[Spoiler] Vichry zimy

upraveno 22. ledna 2014 v Píseň ledu a ohně
GRRM měl v plánu započít práce na šestém dílu ságy Píseň ledu a ohně v lednu 2012. Nicméně několik kapitol, které se nevešly do Tance s draky, už má hotových.

V prosinci roku 2011 také zveřejnil první ukázkovou kapitolu, kterou si můžete díky Aruthovi přečíst v českém překladu....

Číst celý článek zde
1151618202172

Komentáře

• upraveno 10. července 2012
    Souhlasím s Ben Nevis, že ženy v Písni jsou poněkud...monotématické, plytce napsané a některé i dokonale neženské.

Ariane je ufo z plejboje a ne skutečná žena :-) A ty ostatní ? S těma se nelze ztotožnit - každá má jak to říct ? Jen jednu programovou vlastnost? Chybí jim plastičnost charakteru. chlapi neumí napsat ženskou a je jim to jedno, protože na trhu převládají, čtenáři si toho za živý svět nevšimnou a čtenářky jsou zvyklé....ale mezi námi děvčaty...ženy světa IF jsou stejně reálné jako chlapi z harlekýnek :-p
    Barristanovi jsem hodně držela palce, zatímco osud Qentyna šel mimo mě. Nevím, co s ním Martin zamýšlel, ale pochybuji, že někdo ronil krokodýlí slzy.
    Sympatický je mi taky Sam, protipól Dany, protože umí dělat ty správné věci. :-) Ale zase ničemu nevládne, takže to má jednodušší.

Z ženských - Arya je ještě dítě, tak ji vychechám - nejméně na nervy leze Meera, ale ta je tam víceméně do počtu.
    Martinovské ženy nemají ženské pocity a proto jsou víceméně všechny značně iritující. Nepřirozené.
    Jarla napsal(a):

Souhlasím s Ben Nevis, že ženy v Písni jsou poněkud...monotématické, plytce napsané a některé i dokonale neženské.

Ariane je ufo z plejboje a ne skutečná žena :-) A ty ostatní ? S těma se nelze ztotožnit - každá má jak to říct ? Jen jednu programovou vlastnost? Chybí jim plastičnost charakteru. chlapi neumí napsat ženskou a je jim to jedno, protože na trhu převládají, čtenáři si toho za živý svět nevšimnou a čtenářky jsou zvyklé....ale mezi námi děvčaty...ženy světa IF jsou stejně reálné jako chlapi z harlekýnek :-p

Denní dávka sarkazmu, že? :P Mě naopak většina ženských v Písni připadá v rámci žánru pozoruhodně realistická, pokud o nich Martin zrovna nepíše jako o sexuálních objektech. Rozhodně nejsou monotematické. A pokud jim všem chceš předepsat ženskost, tak právě monotematičnost vyžaduješ.
    Pro mě jsou i reálné ženy ufoni, takže nepoznám, jestli je v literatuře žena reálná. Občas mám štěstí na typy, co rády fabulují a nechápu ten typ, co se musí svěřovat s každým prdem, nejlépe cizím osobám.
    Chybí mi u našeho pohlaví čestnost. Hodně žen si třeba udržuje dva objekty zájmu, asi aby měly jistotu, že nezůstanou na ocet.

Martin má různé typy žen, ale pochybuji, že si u nějaké říkal: "Tuhle bych chtěl mít doma."

Každopádně, pokud spisovatel popisuje ženu, která má být např. láskou hlavního hrdiny, chybí jí typické ženské charakterové vady, jako je pýcha, hašteřivost, snaha o předělání chlapa, nerozhodnost apod.

Tento graf má v sobě nějakou moudrost:
    ženy
    Editováno
    Jarla:Myslim,ze Martin prave celkom slusne zvlada rozmanitost zenskych postav.Pomerne dobrym prikladom su Sansa a Daenerys.Obe zacinaju v pribehu ako naivne teenagerky a postupom casu sa ich pohlad na svet meni udalostami ktore preziju.Dany ktora ma vacsiu vnutorku silu sa sama ujme iniciativy.Nechce byt uz iba figurkou s ktorou ini ludia manipuluju.Sanse naopak chyba pevna vola aktivne menit veci okolo seba.Stale caka,ze ju niekto ochrani.Je vlastne i na konci pribehu stale rovnako pasivna ako na zaciatku.Je mudrejsia to nepochybne. A zrejme i opatrnejsia vo vybere toho komu ma doverovat,ale nieje vodcovskym typom ako Dany.Neovplyvnuje dianie okolo seba(zatial).
    Takze postavy Sansy a Dany na zaciatku vyzeraju podobne ,ale prechadzaju vyvojom a postupom casu sa menia na uplne rozdielne bytosti.
    Ben Nevis: Myslíš, že držet si někoho na háčku, je něco typicky ženskýho? :) Čest dneska chybí jak mužům, tak ženám.
    Deso: Tak za prvé příběh ještě není u konce. Za druhé Daenerys od začátku žije v nejistým prostědí, v ohrožení života - Sansa byla vychovaná ke skoro absolutní bezmocnosti, jako dokonalá manželka. Za třetí Danerys má trumf, totiž svoje draky (i když po Tanci...) - Sansa má holej zadek. Netvrdím, že Sansa je kdovíjak silná nebo moje velká oblíbenkyně, ale ona ani nemá v popisu práce být vůdce. Jestli z ní něco vyroste, tak spíš jemná manipulátorka, která bude chlapy kolem sebe postrkovat, kam potřebuje.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 10. července 2012
    Chmur: Melisandra a "emancipovaná žena"? Sis dal jointa nebo co? ;)

Svoa00: Mě se zdá že z Cersei se v hostině začala povahově stávat její zesnulým manžílekem. Opilá "královna" které kromě sebe na nikom nezáleží, chlastá jak duha a táhne říši ke dnu. Mění se v to, kvůli čemu zlikvidovala Roberta.
    Robert bol v pohode.. A jeho hlavnym problemom bola nešťastna laska... a pil... a.. moment prečo mam pocit že pišem o Sersei
    Gardien napsal(a):

Robert bol v pohode.. A jeho hlavnym problemom bola nešťastna laska... a pil... a.. moment prečo mam pocit že pišem o Sersei

Nevím. Protože to byl vtip? :P
    Chmur: Melisandra a "emancipovaná žena"? Sis dal jointa nebo co? ;)
    Marihuanu už dávno nekouřím:-)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    svoa00 napsal(a):

Gardien napsal(a):

:D Si krutá

svoa00 napsal(a):

Gardien napsal(a):

Si realna Cersei
    Anonym napsal(a):

svoa00 napsal(a):

Gardien napsal(a):

Si realna Cersei
    No totok!

Dokonce mám i pohlednýho bratra, už jsem to zmínila? :D
    svoa00 napsal(a):

Anonym napsal(a):

svoa00 napsal(a):

Gardien napsal(a):

Si realna Cersei
    No totok!

Nechci to slišet prosim ne ne ne(tedy jo jo jo)
    A že s ním má tři děcka už říkala ?
    Juuuu a jejich jmena?
    Anonym: Co nechceš slyšet? O tom, jsme s bráchou spali v jedný posteli? :P Jasně, bylo to jenom párkrát a bylo nám sedm a deset, ale tak to přece vždycky začíná :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    svoa00 napsal(a):

Anonym napsal(a):

svoa00 napsal(a):

Gardien napsal(a):

Si realna Cersei
    No totok!

:D Začínaš ma desiť aka Ste divní...

Ja som bledý, mám modré oči... Muhahahahaha idem si ruky nafarbiť na čierno
    A ja teraz zistim že nie som prihlasený.... sakra
    Náhodou, taky se přikláním k tomu, že dokud neměla Cersei POV, byla to pochopitelná postava. Nesympatická, zlá, ale královna, která bojuje dostupnými prostředky za své štěstí a za své děti. S nástupem POV začala být na blití.
    S nástupem POV se ukázalo, že je hloupá a trochu šílená. Do té doby byla úplně stejná jako Jamie.

Arianne se mi jako ufo z erotického časopisu nejeví. Naopak mi dost připomíná některé kamarádky v jejich single období (nebudeme si tu hrát na to, že uchováváme panenství do svatby, ne?)
    já jsem spíš taková Cat, vtělená věrnost - jeden chlap od konce střední :-)

Obecně nemá ráda, když ženské zdůrazňují, jak si "s holkama" nerozumí. Je to klišé. Osmdesát procent holek vykládá, jak jsou ženské hašteřivé, nespolehlivé, zákeřné, zatímco ony jsou čestné, rovné, férové a pohodové, takže nemají žádné kamarádky jen kamarády. Pokud je to pravda, nemělo by si těch sedmdesát procent úžasně rozumět?
  • upraveno 11. července 2012
    Tyna napsal(a):

Awww :)
    Tyna napsal(a):

to je super. len dúfam, že nemáš svojho jona sneha, ktorému nakladáš, aj keď si to nezaslúži :)
    Obecně nemá ráda, když ženské zdůrazňují, jak si "s holkama" nerozumí. Je to klišé. Osmdesát procent holek vykládá, jak jsou ženské hašteřivé, nespolehlivé, zákeřné, zatímco ony jsou čestné, rovné, férové a pohodové, takže nemají žádné kamarádky jen kamarády. Pokud je to pravda, nemělo by si těch sedmdesát procent úžasně rozumět?
    To je další věc, co nechápu. Dejte do jedné místnosti pět ženských (třeba v pořadu Prostřeno) a vjedou si do vlasů. Stačí, aby tam byl jediný chlap a ten už slouží jako katalyzátor.
    Takže věřím, že ženská, co si rozumí s chlapy, se cítí mezi nimi férová a nekonfliktní, ale mezi ženskými to bude další slepice.
    Zákeřní umí být i chlapi, akorát to dělají víc rafinovaně. A časti jsou větší drbny. :-)
    Hehe no vidíte - to je krásně ženské uvažování a pak nakráčí někdo, kdo vám bude tvrdit, že na sebe Elia a Lyanna nežárlily :-D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 11. července 2012
    Tak holky, pokračujem :)
    sarven: Naštěstí nemám. A když jsem před dvanácti lety začala číst Píseň coby dívka takřka nevinná, Cat jsem za to velmi odsuzovala. Dokonce se tady najde pár mých postů na toto téma.

V současnosti, konkrétně od 28.2. letošního roku, ji svým způsobem chápu. Bastardi, zvláště ti starší, pokud byli opečovávaní, vždycky znamenali určité riziko pro legitimní děti. Cat Jonovi do hlavy nevidí. To, že si ho Ned drží takhle blízko, je prostě...znepokojivé. Cat přeci nechtěla, aby ho zadusil v kolíbce nebo nechal zemřít. Očekávala, že se o něj coby slušný člověk postará, jak sama vzpomíná, třeba ho pošle jako svěřence nějakému menšímu lordovi., jako se to stalo s Edricem nebo bastardem lorda Hornwooda.

Pochopitelně my všichni Jonovi do hlavy vidíme, víme, že je to velký správňák, své bratry a sestry miloval a Zimohrad si nenárokoval, takže Cat vypadá jako velká mrcha :-)
    Ben Nevis: Nevím, jak přesně formulovat svoje myšlenky, nicméně, ano, ke mně se taky často chlapi chovali třeba v zaměstnání zdvořileji a mileji než některé ženské. Ale to není tím, že by byli milejší a zdvořilejší od povahy, prostě se před mladou holkou nakroucají. Jak jsme se bavily s jednou starší kolegyní+kamarádkou, to tak nejpozději po čtyřicítce vymizí :-) Stejně tak mi tahle kolegyně říkala, že sama uvidím, jak je nepříjemné, jak se chlapi prsí před mladou holkou, když tam ona už třicet minut čeká na zlom. Tam by mohl být i zdroj té animozity .-)

Pro zajímavost, ochota a úsměvy mezi mužskou populací mizely úměrně tomu, jak jsem přibírala a vracely se až když bylo zjevné, že jsem těhotná, ne tlustá...

Ben Nevis: Ale s tím Prostřeno máš svatou pravdu :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.