Hra o trůny 2x09 - Černovoda

upraveno 25. května 2012 v 2. řada
Stannisova flotila dorazila do Králova přístaviště a Lannisteři v čele s Tyrionem bojují o své životy.

Scénář: George R. R. Martin
Režie: Neil Marshall

Celou...

Číst celý článek zde
1151618202124

Komentáře

• KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 31. května 2012
    Nevada napsal(a):

Stejně jako filmový Thor není mapování severské mytologie, ale zfilmovaný komiks.

btw - ten černoch mi tam taky vadil, ale na zážitku z filmu mi to nijak neubralo

Mně vůbec nevadil, prostě to ve "Švédsku" občas hodně pálí :)
    (to Švédsko je v uvozovkách, až zase někdo budete říkat, že to není Švédsko)
  • upraveno 31. května 2012
    Nevyčítám komiksům, vyčítám jejích autorům, že si nejsou schopni vymyslet něco vlastního a originelního a tak vykrádají kde se dá...nejlépe tam, kde se nikdo nebrání :-D
    Ukaž mi dílo, které odnikud nevykrádá.
    Špatní autoři opisují, ti šikovnější kradou odjinud.
    upraveno 31. května 2012
    Jarla: Aha, takže ty vyčítáš GRRM, že se inspiroval Anglií? Ty vyčítáš Toliienovi, že se (údajně, já vím, ale pro ukázku to je jedno), inspiroval situací tehdejší doby? To bys musela vyčítát úplně všem, protože (v podstatě) už tady všechno bylo.
    heavy_head napsal(a):

Vyčítat komiksům, že se nedrží věrně předloze, ze které vycházejí, považuju za velký blábol.
    Vlastně obecně všem uměleckým dílům, že se nedrží věrně "předlohy".

Jsou ale i výjimky. Pochopitelně. :-)
    Kriso - nevyčítám Tolkienovi (viz výše) a Martinovi zrovna toto taky ne, i když tam vidím politické paralely, ze kterých si spoiluju vývoj....budu-li korektní - tam je posunuta ta moje hranice vkusu a tolerance :-)
    Nevyčítám Pratchettovi a Gaimanovi vykradení trapného "Omen znamení ďábla" (nebo jak se ta kniha jmenovala a ještě trapnější film o damiánovi), protože to udělali profesně líp než originál....toť vše :-)
    Jarla: Hmm, takže bys komiksům nic nevyčítala, kdyby byli profesně lepší než řekněme severská mytologie :D
    Přesně! :-)) Nebo se jim aspoň vyrovnaly či hodně blížily - přesně! Vůbec mi nevadí x-mani - je to něco řekněme téměř původního a pomineme-li plytkost děje, tak přinejmenším zajímavý námět pro vlastní fantasii.....
    abych uvedla na pravou míru - nejsem odpůrcem komiksů. přijdou mi jen málokdy zajímavé, ale třeba Hůlový řád sleduji denně. nebo LFG http://www.lfgcomic.com/page/1
    Jarla: Teď mi tu začnej tvrdit, že Salieri psal sr...y, protože nebyl tak dobrej jako Mozart. Myslím, že by ses co se týče komiksů měla trochu vzdělat a ne obecně tvrdit, co je to odpad.
    A sakra, tady se to zas rozjelo. :D

Neříkám, že by neměly vznikat díla inspirující se antickou/severskou/... mytologií, jen že v tomhle konkrétním případě se mi prostě to zpracování nelíbilo, a nudilo mě. Chápu, že někomu se to líbit mohlo.
    300 se mi zdálo o dost lepší.
    upraveno 31. května 2012
    Já chápu, že Shakespeare je hodnotnější než komiksy. Ale opravdu mi vadí odsuzování něčeho, co se inspiruje mytologií/dějinami/dosaďsičím za každou cenu, když vkus je naprosto individuální. Stejně tak tvrzení, že celá popkultura je přízemní, jenom pro blbce a intelektuálové by jí měli pohrdat. Bleh!
    Salieri Mozarta nevykrádal ....a Mozarta si pustím (i když raději mám třeba Paganiniho). Salieriho si nepouštím (Ty jo ?) - nestojí mi za ztrátu času. Patron průměrných. Život je strašně krátký a již jsem se velmi těžce smířila s tím, že nikdy nemohu za jeden život přečíst vše, co bych přečíst chtěla. proč tedy plýtvat životačasem na něco, co za to nestojí po vzorku a zběžném ohledání. K tomu jsem došla v osmnácti, kdy jsem mrskla knihou do kouta a řekla si - a dost - já to přece nemusím dočíst! Raději nakousnu něco jiného.
    Hranici mám položenou u toho 300. Thora atd. ještě beru, dá se to překousnout, ale 300, které zobrazuje Peršany jako hnusné záporáky a nejhorší ani ne lidi na světě... fuj! Tohle jsem fakt přes srdce nepřenesla (btw - fandila jsem Peršanům v řecko-perských válkách ;) )
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 31. května 2012
    Je to o hranici. Kde ten kterej z nás vidí hranici inspirace, která to nějakym tvůrčim a zajímavym způsobem rozvede a kdy to považuje za pustou vykrádačku z důvodu neschopnosti vymyslet něco originálního.
    V mym příůadě je to navíc umocněný tim, že mám obecně odpor k žánru hrdinskýho komixu jako takovýmu, k hrdinovi ve směšným kostýmu a jeho ultimátnímu nemesis který chce přinejmenšim ovládnout celej vesmír a v nejhoršim ještě čtyři paralelní, k silám nabytejm po kousnutí pavouka apod.
    I já mám rád díla vzniklý na bázi něčeho jinýho, třeba mám rád Den obrů, kde se do světa Asgardu pivede střelnej prach a atomovky. A Loki je v něm jedna z nejsympatičtějších postav vůbec (taková obdoba Tyriona křížená se Sandorem Cleganem).
    ale koukat se na všechny ty Herculesy v New Yorku, Percy Jacksony a vůbec všechny tyhle příběhy, který si jen pučej jména postav odjinud, ale jinak fungujou všechny podle stejnýho schématu, to mě vážně nebere.
    flankere - dík za shrnutí :-) jo hranice má každý holt svoje - v tom to bude a v ničem jiném. Někdo se spokojí s tím, co je a někdo raději nic než to, co se mu příčí.

Ad Loki - jeho jméno znamená oheň...takový malý etymologický zázrak....jde o jedno z ětch původních indoevropských slov, která se dochovala a jde krásně sledovat jak putuje...
    agni - igni - ogieň - oheň - logi - loki - Svarog - Svarožic - svár (svařovat) - žár - žeravý - ožeh - žeh (ignition, Ignác, .....) zde je vidět, jak je oheň pro lidi důležitý....vedle slova máma nejrozšířenější s nejvystopovatelnější linií původu :-)
    Jarla napsal(a):

Nevyčítám Pratchettovi a Gaimanovi vykradení trapného "Omen znamení ďábla" (nebo jak se ta kniha jmenovala a ještě trapnější film o damiánovi), protože to udělali profesně líp než originál....toť vše :-)

Já to brala jako parodii, protože to vykradení bylo moc očividné. :-)
    Omen je však můj nej filmový horor. Nepočítám pokračování.

Každý má hranice vkusu, ale myslím, že hodně zásluhy má i momentální rozpoložení. Jeden den se můžu řechtat u americké komedie, jiný den bych to odsoudila jako odpad.
    Najhoršie na filmoch založených na komiksoch je to, že stavia všetko na efekty. Potom vidíme filmy ako 300, Spiderman a asi to isté bude teraz Avengers. Všetkým ide o super efekty, výbuchy, akciu a nejako si ani neuvdeomia, že je to vlastne úplna sprostosť. Jediný dobrý film, ktorý bol založený na komikse bol The Dark Knight, ktorý sa však vydal úplne inde(aj prioritami), než komiks(tam boli Joker aj Harvey Dent vraj úplne iní) a bolo to aj vidieť. Lenže väčšinu ľudí nezaujíma príbeh: ženy zoberú akúkoľvek romantickú hlúposť a muži čokoľvek, kde je veľa výbuchov. A Hollywood im to dá.
    Ben Nevis napsal(a):

Každý má hranice vkusu, ale myslím, že hodně zásluhy má i momentální rozpoložení. Jeden den se můžu řechtat u americké komedie, jiný den bych to odsoudila jako odpad.

Musíš se dívat jenom v ty dny, kdy se ti to líbí. :-)
    Anglechal - tak:-) většina spotřebitelů je spotřebních a povrchních. Obal hezčí než obsah......ale i v nejhezčím papírku bývá často zabalen nejméně chutný bonbón a půvabná tvářička často skrývá nevábný charakter. Kolik z nás na to muselo dojít tou bolavější cestou, když si partnera vybírali očima místo podle obsahu....a u knih - slovy jednoho vydavatele - když už obsah stojí za prd, tak tomu musíme dát co nejúžasnější obálku nebo to vůbec neprodáme. Proto když je kniha moc čananá, tak raději sáhnu po něčem jiném....dobré zboží se totiž prodává samo a reklama je navoněná mrtvola, jak pravil Werich. A proto OBSAH je to po čem volám - vždy a všude a ve všem....obalovou techniku si nechte i se specielními efekty :-p
    takže zopakujem to čo som dal na úvod: myslím, že sme sa na tom nakoniec zhodli. aj keď okľukou.

kultúra na seba neustále reaguje to je v poriadku. niekto vykráda/niekto sa inšpiruje/niekto remixuje. výsledné hodnotenie v skutočnosti nezáleží od postupu, ale od talentu.

Heavy: založím si něco jako menstruační kulturní kalendář. :-)

BTW kolik z vás čte komixy? Já četla kdysi Čtyřlístek a Rychlé šípy. :-)
    sarvene - no vidíš :-) hned to zní jinak, když jsme si vyjasnili jak to který z nás myslí a vnímá :-))
    Máš pravdu :-*
    to si mohla napísať, keď som to napísal prvýkrát :)
    Ben Nevis: Tak jsem to nemyslel. :-))

Já mám komiksy moc rád. Někdy jim říkám i comicsy. :-)
    Dokonce znám i jednu stránku, kde je překládají česky/a slovensky, tam sem tam chodím na lov, co se urodilo nového.
    jarven a Sarla - a spolu odešli do zapadajícího slunce... :-P
    heavy - neremcej :-) Sarven je dost tradicionalista, abychom našli společnou řeč :-)) Akorát se to občas musí trochu ujasnit, aby nedošlo k mylnému nahlížení v souvislostech na všech stranách :-))
    Anglachel napsal(a):

Najhoršie na filmoch založených na komiksoch je to, že stavia všetko na efekty. Potom vidíme filmy ako 300, Spiderman a asi to isté bude teraz Avengers. Všetkým ide o super efekty, výbuchy, akciu a nejako si ani neuvdeomia, že je to vlastne úplna sprostosť. Jediný dobrý film, ktorý bol založený na komikse bol The Dark Knight, ktorý sa však vydal úplne inde(aj prioritami), než komiks(tam boli Joker aj Harvey Dent vraj úplne iní) a bolo to aj vidieť. Lenže väčšinu ľudí nezaujíma príbeh: ženy zoberú akúkoľvek romantickú hlúposť a muži čokoľvek, kde je veľa výbuchov. A Hollywood im to dá.

Tak Dark Knight taky nebyl oddechovka typu Thor nebo Avengers, ze... ;-) Nolan toci filmy trosku jinak. Srovnavas nesrovnatelny. Thor nebo Avengers jsou cista zabava, kde na dve hodiny muzes vypnout mozek a jen se bavit. Dark Kinght je o necem jinem. Ale i tak to preci neznamena, ze ty komixovy jsou horsi. ;-)
    Přijde mi, že se tu hlavně zobrazil princip: tam kde znám původ vykrádání, tam mi to vadí. Kde původní dílo neznám, tam je to v pohodě. :-D
    Hlavně jde o citovou zainteresovanost, řekl bych. ;-)
    Hm ne tak docela - co Tolkien vykrádal vím a nevadí mi to, přestože předloze jsem věnovala základku, zatímco Tolkien přišel až na střední....a citová zainteresovanost v tom není asi žádná.
    Takže jak u koho - u mne ne.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.