Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
18788909293581

Komentáře

• I když možná budu volit zítra :-) ještě uvidim
  • Upřímně nechápu proč v 1. kole nevolit. Kandidátka je hodně rozmanitá, i když samozřejmě úplně ideální kandidát tam pro mě třeba taky není.

Nevolit jsem měl chuť jen jednou, při minulých senátních volbách, ve druhém kole byl komunista a socdemák, kterýmu jsem to nakonec hodil - menší zlo.
  • Říkal jsem si, že volit tentokrát nebudu. Po slavné Klausově amnestii jsem si to rychle rozmyslel. Ideální kandidát neexistuje, ale výběr je veliký:-)
  • Protestuji proti použití slova "prostest" :-) Pokud by mi někdo umožnil místo výběru některého z kandidátů zaškrtnout okénko "rozhodněte si to v parlamentu", tak tam dneska dojdu, předložím občanku, zaškrtnu a odevzdám.

K protestům, obstrukcím, demonstracím, stávkám a podobným povyražením mám značnou nedůvěru. Osobně jsem se zúčastnil jediné podobné akce (kterou jsme sami uspořádali a jejíž výsledkem je současná jednotná podoba zkušebního řádu na ČVUT). Byl jsem tenkrát ve druháku (tuším rok 1999), a i když jsem rád, že náš návrh byl přijat, mohli jsme ho nejpíš podat jednodušší cestou než vzburcovat půl jaderky a jít postávat před budovu rektorátu v Dejvicích (než nás cca 4 pustili dovnitř na jednání). Ok, přiznávám, že jsme trochu rebelovali - dotyčná přednáška za moc nestála, tak jsme šli radši protestovat :P

K těmto volbám nejdu proto, že v nich zkrátka volit nechci. Přímá volba nemá podle mě v parlamentní demokracii co dělat. Navíc se domnívám, že pokud stávající kandidáti jsou to jediné, co ČR dokáže nabídnout, bude lepší zkusit to bez prezidenta.

Volební průzkumy všeobecně považuji za nástroj poškozující demokracii.

@Thorar: to o "disciplinovaných voličích" je všeobecně přijímaný blud. Žádná mainstreamová strana nemá disciplinovanější voliče než ostatní. Prostě 5+% národa už je statisticky natolik význámné množství lidí, že se chovají "dostatečně průměrně bez ohledu na svojí politickou orientaci.

Příklad: česká "pravice" ráda straší, že je potřeba důsledně chodit k volbám, protože hardcore příznivci KSČ(M) přijdou všichni, což prý přece nechceme (nebo aspoň oni ne). Teď syrová data:

Kraje 2008: KSČM 15,03% (celková účast 40,3%)
    Europarlament 2009: KSČM 14,18% (celková účast 28,22%)
    poslanecká sněmovna 2010: KSČM 11,27% (celková účast 62,60%)
    - u těch posledních dodávám, že dříve neexistující strany (TOP09 a VV) zhltly 27,58%, pokud je vynechám, vychází komančům ekvivalent 15,6%.

Tolik k disciplíně.
  • upraveno 11. ledna 2013
    @Ugla naposled v kraji u nás vyhrála KSČM :-?
  • Chmur napsal(a):

Říkal jsem si, že volit tentokrát nebudu. Po slavné Klausově amnestii jsem si to rychle rozmyslel. Ideální kandidát neexistuje, ale výběr je veliký:-)

Přesně tak. Taky jsem dlouho váhal, koho z toho vůbec volit. Ale když se člověk smíří s realitou, tak to je vlastně výběr úplně v pohodě. Jen dva kousky z devíti jsou pro mě absolutní zlo, zbytku dám za určité kostelace s klidem hlas a dvěma dokonce i rád.
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    upraveno 11. ledna 2013
    @Ugla procenta jsou krásná, ale srovnej si počet hlasů KSČM a ostatních stran. Ty hlavní mají obrovské rozdíly v letech, komunisti už tak ne.

EDIT:
    srovnej si počty hlasů například v posledních třech krajských volbách
    KSČM 416k, 438k,538k
    ODS 769, 687, 324
    ČSSD 297k, 1044k, 621k

KSČM má věrné příznivce, kteří nepřebíhaj. Není to blud, jak tvrdíš, ani strašák, ale prostej , děsivej fakt.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Thorar TO bude asi tím že každá strana poté co je zvolena podrazí své příznivce místo toho aby pro ně něco udělala a tak přejdou ke konkurenci. Ta poté vyhraje, také je podrazí a tak přejdou zpátky... a tak pořád dokola
  • Mně osobně to zaklínání se vůči komunistům přijde hloupé. Buď se ta strana měla na začátku devadesátých let zakázat a nebo ji beru jako normální levicovou stranu. Takové to s komunisty nikdy nebudeme spolupracovat je trapné. Přijde mi logické snažit se spolupracovat s každým, kdo je se mnou v zastupitelstvu či sněmovně. I když to je zřejmě naivní pohled apolitického člověka. Politika je o tom získat a udržet si moc a ne o tom něco pozitivního tvořit či dokonce sloužit všeobecnému blahu. Samozřejmě se to nemusí v ideálním případě zcela vylučovat.
    Jen dva kousky z devíti jsou pro mě absolutní zlo, zbytku dám za určité kostelace s klidem hlas a dvěma dokonce i rád.
    Pro mě jsou absolutně nepřijatelní:
    Franz, Sobotka, Bobošíková

• @Chmur Souhlasím, že ze zaklínání komunisty, se stalo volební heslo, kterým se straší. Ale KSČM prostě není normální moderní levicová strana, která by se vzdala toho nechutnýho komunistickýho dědictví z historie. Pokud její členové veřejně velebí Stalina, vedení vyznává myšlenky Lenina, a nedistancuje se od toho co se tady dělo před revolucí, tak to prostě není strana, se kterou může jiná demokratická strana spolupracovat. A že se měla zakázat, to teda měla. To mě mrzí, že se neudělalo hned po revoluci, v tomhle měla být trochu méně sametová, a je to jedna z věcí, kde podle mě Havel zklamal. Nejsme jako oni, je sice hezké, ale někdy musí i demokrat zasáhnout tvrdě, jinak je bezzubej.
    Jenže ono to šlo těžko, když byla třetina lidí ve straně. Jak jsem dřív doufal, že komunisti vymřou, tak teď už vidím, že to tak nebude...
  • teď jsem byl se projít se psem, přes volební místnost, a bylo docela plno... ;)
    tak jsem zvědavej, jak to dopadne... - jak to tipujete?
    můj tip 1. kola:
    1. Zeman 2. Franz 3. Schwarzenberg 4. Fischer 5. Dienstbier 6. Sobotka 7. Roithová 8. Fischerová 9. Bobošíková
    (je to ovlivněno předpokladem, že můj kandidát se dostane do druhého kola)
    :-)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 11. ledna 2013
    :)
    Kdyby žádná ze stran opravdu nespolupracovala s komunisty, tak by se musely všechny strany rozpustit a už se nesejít. Snad v každé (větší) sedí bývalí komunisté. Zákaz KSČM ničemu nepomůže. Ta strana se objeví zas a znovu. Stejní lidé, stejné myšlenky, stejný projev, jiný název, stejní voliči. Havla zvolili prezidentem taky komunisté. Klaus se při znovuzvolení komunistů najednou neštítil. Kdyby jsou chyby. A osobně budu mít raději na očích kovaného komunistu, než neustále pátrat po prospěchářských přelézačích z jedné partaje do druhé.
    @Nevada Ono je rozdíl bývalý komunista (i když už to o člověku něco vypoví), a současný komunista. Pokud někdo nepochopil, že to nefunguje ani po revoluci, není mu pomoci.
    Dnes už zákaz nepomůže, to je fakt, i když trochu by pomohl, už jen z principu. (nedovedu si představit, že v německém parlamentu sedí zástupci strany NSDAP)
    Ale hned po revoluci, se měli někteří významní zavřít, a strana zakázat, a to by pomohlo, o tom jsem přesvědčen.
    Jinak Havla samozřejmě zvolili komunisti, nikdo jiný tenkrát v tom parlamentě (nebo schromáždění či co) tenkrát neseděl.

+ v celém postkomunistickém bloku jsme vlastně unikát, všude jinde se komunistů dokázali zbavit, a nevim že by někde seděli v parlamentu
  • Moje tipy

Zuzana Roithová 7 %
    Jan Fischer 15 %
    Jana Bobošíková 3 %
    Táňa Fischerová 4 %
    Přemysl Sobotka 5 %
    Miloš Zeman 24 %
    Vladimír Franz 7 %
    Jiří Dienstbier 16 %
    Karel Schwarzenberg 19 %
    Chmur napsal(a):

Pro mě jsou absolutně nepřijatelní:
    Franz, Sobotka, Bobošíková

Pro mě Zeman a Bobošíková. Franz je IMO ňouma, ale vlastně neškodnej, kdežto oni dva jsou fakt nebezpeční (přihodil bych ještě Tomia, kdyby mu to dopadlo).
  • @alek Ty procenta dokonce tak přesně? Já se neodvažuju ani tipovat, kdo projde do druhýho kola :-)
  • To je taková crowdsourcingová hra, proto jsem nastřílel i procenta.
  • Ach so...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 11. ledna 2013
    Pokud někdo nepochopil, že to nefunguje ani po revoluci, není mu pomoci.
    Především se po revoluci ukázalo, že komunista či ne, ono na tom v mnohém zas tak nesejde.
    nedovedu si představit, že v německém parlamentu sedí zástupci strany NSDAP
    No, ještě v takových 60. a 70. letech jich bylo v různých státních funkcích mnoho. Viz např. kniha Oběd s Adenauerem.
    Ale hned po revoluci, se měli někteří významní zavřít, a strana zakázat, a to by pomohlo, o tom jsem přesvědčen.
    Zakázal by se název. Čemu prospěje nazývat jednu věc jinak nevím.
    Ale hned po revoluci, se měli někteří významní zavřít
    S tím souhlasím, bohužel u nás se vlna "antikomunismu" přihnala až pěkných pár let po revoluci, takže zavíráme osmdesátileté Polednové, zatímco Jakešové, Štěpánové, Biľakové, Pitrové (ach to jméno) a další prošli víceméně bez úhony. A jiní, ta tzv. nomenklatura, urychleně převlékla kabáty a začala kázat reálný kapitalismus, jako různí Ševčíkové, Tlustí a tak dále. To mi je opravdu milejší ten, kdo aspoň nemá tu drzost z ničehonic prohazovat hodnotová znaménka.
  • Alek: tak schválně, kdo toho trefí víc(přesné procento u jednotlivých kandidátů a k tomu postupující do druhého kola) - a pokud se někdy potkáme, tak vítěz má právo na jedno pivo od každého, kdo se zúčastní
    :-)
    Zuzana Roithová 7 %
    Jan Fischer 13 %
    Jana Bobošíková 4 %
    Táňa Fischerová 4 %
    Přemysl Sobotka 9 %
    Miloš Zeman 25 %
    Vladimír Franz 14 %
    Jiří Dienstbier 11 %
    Karel Schwarzenberg 13 %

(zúčastnit se může kdo chce, jak chce, i kdy chce až do soboty, 12.1.2013, 13.59 našeho času)
    upraveno 11. ledna 2013
    Zásadně nesázím a netipuji :)
    sederik napsal(a):

Pokud její členové veřejně velebí Stalina, vedení vyznává myšlenky Lenina, a nedistancuje se od toho co se tady dělo před revolucí, tak to prostě není strana, se kterou může jiná demokratická strana spolupracovat.

Tak ať s nimi nespolupracují, nikdo je k tomu nenutí. Zatím nedokážou konstruktivně pracovat ani spolu navzájem.

Distancovat se? KSČ hrála v poválečném dění v Československu dosti zásadní roli. Od čeho by se měla distancovat? Od všeho zlého, co se tady stalo? Od všeho dobrého? Nebo vůbec od všeho? Nechci opět znít jako Standa, ale asi budu. K člověku patří dobré skutky zrovna tak jako ty zlé. Za všemi činy stojí nějací lidé, a ti, kteří rádi všude vykládají, jak by dnes dělali vše jinak, protože se už "poučili" mi obzvláště lezou krkem. Ať si ušetří kecy a soustředí se raději na to, co dělají teď.

Jesli chceš rozebírat Stalina, hoď to do flankerova vojenského topicu. Nemyslím si sice, že nám to přísluší, ale můžeme se klidně pohádat tam :-)
    sederik napsal(a):

Nejsme jako oni...

Jsme jejich děti, vnuci a vnučky a pravnoučata. Jsme jejich krev, jejich dědictví, jejich sny a budoucnost. Zopakujeme polovinu jejich chyb jak přes kopírák a přidáme k nim své vlastní, z nichž polovinu už udělala generace před nimi. Nejsme lepší ani horší, akorát máme internet a jídlo už není na příděl (na to se občas zapomíná).
    sederik napsal(a):

Škoda, žes jim to neřekl v tom listopadu do očí..

EDIT: @Thorar: Já ukazoval pouze to, že je nesmysl tvrdit, že volební základna KSČM je nějaká fixní množina lidí. K tomu není potřeba víc než trojčlenka. Co znamenala ta tvoje čisla, nebo cos jimi chtěl ukázat?
  • Ugla napsal(a):

...
    Jesli chceš rozebírat Stalina, hoď to do flankerova vojenského topicu. Nemyslím si sice, že nám to přísluší, ale můžeme se klidně pohádat tam :-)

Vůbec se nechci hádat ani dohadovat, upřímě pro mě není na Stalinistické ideologii nic k debatě. Předpokládám, že je to moje poslední reakce, už tak jsem řekl víc než jsem měl. (Čímž nemyslím, že jsem řekl něco čeho lituju, ale spíš, že jsem si jen nemyslel své, a nenechal to být.)
    Nemám moc sil, vymýšlet v pátek o půlnoci nějaké argumenty k tomu cos napsal. Proto se budu opakovat a jen jednoduše, možná prvoplánově změním prakticky jen dvě slova v tvých otázkách:

"Distancovat se? NSDAP hrála v poválečném dění v Německu dosti zásadní roli. Od čeho by se měla distancovat? Od všeho zlého, co se tam stalo? Od všeho dobrého? Nebo vůbec od všeho? Nechci opět znít jako Standa, ale asi budu. K člověku patří dobré skutky zrovna tak jako ty zlé. Za všemi činy stojí nějací lidé, a ti, kteří rádi všude vykládají, jak by dnes dělali vše jinak, protože se už "poučili" mi obzvláště lezou krkem. Ať si ušetří kecy a soustředí se raději na to, co dělají teď."

Ano, samozřejmě, že to není úplně srovnatelné, to přiznávám, ale princip je stejný.
    Ugla napsal(a):

sederik napsal(a):

Nejsme jako oni...

To je polistopadové heslo, používané Havlem, ne moje. Přesto si dovolím poznamenat, že pokud tím "oni", jsou míněni komunisti, tak já nejsem ani jejich potomek, ani jejich sen nebo budoucnost. A rozhodně žiju v demokratičtější společnosti, než "oni" tenkrát.

Bohužel po listopadu 1989 by mi asi nikdo nenaslouchal, jako malému dítěti. Chápu, že to nebylo jednoduché, a rozhodně jsem rád, že neproběhla nějaká krvavá revoluce, ale takováto poklidná. Taky si uvědomuju, že se mi to teď 20 let poté, "dobře kecá". Přesto kladu otázku, jestli neměla být o něco razantnější, a myslím, že ano. Měl být nalezen viník, a ten potrestán. Buď fyzicky (konkrétní lidé), nebo přinejmenším ideologicky (strana).

upraveno 12. ledna 2013
    Ano, samozřejmě, že to není úplně srovnatelné, to přiznávám, ale princip je stejný.
    Ono to přes usilovnou snahu všemožných vykladačů není srpovnatelné prakticky vůbec, ale když už, tak BTW Němci se též nedistancovali od volkswagenu a dálnic :)
    nebo přinejmenším ideologicky (strana)
    Něco jako trestání ideologie zní jako zavádění ideozločinu. Vinni jsou konkrétní lidé. Ideologie se dá rozebírat, podporovat, vyvracet, diskutovat o ní. Není to subjekt, ale objekt.
  • @Sederik: ty si vážně myslíš, že by se NSDAP od čehokoliv distancovala, kdyby Němci vyhráli válku?!

Prostě to patří k jejich historii. A nepotřebuju, aby se (mi) nějaký Němec dneska omlouval za to, co se tenkrát stalo a je mi srdečně jedno, jestli jeho praděd řídil autobus, mlékárnu nebo koncentrák. Nemusí mě přesvědčovat, že není "jako oni". Ať ukáže, jaký je sám.

Stejně tak je mi jedno, kolik z tvých předků bylo v KSČ. Nepomůže ti to, ani ti to nepřitíží. Budu tě hodnotit podle toho, jak se chováš v té dnešní demokratičtější společnosti. Optimisticky předpokládám, že osobně jsi za minulého zřízení nic zásadního spáchat nestihl. Já jednou málem podpálil les, když jsme ukazovali těm nedemokratickejm vosám, zač je toho loket.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    A že se měla zakázat, to teda měla.
    A proč? To by bylo úplně stejný jako s komunisty. Tady máte demokracii a opovažte se zvolit si něco jiného. Že demokracii nechcete? Tak ty komunisty pro jistotu zakážeme. Tohle je úplně stejně proti demokracii jako když to udělali komunisti. Tohle je třeba si uvědomit.
  • Tak mam odvolíno.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Z nudy som skúšal volebníkalkulačka.cz že ako s kým súhlasím a vyšlo mi toto:
    Dle zadaných odpovědí je Vám nejblíže se shodou 19 % :
    Táňa Fischerová

Franz 14% (ten Avatar?! Prepána)
    Dientsbier 11% (napísal som to meno dobre?)
    Roithová 9%
    Fischer 9%%
    Sobotka -3%
    Schwarzenberg -11%
    Zeman -15%
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Branislav_Gepeto napsal(a):

Schwarzenberg -11%
    Zeman -15%

Hehe, a v průběžných výsledcích vede Zeman a druhý je Schwarzenberg. (sečteno 90% hlasů)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Montezuma3 napsal(a):

Branislav_Gepeto napsal(a):

Schwarzenberg -11%
    Zeman -15%

Hehe, a v průběžných výsledcích vede Zeman a druhý je Schwarzenberg. (sečteno 90% hlasů)
    Asi nie som politický typ :D Ale asi preto, že ja by som vystúpil z EÚ a odmietol €. Je to riskantný ťah opustiť tak rozšírenú organizáciu, ale EÚ skoro vždy len vyciciava iné štáty. Internete síce nie je zrovna dobrý zdroj informácií overených, ale na FB koluje pekný obrázok fáz vývinu Dubaja. A je až divné, že podľa daných fotiek sa Dubaj za ledvom 10 rokov vyvinul tak ako Európa nikdy za 20 rokov...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.