Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
@Tyrion Lannister To neni zrovna dobry zdroj. Stejne tak muzu najit na internetu obrazek s Breivikem. Navic tady uplne chybi kontext. Kde se to treba deje? To je docela dulezita otazka. Dost casto lidi hazeji vsechny muslimy do stejneho pytle, byt jsou mezi nimi extremni rozdily, obvzlast mezi ruznymi staty. Saudove jsou jini nez Syrani, Egyptani jsou jini nez Turci, Jordanci jsou jini nez Albanci. A to ani nemluvim o ruznych vetvich Islamu.
A kdyz rikam zdroj, tak mam na mysli nejakou dobrou publikaci. Vytvaret zavery o normach chovani vyzaduje vic nez jeden obrazek.
@Dreamer Neco to vypovida o te konkretni skupine, asi. Nemame moc detailu o tom, co se presne stalo. Nevime ani, jaky meli motiv, nekde jsem cetl, ze duvodem bylo ty zeny okrast. V takovem pripade to o jejich nazoru na postaveni zen moc nevypovida. Zadne tisice. Toto je ta "krastna" vec na moderni novinarine, nikdo si neoveruje fakta. A lidi to nedelaji uz vubec. Pritom dost casto staci napsat par slov do Googlu. S timto samozrejme taky souhlasim, to je jedna z veci, ktere mi vadi. Dalsi vec, ktera mi vadi, je ze nejsou pred vstupem do EU zpracovani, takze to jejich trestni stihani dost komplikuje. Proto mi prijde jako dobre reseni otevrit legalni cestu pro vsup uprchliku do EU. To ale bohuzel neni moc popularni, byt by to dost mozna vyresilo mnoho problemu.
@flanker.27 Ja nikomu nechci branit v tom, aby vyjadril svuj nazor. A uz vubec ne kvuli nejake korelaci s nejakym kontroverznim panem, to souhlasim, ze je stupidni. Nedavno jsem neco podobneho kritizoval v jine internetove diskuzi.
Pouzivani nekvalitnich zdroju je ale neco uplne jineho. Vzpominam, ja jsem to video videl uz nekolikrat. To video nicmene rovnez neni zrovna kvalitni zdroj. Ja mam extremni skepsi k temto videim, v minulosti jsem jich videl fakt hodne, a temer vzdy jsem nakonec zjistil, ze jsou zavadejici a lzou. Z toho videa proste nelze usoudit temer nic. Jaky byl vzorek lidi? Jak bylo video zeditovane? Jaky je ve skutecnosti nazor tech lidi, kdyz nemluvi pred kamerou? Jak se v realite chovaji? Co si ve skutecnosti mysli? Jaky byl kontext? Kolik lidi museli navstivit, nez nasli ty "spravne" adepty pro senzacni video? A tak dale...
Kdyz se tady pred nejakou dobou diskutovalo o sestreleni MH17, tak myslim ze ty nebo Ugla jste byli dost skepticti vuci ruznym dukazum. To je dobre. Ted ale ta skepse nejak chybi. Stejne tak muzeme citovat z bible. Dokonce existuje internetova stranka, kde jsou ti predlozeny dve citace, a ty mas rozhodnout, ktera z nich je z bible, a ktera z koranu. Vetsina lidi moc velke skore nenahraje. Anecdotal evidence. Navic je z videa tezke rict, co jsou jeji vlastni zkusenosti, a co si precetla na internetu. No ve mne taky ne. Mne islam neni sympaticky, stejne tak mi neni sympaticke snad zadne nabozenstvi. Co kritizuji je prevazne reakce verejnosti, ktera je zalozena prevazne na predem vytvorene predstave, nekvalitnich zdrojich, medialni masazi, neznalosti atd.
Pokud by lide meli vsechny potrebne informace, tak by podle me byla reakce na uprchlickou krizi uplne jina. S tim samozrejme souhlasim, pravidla se nikomu prizpusobovat nebudou. Vubec nevim, proc by k necemu takovemu ale melo dojit. Vrazda je zakazana, znasilneni je zakazane, kamenovani je zakazane...
@Achileus Ale jo, je. Jakou roli to ale hraje v jejich zivote? Jak moc se to projevuje na venek? Jak jednoduse se prizpusobi jine mentalite? Pokud neprizpusobi, bude to problem? To jsou ty velke otazky, na ktere neni vubec jednoduche odpovedet.
A kdyz rikam zdroj, tak mam na mysli nejakou dobrou publikaci. Vytvaret zavery o normach chovani vyzaduje vic nez jeden obrazek.
Stačí pár prokliků a na všechny otázky dostaneš odpověď ;-) A těch obrázků je tam na tom googlu určitě víc než jeden, troufnu si odhadnout počet výsledků na několik milionů :-P A co se týče Breivika, tak je to pořád celkem odchylka. Kolikrát se v Evropě stal Breivik a kolikrát došlo k nějakému teroristickému problém na Blízkém Východě. Dosti nepoměr.
Francie má být většinově muslimská do roku 2030, podobný datum se uvádí u Velké Británie
Německo má být většinově muslimské do roku 2050
To jsou tři nejvýznamnější státy Evropy. Docela by mě zajímala čísla ohledně Beneluxu a Švédska.
Občanská válka v Evropě v dohledném horizontu je docela pravděpodobná. Bílá evropská populace je frustrovaná ze své špatné situace, navíc jí těžce zasáhla krize. Počet lidí, kteří žijí pod hranicí chudoby roste. Tahle situace tu už jednou byla, myslím, že k ní také zdárně spějeme..
Svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání je zaručena. Každý má právo změnit své náboženství nebo víru anebo být bez náboženského vyznání.
O tom, za co tyto země udílejí tresty smrti jsem rovněž již mluvil v souvislosti se Saúdskou Arábií. A debat na téma morálka vs. náboženství jsem vedl též mnoho, nehodlám opakovat než svůj závěr, že ta morálka, kterou v tuto chvíli vyznává většina Evropy, není založena na bibli, rozhodně ne na fundamentalistickém dodržování každého pravidla v ní uvedeného. Zkrátka naprosto lichý, prázdný argument, podobný přesně tomu, o čem mluví ta Íránka ve videu od Dreamer, tedy že ti lidé, od kterých by se dalo čekat, že budou islám kritizovat, se ho snaží bránit. Pro mne opět důkaz Stupidity, myšlení, které nezpracovává informace, které jsou k dispozici. Tohle už je prakticky dehonestace, přesně to, o čem mluví ona, jakým způsobem ji někteří zaslepení obhájci kulturní diverzity napadají, že není objektivní (skoro mám pocit, že jsi to video od dreamer neviděl, protože přesně provádíš stejné chyby v úvaze, o kterých ona mluví, prakticky napadáš věrohodnost jejího svědectví dosti ubohým tvrzením, že si mohla přečíst "až potom"). Když už, nejde jen o její zkušenost, ta organizace není zas tak malá. Neargument z tvé strany. Ty jsi neuvedl žádný zdroj, tak se zdrž kritiky ostatních zdrojů, než prokážeš své tvrzení. Zatím jsi to neudělal ani v jednom případě. A znovu dochází k naprosté ignoranci informací o opaku z tvé strany. Např. zde si můžeš počíst na toto téma poměrně mnoho:
http://www.euro-islam.info/key-issues/islamic-law/
A tady máš třeba muslimskou petici za zrušení oktobrfestuv Mnichově:
Dear City council of Munich,
I am writing this letter to bring to your attention something that I and many Muslims believe is unfair and requires attention.
I would like to inform you that the Oktoberfest is an Intolerant and Anti-Islamic event. We tried to ignore the event, but there too many Un-Islamic acts done at the Oktoberfest. Such as alcohol consumption, public nudity etc.
We understand that the Oktoberfest is a yearly German tradition, but we, Muslims, can not tolerate this Un-Islamic event, because it offends us and all Muslims on the earth.
We are requesting the immediate cancellation of the upcoming Oktoberfest event.
We also believe that the Oktoberfest might also offend all the Muslim refugees coming from Syria, Iraq, Afghanistan. The cancellation of the Oktoberfest event will help refugees not to forget their Islamic history. Thank you for your attention to this matter.
Sincerely,
Morad Almuradi
Zatím jsem od muslimů zaznamenal jedině požadavky, vy udělejte něco pro nás, přizpůsobte se nám, nikdy nic opačného. Takhle mluví jejich představitelé, "opinion makeři". Až uslyším od nějaké významné muslimské autority nebo statisticky významné skupiny lidí něco jako:
"chápeme, že jsme přišli do světa s odlišnými tradicemi, odlišným postavením žen, odlišným pohledem na práva jednotlivce, budeme to my, kdo se bude přizpůsobovat, budeme se snažit respektovat a dodržovat vaše pravidla, vaše zákony, podrobíme se rozhodnutím vašich státních orgánů..."
pak jim možná dám nějakou naději. Zatím jsem absolutně nic takového od jakéhokoli muslima nezaznamenal, zaznamenávám opakovaně pravý opak.
Ale fakt přesně to, co Vena předvedl, jak kdyby opsal z toho vystoupení Sarah Haider na té akci, akorát to převrátil naruby...
Vidím, že je tu dost skeptiků ohledně budoucnosti Evropy. Takhle pesimistická já opravdu nejsem. Jak už jsem jednou zmiňovala - některé země si během pár posledních desetiletí pozvaly muslimy, podcenily jejich ochotu se integrovat a budou se muset naučít stejně jako Izrael žít s možností teroristických útoků. Ale tak křehká, jak naznačujete, evropská civilizace není. A trpělivost Evropanů s jejich ó tak progresivními liberálními politiky a jejich mediální propagandou není nekonečná a kombinace strašení nacismem a politických dohod nebude fungovat věčně. Ohledně budoucnosti Unie jsem ale skeptická taky. Zvlášť když jeden z hlavních představitelů je arogantní lucemburský podvodník, Německo a Francie ukázaly, že jsou ochotné protlačit svoje vize silou, a Britové klidně odejdou a můžou tím snadno inspirovat ostatní. Dost možná zase skončíme u hospodářské unie - což kolem a kolem stejně není tak hrozná představa.
Muslimská populace je z celostátního hlediska poměrně malá, ale z měřítka lokálního? Muslimská menšina je ve značné míře koncentrovaná do velkých měst, tam tvoří velkou část populace, třeba Rotterdam je muslimský ze 47% a myslím, že v jiných městech západní Evropy to o moc lepší nebude
Já skeptický jsem. Muslimská komunita v Evropě se v poslední době dost radikalizovala, kolik mladých evropských Muslimů bojuje v řadách ISIS? Pokud se vrátí, jako že se budou chtít vrátit, tak to bude tanec. Dalším problémem jsou radikální imáni importovaní sem ze Saúdské Arábie, jejich výklad Islámu je agresivní a nepřátelský a počet jejich stoupenců roste. Navíc v Evropě je odhadem 54 milionů Muslimů, i kdyby se podařilo zastavit současnou invazi, tak je tu ohromná masa lidí, kteří jsou schopní všeho, navíc mnozí z nich jsou odhodlání fanatici, pokud by se něco velkého stalo, tak tihle pomatenci nebudou váhat.. Hezký příklad je Francie z loňského listopadu, sedm odhodlaných fanatiků v podstatě paralyzovalo jeden z nejvýznamnějších států Evropy. Co se stane až jich nebude sedm, ale 100, 500, 1000, 10 000? Řekl bych, že to nebude pěkné
@flanker.27 Nejde ani tak o to, co ve videu je, ale co tam neni. Dale jde o "spin", nebo agendu, kterou je ta reportaz obarvena. Nedokazu to moc dobre vysvetlit (tak mi tady odpust urcitou nepresnost), urcite jsi cetl mnoho vedeckych publikaci, a kdyz si vsimnes, tak ty dobre publikace jsou naprosto nestranne. To se o tom videu proste rict neda, ten rozdil tam musis videt. Napriklad k tomu videu, na ktere jsem puvodne reagoval. Nejsou, ale co takhle je zasadit do sirsiho kontextu? Tj. jak velky je to problem oproti ostatnim problemum? No souhlasim ze toto je debilni. Ale to neni vina uprchliku, ale nemeckych uradu. Nevim, jak je to relevantni k diskuzi o "bible vs koran", ale dobre. Ablanie, Syrie, Azerbajdzan, Uzbekistan, Mali, Sudan, Indonesie. Ustava nekterych tech zemi uplne neodpovida tvym pozadavkum, ale rozhodne to neni tak vyjmecne, jak by se mohlo zdat. Mysleni vlady se vzdy neshoduje s myslenim jejich lidi. Obvzlast v techto oblastech, podle me. Ja klidne budu kritizovat islam. Je to hloupe nabozenstvi, a nelibi se mi. Ale nebudu kritizovat lidi, kteri jej vyznavaji jenom protoze se mi to nabozenstvi nelibi.
A nelibi se mi ten argument "od kterych by se dalo cekat, ze budou islam kritizovat". Nechapu, proc by se ode me melo cokoliv ocekavat. Veril bys tomu, ze jsem na pocatku uprchlicke krize (nekdy rok zpet, dejme tomu) byl taky proti uprchlikum? Proc jsem zmenil nazor? Protoze jsem zpracoval nove informace, ktere jsem predtim nemel. Ja ji nenapadam. Prosim, nevykladej si moje argumenty timto zpusobem :) Nemam potrebu ji napadat, prave naopak ji sakra respektuji. Moji poznamkou jsem chtel rict presne to, co ta poznamka vyjadruje -- nedokazu rozeznat, co je jeji osobni zkusenost, nic vic, nic min. A mas pravdu, nevidel. Neprochazel jsem uplne celou diskuzi, jede to tady hodne rychle. Regaoval jsem na video, ktere jsem videl. Uvedu zdroj jakmile to bude treba nebo jakmile me o to nekdo pozada. Jestli chces na neco zdroj, dej klidne vedet, vubec mi nedela problemy zdroj dohledat. A pokud zdroj nenajdu, klidne priznam, ze jsem ocividne varil z vody.
Nicmene nechapu, jak presne kritizuji v tom odstavci ostatni zdroje. Jenom rikam, ze lide si zakladaji nazor na, mimo jine, nekvalitnich zdrojich, s cimz prece urcite souhlasis taky. A kde by byl treba presne? Projdi si muj predchozi prispevek a rekni mi, kde je treba zdroj. Rad ho uvedu. Napda me jedine reakce na Dreamer, kde jsem uvedl, ze se nejedna o 1000 pripadu. Na to je zdroj treba zde, preklad: Protoze ani nic takoveho nevyhledavas. A snad si nemyslis, ze o necem takovem media napisou? V tom neni zadna senzace. Senzace je, kdyz vybouchne bomba. Tady ti davam odkaz na rozhovor s jednim Syrskym uprchlikem:
https://www.reddit.com/r/IAmA/comments/3kos3j/iama_syrian_immigrant_in_germany_ama/
Neni to uplne to co chces, ale rozhodne je to zajimave cteni. Hele, ja ti najdu plno vypovedi lidi, kteri se narodili do extremne nabozenske krestanske rodiny v zapdadnim svete a budu ti tvrdit, ze vsichni krestani jsou naprosti magori :) ... To se ti zda fer? Mne teda ne :)
Nevím jestli už to není zmíněno někde výše, ale hezký
duelrozhovor s Robejškem. Jsem rád, že existuje veřejná osoba, která nesere duhu a z ošatky nerozhazuje okvětní lístky lílie nebo naopak nešíří paniku jako Zebus, Konvička či ti hloupý kluci z Úsvitu. Škoda jenom, že Robejšek je veřejná osoba jenom v rámci DVTV, protože do četky už má dávno vstup zakázán :)http://video.aktualne.cz/dvtv/robejsek-vs-svoboda-jakou-reakci-vyvola-napadani-zen-uprchli/r~b6c4fb9ab60f11e590ec0025900fea04/
Halo kolem toho urcite aspon z casti je kvuli tomu, ze se puvodne mluvilo kvuli spatne novinarine o 1000 lidech, a taky kvuli tomu, ze se to nemecke urady snazili tak nejak ututlat :(
koukám že najednou je dost policajtů na kontrolování davu
Pokud jde o lidi, kteří se prezentují jako bojovníci za rovnost a pak brání islám, který je v principu pravý opak, pak je někde problém, především v tom, že ti dotyční lidé na jednu stranu hlasitě odsuzují tzv. "rape culture", na druhou stranu ženská obřízka je pro ně výraz kulturní identity. tak dodej informace o jejich vzdělání, schopnosti zastávat práci, dodržovat zákony a platit daně a sociální pojištění. Není to vidět. Na mne to působí spíše snaha za každou cenu znevěrohodnit každého, kdo nezapadá do tvého myšlenkového schématu. Pokud jsi chtěl napsat něco jiného, musíš to napsat lépe. O to tě žádám přece od začátku, že jestli tvrdíš, že je v některých zdrojích chyba, ať ji ukážeš. Neudělal jsi to ani přes opakovanou výzvu. O zdroje jsem tě opakovaně žádal, nemyslím, že to musím znovu opakovat. Nyní jsi dodal:
1) statistiku z jednoho města (stalo se to ve více městech ve více zemích) z jedné noci.
Pokud jde o větu: "There are no 1000 perpetrators. There is a group of 1000, from which several offences were committed" tak ta na věci nic nemění. Je jedno jestli tisíc lidí spáchá tisíc zločinů nebo jeden, stále jde o 1000 pachatelů.
2) rozhovor. Ehm. Četl jsi knihu jak blufovat o PR? Je tam krásný příklad, jak smýt obvinění nesmyslným dotazem. Prostě si zaplatíš někoho, kdo se na tiskové konferenci zeptá Je vaše mléko radioaktivní? Přičemž můžeš samozřejmě velmi snadno dokázat nesmyslnost té otázky. A přesně tak jsou pokládané ty otázky v rozhovoru, přesně to je totiž ta otázka "Are you the devil?"
Tohle nemá se seriózním rozhovorem a jakoukoli průkazností nic společného, kromě toho jsem se tam nedočetl nic, co bych už neslyšel mockrát, "hledáme lepší život", "válka" atd. Že polovina uprchlíků vůbec nepochází ze Sýrie nikomu nevadí. A že mají požádat o A znovu opakuju jeden ze svých základních problémů s uprchlíky: 80 % z uprchlíků jsou mladí muži bez rodin. Ženám s dětmi bych asi byl ochoten azyl poskytnout. Ne těm, kterých by mělo být třeba v jejich vlastních zemích, aby s nimi něco udělali. Jinak totiž příčiny nezmizí a proud neustane. Ale to klidně tvrď, to je mi úplně jedno :)
http://www.novinky.cz/domaci/391360-historik-vlastimil-vondruska-pokud-islam-ovladne-evropu-bude-to-kvuli-nasi-slabosti.html
Příchod uprchlíků je jeden z mnoha fenoménů, které se vždy děly a budou se dít. Problém je, že společnost musí mít pro své chování jasnou filozofii a nemůže své postoje tvořit, až když je s něčím konfrontována. Pod tlakem událostí se vytvořily dva tábory, které se iracionálně hádají, zda uprchlíky přijmout, či nepřijmout, a zda a jací jsou to chudáci.
Diskusi bychom však měli vést o tom, co vlastně chceme my sami. Zda chceme bezbřehá lidská práva i za cenu, že rozložíme tradiční strukturu evropské společnosti. Zda chceme sociální stát, který lidi živí, místo aby jim dával příležitost pracovat. Zda chceme zrušit státy.
Moje řeč. Ale tohle "sluníčka" (a pardon, ale o některých se ani jinak mluvit nedá, protože nevidí argumenty a ani se o to nesnaží a pokud už si neví rady, tak vás označí za xenofoba) nepřijmou.