[Spoiler] Vichry zimy

upraveno 22. ledna 2014 v Píseň ledu a ohně
GRRM měl v plánu započít práce na šestém dílu ságy Píseň ledu a ohně v lednu 2012. Nicméně několik kapitol, které se nevešly do Tance s draky, už má hotových.

V prosinci roku 2011 také zveřejnil první ukázkovou kapitolu, kterou si můžete díky Aruthovi přečíst v českém překladu....

Číst celý článek zde
1202123252672

Komentáře

• upraveno 30. července 2012
    Nejsem psycholog, ale myslím, že vlastnosti dětí se formují v raném dětství a na to byli dva. Dokonce bych řekl, že výchovu J a C asi do devíti let měla na starosti paní Lannisterová.
    Navíc Jaime až na neomluvitelný exces s Branem snad až tak strašný člověk není. Tedy v rámci světa ve kterém žije. Mně skoro dojalo, když se jako malý chlapec zastal miminka Tyriona, poté co mu Cersei kroutila pindíkem.
    Nakonec je to vidět i v Písni. Cersei je zlá a krutá, ale dvě její děti tyto vlastnosti nemají.
    Další věc je ta, že Tywin mohl taky Tyriona klidně nechat utratit.
    Chmur napsal(a):

Taky myslím, že se Tywin choval k Tyrionovi nezvykle hezky. Jasně, mohl to být milující tatík, ale jsme ve středověku, kdy být postižený je hodně špatné.
    Asi by se Tywin nevypracoval vysoko, kdyby trpěl empatií. :-)
    Tywin si byl taky docela dobře vědom potenciálu svých dětí. přece jen poslal Tyriona, aby dělal pobočníka, místo aby to nechal na Cersei, kterou chtěl posléze docela správně provdat.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 30. července 2012
    Chmur napsal(a):

Nejsem psycholog, ale myslím, že vlastnosti dětí se formují v raném dětství a na to byli dva. Dokonce bych řekl, že výchovu J a C asi do devíti let měla na starosti paní Lannisterová.
    Navíc Jaime až na neomluvitelný exces s Branem snad až tak strašný člověk není. Tedy v rámci světa ve kterém žije. Mně skoro dojalo, když se jako malý chlapec zastal miminka Tyriona, poté co mu Cersei kroutila pindíkem.
    Nakonec je to vidět i v Písni. Cersei je zlá a krutá, ale dvě její děti tyto vlastnosti nemají.

Akože Tywin videl sono a vedel, že Tyrion bude postihnutý?

Nie, Tywin zistil, že Tyrion je postihnutý až po narodení, takže nie že by ho dal utratiť (v matkinom bruchu), ale mohol ho dať zavraždiť (ako plnohodnotného narodeného člena ľudu stredovekého). A prečo to nespravil? Asi pri žiali nemal čas a neskôr už nechcel, aby ho ľudia brali za niečo... Neviem, no, ale ľud bral zabitie člena rodiny za niečo strašného. Tywin sa chcel vyhnuť tomuto "prekliatiu".

A Tywin Tyriona nenávidel asi tiež preto, pretože z časti srdca ho absurdne obviňoval za smrť Joany...
    Bran: Myslel jsem, že mohl nechat Tyriona nechat zabít po narození pochopitelně. Je docela možné, že v tom hráli roli určité náboženské důvody jak píšeš (zvláštní, že například R. Tarly by s tím asi problém neměl) a nebo na to prostě neměl žaludek...zabít vlastní dítě. Taky se mohl Tyriona zbavit jinak. Poslat ho k černým a ani to kupodivu neudělal. On se Tyrion v rámci svého postižení zas tak špatně neměl. Netrpěl žádnou hmotnou nouzí, mohl si cestovat a užívat si. Kdyby se chovat jako trošku větší svině a poslouchal víc taťku, mohl by v tuhle chvíli být lordem Zimohradu:-)
    Chmur napsal(a):

Bran: Myslel jsem, že mohl nechat Tyriona nechat zabít po narození pochopitelně. Je docela možné, že v tom hráli roli určité náboženské důvody jak píšeš (zvláštní, že například R. Tarly by s tím asi problém neměl) a nebo na to prostě neměl žaludek...zabít vlastní dítě. Taky se mohl Tyriona zbavit jinak. Poslat ho k černým a ani to kupodivu neudělal. On se Tyrion v rámci svého postižení zas tak špatně neměl. Netrpěl žádnou hmotnou nouzí, mohl si cestovat a užívat si. Kdyby se chovat jako trošku větší svině a poslouchal víc taťku, mohl by v tuhle chvíli být lordem Zimohradu:-)

Nu, to je pravda, ale čo sa týka Randylla... Možno ani on by nezabil Sama... Prečo by ho inak tak odvážne nekilol, ale dal mu ulitmátum? Zrejme dúfal, že na to Sam skočí a sám sa vzdá... A ak by bol Randyll až moc šialený a dúfal by, že sa Sam naozaj zmení o poriadny kus a stane sa z neho ,,hrdina", tak sa môže vychvaľovať, akého má syna... Ak nie, tak sa ho zbavil .D
    Chmur: A to je zvláštní, kolik lidí bere lannisterský slovo (zvlášt Tywinovo) jako bernou minci. Tywin si plánoval, že až se seveřani unaví bojem s Roosem Boltonem, tak budou štěstím bez sebe, že jim bude vnucovat rádoby vnuka Eddarda Starka (rodově samozřejmě Lannistera). Je vidět, že seveřany vůbec neznal. I kdyby neměli ještě Karstarky, radši by si za pána zvolili jakýhokoliv seveřanskýho lorda (někteří dokonce i Boltona, jak víme z Tance).
    inak narodenie Tyriona by mohla byť pekná téma na poviedku....
    sarven napsal(a):

inak narodenie Tyriona by mohla byť pekná téma na poviedku....

A slová "Slyšte mě řvát" naberú iný smer :)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    Co se týče Tywina a Tyriona myslím že ho nenenáviděl ani tak kvůli jeho postižení jako kvůli smrti Joany. V knize se píše že před její smrtí to byl jiný člověk. Určitě viděl Tirionův potenciál a věděl že v sobě má hodně z Tywina ale nedokázal se přenést přes smrt svojí manželky. Doufal že jejím životem bude vykoupen další pořádný syn, a dostal trpaslíka... Jinak Tywin si to u mě pohnojil tím "incidentem" s Šae. Jinak byl opravdu dobrej.
    To valím oči, kolik fandů tu ta zrůdička má :D
    svoa00 napsal(a):

Ja napríklad niekedy fandím aj Cersei :D Napríklad teraz chcem, aby prežila a zabila Margaery aj s Macem :D A potom mi je jedno čo s ňou bude
    Branislav 'Gepeto': Co máš proti Margaery?
    svoa00 napsal(a):

Branislav 'Gepeto': Co máš proti Margaery?

Hmm... Je to psychologicky vysvetliteľné... Nemá kapitoly... Ja sa do príbehu tak vžívam, že keď som o Margaery čítal zo Cerseinho pohľadu, prosto som ju musel nenávidieť :) Okre toho nechcem, aby Tyrellovia mali trón...
    Branislav 'Gepeto': Jako žes Margaery viděl z pohledu ožralý děvky, co nemá ráda holku, která jí "krade" synáčka? Ehm... :)
    svoa00 napsal(a):

Branislav 'Gepeto': Jako žes Margaery viděl z pohledu ožralý děvky, co nemá ráda holku, která jí "krade" synáčka? Ehm... :)

áno... Ja fakt neviem, či som jediný, ale keď čítam kapitoly z pohľadu určitej postavy, tak sa do toho vžívam :))) Nenávidel som Cersei, ale keď som íčtal jej kapioly tak som jej tak trochu aj nadržiaval v zmysle - vraz tej krave, nenechaj tú suku nech ťa chytí, nie, rýchlo sa im vytrhni, z tebe nebude nikto robiť väzenkyňu v septe :D
    svoa00 napsal(a):

Nejsou jenom škatulky milovat a nenávidět. :-)

Určitě není Tywin horší taťka než třebaBalon Greyjoy, akorát toho jsme si moc neužili.
    Proč by Cersei milovala Margaery, když "Přijde mladší a krásnější královna, která ti všechno sebere"? :-)
    My nehovoríme ale o dôvodoch prečo Cersei nenávidí Margaery ale prečo ja nenávidím Margaery :D Až tu sa dostávame k tomu, že nenávidím Margaery pretože ani Cersei ju nenávidí, ale to, prečo Cersei nenávidí Margaery je jasné. Po dozvedení sa tej veštby sme sa aj dozvedeli, pečo Cersei tak paranoidne nenávidí Tyriona (nie žeby bolo presne dokázané, že on je ten onen valonquar)

... Po dozvedení sa tej veštby sme sa aj dozvedeli, pečo Cersei tak paranoidne nenávidí Tyriona (nie žeby bolo presne dokázané, že on je ten onen valonquar)

Důkazů není třeba- je to malá zrůdička (to tvrdí skoro každý), co zabila její matku (to zase říká i její otec), tak kdo jiný by tím valonquarem měl být?!
    Miss Utahraptor napsal(a):

... Po dozvedení sa tej veštby sme sa aj dozvedeli, pečo Cersei tak paranoidne nenávidí Tyriona (nie žeby bolo presne dokázané, že on je ten onen valonquar)

Důkazů není třeba- je to malá zrůdička (to tvrdí skoro každý), co zabila její matku (to zase říká i její otec), tak kdo jiný by tím valonquarem měl být?!
    Jaime... Ja chcem aby to bol Jaime :P

To já taky, ale tohle byla ukázka Cerseiovské logiky. :D

Aj som si chvíľu myslel, lenže ja som Smajlotheista :D Takže keďže si tam nedala smajla nebol som si istý, či je to myslené sarkastiky alebo vážne :D

Aj som si chvíľu myslel, lenže ja som Smajlotheista :D Takže keďže si tam nedala smajla nebol som si istý, či je to myslené sarkastiky alebo vážne :D
    Namáhej svou usměvavou hlavinku, nebo se jednoho dne přistihneš, jak bádáš nad tím, jak vyjádřit slovy toho zubícího se smajlíka... ;D

btw: Zrovna ten zubící se smajl mi tu strašně chybí. Umím jen vysmáté, ale vysmátý není to samé jako zubící se... >:(
    Skús na to isté miesto napísať aj E a aj D :D Ale nie za sebou... Inak je to :ED a to mám ja patentované ako rehocem sa s okuliarmi :ED
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Ja fakt neviem, či som jediný, ale keď čítam kapitoly z pohľadu určitej postavy, tak sa do toho vžívam :)))
    Si řikám co s tebou udělá, až ši přečteš kapitolu Můj boj :)
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    Jinak co bylo opravdu vtipné, kdyby na konci Vichrů Zimy byla kapitola z pohledu Eda Tolleta: Zeď zničená, černí bratři mrtvý, Jiní mrtvý (jakože mrtvý mrtvý ne mrtvý živý) a mezi tou hromadou mrtvol živý a nezraněný Ed, největší pesimista celé ságy prohlásí: "Já vám to říkal!"

doufám že právě Bolestínský Ed se dožije konce ságy, to by bylo opravdu super, člověk který má pořád smůlu, všechno vidí černě a je strašný pesimista dopadne nejlépe :P
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Jo, Ed je můj favorit č. 1 :)
    Nejvíc jsem se pobavil u Tormunda Obrozhouby. Trošku mi připomněl mě :)
    To nebyl anonym, to jsem byl já :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.