Jídlo a pití
Dneska jsem měl tu čest ochutnat svatojánské pivo. Bylo docela dobré, ale hlavně mě přivedlo na myšlenku založit topic na téma, které mají lidé společné bez rozdílu. Tedy najdou se mezi námi tací, kteří posvátnou zásadu "alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství" nectí, tak jsem se rozhodl rozšířit diskusi na téma jídlo. Pokud tady daná diskuse již je, tak prosím Aleka, aby jí smazal a zahodil jí na smetiště dějin, ale v opačném případě nechtě diskuse započne. Tématem je cokoliv, co Vás napadne. Co Vám chutná, co jste dnes vypili (snědli). Dějiny pití, vaření. A tak dále, a tak dále....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Jarla: My češi máme shodou náhod prakticky správný přízvuk pro latinu (i když se u nás používá více její středověká podoba než ta klasická. Ale i třeba italská výslovnost říká třeba "čičero" místo "cicero" nebo klasické "kikero". Prostě anglická patlanina není osamocená, i když oni to patlají v daleko větším množství Mark Antony coby Marcus Antonius je hnus velebnosti. :-))
Italové budou mít k latinské výslovnosti asi nejblíž. A angláni se celkem snaží vyslovovat, i když jim to pochopitelně moc nejde s tím horkým bramborem v hubě. :-)
Mne neuvěřitelně sere latina Medkovská - bez Gaiuse Juliuse Caesaruse nebo Philippuse Aureoluse Theophrastuse Bombastuse von Hohenheim milosrdně známého jako Paracelsuse.....
Měla jsem možnost srovnávat britské a japonské školství. Japončáci mají 3 abecedy - hiraganu, katakanu a kanji (20 000 ! znaků), když jde děcko do první třídy, tak umí číst a psát první dvě. V UK chodí do školy 2 roky, neumí se podepsat a nosí plíny, ale zato má 3 papíry o tom, že je hyperaktivní...vystřídala jsem tři rodiny a poznala další rodiny a pak pláchla, protože nehodlám přebalovat 9 leté fakany, co si neumí utřít prdel a otevřít jogurt!
A teď záleží na nás jako na rodičích - kterou sortu potomků doma chceme mít....je tak složitá úvaha o tom, kdo prožije hodnotnější život a bude mít lepší uplatnění na trhu práce ? Těžko na cvičišti - lehko na bojišti.
Jinak co se týče Francouzské kuchyně tak ta je výborná... My máme asi dva ruhy sýra. Francouzsky výběr sýrů je skvělí... Bohužel to se nedá říct o Fr. jazyku.. To je peklo :-D Jak výslovnost... Tak náročnost... Maj speciální časy jen pro psaní :-D
Mi hlavně létaly blesky z očí, když mátinka (těch posledních, co jsem měla tu smůlu mít na starosti) dolezla z nákupů náhodou dřív - či-li 5 minut poté, co jsem mladšího (8,5 letého) dotáhla dom ze školy a on jako každý den sundal gatě a posral bílou koženou pohovku a půl obyváku, zatímco já vybalovala jeho nedožranou sváču (čipsy a čokoládu zfutroval)...no a matinka se optala "Kdo to udělal?" "No kdo asi - James!" "Ne on to nebyl, to jsem si na něj jen zasedla!" ....." Jo jasně, doma jsme dva - já a James a on to nebyl...inu byla jsem to já, je to náš národní zvyk!" Což byla poslední kapka a pak už nepomohlo žádné přemlouvání a slibování a já jela dom!
Ovšem papíry o hyperaktivitě jsou tam velmi populární a má je kdekdo...
Jo a abych nebyl úplně mimo. Jakou kuchyni máte nejradši (možná to tu už zaznělo a teprve teď jsem fakt mimo)? Já jednoznačně českou....
Mi se posmívali leda kvůli jména, ale to jsem jim osolila :-)
Kuchyně ? Samozřejmě ta naše jako Ty :-) Ale mám slabost i pro japonskou, čínskou a francouzskou. Opravdu nemám ráda anglickou, řeckou, italskou a německou jen s výhradama.
Rakouská kuchyně je v pořádku, ale německé mlété nebo skopové - to mi nejede a eintopfy odsud pocud (a chlapi od pytlíku dolů)
(ale z dobrotek mám nejraději brambůrky)
Co vy na tu studentskou pečeť s malinami nebo višněmi ? Ta je k sežrání :-))
Jo a banány v pařížském krému ! To je ňamka :-)
Chutná vám někomu Chilli čokoláda? Mě po ní bylo celkem blbě :D