Hra o trůny 2x02 - Noční země
Tyrion plísní Cersei kvůli znepřátelení si králových poddaných po krvavé čistce v hlavním městě. Během cesty na sever se Arya podělí o své tajemství s...
Číst celý článek zde
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Jestli si dobře pamatuju tak :
1. Stannis druhý den nevěděl co se tu danou noc událo - měl okno
2. byl bez energie
3. Stíny se rodí stejně jako dítě
4. Davos poznal čí Stín to je
5. Mel nabídla Davosovi za jeho plamen života rozkoš (pečená kachna?)
6. Na Zdi řekla Jonovi, že přísahy před nepravými bohy neplatí. Takže i svatby?
7. Jon si o Mel myslel, že se chová jako královna a Stannis se k ní tak i chová
Já byl po tom druhém dílu taky znechucen a rozhořčen, ale hned druhý den jsem nad tím víc přemýšlel (co je k tomu vedlo apod.) a došel jsem právě k podobným závěrům - teď jen doufám, že se to tímto směrem bude vyvíjet v dalších dílech.
Je zvláštní, jak pojetí HBO berou mnozí okamžitě jako nezvratnou skutečnost, pravdu, fakt, který při čtení knihy "nepochopitelně přehlédli".
Ale nepřehlédli - ono to tak totiž v knize není.
Říká se tomu vypravěčská zkratka. Benioff s Weissem si některé charaktery při psaní scenáře upravili k obrazu svému, aby to měli jednodušší. Vymysleli a přidali některé scény, které v knize vůbec nejsou, aby nemuseli složitě vysvětlovat věci, na které v knize místo je, ale v seriálu nikoliv. A HLAVNĚ aby to pochopili diváci, kteří knihy nečetli. Veškeré odlišnosti mezi seriálem - filmovým zpracováním - a knihou - literární předlohou - jsou mířeny především na ně, neznalé diváky. Aby to pochopili.Aby nebyli zmatení jako čtenáři knih, kteří naopak změny oproti knižní předloze nechápou. :-)
Vyjasnit vztah S/M hned pěkně na začátku je totiž pro scenáristy jednodušší. Je to jednodušší i pro diváky. Je jim hned v první scéně po lopatě naservírováno to, o čem mohou celé dvě knihy pouze spekulovat.
Divák má jasno.
Čtenář převrací oči v sloup a skřípe zubama (ještě víc než Stannis). Takhle to přece v knize nebylo!
Seriál je temný a plný hrůz, připravte se na to.
A vůbec, vypadni z mé hlavy! :)
Přesto si myslím, že poměr M/S je docela přijatelné zjednodušení. Když jsem se na tu scénu díval, nechápal jsem a naštvalo mě to, když jsem o tom ale potom přemýšlel, možné to je. Neříkám, že se to mělo odehrávat i v knihách a my jako čtenáři to jen přehlédli, ale podle mě to nijak nepřekrucuje postavu Stannise ani Mel. Byli by toho podle mě oba schopní, já prostě nevidím Stannise jako Mirka Dušína, v knihách se neštítil dělat i dost ošklivé věci ve jménu své pravdy a spravedlnosti. Stannis prostě není Ned.
U Stannise jsme teď krátce za bodem A a pořád si umím představit, že i když se vydali zcela jiným směrem (a můžeme spekulovat zda ho napsali jako slabocha a morální trosku napořád nebo to z něj udělala dočasně Melisandra), můžou dojet do bodu B a přitom zachovat charakter Stannise.
Už se do té nenáviděné pozice ďáblova advokáta zase pomalu dostávám. Tohle mi, heade, nedělej :-D
EDIT: psáno nezávsile na předchzím postu :-)
2) To by byl i kdyby mu "něco na způsob upíra" vysála půl litru krve
3) Díra -asi- stejná, časování úplně mimo - pokud vím byly to dva různý stíny během pár (dvou?) dní... a že by někdo (Davos) žbrbal, že je těhotná už od Dragonstone, to myslím, že ne.
4) Nikdo nezpochybňuje, že jejich základem je Stannis
5) Plamen života může být krev, nejen semeno... a rozkoš... Jestli si nic nepamatoval... :o)
6) Jde o to, že s Mel svatbu taky neměl, takže možná by morálně neporušil svaz se Selyse (ale vysvětli to ve Westerosu...), ale furt by případný potomek byl bastard... a Stannis není Robert
7) Jon Snow... You know nothing, Jon Snow...
Mimochodem, co říkáte na Stannisův věk? Má to být Robertův MLADŠÍ bratr na což podle mého názoru moc nevypadal (a ano sem s kritikou, že Davos popisuje, jak hrozně zestárl,... leč nemýlí-li mě paměť, bylo to po Stínech a Černovodě a význam byl, jak chátrá pod starostlivou péčí Mel... a sex omlazuje.)
Edit: A Jay taky.
P.s.: a bavíme se o stínech, ne o potomcích (bastardech) v klasickém slova smyslu. A Stannis je ochotný udělat (se skřípáním zubů) v Bouři horší věc než mít případný sex s Mel.
P.S.2: v dosti pověstech a mýtech po sexu hrdina zeslábne a zestárne. Třeba taková Sukuba se tím živí :-)
Ještě mě napadla jedna paralela k té změny u Stannise. Vzpomeňte na změnu Catelyn - úplně otočili její stanovisko stran Nedova odjezdu - když jsem to viděl poprvé, říkal jsem si, že to je průser, že to v dalších dílech nebude fungovat, že si bude protiřečit. A nakonec z toho yvbruslili, že to dneska nikomu nestojí za komentář... Tak chudáka Stannise ještě neodepisujte ;-)
Jinak ano, jde o MAGII a Mel celou dobu touží po královské krvi, ne po královském semeni, to myslím říkají knihy jasně...(Edrik, Jon, Mance a jeho dítě by o tom mohli říct své)
Náznaky si možná někteří vyloží jako sex (ať žije Freud :o)), jen hájím své stanovisko (tedy neplatí, že "každý si jej pod tím domyslí"), že vzhledem k tomu, že se jedná o magii (a dost možná "krvavou magii" nepodobnou Mirri Maz Duur), tak že se to dá vykládat i úplně jinak... a že třeba já jsem to jinak chápal a že ty důvody nejsou o nic slabší.
O tom, jestli je filmařsky zajímavější to nebo ono můžeme spekulovat, můžeme s tím případně i nesouhlasit,... ale to je asi tak všechno co s tím můžeme dělat.
Mimochodem, pokud mu Mel tvrdí, že je znovuzrozený Azor, neobsahuje to mj. i nějaké zřeknutí se ženy?
Edit: a ano uznávám, že si magií Mel nebyl moc jistý, když ho dokázal Davos nalomit při "čarování s pijavicemi". Takže o zrození stínů věděl Stannis to co my = nic. Ale pokud nic nevěděl a vytáhl proti svému X-kráte silnějšímu bratrovi jen na základě věštby plamenů Mel, tak to byl hlupák, a to mi k němu nesedí. Takže mi to zpětně přijde jako jedna z věcí, které mi v knihách nedávají smysl.
Správci slíbil, že Edrikovi nic neudělá, když mu hrad a Edrica vydá bez boje, což tento odmítl a přišel čas na stín. (pokud pamatuji, tak v tu chvíli jej chtěl hlavně jako důkaz proti Joffově zlaté hlavě)
A že jej následně chtěl obětovat? Proč ne, královskou krev měl, nebyl vázán slibem a... byl to jenom bastard
Jinak bych chtěla jenom dodat, že podle mě spolu Stannis a Mel v knihách nic neměli a můžu se mýlit, konec konců ani ohledně Lorase a Renlyho jsem nebyla nejbystřejší :-)) Už se nemůžu dočkat co udělají s postavama z Dorne...
a podobně jsou na tom rádoby atraktivní homosexuální motivy a přehnené násilí (viz bitka před zraky Joffreyho, kde se přední rytíři jen tak jako by nic zabíjejí a padají z hradeb)... holt HBO to má jasně nalajnované
Podle mě to zatím funguje, seríál je trochu připepřenější, ale není ná úkor děje (téměř), zkrátka to nevidím až tak černě.
Sederik: Scéna se Stannisem příběh kazí, a nejen ta. Mě se taky líbí Spartacus. A líbil by se mi víc, pokud by tam bylo o polovinu méně sexu. A to nemá žádnou knižní předlohu a já nejsem žádná puritánka, spíš naopak.
GoT je, ale úplně někde jinde. Asi by se mi taky víc líbilo nějaký méně přímočarý řešení vztahu M/S než sex, ale chápu že pro tvůrce seriálu je to lákavé a jednoduché a navíc to zvyšuje sledovanost.
Pro ty co cetli Tanec s draky:
"With Stannis gone, her bed saw little use." (kapitola Melisandry)