!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1910121415243

Komentáře

• upraveno 13. července 2012
    Tak teoreticky by mohlo "až lůno ožije" znamenat, že dostane krámy... (promińte silná slova, reklamy na vložky ve mně vzbudily doživotní odpor k eufemismům co se menstruace týče:-)
    A když jsem se ráno probudila, tak se mi to ještě deset otupělých minut zdálo jako naprosto pravděpodobná teorie a myslela jsem si, že přesně takhle to bude. LOL.
    Hele, tohle znám. Mně se takhle zdálo, že mě vyhodili z práce (protože jsem na mateřské) a ještě deset minut po probuzení jsem byla fakt naštvaná na šéfa, jak mi to mohl udělat, ačkoliv jsem už věděla, že je to sen. Prostě ten pocit vyprchával pomalu... Dobře, že je to normální.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 13. července 2012
    Podľa mňa lono nemôže žiť a bola to metafora toho, že je poškodené a že nie je schopná dať dieťaťu prostredie na vývin, ale vajíčka stále produkuje... A tým pádom je aj plodná
    Tyna napsal(a):

A když jsem se ráno probudila, tak se mi to ještě deset otupělých minut zdálo jako naprosto pravděpodobná teorie a myslela jsem si, že přesně takhle to bude. LOL.
    Hele, tohle znám. Mně se takhle zdálo, že mě vyhodili z práce (protože jsem na mateřské) a ještě deset minut po probuzení jsem byla fakt naštvaná na šéfa, jak mi to mohl udělat, ačkoliv jsem už věděla, že je to sen. Prostě ten pocit vyprchával pomalu... Dobře, že je to normální.
    :D To mi pripomína jeden komiksový vtip..

*Plesk* ,,You cheated on me!" ,,W... What? When?" ,,In my dream!" *otočila sa a spí ďalej*
    Tyna napsal(a):

Tak teoreticky by mohlo "až lůno ožije" znamenat, že dostane krámy... (promińte silná slova, reklamy na vložky ve mně vzbudily doživotní odpor k eufemismům co se menstruace týče:-)

:D Sansa sa toho desí, Dany to víta....
    Sansa sa toho desí, Dany to víta....
    To už je tak s tímhle druhem krvácení, co jsme coby živočišný druh poznali, co znamená. Jedna se rozbrečí, že to nedostala, druhá ořve, že to dostala...
    To je povedené s tím sluncem na západě a Qentynem. Kdyby to chtěl Martin použít, tak má možnost, ale taky se myslím, že Mirri chtěla jasně vyjádřit, že Drogo už nepožije a Dany si zničila možnost porodit živé dítě.

Ale veď ona nehovorila o plodnosti, ale schopnosti to dieťa porodiť :D... I'm alone with my idea....

Ale ne, já to tak taky pochopila.
    "Až tvoje lůno znovu ožije (=řekněme, že to znamená "otěhotníš") a porodíš živé dítě."
    Ani v angličtině nejde odvodit, jestli to znamená "obojí je nepravděpodobné", anebo "otěhotnět klidně můžeš, ale nedonosíš/dítě se narodí mrtvé"
    Sorry, že odbočuji, ale vrtá mi to teď hlavou. Náboženství železných mužu je staré. Jejich modlitba je: "Co je mrtvé, nemůže zemřít, ale vztane silnější."
    Nemá to něco společného s bílými chodci? Třeba kdysi byli i nemrtví, co přicházeli z moří, akorát se na to zapomnělo.
    Když může mít chodící mrtvoly Rchrochlík a velký Jiný, tak proč ne Potopený bůh?
    Ben Nevis: Taky mi to jejich heslo připadá podezřelé. Ale já vidím Jiné skoro za vším... ;D
    Mnoněkde v tanci vtom dopise co přijde Jonovi od výpravy (z lodí)za matkou Krticí a jejími lidmi tak se píše něco o mrtvých věcechve vodě, ne?
    Dandali: Pěkně napsáno. :-) Ještě doplním, že už jsem viděla i názor, že "pak se k tobě Drogo vrátí"=vrátí se v podobě Drogona. A to by možná i pasovalo, když si pro ni přiletěl na konci Tance... I když to vlastně bylo ještě před tím, než létaly hory vzduchem. :-)

Každopádně jsem skoro přesvědčená, že Dany na konci Tance potratila. A nemusí to být v rozporu s tou předpovědí MMD, tu totiž chápu taky tak, že dítě nedonosí (ale otěhotnět může).
    Leithian napsal(a):

Mnoněkde v tanci vtom dopise co přijde Jonovi od výpravy (z lodí)za matkou Krticí a jejími lidmi tak se píše něco o mrtvých věcechve vodě, ne?

Ale to budou jen mrtvoly, ne Jiní samotní, bych tipnul...
    Jinak si myslim, že Danyin návrat ke kořenům(drakům) jí pomohlk znovuobnovení plodnosti
    hmm, je pravda, že Quentyn vlastně vyšel na západě a zašel na východě...

sveva: aha, to by mohlo být to s tím Drogonem :-)

Dany mě dost zklamala tím, že draky nechala zavřít (chápu ale, že moc jiných možností neviděla) - ale jsou to její děti a vůbec, v podstatě to nejcennější, co má a místo, aby se je pokusila vycvičit, tak se zaobírá problémy tisíců cizích lidí a na ně kašle/kašlala.
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    sveva napsal(a):

I když to vlastně bylo ještě před tím, než létaly hory vzduchem. :-)

Teď jsem si představil, jak vystřelují Gregora trebuchetem přes hradby. :-)
    Ben Nevis napsal(a):

(...) "Co je mrtvé, nemůže zemřít, ale vztane silnější."
    Nemá to něco společného s bílými chodci? Třeba kdysi byli i nemrtví, co přicházeli z moří, akorát se na to zapomnělo.
    Když může mít chodící mrtvoly Rchrochlík a velký Jiný, tak proč ne Potopený bůh?

Hmm, tak tohle mě vůbec nenapadlo, ale teď si říkám, že by na tom něco mohlo být :-)
    Ale je přeci jen jeden bůh, ostatní jsou falešní, takže Potopený bůh je prostě jen taková varianta R'hllora :-P a protože se Železným moc nedařilo s ohněm, tak si tu víru uzpůsobili pro sebe/své možnosti a podmínky. Jsou dost na severu na to, aby se s Jinými již dříve setkali. Otázka je, jestli kromě toho, že je zabíjí oheň, jestli se třeba nedají i utopit :-P

Leithian, Stark z hor: To jsem pochopila tak, že mrtvé věci ve vodě jsou opravdu nemrtví. Když může být nemrtvý kůň, los, medvěd a já nevím, co ještě, proč by nemohla být nemrtvá i nějaká vodní potvora?
    Miss Utahraptor napsal(a):

Ale veď ona nehovorila o plodnosti, ale schopnosti to dieťa porodiť :D... I'm alone with my idea....

Ale ne, já to tak taky pochopila.
    "Až tvoje lůno znovu ožije (=řekněme, že to znamená "otěhotníš") a porodíš živé dítě."
    Ani v angličtině nejde odvodit, jestli to znamená "obojí je nepravděpodobné", anebo "otěhotnět klidně můžeš, ale nedonosíš/dítě se narodí mrtvé"
    Juvééé, aspoň nejaký Support, díky :))))
    Ben Nevis napsal(a):

Sorry, že odbočuji, ale vrtá mi to teď hlavou. Náboženství železných mužu je staré. Jejich modlitba je: "Co je mrtvé, nemůže zemřít, ale vztane silnější."

Pretože Potopený bůh je predpotopné náboženstvo ;D

Teraz vážne: Niektoré náboženstvá mi prišli odveci, že sa oháňajú ich mocou a nemajú ju. Ak by mal Potopený bůh moc, prečo by dovolil na Kráľovoľbe zvoliť bezvereckého Chrchloša Eurona? Ak by Sedm ovplyvňalo beh Božích súdov, prečo by Oberyn zomrel, keď bol Tyrion nevinný?

Čo sa týka Facebookového boha, tak tam vidíme čiastočnú moc v ich ,,kúzelníckom triku", u Rlóra to vidíme v tých tieňoch...
    Montezuma3 napsal(a):

sveva napsal(a):

I když to vlastně bylo ještě před tím, než létaly hory vzduchem. :-)

Teď jsem si představil, jak vystřelují Gregora trebuchetem přes hradby. :-)
    xD

Ty sa smeješ, ale čo ak si to trafil? Hora predsa ožil = Hory lietajú vzduchom :)
    Dandali napsal(a):

Ben Nevis napsal(a):

(...) "Co je mrtvé, nemůže zemřít, ale vztane silnější."

Hmm, tak tohle mě vůbec nenapadlo, ale teď si říkám, že by na tom něco mohlo být :-)
    Ale je přeci jen jeden bůh, ostatní jsou falešní, takže Potopený bůh je prostě jen taková varianta R'hllora :-P a protože se Železným moc nedařilo s ohněm, tak si tu víru uzpůsobili pro sebe/své možnosti a podmínky. Jsou dost na severu na to, aby se s Jinými již dříve setkali. Otázka je, jestli kromě toho, že je zabíjí oheň, jestli se třeba nedají i utopit :-P

Leithian, Stark z hor: To jsem pochopila tak, že mrtvé věci ve vodě jsou opravdu nemrtví. Když může být nemrtvý kůň, los, medvěd a já nevím, co ještě, proč by nemohla být nemrtvá i nějaká vodní potvora?
    Vyjavila sa mi scéna, ako si pláva Catelyn v Zelenom bodci a otvorí oči.... :D
    Teraz vážne: Niektoré náboženstvá mi prišli odveci, že sa oháňajú ich mocou a nemajú ju. Ak by mal Potopený bůh moc, prečo by dovolil na Kráľovoľbe zvoliť bezvereckého Chrchloša Eurona? Ak by Sedm ovplyvňalo beh Božích súdov, prečo by Oberyn zomrel, keď bol Tyrion nevinný?
    Potopený bůh, Sedm a jiní budou asi klasičtí bohové, jaké známé z naší reality - jenom se o nich mluví. Odkud se však berou kouzelné schopnosti? Opravdu od Chrchly či velkého Jiného? Snad se ve Vichrech dozvíme zase něco víc.
    No, já ti odpovím - od draků :) ožila s nima část Valyrijské kouzelné moci, dřív se zmohli jen na triky, až se draci probudily začlo oživování, stíny a podobné majstštyky. Proto - zabijte prosím pání Mistři draky dokud je čas.
    Hehe, to oživení draků a nespálení Dany nebyl zrovna pouťový trik. Anebo byl? :-/ Ledacos by to vysvětlovalo, i malí draci by se vešli do klobouku. :-)
    Já to pochopila tak, že draci magii zesílili, ale nejsou přímo její tvůrci. Led taky zesiluje magii. Alespoň Melissandra si na Zdi přímo rochňala. Věštění a jiné kousky se musela naučit taky před vylíhnutím draků, těžko by si ty fígle vycucala z prstů.
    Anebo Mirri, Mel či Maggy používají krvavou magii, která není závislá ani na ohni ani na ledu.
    Jestli jsi slyšela o hře Dragon Age tam je krvavá magie hezky vykreslená :D A s draky to trik nebyl, to jen Dany má azbestovou kůži. A řekl bych že led přímo magii neposiluje, Zeď musí být místo s ohromnou mocí, protkané magií a silou, to že je z ledu je věc druhá. Jinak popírám celkem existenci "božských bytostí" - Chrchel, Vodník, Sedmička, Mnohoksicht a vůbec, magie jejich stoupenců je obyčejná magie, čerpají ji jen z víry a nemají ji od svých bohů, krvavá magie se bere z energie krve, obyčejná magie z koncentrace. Sakra to jsem magič to jsem ani nevěděl :D Co na to Kryštůfek Andělíček.
  • upraveno 14. července 2012
    O tom gde je najkrajšie vysvetlena magia krvi by sa dalo diskutovať u mňa aj tak vyhráva Vampires: the masquarade...
    Ale čo sa toho týka tak ja najväčšiu silu vidím u neho mnohych tvári. Nesere sa s magiou jednoducho pride a bodne. Alebo teda Jaqen a jeho menenie tvári a podobne.. proste ja uznavam len toto božstvo
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 14. července 2012
    Všichni se mýlíte! Existuje pouze jeden Bůh a jeho jméno je H***R! :-)
    Everett Young napsal(a):

Všichni se mýlíte! Existuje pouze jeden Bůh a jeho jméno je H***R! :-)

Horor? Anglicky Horror? Jakože Horas Redwyne? ;D
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 14. července 2012
    MU: je to HODOR :) :)
    Everett Young napsal(a):

MU: je to HODOR :) :)

Pššššttt! Ať to nikdo neslyší!!! ;D
    Nieaueeee*kruti hubu jak v spomalenom filme*
    Mám jeden přírodovědecký dotaz: Hárá vůbec někdy Nymeria?
    Asi jako každá psovitá šelma, ne? Jen se nemá s kým pářit ;)
    Astaldeo napsal(a):

Asi jako každá psovitá šelma, ne? Jen se nemá s kým pářit ;)

Čeká na leto... tedy Léto
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.