Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Nevolit jsem měl chuť jen jednou, při minulých senátních volbách, ve druhém kole byl komunista a socdemák, kterýmu jsem to nakonec hodil - menší zlo.
K těmto volbám nejdu proto, že v nich zkrátka volit nechci. Přímá volba nemá podle mě v parlamentní demokracii co dělat. Navíc se domnívám, že pokud stávající kandidáti jsou to jediné, co ČR dokáže nabídnout, bude lepší zkusit to bez prezidenta.
Volební průzkumy všeobecně považuji za nástroj poškozující demokracii.
@Thorar: to o "disciplinovaných voličích" je všeobecně přijímaný blud. Žádná mainstreamová strana nemá disciplinovanější voliče než ostatní. Prostě 5+% národa už je statisticky natolik význámné množství lidí, že se chovají "dostatečně průměrně bez ohledu na svojí politickou orientaci.
Příklad: česká "pravice" ráda straší, že je potřeba důsledně chodit k volbám, protože hardcore příznivci KSČ(M) přijdou všichni, což prý přece nechceme (nebo aspoň oni ne). Teď syrová data:
Kraje 2008: KSČM 15,03% (celková účast 40,3%)
Europarlament 2009: KSČM 14,18% (celková účast 28,22%)
poslanecká sněmovna 2010: KSČM 11,27% (celková účast 62,60%)
- u těch posledních dodávám, že dříve neexistující strany (TOP09 a VV) zhltly 27,58%, pokud je vynechám, vychází komančům ekvivalent 15,6%.
Tolik k disciplíně.
EDIT:
srovnej si počty hlasů například v posledních třech krajských volbách
KSČM 416k, 438k,538k
ODS 769, 687, 324
ČSSD 297k, 1044k, 621k
KSČM má věrné příznivce, kteří nepřebíhaj. Není to blud, jak tvrdíš, ani strašák, ale prostej , děsivej fakt.
Franz, Sobotka, Bobošíková
Jenže ono to šlo těžko, když byla třetina lidí ve straně. Jak jsem dřív doufal, že komunisti vymřou, tak teď už vidím, že to tak nebude...
tak jsem zvědavej, jak to dopadne... - jak to tipujete?
můj tip 1. kola:
1. Zeman 2. Franz 3. Schwarzenberg 4. Fischer 5. Dienstbier 6. Sobotka 7. Roithová 8. Fischerová 9. Bobošíková
(je to ovlivněno předpokladem, že můj kandidát se dostane do druhého kola)
:-)
Kdyby žádná ze stran opravdu nespolupracovala s komunisty, tak by se musely všechny strany rozpustit a už se nesejít. Snad v každé (větší) sedí bývalí komunisté. Zákaz KSČM ničemu nepomůže. Ta strana se objeví zas a znovu. Stejní lidé, stejné myšlenky, stejný projev, jiný název, stejní voliči. Havla zvolili prezidentem taky komunisté. Klaus se při znovuzvolení komunistů najednou neštítil. Kdyby jsou chyby. A osobně budu mít raději na očích kovaného komunistu, než neustále pátrat po prospěchářských přelézačích z jedné partaje do druhé.
Dnes už zákaz nepomůže, to je fakt, i když trochu by pomohl, už jen z principu. (nedovedu si představit, že v německém parlamentu sedí zástupci strany NSDAP)
Ale hned po revoluci, se měli někteří významní zavřít, a strana zakázat, a to by pomohlo, o tom jsem přesvědčen.
Jinak Havla samozřejmě zvolili komunisti, nikdo jiný tenkrát v tom parlamentě (nebo schromáždění či co) tenkrát neseděl.
+ v celém postkomunistickém bloku jsme vlastně unikát, všude jinde se komunistů dokázali zbavit, a nevim že by někde seděli v parlamentu
Zuzana Roithová 7 %
Jan Fischer 15 %
Jana Bobošíková 3 %
Táňa Fischerová 4 %
Přemysl Sobotka 5 %
Miloš Zeman 24 %
Vladimír Franz 7 %
Jiří Dienstbier 16 %
Karel Schwarzenberg 19 % Pro mě Zeman a Bobošíková. Franz je IMO ňouma, ale vlastně neškodnej, kdežto oni dva jsou fakt nebezpeční (přihodil bych ještě Tomia, kdyby mu to dopadlo).
:-)
Zuzana Roithová 7 %
Jan Fischer 13 %
Jana Bobošíková 4 %
Táňa Fischerová 4 %
Přemysl Sobotka 9 %
Miloš Zeman 25 %
Vladimír Franz 14 %
Jiří Dienstbier 11 %
Karel Schwarzenberg 13 %
(zúčastnit se může kdo chce, jak chce, i kdy chce až do soboty, 12.1.2013, 13.59 našeho času)
Distancovat se? KSČ hrála v poválečném dění v Československu dosti zásadní roli. Od čeho by se měla distancovat? Od všeho zlého, co se tady stalo? Od všeho dobrého? Nebo vůbec od všeho? Nechci opět znít jako Standa, ale asi budu. K člověku patří dobré skutky zrovna tak jako ty zlé. Za všemi činy stojí nějací lidé, a ti, kteří rádi všude vykládají, jak by dnes dělali vše jinak, protože se už "poučili" mi obzvláště lezou krkem. Ať si ušetří kecy a soustředí se raději na to, co dělají teď.
Jesli chceš rozebírat Stalina, hoď to do flankerova vojenského topicu. Nemyslím si sice, že nám to přísluší, ale můžeme se klidně pohádat tam :-) Jsme jejich děti, vnuci a vnučky a pravnoučata. Jsme jejich krev, jejich dědictví, jejich sny a budoucnost. Zopakujeme polovinu jejich chyb jak přes kopírák a přidáme k nim své vlastní, z nichž polovinu už udělala generace před nimi. Nejsme lepší ani horší, akorát máme internet a jídlo už není na příděl (na to se občas zapomíná). Škoda, žes jim to neřekl v tom listopadu do očí..
EDIT: @Thorar: Já ukazoval pouze to, že je nesmysl tvrdit, že volební základna KSČM je nějaká fixní množina lidí. K tomu není potřeba víc než trojčlenka. Co znamenala ta tvoje čisla, nebo cos jimi chtěl ukázat?
Nemám moc sil, vymýšlet v pátek o půlnoci nějaké argumenty k tomu cos napsal. Proto se budu opakovat a jen jednoduše, možná prvoplánově změním prakticky jen dvě slova v tvých otázkách:
"Distancovat se? NSDAP hrála v poválečném dění v Německu dosti zásadní roli. Od čeho by se měla distancovat? Od všeho zlého, co se tam stalo? Od všeho dobrého? Nebo vůbec od všeho? Nechci opět znít jako Standa, ale asi budu. K člověku patří dobré skutky zrovna tak jako ty zlé. Za všemi činy stojí nějací lidé, a ti, kteří rádi všude vykládají, jak by dnes dělali vše jinak, protože se už "poučili" mi obzvláště lezou krkem. Ať si ušetří kecy a soustředí se raději na to, co dělají teď."
Ano, samozřejmě, že to není úplně srovnatelné, to přiznávám, ale princip je stejný. To je polistopadové heslo, používané Havlem, ne moje. Přesto si dovolím poznamenat, že pokud tím "oni", jsou míněni komunisti, tak já nejsem ani jejich potomek, ani jejich sen nebo budoucnost. A rozhodně žiju v demokratičtější společnosti, než "oni" tenkrát.
Bohužel po listopadu 1989 by mi asi nikdo nenaslouchal, jako malému dítěti. Chápu, že to nebylo jednoduché, a rozhodně jsem rád, že neproběhla nějaká krvavá revoluce, ale takováto poklidná. Taky si uvědomuju, že se mi to teď 20 let poté, "dobře kecá". Přesto kladu otázku, jestli neměla být o něco razantnější, a myslím, že ano. Měl být nalezen viník, a ten potrestán. Buď fyzicky (konkrétní lidé), nebo přinejmenším ideologicky (strana).
Prostě to patří k jejich historii. A nepotřebuju, aby se (mi) nějaký Němec dneska omlouval za to, co se tenkrát stalo a je mi srdečně jedno, jestli jeho praděd řídil autobus, mlékárnu nebo koncentrák. Nemusí mě přesvědčovat, že není "jako oni". Ať ukáže, jaký je sám.
Stejně tak je mi jedno, kolik z tvých předků bylo v KSČ. Nepomůže ti to, ani ti to nepřitíží. Budu tě hodnotit podle toho, jak se chováš v té dnešní demokratičtější společnosti. Optimisticky předpokládám, že osobně jsi za minulého zřízení nic zásadního spáchat nestihl. Já jednou málem podpálil les, když jsme ukazovali těm nedemokratickejm vosám, zač je toho loket.
Dle zadaných odpovědí je Vám nejblíže se shodou 19 % :
Táňa Fischerová
Franz 14% (ten Avatar?! Prepána)
Dientsbier 11% (napísal som to meno dobre?)
Roithová 9%
Fischer 9%%
Sobotka -3%
Schwarzenberg -11%
Zeman -15%