@p1e9t9r2 Myslím, že zmiňoval, že si je vědomý té situace a drží se skoro výhradně doma, což je místo docela odříznuté od světa. Ne že by náhoda nemohla být blbec, ale není to tak, že by se někde muchloval s fanoušky.
Martin na začátku epidemie opustil město a odjel na chatu do hor, kde je s ním trvale jen jeden z jeho asistentů. Má jich několik a každý je s ním dva týdny, pak odejdou domů a před novým turnusem se zavřou do dobrovolné karantény. Není s ním ani jeho manželka, která je doma v Santa Fe. On sám jezdí do města jen výjimečně, jinak je pořád zavřený v horách a dům neopouští - všechno mu vyřizuje asistent.
@p1e9t9r2 Jednoznačně bledě. Myslím si, že jakékoliv poslední šance na dokončení prostě zabil konec seriálu. Ať už tím, že se teď GRRM po reakci bojí, jak budou fanoušci reagovat a nebo tím, že pro spoustu lidí to zabilo veškerou chuť pro celý příběh.
@Lady Ašara Nevím, ale bohužel nejvíce je vždycky slyšet hlasitá stěžující si menšina, jak vidíme neustále :twisted: Byť teda v případě 8. sezóny musím říct, že tam to bylo z velké části oprávněné.
GRRM už je tak otrávený z neustálých dotazů na osmou knihu a toxických komentářích na adresu jeho lenosti, že pravděpodobně nemá nejmenší zájem v tuhle chvíli vypustit pokračování a k těmhle komentářům přidat ještě další, které budou říkat, jak ta kniha je úplně na hovno po deseti. A buďme sebelepší román neospravedlní deset let čekání. Navíc jak nedávno poznamenala @svoa00 pokud to nedokončí ve chvíli, kdy díky pandemii nemá nic jiného na práci, tak už nikdy. Jsme po skoro dvou letech pandemie a kde nic tu nic.
Kartami by ještě mohl hypoteticky zamíchat prequelový seriál, ale vzhledem k tomu, že klerorasisti to odsoudili ještě před tím než seriál začal to pravděpodobně bude zklamání také. Speciálně když se to nevyhnutelně bude porovnávat s prvními sezónami Gotka. Fakt, že se na to spousta fanoušků dívá očima chlapa, ke kterému se snaží vráti ex s omluvou po tom, co mu zapálila barák, vyčistila kotenta, podvedla a vystřílela půlku rodiny. Suma sumárum frančíza je slovy knih vyhořelá síla, která pravděpodobně nevzplane po hodně hodně dlouhou dobu.
Samozřejmě rád bych se mýlil, ale zkušenosti z posledních led bohužel svědčí jen pro pesimismus.
@Tyrion Lannister To jsem ráda, že sis na mě vzpomněl :D Ale tak abychom nebyli jenom pesimičtí - to, že George nemluví o tom, jak píše, ještě nutně neznamená, že na tom během pandemie nepracoval (vedle příběhu pro jednu počítačovou hru). Ano, sám zmiňoval, že je z očekávání fanoušků nervózní a že ho to brzdí. Na to jsem vždycky říkala, že se má na kritiku vykašlat - kritizovat ho část čtenářů bude každopádně, klidně každý za jinou dějovou linku. Je jedno, jestli Dany skončí v sáze podobně, čtenáři to přijmou, když k tomu bude vývoj. Přijali ostatně i Neda a Robba, protože to zkrátka dávalo smysl. Tohle George určitě ví, takže mu ty obavy zase tolik nežeru ;)
@Oakenfist Já zkoušela před nějakými 8 lety kousek první série a vadila mi tam právě ona explicita a naturalismus. Manžel vydržel asi tři díly, já to pak vzdala s ním, i proto, abych si nekazila imaginaci a zachovala si svoji osobní podobu jednotlivých protagonistů. Kromě několika spoilerů jsem zatím byla ušetřena vývoje děje, takže já se na knihy třepu celou dobu, co se Martin odmlčel :).
První sérii jsem chválil kudy jsem chodil, ale už ve mě dřímal nesouhlas smnoha věcmi. Jenže jsem si říkal to je přece Martin, to se mi musí líbit a to vítězilo nad rozumem. V druhé sérii už ale rozpory mezi seriálem a mým viděním ani přes zbožná přání ignorovat nešlo a ve třetí mě to už začalo ... tak, že jsem to zabalil.
@MonteKarstark Já si udržuju "hladinku" poslechem audioknih. Mám pocit, že to tady někde někdo haněl (František Dočkal čte ze starého překladu), já to mám často jako kulisu k práci - uklidňuje mě to a udržuje v obraze.
Já jsem seriál viděl (prvních 6 sérií několikrát, poslední dvě jednou a naposledy), ale nijak to ve mě neumenšilo chuť po Vichrech. Beru totiž seriál a knihy odděleně. Seriál je za mě prostě jen jeden pohled na věc a knihy další. A pokud by byl v knihách podobný konec, jako v seriálu? V tom případě jsem si jist, že Martin by si ho obhájil a došel by k němu logicky a uvěřitelně, tudíž bych s ním v takovém případě neměl problém.
Jak tak čtu to začerněné, tak si říkám, že leda jako Dallasovské "Měl/a jsem strašný sen." a ten sen by mohl mít Tyrion. Se pak podívá na láhev u ruky a "Tohle už nikdy pít nebudu."
Komentáře
Za překlad díky.
http://www.icefire.cz/knihy/pisen-ledu-a-ohne/vichry-zimy-opusteny/
:-P
GRRM už je tak otrávený z neustálých dotazů na osmou knihu a toxických komentářích na adresu jeho lenosti, že pravděpodobně nemá nejmenší zájem v tuhle chvíli vypustit pokračování a k těmhle komentářům přidat ještě další, které budou říkat, jak ta kniha je úplně na hovno po deseti. A buďme sebelepší román neospravedlní deset let čekání. Navíc jak nedávno poznamenala @svoa00 pokud to nedokončí ve chvíli, kdy díky pandemii nemá nic jiného na práci, tak už nikdy. Jsme po skoro dvou letech pandemie a kde nic tu nic.
Kartami by ještě mohl hypoteticky zamíchat prequelový seriál, ale vzhledem k tomu, že klerorasisti to odsoudili ještě před tím než seriál začal to pravděpodobně bude zklamání také. Speciálně když se to nevyhnutelně bude porovnávat s prvními sezónami Gotka. Fakt, že se na to spousta fanoušků dívá očima chlapa, ke kterému se snaží vráti ex s omluvou po tom, co mu zapálila barák, vyčistila kotenta, podvedla a vystřílela půlku rodiny. Suma sumárum frančíza je slovy knih vyhořelá síla, která pravděpodobně nevzplane po hodně hodně dlouhou dobu.
Samozřejmě rád bych se mýlil, ale zkušenosti z posledních led bohužel svědčí jen pro pesimismus.
Nemyslel jsem samozřejmě tyhle konce vedlejších postav, tam je drtivá většina opravdu gigantický nesmysl.