Jídlo a pití

upraveno 26. června 2011 v Rozličný pokec
Dneska jsem měl tu čest ochutnat svatojánské pivo. Bylo docela dobré, ale hlavně mě přivedlo na myšlenku založit topic na téma, které mají lidé společné bez rozdílu. Tedy najdou se mezi námi tací, kteří posvátnou zásadu "alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství" nectí, tak jsem se rozhodl rozšířit diskusi na téma jídlo. Pokud tady daná diskuse již je, tak prosím Aleka, aby jí smazal a zahodil jí na smetiště dějin, ale v opačném případě nechtě diskuse započne. Tématem je cokoliv, co Vás napadne. Co Vám chutná, co jste dnes vypili (snědli). Dějiny pití, vaření. A tak dále, a tak dále....

1679111224

Komentáře

• upraveno 7. července 2011
    Ben Nevis: Tak Francouzi si můžou říkat, co chtějí, ale pravdou je, že světovým jazykem #1 je dnes angličtina. Ale dnes už obecně ta nevraživost není, co bývala - ještě před pár lety bych se ve Francii anglicky skoro nedomluvil, a dnes už to není problém.

Jarla: My češi máme shodou náhod prakticky správný přízvuk pro latinu (i když se u nás používá více její středověká podoba než ta klasická. Ale i třeba italská výslovnost říká třeba "čičero" místo "cicero" nebo klasické "kikero". Prostě anglická patlanina není osamocená, i když oni to patlají v daleko větším množství Mark Antony coby Marcus Antonius je hnus velebnosti. :-))
    Olorin: někdy tam musím zajet a ověřit. Neznajíc francouzsky ani slovo, snažím se Francii vyhýbat. A taky je tam draho.

Italové budou mít k latinské výslovnosti asi nejblíž. A angláni se celkem snaží vyslovovat, i když jim to pochopitelně moc nejde s tím horkým bramborem v hubě. :-)
    Italové mají k latině stejně blízko jako řekové k staré řečtině a egypťané k egyptštině faraónů...:-)
    Mne neuvěřitelně sere latina Medkovská - bez Gaiuse Juliuse Caesaruse nebo Philippuse Aureoluse Theophrastuse Bombastuse von Hohenheim milosrdně známého jako Paracelsuse.....
    Aby to ulehčil dětem. Za děcka jsem četla Staré řecké pověsti bez problémů a přijala jako fakt, že Zeus a Dius nejsou dva různí bohové. :-)
    Děti třeba vzdělávat a ne jim všechno ulehčovat! Děcka nepotřebují, aby jim někdo utíral nos a prdel, stačí, když je naučíš si prdel a nos utírat. Nemůžeš za ně dělat všechno věčně. Výsledkem je banda neschopných pologramotných "lúsrů".
    Měla jsem možnost srovnávat britské a japonské školství. Japončáci mají 3 abecedy - hiraganu, katakanu a kanji (20 000 ! znaků), když jde děcko do první třídy, tak umí číst a psát první dvě. V UK chodí do školy 2 roky, neumí se podepsat a nosí plíny, ale zato má 3 papíry o tom, že je hyperaktivní...vystřídala jsem tři rodiny a poznala další rodiny a pak pláchla, protože nehodlám přebalovat 9 leté fakany, co si neumí utřít prdel a otevřít jogurt!
    A teď záleží na nás jako na rodičích - kterou sortu potomků doma chceme mít....je tak složitá úvaha o tom, kdo prožije hodnotnější život a bude mít lepší uplatnění na trhu práce ? Těžko na cvičišti - lehko na bojišti.
    Japončáci mají 3 abecedy - hiraganu, katakanu a kanji (20 000 ! znaků), když jde děcko do první třídy, tak umí číst a psát první dvě.
    Taky mají téměř nejvyšší počet sebevražd. Jsou to neurotici a skrytí hedonisti:-)))
    9 leté fakany, co si neumí utřít prdel a otevřít jogurt!
    Úplně si představuji jak ti při psaní této věty létaly blesky z očí:-)
    člověk tady není týden a toliko příspěvku... bojím se co se tady ude za další 4 dny :D
    Jinak co se týče Francouzské kuchyně tak ta je výborná... My máme asi dva ruhy sýra. Francouzsky výběr sýrů je skvělí... Bohužel to se nedá říct o Fr. jazyku.. To je peklo :-D Jak výslovnost... Tak náročnost... Maj speciální časy jen pro psaní :-D
    Checht, taky je ten počet sebevražd nejvíce mezi důchodci, respektivy těmi, co odcházejí do důchodu - oni zkrátka potom "nesmějí" pracovat, i když chtějí...ani učitelé nebo trenéři....No a ti workoholici se s tím neumí srovnat a sebevražda je u nich stále úctyhodná - na to nezapomínat :-)

Mi hlavně létaly blesky z očí, když mátinka (těch posledních, co jsem měla tu smůlu mít na starosti) dolezla z nákupů náhodou dřív - či-li 5 minut poté, co jsem mladšího (8,5 letého) dotáhla dom ze školy a on jako každý den sundal gatě a posral bílou koženou pohovku a půl obyváku, zatímco já vybalovala jeho nedožranou sváču (čipsy a čokoládu zfutroval)...no a matinka se optala "Kdo to udělal?" "No kdo asi - James!" "Ne on to nebyl, to jsem si na něj jen zasedla!" ....." Jo jasně, doma jsme dva - já a James a on to nebyl...inu byla jsem to já, je to náš národní zvyk!" Což byla poslední kapka a pak už nepomohlo žádné přemlouvání a slibování a já jela dom!
    :-)))))............Promiň, ale James asi nebylo běžné anglické dítě. Nějak nevěřím, že normální anglický chlapec kálí doma v obýváku...:-))
    Taky to bylo dítě černošské....no jeho bratranec byl stejný....ale předtím jsem byla v jiné rodině, kde jsem musela přebalovat osmiletého kluka a první rodina - Benjamin - no to bylo stejné štístko - devět, plína do školy a plína na noc a neumí si utřít prdel....všechno prvňáci a druháci. Takže jsem měla smůlu na tři rodiny po sobě....a taky na ty které jsem s nima navštěvovala....jejich sestry Natasia nebo v druhém případě Norma na tom byly líp. V první rodině byl starší Jonathan a ten se teda pochcával jen někdy.
    Ovšem papíry o hyperaktivitě jsou tam velmi populární a má je kdekdo...
    Děsíš mě. Dnes se má dvaceti měsíční dcera počůrala a ji jí dal na zadek, že nešla na nočník...Asi bych se měl nad sebou zamyslet.
    Dobře jsi udělal tatíku - plácnout po zadku (symbolicky a ne vší silou, aby někdo neremcal) neuškodí. Velmi taky zabírá posmívání - postavit před zrcadlo "Podívej se na tu počuranou holku - to je ale ostuda!" To jsem viděla v praxi u kámošky a fakt to výborně funguje :-)
    To néeee. Nesnáším posmívání. Jako dítěti se mi posmívali, že jsem tlustoprd. Brrrr...Děti umí být tak zlé a kruté...To radši zvýším údernost své dlaně...Samozřejmě svou dceru miluju a nikdy bych ji vědomě neublížil, tak prosím přestaňte volat na dítě v tísni...
    Jo a abych nebyl úplně mimo. Jakou kuchyni máte nejradši (možná to tu už zaznělo a teprve teď jsem fakt mimo)? Já jednoznačně českou....
    Fyzické tresty jsou evolučně vyvinutý obranný systém - dítě šahá na sporák, do silnice, na zábradlí...naplácáš mu a dítě si zapamatuje, že když bude dělat tohle, tak to bude bolet. Dvouletému děcku těžko vysvětlíte jaké to bude až ho přejede auto, ale liskanec pochopí natošup. Když byly dceři dva roky, tak jsme si udělaly výklad u přejeté rozmašírované kočky, aby viděla, jak dopadne, když do té cesty poleze. Dodnes chodí po chodníku co nejdál od cesty :-) Ale já ji taky mohla už ve čtyřech letech začít posílat samotnou do školky, což je 500 metrů od baráku když to jinak nešlo.
    Mi se posmívali leda kvůli jména, ale to jsem jim osolila :-)

Kuchyně ? Samozřejmě ta naše jako Ty :-) Ale mám slabost i pro japonskou, čínskou a francouzskou. Opravdu nemám ráda anglickou, řeckou, italskou a německou jen s výhradama.
    Ad německá: Bavorská a rakouská je super, protože je skoro stejná jako naše. Italská je taky dobrá, ale obecně nejsem proti žádné evropské kuchyni vyhraněný - a ať se jde asijská kuchyně bodnout! (evropan promluvil) :-D
    Teprve v dálné Asii jsem poznala, že rýže může být jedlá...ale ne taková jaká je k dostání u nás :(
    Rakouská kuchyně je v pořádku, ale německé mlété nebo skopové - to mi nejede a eintopfy odsud pocud (a chlapi od pytlíku dolů)
    Od slečny se zálibou v syrovém mase to tedy sedí! :-D :-D
    Syrové, ale ne skopové nebo mleté :-p
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 8. července 2011
    Máte rádi čokoládu? :)
  • upraveno 8. července 2011
    Já rád maso (tepelně upravené)...čokoláda mě nijak nebere...
    po čokoládě se můžu utlouct!!! Nejradši mám švýcarský, značka myslím Lindt
    Čokoládu samozřejmě rád mám, i když spíše v menším množství - rozhodně se jí necpu ve velkém. :-)) A vím, jsem sice prd labužník, ale mám raději sladkou než hořkou (s více procenty kakaa).
    Lindt jsou známé čokolády. Partnerka je miluje. Když už něco sladkého, tak maminčiny tvarohové koláče...a dobré jsou také belgické pralinky..
    Jasně. Čokoláda je základ, stejně jako chleba. :-)
    (ale z dobrotek mám nejraději brambůrky)
    Čokoláda je jeden z požitků života :-) Pakliže je to čokoláda kvalitní a ne šunt jako milka :-p
    Co vy na tu studentskou pečeť s malinami nebo višněmi ? Ta je k sežrání :-))
    Jo, studentská pečeť je dobrá. A kdyby nebyla k sežrání, tak bych ji nejedl - pak by ještě mohla být k poblití, ale to se mi, zaplaťpánbůh, ještě nestalo. :-)))
    Já se jednou poblil z množství sežraného jídla. Bylo to na sestřenčině svatbě a bylo mi asi 10. Dodnes na to s láskou vzpomínám...
    Miluji višně v čokoládě :-) Nebo s pařížskou šlehačkou :-) Mlask!
    S tím jsem neměla tu čest či smůlu :-)
    Jo a banány v pařížském krému ! To je ňamka :-)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 8. července 2011
    Nebo s pařížskou šlehačkou
    Jó to bych mohl jíst pořád. Čokoládový s pařížskou šlehačkou a medovník. Moje nejoblíbenější zákusky.
    Nejradši mám švýcarský, značka myslím Lindt
    Jo Lindtky, ty jsou super.

Chutná vám někomu Chilli čokoláda? Mě po ní bylo celkem blbě :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.