Hra o trůny 2x09 - Černovoda

upraveno 25. května 2012 v 2. řada
Stannisova flotila dorazila do Králova přístaviště a Lannisteři v čele s Tyrionem bojují o své životy.

Scénář: George R. R. Martin
Režie: Neil Marshall

Celou...

Číst celý článek zde
1141517192024

Komentáře

• upraveno 30. května 2012
    Kolikokoli napsal(a):

pche! Ale taky by byl dobrej Edmure... :/ :D

A to zas jo! Jeho Loki byl snad jediná postava, která se mi v Thorovi líbila..
    Add Vanessa Taylor... to, jak vedou dějový linie, je sice konsensus mezi scénáristama, ale její přínos byl leda v tom, že tam dostala víc násilí. Neumím to přesně vysvětlit, ale nejvíc mě iritovalo setknání Robba a Talisy. Ani jeden z nich se nechová realisticky. A kolikrát jste už ve filmu nebo seriálu viděli držkatou holku, která tou držkatostí kluka zaujme? Kdyby to tak fungovalo, tak se chlapi perou u mojich dveří. Takže sorry, Vanesska by měla dostat padáka.
    svoa00 napsal(a):

... A kolikrát jste už ve filmu nebo seriálu viděli držkatou holku, která tou držkatostí kluka zaujme? Kdyby to tak fungovalo, tak se chlapi perou u mojich dveří. ...

Jo, taky si říkám, kde mám ty davy nápadníků... :D
    sveva: jo, to mě taky hodně trápilo. Eddu (obě) jsem četla a horko těžko jsem přenesla přes srdce, že je v Ásgardu číňan (japonec?) a černoch. I to, že Loki je bratr Thora a ne Ódina mi trošku vadilo. Člověk se od té skvělé mytologie asi musí odprostit. Na vině je předloha, ta je myslím ještě horší (=více prznící historii/mytologii). A to, že z Lokiho mámy udělají jeho tátu... no prostě konec :D.
    Ale i tak mám Marvelovky vcelku ráda (teda... Iron Mana a Avengers :D)

svoa00: drsně, ale pravdivě napsáno. Nevím, zda by normálního kluka zaujala holka řezající končetiny, jako by to byl salám... :/
    svoa00. To funguje v knihách a seriálech psaných obvykle autorkami-ženami, kde odrzlá je jen hlavní hrdinka, všechny ostatní ženské figury jsou puťky, aby to vyniklo .-) Tohle mě hrozně otrávilo na knížkách Petry neomillnerové. HLavní hrdinka je vždycky mistr světa amoleta, která každému chlapovi nakope a proto jí všichni padají k nohám, všechny ostatní ženské figury jsou puťky a matrace. To se strašně rychle přejí...
    První scéna Robba s Talisou mi přišla celkem neškodná s přihlédnutím k výrazné emancipaci žen v seriálu oproti knize. Po přečtení komentářů k S02E04 od svoa00 a dalších jsem čekal "průšvih". Ne že by to dotyčný díl nějak vytrhlo z tragického podprůměru.

Jinak si myslím, že je velký rozdíl mít "ostrý jazyk" či "prořízlou pusu", jak se tuším kdysi charakterizovala MU, a "držkovat" na lidi.
  • upraveno 31. května 2012
    sveva: Thor z Avengers toho má s mytologickým Thorem společného asi jako Thor ze Stargate :-D a neměl by se takhle srovnávat, mě osobně se Thor líbil a to že ve filmu musí být zastoupeny všechny barvy duhy je v Hollwoodu normální, ikdyž mě to taky štve, protože se to tam moc nehodí, asi tak jako kdyby do Pána prstenů dali černého Legolase :-D
    BlackAdder: nj, smířila jsem se s tím, že holt nejsem cílová skupina... proto taky na dvojku ani na Avengers koukat nebudu :)
    Ugla: Mám se pouštět i do toho, že realisticky vzato by Robb nepomáhal ošetřovat vlastního vojáka, natožpak cizího ;) Ba ne, ta ženská fakt není dobrá scénáristka.

Add Thor: Dobrej popcorn, nic víc.
    svoa00 napsal(a):

A kolikrát jste už ve filmu nebo seriálu viděli držkatou holku, která tou držkatostí kluka zaujme? Kdyby to tak fungovalo, tak se chlapi perou u mojich dveří.

Spíš mi to připadá jako filmový stereotyp. Ale stejně si myslím, že ta holka zaujme kluka hrudníkem, a džkovatost je nutné zlo. :-) Alespoň jsem ve filmu neviděla holku, která by měla jenom tu prořízlou hubu. :-)
    Robba předpokládám zaujala ženská, která si umí poradit v typicky mužských činnostech, a je přitom hezká. Narozdíl od Brienne, která má smůlu.

Jo a naopak to taky nefunguje. Jsem placha a zdvořila, a přesto žádní nápadníci se u dveří nekupili. :-))
    sveva napsal(a):

Krisa napsal(a):

S tím Thorem nesouhlasím!!!

To je mi líto. :D
    Já jsem četla několikrát Starší i Mladší Eddu a severskou mytologii mám hodně ráda. Jako bylo mi jasný, že v rukou Američanů to dostane "novej rozměr", ale že až takovej, že z Heimdalla udělaj černocha a celej Ásgard bude vypadat jako z lacinýho sci-fi, to fakt ne! Komiks jsem nečetla, tak nevím, jestli je na vině už ta předloha. Navíc ty dialogy na Zemi byly vyloženě blbýýý :D

Ale to už jsme poněkud off topic. :)
    Jo mi leze na nervy celý Marvel :-D Okopčit a zmršit :-D
    Ben Nevis: Však je vidět, že je v šoku z holky, která dělá nějakou práci a není a) služka nebo b) prostitutka :D Mimochodem Talisa je taková obdoba sestričky na bitevním poli ze světových válek (taková lady Sybil z Panství Downtown), což se bije s inspirací středověkem, ale u fantasy nad tím mávám rukou.

Jsem si vědomá, že naopak to taky nefunguje, protože jsem na první pohled taky plachá a zdvořílá, až takovým způsobem, že si o mě kolikrát chlapi mysleli, že je posílám... někam.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 31. května 2012
    Mršit severskou mytologii nějakým pochybným komixem chce hodně drzosti.
    nesúhlas.
    kultúra na seba neustále reaguje to je v poriadku. niekto vykráda/niekto sa inšpiruje/niekto remixuje. výsledné hodnotenie v skutočnosti nezáleží od postupu, ale od talentu.
    Tarantino robí guláš, ale podobne dobrý urobí malo kto. marvel, ale napr. aj alan moore v TOP 10 odkazujú na vikingov veľmi zaujímavým spôsobom.
    koniec koncov aj tolkien mršil severskú mytológiu nejakým pochybným fantasy....

flanker.27 napsal(a):

Mršit severskou mytologii nějakým pochybným komixem chce hodně drzosti.

Stačí emerická ignorance a neúcta k čemukoliv :-)) Hlavně že to sype....

sarvene - ano Tolkien si to taky doupravil jak chtěl a míchal Eddu (pověst o Andvarim a Otrovi,...) s Kalavelou (dobrý král Frodo,...) ale bylo to tak nějak s úctou a nedělal to pro zisk finanční. V tom vidím zásadní rozdíl. Dělal si to tak nějak sám pro sebe, pro rodinu, pro rozvíjení své fantasie a pak to přerostlo v něco docela jiného než na počátku. Taky tam namíchla Radegasta (hnědého) :-)
    Od Tolkiena to beru, protože on nezesměšňoval, nekarikoval....jeden z těch případů, kdy je výsledek kopírování a vykrádání sám hodnotný.....jsou takové - 1 z 1000 se najde a to platí o všem. Zvlášť v hudbě jsem na to alergická.....
    Deste Kastameru:

And who are you, the proud lord said,
    that I must bow so low?
    Only a cat of a different coat,
    That’s all the truth I know.
    In a coat of gold or a coat of red,
    A lion still has claws,
    And mine are long and sharp, my lord,
    As long and sharp as yours.
    And so he spoke, and so he spoke,
    That lord of Castamere,
    But now the rains weep o’er his hall,
    With no one there to hear.
    Yes now the rains weep o’er his hall,
    And not a soul to hear.
    And so he spoke, and so he spoke,
    That lord of Castamere,
    But now the rains weep o’er his hall,
    With no one there to hear.
    Yes now the rains weep o’er his hall,
    And not a soul to hear.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 31. května 2012
    Na to mohu říci jen jedno - je to KOMIKS, ne dokument mapující severskou mytologii.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 31. května 2012
    Asi tak.
    +1
    a som presvedčený, že alan moore to robil z podobných dôvodov ako tolkien. a naopak.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 31. května 2012
    Krisa napsal(a):

Na to mohu říci jen jedno - je to KOMIKS, ne dokument mapující severskou mytologii.

Tak proč v něm pobíhá Thor, Loki a Odin, Proč si nevymyslej Rhetta Butlera, Scarlett O´Harovou a Ashley Wilkese. Počkat, to už tu bylo, vymyslíme něco, kde se hodně ohání kladivem - aha, to už tu taky bylo, ale tady to nikdo nezná páč u nás známe jen jedinýho boha (k zbláznění je že zrovna toho nejnudnějšího). Fiknem do toho trochu Manhattanu, trochu techniky (u nás by nepochopili, že byly doby kdy se chodilo pěšky jako za vozem do 200 metrů vzdálenýho krámu) a je to.
    upraveno 31. května 2012
    flanker.27: Že by se tvůrcům líbila severská mytologie a chtěli se jí inspirovat? To by ti muselo vadit jakékoli dílo, které se něčím inspiruje (třeba ne tak okatě - jmény). Co 300? To se taky dost inspiruje řeckými dějinami a pochybuju, že Xerxes byl obr a měli cvičené nosorožce :)
    Krisa: o 300 se tady rači ani nezmiňuj. Když jsem to já (velký milovník antické historie a mytologie) viděla, tak se mi chtělo zvracet...
    upraveno 31. května 2012
    Kolikokoli: Vážně? Tobě vážně nedošlo, že to nemá být zobrazení skutečnosti? Já jsem taky velký milovník antické historie a mytologie a vůbec mě to neurazilo, spíš naopak. Mám ráda komiksy, takže se mi komiksové filmy líbí (tedy ne všechny samozřejmě, ale nehodnotím je podle toho, jak to bylo doopravdy).
    upraveno 31. května 2012
    flanker.27 napsal(a):

Tak proč v něm pobíhá Thor, Loki a Odin, Proč si nevymyslej Rhetta Butlera, Scarlett O´Harovou a Ashley Wilkese. Počkat, to už tu bylo, vymyslíme něco, kde se hodně ohání kladivem - aha, to už tu taky bylo, ale tady to nikdo nezná páč u nás známe jen jedinýho boha (k zbláznění je že zrovna toho nejnudnějšího). Fiknem do toho trochu Manhattanu, trochu techniky (u nás by nepochopili, že byly doby kdy se chodilo pěšky jako za vozem do 200 metrů vzdálenýho krámu) a je to.

Protože je to komiks vycházející ze severské mytologie. Taková alternativní realita. Připadne mi to, jako vyčítat X-Menům, že přeci mezi námi žádní takový mutanti nejsou, tak proč o nich psát komiks. Nebo Gaimanovi taky vyčítáš, že Thora a Lokiho přivedl do Ameriky a co s nimi provedl?
    Především - 300 se neinspiruje antickými dějinami, ale komiksem Franka Millera. Doporučuji ke shlédnutí.
    upraveno 31. května 2012
    heavy_head: Já myslela ten komiks (který byl následně zfilmován).
    S Gaimanem jsem právě proto skončila :-))
    Kolikoli - ale neke - tak hranice přece jen existuje :-)) No já ji mám posunutou ještě kousek dál....:-D To si zkrátka načteš a oblíbíš ještě ty ostatní mytologie a je to tu....
    heavy - já přinejmenším hovořím o tom komiksu....
    upraveno 31. května 2012
    Stejně jako filmový Thor není mapování severské mytologie, ale zfilmovaný komiks.

btw - ten černoch mi tam taky vadil, ale na zážitku z filmu mi to nijak neubralo
    Vyčítat komiksům, že se nedrží věrně předloze, ze které vycházejí, považuju za velký blábol.
    Vlastně obecně všem uměleckým dílům, že se nedrží věrně "předlohy".
    Stejně nikdo neví, jak to bylo doopravdy. :-)
    (cokoliv z historie, co nebylo zaznamenáno fotkou a kamerou, ale i to se dá předělat)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.