Jídlo a pití

upraveno 26. června 2011 v Rozličný pokec
Dneska jsem měl tu čest ochutnat svatojánské pivo. Bylo docela dobré, ale hlavně mě přivedlo na myšlenku založit topic na téma, které mají lidé společné bez rozdílu. Tedy najdou se mezi námi tací, kteří posvátnou zásadu "alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství" nectí, tak jsem se rozhodl rozšířit diskusi na téma jídlo. Pokud tady daná diskuse již je, tak prosím Aleka, aby jí smazal a zahodil jí na smetiště dějin, ale v opačném případě nechtě diskuse započne. Tématem je cokoliv, co Vás napadne. Co Vám chutná, co jste dnes vypili (snědli). Dějiny pití, vaření. A tak dále, a tak dále....

1568101124

Komentáře

• upraveno 4. července 2011
    V Bratislavě na nádraží se dobývá připosraný Čech na WC. Zuřivě buší na dveře a volá: "Je tu někdo, je tu někdo?" A ze záchodu se ozve flegmaticky: "Kto by tu jedol, tu sa sere!"
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 4. července 2011
    Ben Nevis: Dost dobrý, ale chvilku mi trvalo, než mi to došlo :D
  • upraveno 4. července 2011
    Bryndzové halušky normálně jím, sice z toho nejsem nijak zvlášť odvařenej, ale problém s nimi nemám. Dřív jsem ani neměl na vybranou, když mi je děda dělával. :-)
  • upraveno 5. července 2011
    Ahoj všem, moc díky za tyto stránky, moc se mi líbí a jsem ráda, že existují. :-) Chci se s vámi podělit o jednu parodii na Hru o trůny, možná už ji znáte. Zatím má pět dílů, nechtělo by se někomu ji přeložit? :D Nepochytila jsem úplně všechno, ale ti, co to vytváří, odvádí skvělou a pracnou práci myslím :-)
    Veronika: Proč to píšeš do diskuse o jídle a pití?! :-)))
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 5. července 2011
    Nejspíš proto, že to byla zrovna první diskuze nahoře :o)
    To ji ovšem neomlouvá. :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Olorin: Trochu shovívavosti k nováčkům.
    Jasně, jasně, ale i nováček je snad schopen přečíst si názvy diskusí. :-)
    Jako bysme tu někdy hráli OT. :)
    Měl jsem dojem, že se tady na něj v poslední době hrát začalo. :-)
  • upraveno 7. července 2011
    Vidím, že aspoň tady jste se činili :-) Poslední diskutované jsou halušky...inu manželova babi je slovenka, takže halušky dělává a jsou fantastické....akorát já se bryndze vyhýbám a dávám si je v mlíku s cukrem - tím se nic nepokazí :-)) To bylo heslo mé prababi - když to děcka nechcou jíst - dejte jim to s cukrem a tak jíme třeba i bramborové placky cukrované - tedy děcka...později přejdou na klasiku, ale dětem to zkrátka jede více tak :-) Proto se nedivím už žádné kombinaci :-)
    Docela by mne zajímalo, jestli i někde jinde se používá tady místní zvyk lít do uzené polívky na talíři mlíko (zchladne, je míň slaná a zjemní). Nebo povidla do fazolové polívky ? Zas jinde jsem slyšela o perníku do rajské, ale neměla jsem možnost to ochutnat. Krajové a místní speciality vždycky stojí za ochutnání :-)) Pak zjistíte, že i obyčejnou vaječinu (pro čechy míchaná vejce) můžete dělat spoustou způsobů :-)
    Moje mamka přitáhla z Polska gumové knedlíky. Jsou to bramborové knedlíky (netvarované do šišky, ale jako větší sploštělé kuličky) s přídavkem škrobu.
    Dělají se v naších krajích?
    Vidíš - žiju kousek od polských hranic a ono ne :-) U nás leda slepé myši (bramborové knedle vařené v mlíku). Z polských specialit mám slabost pro Sernik (tvarohzový dezert) a Bigos (vynikající polévka na způsob boršče nebo bujabésy).
    upraveno 7. července 2011
    Otázka. Jak kdo znáte plněný papriky? V podnicích veřejnýho stravování (a ve školních jídelnách) je to vařený a podávaný obvykle s rajskou a rejží. Fuj. My je pečeme v troubě (přičemž do mletýho masa přidáváme rejži) a podáváme s vařenejma bramborama.
    Plněná paprika pečená( s rýží v mase).K tomu rajská s knedlíkem.Na rýži jako přílohu k rajské jsem v životě nenarazil.
    Taky jsem na rýži k rajské ještě nenarazil...
    Plněné papriky miluji - dělám je ze stejného materiálu jako karbanátky a sekanou - vařené hovězí a syrové vepřové 1:2 - namlít s cibulí a česnekem, půl rohlíku na vymletí mlýnku, vajíčka, sůl a koření či-li pepř a majoránku. Má to krásně vaznou konsistenci.
    Papriky vyčistím, vykraju žebra, aby nepálily a umyju, pak naplním, pak hodím do vřelé vody na pár minut, aby se zatáhly a pak do pekáče a zapéct (když se nezatáhnou varem, mají tendenci při pečení vypadávat z lusků). No a hezky upečené servírovat s rajskou. Kdo chce knedlík, tak s knedlíkem, ale když jsou mladé drobné brambory, tak s nima :-)

(rýži do paprik nebrat :-) )
    Taky je znám bez rýže (uvnitř i příloha). U nás se jedly furt kobzole (brambory), takže s bramborem a omáčkou z výpeku.
    V závodní jídelně je servírují klasicky s rajskou, knedlíkem a maso je míchané s rýži tak 2:5. :-)
    Jo a ještě je to maso jenom bůček, co ? Bléééé...asi jako Čavojská = jak říká bratr: Čečensko-arménská vojenská kuchyně :-))
    Kobzole :-) Vidím, že jsi našinec ? Kaj meškoš ? Joch sym je su iz Gorolji :-)
    Fuj! Pekelné jazyky! Apage Satanas! :-D :-D
    Ani nevím, co do těch paprik dávají za maso, protože se jim raději vyhýbám. :-)
    Jsem z Ostravy. Ale po našimu moc nemluvím. :-)
    Ostrava - to je 35 km :-) Daleko :(
    Už jsem myslela, že řekneš, že to ani nežvýkáš, jenom polykáš - ty závdní papriky :-D
    Olorine - latina taky není zrovna pomístní :-D
    Nevěděl jsem jakými temnými jazyky to mluvíte, tak jsem použil univerzální (pravda, univerzálním přestal být už někdy v 18. století). :-) Dobrá, dnešní univerzální: Away Satan! :-))
    Možná mě co se týče přílohy zklamala paměť, ostatně jsem si to nikdy nedával, jsa z domova vykrmen paprikami pečenými (a s rýží v mase :)
    Temné jazyky z temné doby :-)) Mají své kouzlo....rozhodně větší než anglina :-)) Latina je opravdu krásná, ale ty paskvily, co z toho dělají právě anglofonní....
    Mne málem kleplo, když jsem u Diova chrámu v Olympii poslouchala výklad a džus sem a džus tam a chyběl jen orindž džus než mi došlo, že to má být Zeus / Zevs !
    papriky - naštěstí dávají vybrat z více jídel, tak mám vyzkoušené ty více stravitelné. Další alternativa je vařit, a to se mi už po večerech nechce. :-)

Olorin: Francouzi by se hádali. :-)
    A copak se u Vás dává do jelit ? Už jsem se setkala taky s ledasčím. Od klasických krup, přes náhražkovou rýži, strouhanku, sekanou housku až po mouku - ale to už na mne bylo teda moc :-D
    Che francouzská averse vůči anglině se mi líbí :-))
    Na jelita mám speciální hůl.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.