Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1246247249251252581

Komentáře

• @Hildegarda Ale tak jako student bych se nebránil, protože tohle je problém nás lidí co máme všude daleko. Kdybych šel do prahy - dojížděl bych zhruba 120km, když jsem šel do Brna, dojíždím taky zhruba 120km. Ale z dlouhodobého hlediska je to samozřejmě blbost a ještě k tomu přidat důchodce... to už fakt nejde. U nás máme jako studenti možnost slevy, při pořízení studentského průkazu, a to myslím stačí. Myslím, že to co jste zaplatili na těch předražených zakázkách (kde ty peníze jistě šli do něčí kapsy) by studentské jízdenky zaplatilo alespoň dvojnásobně. Bez korucpe by takový zákon problémový nebyl, ale nevím jak na Slovensku, ale tady v ČR se "ztrácí" tolik peněz že to problém je.
  • @Everett_Young Cisto populisticky tah.
    Akurat mi je luto tych zamestnanych a platiacich, ktori stoja vo vozni na jednej nohe a kazdy den, lebo dochodcovia sa len tak z pleziru vozia cele dni zadarmo.
    Ty byvas teraz na intraku ci ako?
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 26. listopadu 2014
    @Hildegarda Jo, já jsem teď na koleji v Brně. Že je to populistický tah, s tím souhlasím, s důchodci vozícími se sem a tam celý den jen tak pro zábavu jsem se snad ještě nesetkal, snad jen s bezdomovci kteří tohle dělají v zimě aby byli v teple. Nicméně ona ta podpora vzdělávání je trochu potřeba, protože studijní náklady jsou poměrně vysoké a dost lidí kteří by mohly studovat (a teď myslím studovat něco užitečného, nemluvím o takových těch oborech které když vystuduješ tak můžeš jít prodávat hranolky do MC Donalds) a naopak existuje hodně lidí kteří se studiem snaží oddálit práci i když je evidentní že na škole nemají co dělat (například jsou zapsaní proto, že mohou využívat studentské výhody). Ale neexistuje způsob jak je efektivně roztřídit.

EDIT: (pokračování, musel jsem jít jinam tak jsem to nestihl napsat celé)
    takže ano, vždycky se najdou studenti, kteří toho budou zneužívat, ale vykašlat se i na ty ostatní není zrovna dobré, protože když nebudeme mít dostatek vzdělaných lidí, kteří budou rozšiřovat naše možnosti a posouvat hranice (nemluvě o předávání zkušeností dalším generacím) tak se nikam nepohneme.
  • Hildegarda napsal(a):

@Everett_Young Cisto populisticky tah.
    Akurat mi je luto tych zamestnanych a platiacich, ktori stoja vo vozni na jednej nohe a kazdy den, lebo dochodcovia sa len tak z pleziru vozia cele dni zadarmo.
    Ty byvas teraz na intraku ci ako?

To jako vážně?

8-O
  • @Dreamer To mi také přijde divné.
  • @Dreamer @Everett_Young Uryvok z tlace
    BRATISLAVA. Šesťdesiatosemročný Zdeno Havlík si bezplatnú železnicu nevie vynachváliť. Svoju stopercentnú zľavu sa rozhodol vyskúšať hneď počas prvého dňa.
    Obliekol si tmavosivý oblek, pri okienku na stanici vyzdvihol nulový lístok a „pokusne“ sa odviezol z Bratislavy do Trnavy. „Je to geniálna vec, vlakom som necestoval už pár rokov,“ hovorí dlhoročný technik.
    V ďalších týždňoch to chce napraviť. Najbližšie sa plánuje na otočku odviezť do Trenčína a výhľadovo až do Čiernej nad Tisou.
    „Mám dôchodok niečo nad 400 eur, takže inak by som si to dovoliť nemohol. Som z toho taký nadšený, že mi ani neprekáža, že musím vo vlaku stáť,“ rozpráva počas spiatočnej cesty poobedňajším rýchlikom.
    V rovnakom vlaku, no v inom vozni cestuje dvadsiatnik Jozef zo Spišskej Novej Vsi do Bratislavy a tiež postáva v chodbičke. „To som už dlho nezažil. Lístok ma vyšiel na 16 eur a už tri hodiny takto stojím,“ rozpráva Jozef, ktorý pracuje ako majster na stavbe.
    Druhýkrát už podľa svojich slov riskovať nebude. „Radšej využijem InterCity. Síce je drahší, ale aspoň si sadnem."
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Hildegarda A nenapadlo tě, že tam pan Zdeno Havlík jel na výlet, pro něco, na návštěvu za někým atd.? Na otočku přece neznamená, že vystoupí a hned zase nastoupí na cestu zpět.

Můj děda důchodce jel třeba na otočku do Chocně, kde trávil léto, když byl malý. Já jela na otočku třeba do Prahy pro pádlo.
  • @Krisa ne, nenapadlo
    1) otocka je otocka, nie vylet
    2) clanok bol napisany v ten isty den, ako sa to zacalo, takze pan Haulik musel ist tam, spat, porozpravat sa s novinarom, ktory sa rozpraval s viacerymi ludmi, novinar si musel sadnut za komp, napisat dlsi clanok, z ktoreho som citovala a este to aj dat uverejnit a to vsetko pred vecerom
    3) ano, takto to chodi, znama, ktora dochadza kazdy den, mi to potvrdila. Dochodcovia sa totiz radi vo voznoch o tom rozpravaju. Ak nemaju deti ci vnucence, zabijaju cas teraz takto

Nemam nic proti dochodcom, moji rodicia su nimi obaja.
  • upraveno 26. listopadu 2014
    @Everett_Young Si mi pripomenul znamu, co vystudovala sociologiu a v mackaci urobila karieru, lebo bola zodpovedna za celu dennu sichtu :)

Prave vcera som pozerala americku detektivku, kde si ocko policajt nasiel druhe zamestnanie vyhadzovaca, lebo jeho 5-rocne dieta mozno pojde na statnu vysoku, kde ako hovoril, to stoji 250 tis.dolarov.
    Nemam pocit, ze nase skostvo je drahe. Intrak, knihy, cestovne som si bola schopna vykryvat sama brigadami a doucovanim.
  • V Mladé Boleslavi zavedli MHD zdarma pro děti do 15 let a smradi se vozili celé odpoledne jen tak a otravovali ostatní.
    Rath zase nějaké dojíždění zdarma zaváděl ve Středočeském kraji.
    Nevím, jak je to teď. Myslím si ale, že tohle není žádná skutečná pomoc nemajetným, je to populistické gesto, které spíš namíchne normální lidi jako pana Jozefa ze Špiskej Vsi, protože zaplatí a nezbyde místo.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Hach... Vtierka Castle... No to je tiež, pokiaľ viem, v trocha väčšom meste.
    Hildegarda napsal(a):

1) otocka je otocka, nie vylet

Ne, otočka je, když jedeš ve stejný den tam i zpátky.
    Ty 3 možnosti, co jsem zmínila můžou být všechny na otočku. Proč by pán nemohl mít něco (třeba i vzpomínky) na místěch, kam chce jet. Chce to ještě nekdy vidět. Moji prababičku brala máma se strejdou na otočku do Vídně, protože ji chtěla ještě jednou vidět (Vídeň měla děsně ráda).
    Klidně můžou být i lidi, kteří jenom jezdí vlaky zadarmo, ale nevěřím, že jsou takoví všichni.
    (Což nemění nic na tom, že cestovné zdarma je blbost - ale blbci jsou ti, co to zavedli a ne ti, kteří to využívají.)
    Hildegarda napsal(a):

vystudovala sociologiu

Tu jsem vystudovala taky a živím se, kdo by to byl řekl, normální prací :P
  • @Krisa Ja nikoho nenazyvam blbcom
    Nemyslim si, ze pan Haulik pouzil otocku v tvojom zmysle, lebo:
    Isiel v prvy den, ked to bolo zadarmo, isiel v sviatocny den a keby siel den predtym, ma to za euro. Ale on si radsej vybral tento den, ked mali vlaky meskanie, vsade boli x metrove rady a ludia stali v ulickach ako ovecky, aby si vybral jednu z tych troch moznosti a este bol nadseny? Nepravdepodobne.
  • @Krisa Sociologia je bohuzial jeden z tych odborov, z ktorych vychadzaju haldy odbornikov, ktori sa v obore vacsinou nikdy neuplatnia. Cest vynimkam. Ak si to zvladla a este ta to bavi, tak klobuk dolu. Co vlastne robis?
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Everett_Young napsal(a):

@Achileus VB možná, ale Francie? Ta kapituluje v momentě kdy jim vzbouření imigranti zničí jejich jedinou továrnu na bílé vlajky. Francie si natáhla do země hromadu bordelu a většina tam začala tolik ustupovat menšinám až se to tam všechno smíchalo a teď už to nejde nijak spravit.

Hold současná gtenerace Francouzů, doplácí na to, že jejich pradědové obsadili půlku Afriky
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    V Praze taky děti do 15 zadara, ale musí si pořídit Opencard :)
    @Hildegarda Proč teda ale ve sváteční den potřebovali jet vlakem ty haldy pracujících? Proč by si nepočkal o den, když má času dost a druhý den to bude mít zdarma? To by byl sám blbej... Když budu mít 2 úplně stejné věci a jedna z nich bude stát o polovinu míň jak ta druhá (a nebude to na druhé straně světa), tak si taky vyberu tu levnější.
    A proč by nejel o den později na otočku třeba na hřbitov? Je tisíce důvodů, proč by někam jel a ne "jen jel". Já si zase nemyslím, že by byl nadšeným z toho, že může jet vlakem (jenom jet vlakem, vystoupit a jet zpátky a ještě u toho stát).

Pracuju jako sociální pracovnice (já studovala dál, takže dělám v oboru) a zatím mě to baví.
  • @Krisa Neviem, ci tie haldy lydi boli pracujuci alebo nie. Kazdopadne viem, ze pridavali max pocet vagonov k vlaku a aj tak toho bolo malo.

A to je prave to - nemas 2 uplne rovnake moznosti, jednu z toho lacnejsiu. Pisala som preco.

Proste hovorim len, ze je to nepravdepodobne. Staci si precitat jeho vyjadrenie o Ciernej nad Tisou.
    @Hildegarda Ale pro pána v důchodu to můžou být úplně stejné možnost - je mu fuk, jestli tam pojede v úterý nebo ve středu.
    Nevím co je tak jasného na vyjádření o Černé nad Tisou - myslíš to "až"? To může být formulováno i jinak, než to řekl. Třeba to je pro něj daleko, což stále neříká nic o tom, proč tam jede...klidně tam může něco mít, samozřejmě ale taky nemusí.

Ještě jsem neviděla nadšeného staršího člověka z toho, že může stát několik hodin v dopravním prostředku, takže je podle mne nepravděpodobné, že si z toho pán učůrává radostí.
  • @Everett_Young Tak jednou měsíčně projíždím v neděli v osm plus minus kolem Pelhřimova do Brna. Kdybys potřeboval svézt (ale teď to bude aktuální až v lednu).
    @Krisa Je to pre neho daleko? Asi nechapes. Je to uplne, uplne najdalej, kde sa da zadarmo dostat a kde sa "otacaju" vlaky a nic tam nerastie. Preto to pravdepodobne povedal. Skus si najst na mape, ako daleko je to od Bratislavy
    Everett_Young napsal(a):

..a naopak existuje hodně lidí kteří se studiem snaží oddálit práci i když je evidentní že na škole nemají co dělat (například jsou zapsaní proto, že mohou využívat studentské výhody). Ale neexistuje způsob jak je efektivně roztřídit.

Za nás existoval a účinkoval zatraceně dobře. Říkalo se mu první semestr. Nás třeba
    udělalo matematickou analýzu A1 i lineární algebru A1 v zimním zkouškovém nějakých 35 z cca 350 zapsaných prváků. Zvláštní shodou okolností jsem "ksichty" značné části oněch zbylých 34 vídával denně ve škole, takže když nás ve druháku "sesypali" do dvou kruhů (z našeho původního jsme prošli 3 z 30+), měli jsme všichni pocit, že už se více či méně známe.

To, pravda, bylo ještě než školy začaly být primárně financované od vydržovaného kusu, místo houževnatosti produkovaného masa :twisted:
  • upraveno 27. listopadu 2014
    @Ugla tak ono to třídění v první semestru (i v dalších) funguje i teď, například na aplikované matice na přf v Olomouci nabrali bez přijímaček okolo 150 lidí, do třeťáku jich došlo nějakých dvacet na oboru se zaměřením na bankovnictví a 2 asi ze 40 na oboru se zaměřením na statistiku :) A pokud vím finance na žáka škola dostane na celý rok bez ohledu na to zda se tam ten rok udrží? :-k
  • K jízdnému zadarmo - jako i já měl až do konce studia dráhu zdarma (ajznboňácká famílie) a ano, některé výlety bych asi jinak neabsolvoval (jako hledání Šiklova mlýna za použití mapky na zadní straně pohlednice...), jezdil bych do školy autobusem (rychlejší a v jiném případě levnější) atd. Nicméně nemám pocit, že bych kdy jel jen proto abych se byl projet vlakem.
    Upřímně, citovaný příklad mi přijde jen jako wow efekt - kolik takových důchodců ten den bylo? a kolik jich bude za týden a kolik za měsíc?
    Nicméně, asi by bylo smysluplné nezavádět to zadarmo, ale (když už je touha jít tímto směrem) třeba s 90% slevou,... přece jen regulační efekt by se projevil...
  • @Ugla Nemozes porovnavat matalyzu v prvom semestri s predmetmi humanitnych odborov. To nema nic s financovanim. Sito pri matalyze bolo a bude vzdy.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Pro humanitní obory stačí jen posluchárna a schopnost dělat si poznámky. Přesto je v nich těch natahovačů až hanba, vidím to i v práci, co lidí už desátý ror není schopno dodělat ani bakaláře knihovnictví a chodí za mnou abych jim poradil jak se vyhnout placení za přešvihnutí studia :twisted:

U nás na akademii byly sítem přijímačky, takže prošel opravdu jen ten, kdo měl k věci předpoklady, tedy až na jeden případ, jmenoval se Mazánek a stejně jako jeho jmenovec z filmu Cesta do hlubin študákovy duše byl poněkud zvláštního ražení, byť si troufám říci, že Mazánkovy filmové dřepy byly lepší. Taky to v prvním semestru zabalil, či jinak řečeno byl subarbitrován pro blbost, ale jinak už byl odpad relativně malý. Taky se u nás natahování nepěstovalo a výjimky pro individuální studijní plány se povolovaly zcela výjimečně. Ovšem taky jsme jako rezortní škola nebyli financováni od kusu (taky jsem ale slyšel zvěsti, že se to v pozdějších letech za vlády následující rektorky - pochopitelně ekonomky - poněkud uvolnilo, tudíž prošli různí Bártové a jiní kuliši, obvykle na zásah shora).
    @Hildegarda A teď mi řekni, z čeho je v tom článku jasné, že tam nejede za něčím (třeba se tam chce podívat a to už je něco).
    To nemá cenu, ty jsi se rozhodla, že ten pán je zlý vyžírka a nejsi schopna připustit i možnost, že není. Ani jedna z možností z toho článku nevyplývá, proto nelze pána odsoudit pro nedostatek průkazných důkazů.
  • @Krisa Ja som nepovedala, ze je niekto zly "vyzirka", ani som nikde nenapisala, ze moznost, ze sa mylim, nie je. Napisala som len, ze je to nepravdepodobne, nie ze nemozne.

Nie sme na sude a nikoho neodsudzujem, len si na zaklade viacerych faktorov utvaram nazor. Nikde som nenapisala, ze to, co robi, je odsudeniahodne, zle a pod.

Ale ak velmi chces, nie je nic lahsie, ako panovi zavolat a spytat sa ho. Potom to mozno bude mat cenu...
    @Hildegarda Udala jsi, že si důchodci jen tak z plezíru jezdí vlakem, k čemuž si stačí přečíst úryvek z článku o pánovi.
    Mně je to v celku jedno, kdo může jezdit zadarmo vlaky (asi by mi vadili jedovatí hadi a štíři), ale z toho článku prostě nevyplývá, jestli tam jel jen tak a nebo tam něco bylo. Tečka, už mě to nebaví.
  • @Krisa: Třeba já jsem štír a jedovatej umím být až až... a zatím mi vlak nezakazovali... :o)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.