Tanec - diskuse
Prostor pro ty, kteří už knihu dočetli. Ostatní rychle pryč :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.
Komentáře
Inak, bolo by zaujímavé sledovať, ako by sa zachovala k tým Freyom, ktorí boli schválne odprataní inde, aby svojou loajalitou nepokazili celú akciu. Či by tých ušetrila.
edit: svevo, nečti mi myšlenky! :D
Souhlasím s Chmurem, že těch bitev a soubojů mohlo být víc. Aegon mě naopak nijak neirituje. Mám takovou představu, že ho Martin prostřednictvím Varyse stejně posadí na trůn, i když je to ve skutečnosti nalezenec z Blešího zadku. A i kdyby to tak nebylo, je tucet způsobům, jak to s ním vyřešit jednoduše, aniž by to působilo uspěchaně. Co se týče závěrečného dílu... Martin sám určitě ví, že se rozhodně nezavděčí všem. Někteří by chtěli vidět úspěch Malíčka, další návrat Starků na Zimohrad, další zase Daenerys na trůně. Už jsem ale zmiňovala, že sice musí vyřešit to hlavní, aby na něj fanoušci neházeli schnilý rajčata, ale rozhodně nemusí uzavřít příběhy všech postav (do ságy by se to ani nehodilo). Čili nemusí nutně všechny příběhy rychle utnout, jenom aby existoval nějaký konec.
:D
I když Tanec bych viděla růžový.... :)
Tak trošku ho podezírám, že peníze mu nesmrdí, a proč by ukončoval něco, co ho bez problémů uživí do konce života?
Některé POV v Tanci působí, jako by jim byl useknut konec, jako by Martin napsal ještě další kapitoly, ale byl přinucen (zábavná představa) je přesunout do Vichrů. Takže působí nedokončeně, bez pointy a tudíž zbytečně. Mluvím o Victarionovi a Arye. Jako by chtěl Martin čtenářům jen připomenout, že ty postavy existují. Jaimeho kapitola je už vyložená provokace - jen návnada - počkejte si další tři roky.
Celé to na mě působilo podivně upachtěným dojmem, jako by MArtin pozbyl svou dřívější lehkost a sílu. Jen ve dvou (!) kapitolách jsem měl pocit, že se ten starý dobrý Martin vrátil (Jaime a Tyrion na otrokářském trhu) a těšil jsem se, že bude ve stejném duchu pokračovat. Leč nestalo se a po dočtení mám věru pramálo důvodů se ke knihám nějak vracet. Chybí mi tam ty silné scény, kterými byly první tři díly doslova prošpikovány. Chyběl mi tam ten pocit úžasu a vyraženého dechu, ten obdivný respekt a kapitulace před Martinovou silou imaginace, to vědomí, že jsem podlehl Mistrovi. Tanec byl příliš vykalkulovaný, přesný počet kapitol a přesný počet stran byl dodržen. Ale chybělo tomu to, čím se Martin v prvních třech dílech dokázal odlišit a překonat všechny ostatní spisovatele fantasy, kouzlo, které se kamsi vytratilo.
O něčem přece těch dalších pět let spekulovat musíme, no ne?
1) Eddardovo početí Jona Sněha
2) Asharu "otěhotnil" spíš "kanec" Brandon než "chladný" Ned
3) Šílený Aerys měl možná pletky s Tywinovou sestřenicí a manželkou Joannou, takže...
Ale celé to na mě působí až moc lacině a podbízivě. ;-)
heavy: Ano, je od Martina hezké, že nám dává materiál ke spekulacím, zatímco pět let bude psát jednu kapitolu za dva měsíce a pak jich po roce polovinu vyhodí, protože se mu nehodí do krámu :)