[Spoiler] Vichry zimy

upraveno 22. ledna 2014 v Píseň ledu a ohně
GRRM měl v plánu započít práce na šestém dílu ságy Píseň ledu a ohně v lednu 2012. Nicméně několik kapitol, které se nevešly do Tance s draky, už má hotových.

V prosinci roku 2011 také zveřejnil první ukázkovou kapitolu, kterou si můžete díky Aruthovi přečíst v českém překladu....

Číst celý článek zde
16667686971

Komentáře

• No tak nevím za mne to snad konečně dopíše, když jsou ty karantény, jen se modlím, aby nedostal on koronu
  • @p1e9t9r2 Myslím, že zmiňoval, že si je vědomý té situace a drží se skoro výhradně doma, což je místo docela odříznuté od světa. Ne že by náhoda nemohla být blbec, ale není to tak, že by se někde muchloval s fanoušky.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Martin na začátku epidemie opustil město a odjel na chatu do hor, kde je s ním trvale jen jeden z jeho asistentů. Má jich několik a každý je s ním dva týdny, pak odejdou domů a před novým turnusem se zavřou do dobrovolné karantény. Není s ním ani jeho manželka, která je doma v Santa Fe. On sám jezdí do města jen výjimečně, jinak je pořád zavřený v horách a dům neopouští - všechno mu vyřizuje asistent.
  • @Nevada To zní dobře, tak snad mu jde psaní od ruky :D :D a bude v roce 2021 konečně co číst.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Jak slíbila, tak učinila - svoa kapitolu přeložila. Zdržení ale nijak nezavinila.
    Za překlad díky.
    http://www.icefire.cz/knihy/pisen-ledu-a-ohne/vichry-zimy-opusteny/
  • Děkujeme moc a moc. Výtečná práce.
  • Tak dočkáme se v roce 2022 nebo to vidíme opět bledě :D
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @p1e9t9r2 vau, po tak dlhom case som uz na dalsiu knihu prestal mysliet
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @p1e9t9r2 Jednoznačně bledě. Myslím si, že jakékoliv poslední šance na dokončení prostě zabil konec seriálu. Ať už tím, že se teď GRRM po reakci bojí, jak budou fanoušci reagovat a nebo tím, že pro spoustu lidí to zabilo veškerou chuť pro celý příběh.
  • @Tyrion Lannister Mluv za sebe ;). My, co jsme seriál nesledovali, se stále na příběh klepeme :-).
    upraveno 12. prosince 2021
    @Lady Ašara No to je možné, ale vy, co jste seriál nesledovali jste na druhou stranu v extrémní menšině
    :-P
  • @Tyrion Lannister To je možné, ale dělal někdo nějaký oficiální průzkum? :-D
    @Lady Ašara Nevím, ale bohužel nejvíce je vždycky slyšet hlasitá stěžující si menšina, jak vidíme neustále :twisted: Byť teda v případě 8. sezóny musím říct, že tam to bylo z velké části oprávněné.

GRRM už je tak otrávený z neustálých dotazů na osmou knihu a toxických komentářích na adresu jeho lenosti, že pravděpodobně nemá nejmenší zájem v tuhle chvíli vypustit pokračování a k těmhle komentářům přidat ještě další, které budou říkat, jak ta kniha je úplně na hovno po deseti. A buďme sebelepší román neospravedlní deset let čekání. Navíc jak nedávno poznamenala @svoa00 pokud to nedokončí ve chvíli, kdy díky pandemii nemá nic jiného na práci, tak už nikdy. Jsme po skoro dvou letech pandemie a kde nic tu nic.

Kartami by ještě mohl hypoteticky zamíchat prequelový seriál, ale vzhledem k tomu, že klerorasisti to odsoudili ještě před tím než seriál začal to pravděpodobně bude zklamání také. Speciálně když se to nevyhnutelně bude porovnávat s prvními sezónami Gotka. Fakt, že se na to spousta fanoušků dívá očima chlapa, ke kterému se snaží vráti ex s omluvou po tom, co mu zapálila barák, vyčistila kotenta, podvedla a vystřílela půlku rodiny. Suma sumárum frančíza je slovy knih vyhořelá síla, která pravděpodobně nevzplane po hodně hodně dlouhou dobu.

Samozřejmě rád bych se mýlil, ale zkušenosti z posledních led bohužel svědčí jen pro pesimismus.
  • @Tyrion Lannister To jsem ráda, že sis na mě vzpomněl :D Ale tak abychom nebyli jenom pesimičtí - to, že George nemluví o tom, jak píše, ještě nutně neznamená, že na tom během pandemie nepracoval (vedle příběhu pro jednu počítačovou hru). Ano, sám zmiňoval, že je z očekávání fanoušků nervózní a že ho to brzdí. Na to jsem vždycky říkala, že se má na kritiku vykašlat - kritizovat ho část čtenářů bude každopádně, klidně každý za jinou dějovou linku. Je jedno, jestli Dany skončí v sáze podobně, čtenáři to přijmou, když k tomu bude vývoj. Přijali ostatně i Neda a Robba, protože to zkrátka dávalo smysl. Tohle George určitě ví, takže mu ty obavy zase tolik nežeru ;)
  • Hele, hele, bez spoilerů prosím, ano? ;)
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    Nějak mi nejde dohromady skutečnost, že se GRRM distancoval od posledních sérií seriálu s tím, že by nechtěl prezentovat svůj vlastní pohled na zakončení příběhu, u kterého strávil posledních 25 let života. Taky když uvádí, že tráví čas v Západozemí s jednotlivými postavami Písně, mi nepřipadá jenom jako nějaký komerční klišé.
    Jestli jsou fanoušci knih v menšině oproti fanouškům seriálu ? Asi určitě, na druhou stranu fanoušci knih (pouze) budou vnímavější k ději i k vytvořenému světu a z definice vytrvalejší.
    To je samozřejmě nekritický pohled fanouška knih, který kolem seriálu prošel pouze nedopatřením (a když viděl, jak tam např. souloží každý s každým, jak dopadla celá dějová linka v Dorne, nebo třeba jak všichni členové Danyina uvítacího výboru z Qarthu (Pyat, Quaithe a Xaro) se označují za členy Třinácti, tak se rychle vzdálil ...)
  • @Oakenfist Já zkoušela před nějakými 8 lety kousek první série a vadila mi tam právě ona explicita a naturalismus. Manžel vydržel asi tři díly, já to pak vzdala s ním, i proto, abych si nekazila imaginaci a zachovala si svoji osobní podobu jednotlivých protagonistů. Kromě několika spoilerů jsem zatím byla ušetřena vývoje děje, takže já se na knihy třepu celou dobu, co se Martin odmlčel :).
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Tyrion Lannister napsal(a):

@Lady Ašara No to je možné, ale vy, co jste seriál nesledovali jste na druhou stranu v extrémní menšině
    :-P

Konečně jsem zase jednou extrémista (teda jestli se počítá, že jsem to zapíchnul ve třetí sérii). :twisted:
  • Hlasím, že jsem zkoukla pouze první sérii. Neodradil mě stav té první série, ale slyšení, že se to pak pokazí, tož proč pokračovat, že...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    První sérii jsem chválil kudy jsem chodil, ale už ve mě dřímal nesouhlas smnoha věcmi. Jenže jsem si říkal to je přece Martin, to se mi musí líbit a to vítězilo nad rozumem. V druhé sérii už ale rozpory mezi seriálem a mým viděním ani přes zbožná přání ignorovat nešlo a ve třetí mě to už začalo ... tak, že jsem to zabalil.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Já se na to pořád dost těším. Seriál beru jen jako velkolepou fanfikci, kterou nemám problém vyfiltrovat z hlavy a užít si ten svět v kulisách, které jsem si vybudoval už tehdy při prvním čtení.
    Ale, sakra, Mistře! Potřebuji nové kostičky do stavebnice. Ty staré už mám dost vybledlé.
    Schválně jsem si teď zkoušel tenhle test. Kdysi jsem do něho byl schopen nasypat skoro 280 jmen mrknutím oka a dneska jsem se zasekl na 210 a málem jsem se rozbrečel, když jsem si nemohl vzpomenout jak se jmenuje ten třetí Kettleblack nebo jak se sakra píše Yezzan zo Qaggaz.
  • Tak když už Montík to má vybledlé, to už je fakt kritické.
  • OakenfistOakenfist Alyn Dubová pěst :o)
    @MonteKarstark Já si udržuju "hladinku" poslechem audioknih. Mám pocit, že to tady někde někdo haněl (František Dočkal čte ze starého překladu), já to mám často jako kulisu k práci - uklidňuje mě to a udržuje v obraze.
  • Já jsem seriál viděl (prvních 6 sérií několikrát, poslední dvě jednou a naposledy), ale nijak to ve mě neumenšilo chuť po Vichrech. Beru totiž seriál a knihy odděleně. Seriál je za mě prostě jen jeden pohled na věc a knihy další. A pokud by byl v knihách podobný konec, jako v seriálu? V tom případě jsem si jist, že Martin by si ho obhájil a došel by k němu logicky a uvěřitelně, tudíž bych s ním v takovém případě neměl problém.
  • @Azrael Některé zápletky by mohly být relativně podobné, ale některé fundamentální věci ze závěru seriálu prostě obhájit logicky nejdou.
    Žoldák Bronn, co i v jedné scéně zmiňuje něco ve smyslu, že neumí počítat, jako "ministr financí" a vládce nejbohatšího kraje. Jsem si jistá, že Brannův nejlepší příběh ho udrží v lajně a že brzy Brana nesesadí. Tohle by mohl Martin napsat leda tak jako vtip. Sever má samostatnost, zatímco všechny ostatní království taky hned nežádají samostatnost. Nedostudovaný Sam jako velmistr. Tyrion po tom, co předvedl s Daenerys, jako rádce. Celý ten nápad o volbě krále jako nějaká propagace demokracie (jak skvěle to fungovalo v Polsku?)
    A to jenom začínám, v posledních sériích je už tolik ptákovin, že by je Martin nedokázal prodat s vážnou tváří.
  • Jak tak čtu to začerněné, tak si říkám, že leda jako Dallasovské "Měl/a jsem strašný sen." a ten sen by mohl mít Tyrion. Se pak podívá na láhev u ruky a "Tohle už nikdy pít nebudu."
  • upraveno 15. prosince 2021
    @svoa00
    Nemyslel jsem samozřejmě tyhle konce vedlejších postav, tam je drtivá většina opravdu gigantický nesmysl.
  • @Aviv Ani s Rusku neznají nic tak silného :D
  • svoa00 napsal(a):

Žoldák Bronn, co i v jedné scéně zmiňuje něco ve smyslu, že neumí počítat, jako "ministr financí" a vládce nejbohatšího kraje.
    Kiežby to bolo tak absurdné ako vravíš, bohužiaľ momentálne krutá realita na Slovensku.
  • @Arutha U nás to obdoba Matoviče dotáhla až na premiéra, tak se nevytahuj :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.