehačkou by už byla i na mě velká prasárna...:)
(pak to bylo přešaltrováno na Jana, aby se staroslovanský zvyk překryl)
Toto smícháš 1/4 hovězí, 1/4 zeleninový a 1/2 šlehačka nebo šlehačka s tatramlíkem. To ne já, to Retigová říkala :-D
To je neobyčejně chutný základ každé omáčky - pak přidáš, co chceš - svíčková : strouhaná mrkev, petržel a jestli sneseš celer, křenová - strouhaný křen (nebo křenex, ale pikslu), koprová - povařený nebo nakládaný kopr,....chutí máme na vybranou. Do smetany rozmícháš pár lžic polohrubé mouky a zamícháš do varu, aby tam nebyly žmolky. Po vypnutí do toho utopíš rozšlehané vejce. Retigová doporučuje taky 10 dkg jemně strouhaných mandlí do varu a je to vážně vynikající chuť. A samozřejmě už na počátku podle chuti pepř, nové koření a bobkový list a na konci podle chuti citrónová šťava a lžíce cukru - sladkokyselá chuť. Sůl napadla každého :-)
Litr lahodné omáčky, kterou nepohrdneš :-))
Nejrychlejší je ten smetanový základ a jeden pokrájený pepřový hermelín - to krásně dochutí a máš sýrovou omáčku za 15 minut :-)