Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
17778808283581

Komentáře

• Mě teda Gardien pobavil :-) Myslím si, že ho to časem přejde...
  • @Michelle Skor vekom ako casom :)
  • @Chmur Ja v jeho veku som verila, ze zajtra ta pisomka nebude tak tazka, ze v kniznici budu mat noveho Gulika, ze si raz spoluziaci so mnou zahraju sach a neodmietnu ma, lebo sa boja, ze by ich dievca porazilo. Verila som, nic nemoze byt krajsie ako prvy bozk a ze sa po skole pojdeme prejst ruka v ruke do parku.

Ach jaj, az mi zvlhli oci :)
  • @Hildegarda Já na rozdíl od Gardiena nejsem takový pesimista (i když je pravda že když mám depku tak by se mohl Bolestínský Edd něco přiučit) ale snažím se uvažovat racionálně jak jen to jde. Jinak jak koukám tak s šachama to je všude stejný. Do parku nechodím, protože náš park je sídlem městského odpadu (bezdomovci, feťáci a podobná společenská elita) a je to jedině o úraz. Láska (nebo alespoň proces zamilovanosti který si pod tímto pojmem lidé vybaví) existuje určitě, na to se stačí zeptat jakéhokoli biologa, i když je možné že u některých lidí je to prostě značně omezené možná i neexistující.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Ty bláho, půl dvanáctý, já se učím předmět, který mě vůbec nezajímá a tady se řeší otázka lásky...kde je ten konec světa, když ho člověk potřebuje :)
  • @Krisa Ale fuj!!! Este aj ty, Brutus?
    @Hildegarda Ne, už sjíždím videoklipy ze Sestry v akci 2 a Kelly Family :D
  • upraveno 8. prosince 2012
    @flanker.27 : No řekněme. Že jako náctiletému mi přišel svět tak nějak víc černobílý a že dobro musí být odměněno a zlo potrestáno:-) A rozhodně jsem život, na rozdíl od jednoho nejmenovaného chlapce, vnímal víc přes srdce (rozuměj emoce) než mozek.
  • Hildegarda napsal(a):

@Chmur Ja v jeho veku som verila, ze zajtra ta pisomka nebude tak tazka, ze v kniznici budu mat noveho Gulika, ze si raz spoluziaci so mnou zahraju sach a neodmietnu ma, lebo sa boja, ze by ich dievca porazilo. Verila som, nic nemoze byt krajsie ako prvy bozk a ze sa po skole pojdeme prejst ruka v ruke do parku.

Ach jaj, az mi zvlhli oci :)

Hanba mužům, které porazí žena v šachu! :evil: :-x :roll:
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Chmur Vida, že máme něco společného :)
  • Ja verím... že zlo vyhráva.. dobro sa preceňuje, každa vec ide dvoma spôsobmi.. istým dobrý a zlým.. každá minca má dve strany.. verím že veci by sa mali robiť Sine ira et studio. Bez hnevu a zaujatosti. Čiže chladná logika mi je bližšia než citovosť. Tú si radšej vybijem a vyplačem pri písaní svojich básničiek. A je mi príjemnejšie ak sa mám citov dotknúť ja a vybrať si z nich ten ktorý potrebujem než byť nimi ovládaný. Ľudia totiž vravia že človek sa od zvieraťa odlišuje tým že nejedná pudovo. Ale ak jednáte ovládaný citmi, tak ste zase len to zviera.
    Tým sa samozrejme nechcem nikoho dotknúť.
    @Hildegarda mi pripomenula zážitky zo základky.. v sedmičke som začal hrávať šach.. v deviatke bol so mňou ochotný hrať len jeden spolužiak... Všeci ostatný ma videli príliš.. nekompatibilným na dvíhanie si ega....
  • Ľudia totiž vravia že človek sa od zvieraťa odlišuje tým že nejedná pudovo. Ale ak jednáte ovládaný citmi, tak ste zase len to zviera.
    @Gardien :applause:
    Ale ak jednáte ovládaný citmi, tak ste zase len to zviera.
    Tady někdo mluví o něčem, čemu moc nerozumí. Člověk, vzdor tomu, že se nazval sapiens sapiens, není myslící bytost s emocemi, ale emocionální bytost, která občas myslí (František Koukolík). Doporučuju si něco na toto téma od něj přečíst. A soudy typu že emocema se z nás stává zvíře - i zvířata mají emoce, a to velmi bohaté. Byť je to míněno pejorativně, ve skutečnosti je to to, co znás dělá součást živočišný říše.

A pokud jde o dobro a zlo - má-li fungovat organizovaná lidská společnost a být stabilní, je nutno mít ve společnosti možnost důvěry a recipročně oplácet dobré dobrým. Evoluční biologové nad modely fungování společnosti tráví léta (narozdíl od ekonomů :) ). To čemu říkáme dobro a morálka, je normální součást vzorců chování, bez kterých by se ortganizovaná spoelčnost nemohla vyvinout.
  • Chlapci, pripomenili ste mi moju oblubenu encyklopediu :)

Gardien, ked sa na teba niekto rozozenie takou poriadnou pravackou, chcem vidiet, ako by si nejednal pudovo, ale v mysli vyratal drahu a silu potrebnu na odvratenie uderu a natrel mu to ;)
  • @flanker.27 Presne - v podstate nas od zvierat odlisuje nie absencia pudov, ale moralka, estetika, rozlisovanie dobra a zla
  • @Hildegarda Doufám že to myslíš obrazně. Samozřejmě si nemyslím že by se měli nějak "přetransformovat" v jinou rasu, mluvím o mentálním vývoji. Ale to myslím sama víš.
    @Hildegarda Ještě exotopedia :)
  • @Krisa Doufám že tím neodkazuješ na mne. ;) Ale jestli jo tak taky dobrý.
  • Hildegarda napsal(a):

Gardien, ked sa na teba niekto rozozenie takou poriadnou pravackou, chcem vidiet, ako by si nejednal pudovo, ale v mysli vyratal drahu a silu potrebnu na odvratenie uderu a natrel mu to ;)

Ver mi že pomaly ale iste začinam postradať iste potrebne.. odvracanie sa... Skus sa keď ťa nabuduce bude chcieť niekto udreť len pozerať človeku do očí.. tam ma tu dráhu napísanu ani ju nemusíš vypočítavať.

@Everett_Young´: Súhlasim s tým názorom kam by sa ľudia mali dostať
    Jasný, přestanem být citoví a budeme se lišit od zvířat. Že budeme stejní jako stroje to už je vedlejší. To bude nádhera.
    Everett_Young napsal(a):
    Tím bys vlastně popřel evoluci. Myslíš, že emoce jsou něco navíc, ocas, kterej zakrní? ne, je to nezbytná součást výbavy a dost nutná pro přežití. Ať už při obraně, při výběru partnera, při relaxaci, při práci. Mozek a celá nervová soustava je zařízená tak, že emoce potřebuje jako pohon pro svoje konání. Co třeba člověka donutí něco zlepšit? Rozum? Ne, to že ho něco s...

Žít podle sterilního stupidního Startreku by byla nesmírná nuda. Žádná hudba, jídlo jen podle obsahu živin, ne podle chuti, partner podle plodnosti, ne podle lásky... O přebujelé racionalitě by se toho dalo napsat mnoho. Není na tom absolutně nic žádoucího, nic pozitivního, pokud nechceš člověka nahrait strojem. Ve své podstatě je absolutní racionalita nakonec iracionální, především proto, že tě zbaví schopnosti přemýšlet o alternativách. Všechno pojede s co nejmenším množstvím nákladů v neměnném formalizovaném procesu. taková představa je docela děsivá.

Ostatně ty sám projevuješ emoce docela často. A zamyslel ses nad tím, jak moc iracionální je číst o světě, kde létají draci, mrtví vstávají z hrobů a neexistující postavy mezi sebou vedou soupeří o neexistující království? :-D
    BTW si dovolim odcitovat jednu kapitolu ze svý diplomky :)

Max Weber je autorem pojmu formální racionalita. Formální racionalita vyjadřuje skutečnost, že hledání optimálních prostředků k dosažení cíle má svá pravidla, omezení a širší sociální struktury. Při hledání optimálního způsobu řešení pak není ponechána jedinci možnost nalézt plně vlastní optimální způsob řešení. Weber tento jev aplikoval především na byrokracii řízenou systémem závazných norem.
    Dodržování pravidel dohodnutých a uznaných společností je nezbytným předpokladem zdravého fungování lidské společnosti (zákony, morální hodnoty). V současné době však pravidlům omezujícím vlastní schopnost řešit reálnou situaci (a tím využívat rozumu) podléhá řada společenských procesů od tovární výroby přes systém stravování a uspokojování sexuálních potřeb až po zábavu a trávení volného času. Tím, že takový racionalizovaný systém (protože inspirací pro podobné úvahy je nejznámější systém využívající racionalizovaných postupů, McDonald’s, často se v této souvislosti hovoří o Mcdonaldizaci) omezuje schopnost člověka být autorem a tvůrcem svého rozhodnutí (doslova dehumanizuje výkon činnosti), stává se iracionálním.
    Racionalizovaný či mcdonaldizovaný systém nabízí :
    - efektivnost (optimální metoda uspokojení potřeb, přitom se ze zákazníka stává neplacená pracovní síla – např. sám si na interaktivní obrazovce navolí objednávku, nebo jde okolo pultu a nabírá si přísady, otázkou tedy je, zda je systém efektivní pro zákazníka nebo poskytovatele),
    - kvantifikovatelnost (snížení nákladů za současného zvýšení výtěžnosti – za málo peněz hodně muziky, zábavy, jídla), kvantita se stává měřítkem kvality – není přitom nějak zjišťována spokojenost se službou (koláče pana Železného), časová úspora (vše v nejkratším čase – viz zmíněné televizní estrády),
    - předvídatelnost (vím, co dostanu), tím zbavuje obav z nedorozumění, svádí k pohodlnosti,
    - kontrolu (náhrada humánní technologie za nehumánní, vykonávání činnosti předepsaným, strojovým způsobem, v případě uživatele pak uspokojení potřeby způsobem, který vyhovuje tvůrci systému – čekání ve frontě, rychlý výběr z omezeného sortimentu, najedení a odchod, uvolnění místa dalšímu plátci v případě McDonald‘s).

Ve filmu Volný pád zákazník žádá snídani v 11:32. Je však odmítnut s tím, že „to nemáme v programu“, protože se snídaně přestaly vydávat v 11:30. Vedle zracionalizovaného výkonu práce (pracovník strojově vykonává po celou pracovní dobu stejný malý výsek práce – to se rozšířilo z pásové výroby do oblastí služeb), TV zábavy nebo rychloobslužných restaurací jsou dnes zracionalizovány např. rekreační zájezdy. Lidé jsou vedeni po hlavních památkách, rychle vyfotit Louvre a Eiffelovu věž a v programu je další město. Turista tak vidí jen to, co mu cestovní kancelář umožní. Místo klasického obchodu s prodavačem je dnes zákazník sám nucen vyhledávat si v supermarketu zboží.
    Přijímací zkoušky se již dávno odklonily od ústních pohovorů k vícevolbovým testům, navíc existují specializované firmy dodávající takové testy jak školám, tak studentům.
    V některých ordinacích lékařů si pacient sám měří teplotu, krevní tlak a tep. Existují již diagnostické přístroje umožňující vyšetřit pacienta bez zásahu lékaře.
    Při volání do instituce nemluvíme zpravidla s telefonistou ale s automatem, který nám říká, jaká čísla máme volit. Zákazník mající zvláštní přání mimo nabízené možnosti tak musí buď čekat, připlatit si nebo zůstane neuspokojen.
    V souvislosti s částí pojednávající o povrchnosti zpravodajství můžeme též uvést „efektivnost“ např. novin jako USA Today, které mají články nahuštěny na několik odstavců, nikdy nesmí končit na jiné stránce, než začínají, čehož se zpravidla dosahuje nebetyčným krácením textů.
    Texty dlouhých knih jsou „sestříhávány“ do zkrácených vydání. Knihy jsou také vydávány na zvukových nosičích, aby při jejich „konzumaci“ mohla být zároveň vykonávána jiná činnost. Zde se také zmíním o obdobném jevu, úpravách některých knih, zvláště dětských. Například Říhova Honzíkova cesta v dnešním vydání vypustila veškeré stopy po takových „anachronismech“ jako JZD a chybějící části nahradila často nesmyslnými spojeními zbylých částí textu.
    Zracionalizován je dokonce sex. Místo obtíží při navozování známostí a s tím souvisejících společenských činnostech může každý konzumovat prostřednictvím videa, časopisů a internetu dle libosti nejrůznější varianty sexuálních poloh, dvojice, trojice i skupiny někdy neurčitého pohlaví, možno je uspokojovat různé fetišistické záliby, často i vyloženě deviantní chování. Nedávno jsem shlédl asijskou reklamu na sexuální sedačku, zařízení, na které se partneři posadí a elektromotory obstarají veškeré nutné pohyby za ně, volit je možno ze škály pozic a rychlostí.
    Při plnění požadavku více za méně pak dostáváme více nekvalitností, např. více zpráv chudých na skutečně podstatné informace, služby nám již nejsou poskytovány (např. místo aby k nám zašel člověk s informacemi obdržíme jen informační letáky), ale obsloužit se musíme sami. Existují již samoobsluhy, kde je využíván zákazník ke skenování číselného kódu na zboží, načež obdrží stvrzenku a jde zaplatit. I to je možno eliminovat využitím platební karty, jako u benzínových pump, které po načtení platové karty z účtu rovnou odečítají příslušnou sumu.
    Rozšiřováním racionálních systémů dochází zákonitě ke snižování rozličnosti. Je to dáno zmíněnou vlastností nabízení jen omezeného sortimentu služeb, z jejichž mezí nelze vybočit. Kvalitu a rozličnost si budou moci zřejmě dovolit jen někteří. Přitom nejde jen o majetek, ale také o čas, protože „efektivní“ postupy nás stojí čím dál více času (fronty v supermarketech a u pultů rychloobslužných restaurací, vykonávání činností za instituci apod.).
    Na závěr příklad dehumanizované racionality:
    U malého vozu Ford Pinto byla zjištěna závada prasknutí palivové nádrže při zadním nárazu. Bylo vypočteno, že to povede ke 180 úmrtím a stejnému počtu zranění. Cena soudního vyrovnání byla ohodnocena na 200.000 USD za osobu. Protože celkové náklady by nepřesáhly cenu odstranění závady, vůz byl ponechán ve výrobě beze změn.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Jejda, že vás to baví :o) Oni z toho časem vyrostou. Aspoň většinou.
  • upraveno 8. prosince 2012
    Víra v to, že sám sebe normální člověk dokáže ovládat po citové stránce je nesmysl. Vše v našem životě řídí city a ten kdo si to neumí přiznat, je pokrytec. Ti, kdo tu skálopevně tvrdí, že jsou stoprocentně racionální nechť se nad tím zamyslí, zda si před výběrem školy udělali nejdřív průzkum, co jim bude v životě nejvíce užitečné, nebo šli na to, co je normálně baví. Kam jezdí na dovolenou? Tam, kde se jim to líbí? Jaké si pouští filmy? Podle svých preferencí nebo jen a zásadně podle ČSFD? Atd. atd., atd....A rozhodně by mě zajímal postup při výběru jejich partnera.

Je pravda, že takový lidé chladně racionálně uvažující skutečně existují, ale tuším, že na to existuje nějaká psychiatrická diagnóza...

@flanker.27: fůj Weber! Jsi sociolog?
    @Kajoush Něco horšího. Právník :)
  • @flanker.27: ještě hůř! A co, že jsi analyzoval Webera? K tomu často pociťují silnou nenávist i samotní sociologové :D...
  • @Kajoush Jak jsem již uvedl dříve - zcela racionálně nejednám a připouštím to. Napsal jsem to již včera.

@flanker.27 A) Viz odpověď pro Kajoush.
    B) Asi jsme se trochu nepochopili. Nemluvil jsem o naprosté mechanizaci kdy člověk strojově provádí to co je mu řečeno. To není logika a rozum nýbrž normální vymývání mozku. Samozřejmě že člověk musí být schopen řešit věci s pomocí více alternativ ale k tomu nejsou zapotřebí emoce. Chování které jsi právě popsal považuji spíše za vrchol debility. Tohle není rozum. Logickou úvahou by šlo například odvodit že donést snídani o dvě minuty později není problém. Jak říkám, každý mluvíme o něčem jiném. A proč čtu fantasy a sci-fy? Jak jsem již řekl, jsem člověk a i já mám emoce a city (méně než většina ostatních lidí ale pořád je nepostrádám úplně) a tak i já mám určité zájmy a potřeby.
  • Pár lidí, co tvrdilo, že mají méně citů než ostatní, jsem již potkala. Většinou se jednalo o ty, kteří se snažili mít cosi ve svém životě pod kontrolou a nedařilo se. Naopak ti, kdo tímto problémem (ano skutečně to je podle mě dost výrazný problém) skutečně trpěli a bylo to značně evidentní, to o sobě nikdy netvrdili :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.