Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1243244246248249581

Komentáře

• @DanielSvatoš Počkat on to dělal někdo i jinak. 8-O
  • Gepeto napsal(a):

..., že Tolkien a Lewis (tuším aj Lewis) boli Oxfordskí profesori literatúry, .....

Špatně tušíš, Lewis byl matematik :-)

Maturovala jsem před 15 roky a jak tak čtu, tak se toho za tu dobu dost změnilo. Čapka i Orwella jsmevzali důkladně, ale nějak jsme neškatulkovali (do sci fi jsme jsme je určitě neřadili). Probrali jsme třeba Bradburyho nebo Tolkiena, jen Harry Potter byl tehdy ještě na houbách :-)
  • maturovala jsem 2008, tedy "postaru" a 20. století jsme měli docela podrobně
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @DanielSvatoš Vzhľadom na to, čo ten autor údajne prežil je to dosť kruté, ale pobavilo.

@Everett_Young Na chvíľu som si myslel, že hovoríš o Štefanke Meyerovej a jej Twilightu a chcel som vás ľutovať, že ste preberali aj to :D
    @brbr O tom, že bol matematik som netušil, čítal som akurát, že fušoval do litiky. Skôr bolo myslené, že som si nie istý, či tiež fungoval na Oxforde (údajne tam zomrel, asi preto som si to myslel).
  • @M1on no jasný že to tak dělal každej ale prostě mě netrápilo co si vyberu a nebo co si můžu vybrat do seznamu :)
  • @Gepeto Však jo, byl profesorem matematiky na Oxfordu. Tady.
  • @brbr Mám pocit že tady každý mluvíte o Jiném Lewisovi :-)

Zatím co ty mluvíš Lewis Carrollovi, Gepeto nejspíše myslí Clivea Staplese Lewise který opravdu vyučoval literaturu
  • @Gepeto Iba matematik by dokazal napisat Alenku :)
    Vonnegut nepatri do fantasy ani sci-fi. Skor sa radi do povojnovej literatury. Nad nim vasa ucitelka nemoze len tak mavnut rukou...to proste nejde.
    Mne osobne sa nepaci system vyucovania - toto preberieme, lebo to bude na mature. (hovorim o gymnaziach)

@brbr Sme stare kvargle, zmier sa s tym :)

• @Hildegarda viz můj poslední příspěvek.
  • @Gepeto @Everett_Young V tom případě se oběma hluboce omlouvám.
    @brbr :D Yops, ja som myslel Tolkienovho kamoša (preto spojitosť Tolkien), čo napísal Narniu.

@Hildegarda Ja som počul, že on keď písal Alicu bol zhulený. Tým by sa toho vysvetlilo veľa. Ale tá matika to tiež vysvetľuje :D

Nuž, veď ani oni z toho nie sú bohvieako nadšené, ale nemajú dvakrát na výber, nikoho z nás literatúra dvakrát neberie, zachvíľu maturujeme, takže teraz radšej učia ako bude maturita, keďže to najlepšie využijeme (respektíve to najlepšie využijeme v máji). Čisto prakticky, niekto kto chce napr. ísť na informatiku (jedna tretina), biolu/chémiu (druhá tretina), umenie/polícia (tretia tretina) moc nevyužije tento rozhľad, takže aspoň nech prejde. V ideálnom svete by to bolo inak, ale nad naším školstvom (a konkrétne naším gymnáziom) už sa človek nepozastavuje.
  • @Gepeto Zaujimavo rozlozene. U nas tretina na pravo, tretina na ekonomiu a zvysok vsehochut. Hej, aj jedna bud policajtka mala byt, presla vsetkymi testami, nakoniec jej robili este nejake lekarske vysetrenie a mala nejake nizsie hodnoty cohosi, tak papa.
  • O Vonnegutovi jsem taky slyšela poprvé na internetu, Tolkiena jsme, myslím, taky nezmiňovali (jěště za časů staré maturity). Řekla bych, že krom té nestíhačky (která nutí vybírat) je to taky tím, že u nové literatury je výběr "klasiků", co se budou učit, těžší. Těch autorů je prostě strašně moc (zlatý středověk :)) a měřítka jsou různá.
    Nicméně mám teď dalšího na seznam čtení, takže dík :D
    @Hildegarda Mňa to tiež prekvapuje, pretože z iných predmetov nehviezdia, ale ak im idú aspoň tie semináre (na ktoré nechodím), tak naozaj dúfam, že sa im zadarí (pretože tam je konečne viac prírodnovedeckých než ekonomických/právnických). Potom som ešte zabudol zopár historikov.

Ale zato seminár NOSky (právo, psycho, ekonomka), kde sú aj oktavani a druhá paralelná trieda je asi najplnší seminár. Takže v rámci školy bude "právnikov a ekonómov a psychológov" dosť.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Vonnegut je zvláštní tím, že Jatka číslo 5 jsou jeden z mála případů, kdy se mi víc líbila filmová adaptace než předloha. Ale doporučil bych od něj Mechanické piáno.
  • Když už se tu bavíte o literatuře, neporadíte mi někdo, prosím vás, co za díla by se mohlo objevit v SCIO testech na gymnázia? Předem pěkně děkuji :D (Nebojte se vypsat dlouhé seznami, rád si něčím zkrátím to příšerné čekání na Vichry)
  • @OslicekCZ SCIO testy na gymnázia? Cože?
  • upraveno 17. listopadu 2014
    @Everett_Young Už je to tak. :D
  • Jako když jdeš ze základky na (předpokládám že 4 letý) gympl tak děláš "SCIA"? Nebo jak? Protože letos byli ještě normální přijímačky.
  • @Everett_Young Jo jo přesně tak :) Nevím, jak je to udělané na 8 letý gymply, ale na 4 letý jsou už povinné SCIO testy, teda samozřejmě jen na státních gymplech. :) Loni to myslím bylo ještě dobrovolné, letos už jsou povinné, ale váhu těch přímaček si zatím určuje sama škola. :)
  • @OslicekCZ Ach jo, to zase někdo vymyslel hovadinu... Netuším, já byl na osmiletém a dělali jsme normální školou stanovené přijímačky. Ale v prváku se začíná od antiky a bere se to celkem podrobně.
  • @Everett_Young No nápad to byl pořádně idiotský o tom žádná :D Alespoň se něco naučíme... kecám, stejně se na to vys*rem :D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 17. listopadu 2014
    Stejně, jako jste se vysrali na učení pravopisu na základní škole? To dnes fakt pustí na gymnázium úplně každého?
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 17. listopadu 2014
    @Nevada Ano berou. Většinou se to pak vytřídí v průběhu studia. U nás odpadlo 12 z třiceti. :-)
    Pokud jde o pravopis, vždy se snažím přečíst si co jsem napsal a zkontrolovat to, ale chybička se občas prostě stane. Nicméně proti diskutujícím na lžidnes, novinkách atd. jsem úplný mistr lingvista.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Občas docela často.
  • nás teďka na strojárnu nastoupilo 130 a počítám že tam necháme tak 50 lidi a pujdeme vesele makat :D

• @Nevada Hmm, asi najmu tlupu vietnamských imigrantů aby mým textům dělali korekce, třeba to pomůže :-k
  • @OslicekCZ No, nerozumím, jaká díla máš na mysli. Pokud Scia vypadají stejně, jako když jsem přijímačky na čtyřleté dělala já, jde spíš o práci s textem, která by měla být zvládnutelná na základě vybraného úryvku, takže celé dílo znát nemusíš. A jako úryvek můžou vybrat cokoli.
    Vědomostní otázky tam snad ani nejsou, ne?
    Už je to moc dlouho, takže ti bohužel ani nemůžu poradit, co tam dali nám.
  • Ja mela taky prijimacky scio na gympl a nevzpominam si, ze bych musela mit encyklopedicke znalosti o konkretnich dilech. Na zakladce jsem mela 1 az 2 z cestiny a zrovna cast cestina u prijimacek me na gympl dostala :-) kazdy rok byva v mfdnes nebo tak necem ukazka prijimacek, tak si muzes prohlednout o co typove jde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.