Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1239240242244245581

Komentáře

• AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Tak, to vypadá, že ne všichni Skoti jsou blbci jako Salmond
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Ale nebudu se vymlouvat (a hodně lidí mě za to kamenuje), ale nebylo by to hezké, kdyby R-U vydrželo, došlo k narovnání vztahů Rakušáků, Maďarů, Čechů a Slováků? Byli bychom jedna z největších mocností v Evropě...
    Nebudu kamenovat, jen podotýkám, že po prohrané válce naopak bylo R-U totálně zdeptané a naprosto mimo jakékoli ambice na udržení v regionu. Někteří lidé to s oblibou vztahují pouze na Čechy, ale jaksi si neuvědomují, že Rakousko samo se stalo republikou ještě před 28. říjnem. V Maďarsku uchvátil moc Horty. Bosna necítila nic, co by jí drželo pohromadě s Rakouskem a sám Karel II. uznal vznik Jugoslávie. Vzhledem k tomu, že jediné, co ty rozdílné národy drželo, byla osoba panovníka, tak nebyl jakýkoli důvod udržovat ten stát při životě. Mrtvá kobyla nevstane, i když má deset trenérů. Stejně jako byl nesmysl pokoušet se držet při životě Jugoslávii.
  • @flanker.27 beru to tak že za všechno může arcivévodův šofér...
    pavel napsal(a):

@flanker.27 beru to tak že za všechno může arcivévodův šofér...

No nevím Rakousko od roku 1789 mělo mnohokrát na kahánku, jednou ten konec příjt musel
  • A hlavně už ani nikdo neměl chuť ani potřebu setrvávat v monarchii. Nikomu by to nic nepřineslo.
    @pavel Ona by ta válka byla stejně, záminka by se našla.
    pavel napsal(a):

@flanker.27 beru to tak že za všechno může arcivévodův šofér...

Jak píše flanker záminka by se našla když se podíváš na zájmy těch nejdůležitějších
    Německo: frustrované z přerozdělení vlivu ve světě, plány na válku měli minimálně od konce 19. století, pokukovali po severní Francii, ruské části Polska a francouzských koloniích v Africe
    Rakousko-Uhersko: Pokukovali po Balkáně, kde se střetávali s Ruskem
    Francie: Touha po revanši za prusko- francouzskou válku
    Velká Británie: Znepokojená růstem moci Německa (hlavně Kriegesmarine)
    Rusko: viz bod Rakousko- Uhersko

• MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Koukám, že ve Skotsku to někteří brali docela vážně a dělali tam přes noc pěkný bordel.
    A ještě zajímavější je to Katalánsko. V listopadu prý budou hlasovat také. :-k
  • Všechno nejlepší k dnešnímu 66. dni jména, Velký Jiný Georgi! Přeju ještě hodně spokojených let a hlavně hodně napsaných stránek. :-)
  • Everett_Young napsal(a):

A hlavně už ani nikdo neměl chuť ani potřebu setrvávat v monarchii. Nikomu by to nic nepřineslo.

Jaksi všichni zapomínají, že kdybychom bývali zůstali v monarchii, bylo by to mnohem lepší. Většina Rakousko-Uherského průmyslu byla na českém území, česká ekonomika byla v podstatě postavená na bezcelním vývozu do zbytku R-U. Tzv. poválečná krize u nás byla způsobena hlavně tím. Nebýt toho, že by poté zcela jinak vypadalo dění okolo Hitlera (nevím, jestli by mu dovolili anšlusovat celé R-U). Celé soustátí by také bylo mnohem stabilnější a silnější v případě napadení, nenechalo by se vydírat tak jako my v osmatřicátém. Jediné, co by bylo třeba zařídit, by bylo rakousko-české vyrovnání (z dualistické Monarchie by pak byla rovnou trialistická). Být součástí většího správního celku je téměř vždy výhoda, pokud v něm nejste podřazeni někomu jinému.
    @Mikjan To jsou naprosté sny, jak na začátku (1918), tak na konci (Hitler). Rakousko bylo v roce 1918 naprosto vyčerpané, centrální autorita byla v troskách, maďarské jednotky se vzbouřily a císaře už nikdo neuznával. Jakou stabilitu a sílu by asi měl představovat konglomerát národností, které neměly naprosto žádnou vůli ani důvod po společném státě, natož když naprosto nikdo nerespektoval osobu panovníka? Samotné Rakousko po rozpadu RU patřilo mezi vůbec nejslabší nástupní státy a Republika Československá na tom byla po ekonomické stránce nesrovnatelně lépe.

A co se týče Hitlera, to je absolutní nesmysl, i kdyby tohle soustátí zůstalo nějakým umělým způsobem pohromadě (jedině silou nějakého diktátora, který by ovšem neměl žádnou jednotnou armádu, protože jiné zájmy měli Češi, jiné Maďaři, jiné pozdější součást Jugoslávie), tak by bylo naopak nesmírně slabé, právě díky tomu, že by nemělo absolutně žádný jednotící prvek. Pro Hitlera by nic nebylo jednodušší než zahrát právě na tohle. Stejně jako využil sudetských Němců, stejně by využil německé části státu, čímž by mu leda tak zasadil ránu z milosti.

jak jsem napsal, mrtvou kobylu ani deset trenérů nerozhýbe.
  • @flanker.27 Asi jsem nebyl správně pochopen. Samozřejmě, že ve chvíli, kdy v soustátí nebylo ani Rakousko samotné, už nemělo nejmenší smysl tam zůstávat. Jen říkám, že kdyby R-U zůstalo v jakés takés podobě, jako před válkou (s rozdílem rakousko-českého vyrovnání), pro všechny (ne jen pro Čechy, ale i pro Maďary, Rakušany či Chorvaty) by to bylo mnohem lepší. Východní části země by byly mnohem rychleji „civilizovanější“ (všichni zapomínají, že prakticky veškerá železniční síť v bývalých rakouských částech Srbska a Rumunska byla postavená právě za císařpána), Češi by měli kam vyvážet své tehdejší ohromné množství průmyslových výrobků atd. Prostě za předpokladu, že by všichni přijali ten návrh Karla I. o federalizaci R-U, měli by se ve výsledku mnohem lépe
    @Mikjan Češi vyváželi celkem úspěšně i bez císařpána :)
    "By přijali" by znamenalo nemít Hortyho, nemít Chorvaty a Bosňáky,nemít ani samotné Rakušany, kteří svůj stát (Německé Rakousko) vyhlásili ještě dřív než my, tedy 21.10.1918., byť ještě ne v definitivních hranicích. To je jako říct "všichni bychom se měli lépe, kdybysme všichni zůstali součástí římské říše" nebo "kdybysme všichni od narození mluvili anglicky". Zkrátka měli bysme se líp, kdyby existoval stav, který reálně vůbec neexistoval :)
  • @flanker.27 Tak větu „všichni bychom se měli lépe, kdyby“, vždy vyslovujeme v souvislosti s neexistujícím stavem. Prostě říkám, že kdyby se tehdá národy rozhodly neodpojovat se, všichni by se měli líp.
    Mimochodem, jako součást římské říše bych opravdu zůstat nechtěl a zrušit národní jazyky asi taky ne...
    @Mikjan To je jako říct "všichni bychom se měli lépe, kdyby lidi nevedli války." Asi je to pravda (i když samozřejmě se dá vždycky filosofovat nad tím, jestli války nejsou jeden z důležitých faktorů, které ženou nejen technický pokrok, ale celkově schopnost člověka měnit věci, neustrnout), jenže to je mimo realitu. A my musíme jednat podle toho, co je reálně možné.
    Montezuma3 napsal(a):

Koukám, že ve Skotsku to někteří brali docela vážně a dělali tam přes noc pěkný bordel.
    A ještě zajímavější je to Katalánsko. V listopadu prý budou hlasovat také. :-k

Myslíš to hlasování, které španělský ústavní soud prohlásil za neplatné?

• @Achileus ještě aby neprohlásil, bez Katalánska se Španělská ekonomika propadne 20 000 mil pod moře...
    Everett_Young napsal(a):

@Achileus ještě aby neprohlásil, bez Katalánska se Španělská ekonomika propadne 20 000 mil pod moře...

Tam už je
  • @Achileus pak se Katalánsku (které samo sebe drží jakž takž nad vodou) nelze divit že se nechce nechat stáhnout ke dnu. Také bych nechtěl.
    Everett_Young napsal(a):

@Achileus pak se Katalánsku (které samo sebe drží jakž takž nad vodou) nelze divit že se nechce nechat stáhnout ke dnu. Také bych nechtěl.

Hold zbytek Katálnska doplácí na zbytek Španělska stejně, jako my na Slovensko v dobách minulých.
    Přijde mi to jako velká hloupost tyhle separatistické tendence ať už v Quebecku, Skotsku, Španělsku, nebo Ukrajině, tyhle tendence vycházejí z něčeho co je dávno přežilé, navíc odtržení by obyčejným lidem zas takové výhody nepřineslo (výmku tvoří samozřejmě místní politici, kteří si na tom namastí kapsu)

• MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @Achileus Ano. Ale kdyby to hlasování dopadlo výrazně ve přospěch odtržení, tak už nad tím zbytek Španělska nemůže jen tak mávnout rukou.
    Montezuma3 napsal(a):

@Achileus Ano. Ale kdyby to hlasování dopadlo výrazně ve přospěch odtržení, tak už nad tím zbytek Španělska nemůže jen tak mávnout rukou.

Hlasování bude tak jako tak neplatné

• upraveno 23. září 2014
    Platné je to, co je někdo schopen reálně prosadit. Těžko by člověk hledal případ, kdy by odtržení části nějakého státu bylo v souladu s tamějšími zákony.

Přesto si domnívám, že separatistické tendence posledních let jsou spíše projevem nedostatku soudnosti a objektivity než nějaké upřímné "touhy národů po sebeurčení", které mají při podobných příležitostech všichni plnou hubu.

Zparchantělá společnost je živnou půdou zaslepeného individualismu, kde jde kritické vnímání vlastní "ceny" do kytek, a s ním i pocit sounáležitosti s celkem. Většina lidí má pocit, že dává společnost víc, než si od ní bere, ačkoliv opak bývá pravdou, což je také prvotní příčinou onoho neutěšeného stavu.

Jsem poněkud alergický na lidi, kteří přiliš často vypouštějí z úst, jak na něco či někoho doplácejí, přičemž veškeré výdobytky, jichž se jim dostává, považují za samozřejmost.

Není příliš překvapující, že mi podobná prohlášení nejsou po chuti ani v případě všelijakých národnostních a jiných celků či seskupení. Představa kteréhokoliv hlavního města coby soběstačné enklávy, kterou je možno objektivně hodnotit odděleně od zbytku státu, mi připadá zcela absurdní.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Hildegarda napsal(a):

@Gepeto Tak aj Bratislava sa vi uzivit sama a vacsina dani tu neostava, ale ide na sever a na vychod ;)

K tomuto by som ešte dodal: Neviem či mi niečo uniká, ale Benátky tak trocha nie sú... Ako sa to volá... Hlavné mesto.
    upraveno 23. září 2014
    Bratislava sa vi uzivit sama
    Bratislava si na střechách pěstuje obilí? :)
  • Achileus napsal(a):

Velká Británie: Znepokojená růstem moci Německa (hlavně Kriegesmarine)

Jen technická, Kriegsmarine to byla až za nácků, v té době šlo o Hochseeflotte, pokud se nemýlím...
    upraveno 23. září 2014
    @Jay Do roku 1918 bylo celé německé námořnictvo Kaiserliche Marine, mezi lety 1918-1935 Reichsmarine, od roku 1935 Kriegsmarine.

Hochseeflotte byla "širokomořská flota", tedy ne celé námořnictvo, ale jeho hlavní součást. Vedle ní existovaly ještě koloniální eskadry (hlavně tzv. Východoasijská), korzárské křižníky a samozřejmě zázemí.
  • Gepeto napsal(a):

Hildegarda napsal(a):

@Gepeto Tak aj Bratislava sa vi uzivit sama a vacsina dani tu neostava, ale ide na sever a na vychod ;)

K tomuto by som ešte dodal: Neviem či mi niečo uniká, ale Benátky tak trocha nie sú... Ako sa to volá... Hlavné mesto.
    Tak ak sa ti to viac paci, aplikuj si to na mesto Kosice
  • flanker.27 napsal(a):

Bratislava sa vi uzivit sama
    Bratislava si na střechách pěstuje obilí? :)
    Bratislavsky kraj ma najurodnejsiu cernozem a najvacsie zasoby vody. A ja byvam v zahradkarskej oblasti ;)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Hildegarda napsal(a):

Gepeto napsal(a):

Hildegarda napsal(a):

Tak ak sa ti to viac paci, aplikuj si to na mesto Kosice
    Stále vidím rozdiel v podieľaní sa na všeobecnej ekonomike republiky, kde sa tieto mestá rozvíjali (a bez ktorých by nič nemali) a mestu, ktoré sa cíti zneužívané a kultúrne takisto pomimo zvyšku Talianska - tým netvrdím, že to tak je a že stanovisko Benátok bolo nezaujaté, len interpretujem, že vidím dosť markantný rozdiel medzi Košicami/Bratislavou a Benátkami (už len z fotiek je vidieť ten markantný rozdiel)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.