!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
11213151718243

Komentáře

• upraveno 17. července 2012

Tyna napsal(a):

Anglachel: To záleží na definici slova zbytečné. už roky tu debatujeme o neexistujících lidech v neexistující zemi (ačkoliv já o tom trochu pochybuju, GRRM je buď génius, nebo šílenec, vždyť on má ten svět vychytaný do takových podrobností, že Dornové z Rhoyne používají jména Gerin podle svého dávného krále, což se dozvíme o tři knížky později... Jako něco se v hlavě udržet dá, ale tohle celé?)

Prepána, nestraš, ak to má celé v hlave tak to čakám, kedy si patnetuje časostroj. Skôr si myslím, že má niekde zápisky rodokmeňov a pod. už len Freyov je ťažké pamätať si :/
    To jde, zapamatovat si Freye? =)
    Ale tak to rozdeliť ako to bolo pred drakmi a lets fight :D
    jde ale blbě :-)
    Všetkých určite nie. Pozri si len ich rodokmeň a nájdeš milión možných postáv. Proste je tam Walder a spol. Aj keď už aj pri Tyrelloch a Lannisteroch začínam mať problém. Aspoňže zvyšné rody sú na vymretie :D
    Anglachel napsal(a):

Všetkých určite nie. Pozri si len ich rodokmeň a nájdeš milión možných postáv. Proste je tam Walder a spol. Aj keď už aj pri Tyrelloch a Lannisteroch začínam mať problém. Aspoňže zvyšné rody sú na vymretie :D

Mi pripomina ako som si kupil hostinu pozeram 860 (ci kolko stran) vravim si.. super.. dožitam na 750 a zistujem že zvšok su rody
    Svýho času jsem si pamatovala kompletní rodokmeny elfů a lidí z LOtra a to nejen ty ofik napsané ale i vlastní rukou sestavené podle útržků v knihách.. Teď nemám tolik času, ale zevrubný přehled ve všech postavách mám naprosto v pohodě :-) a orientuji se myslím si v lidech z GOT dosti slušně :-) jinak vřele doporučuji tolkienův silmarillion 211 postav používajících skoro 300jmen :-) to vše v knížce jak třetina hostiny pro vrány :-) (možná ještě míň) :-)
    Leithian napsal(a):

Svýho času jsem si pamatovala kompletní rodokmeny elfů a lidí z LOtra a to nejen ty ofik napsané ale i vlastní rukou sestavené podle útržků v knihách.. Teď nemám tolik času, ale zevrubný přehled ve všech postavách mám naprosto v pohodě :-) a orientuji se myslím si v lidech z GOT dosti slušně :-) jinak vřele doporučuji tolkienův silmarillion 211 postav používajících skoro 300jmen :-) to vše v knížce jak třetina hostiny pro vrány :-) (možná ještě míň) :-)

Čo sa tolkiena týka je najlepšia na mena prvá stránka z hurínovych detí...
    Inač ja so m kedysi vedel písať a čo to aj rozpravať elfsky
  • upraveno 18. července 2012
    jo tob já taky :-) ještě se mi na půdě válej učebnice a slovníky sindarštiny a quenyjštiny :-)
    Mňa len naštvalo že som nikde nevedel zohnať viac o mordorčine... a text z prsteňa witchkinga :D
    taky někde něco bylo ale už nevim kde :-((((
    já si teda výslovnost chajme sama sobě vsugerovala tak nějakod začátku a tudíž mi originál výslovnost neseděla stejně jako říkám tolkien místo tolkín.. taky blbě zafixovaná výslovnost :-)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 18. července 2012
    Leithian napsal(a):

Ehm... Medzi postavami sa orientuje asi každý, inak by bolo odveci čítať tú knihu. Ale tu ide o tie dlhosiahle rody ako sú Freyi.

Ako napríklad ja viem z Targaryenov, že majster Aemon mal brata a ten mal syna a ten mal sestru Rhaellu, ktorá si vzala nejakého Baratheona a tento Baratheon mal syna Steffona, ktorý si vzal tú od Eestermonov a s ňou mal tri deti - RoStRe -, pričom Rhaellin brat mal syna Aerysa, ktorý mal tri deti - RhaViDa, takže EhaViDa sú bratranci/sesternice RoStRe z druhého kolena. Tu končím a väčší interest nemám :)
    Leithian napsal(a):

jo tob já taky :-) ještě se mi na půdě válej učebnice a slovníky sindarštiny a quenyjštiny :-)

I worry about this world...

Mne stačí anglina, ktorou hovoria.. Normálni ľudia vo svete.... Ak by som na niekoho vybafol Valar morghulis trebárs... Nu :D
    Leithian napsal(a):

já si teda výslovnost chajme sama sobě vsugerovala tak nějakod začátku a tudíž mi originál výslovnost neseděla stejně jako říkám tolkien místo tolkín.. taky blbě zafixovaná výslovnost :-)

Tolkien hovorím aj ja, ale ku Chaimé (aj keď som videl najskôr seriál, potom čítal) ma nikto nedonutí...
    Nevada napsal(a):

Gardien napsal(a):

Povedzme si to otvorene najlepšie by bolo roztaviť ten trón a nech sa kaďý hrá na svojom piesočku

Což zase naráží na problém, že každý si ten svůj píseček představuje různě velký - někteří velký jako celých Sedm království ;)
    A niektorí chcú rovnaké formičky ;)
    tak každý to mámejinak jinak já taky radšioriginál.. tywinova věta v 9.díledruhé řady válka/bitva skončila - vyhráli jsme. je pro městejně nedabovatelná jako z 300: bitva u thermopyl věta : toto je sparta :-)
    Dabing se mi víc než originál líbí jen u velice málo filmů :-) a není pravidlem že co vidím prvněs dabingem snesu líp :-) GOt jsem první řadutaky viděla napřed dabovanou a až pak origoš :-)
    Let's be Crazy...

Všetci vieme, že tvorcovia seriálu si ho robia v mnohých ohľadoch - niekedy z logických dôvodov, inokedy ani nie - podľa seba a teda menia rozličné veci. It is Known.

Tiež vieme, že Dany mala iné vízie v Paláci prachu v knihe ako tie, čo mala v seriáli v 'Tej nemenovanej veži, čo má byť akože sídlom čarodejov a veľmi sedí na opis dlhej miestnosti'. It is Known.

Tiež vieme, že WaB konzultujú veľa ohľadov v seriáli s GRRM. Napríklad vzťah Loras <-> Renly; ťuťumuťu medzi Stannisom a Melisandrou => boli len naznačované, avšak myslím si, že sa ho pre istotu spýtali, či to správne pochopili, respektíve, či to neublíži seriálu, ak to spravia tým a tým smerom. It is Known.

Nuž a tiež vieme, že im možno celkom záleží na zachovaní istej pointy, napríklad, že Dany v 'Tej nemenovanej veži, čo má byť akože sídlom čarodejov a veľmi sedí na opis dlhej miestnosti' videla skutočne to, čo sa mohlo stať (malý Rhaego) a to, čo sa stane (vydržte, šou sa práve len začína). It is Known.

A tiež vieme, že Dany v tých víziách videla Trónnu sieň a Železný trón, dotkla sa ho a to všetko bolo pod vrstvou niečoho, čo som považoval za sneh. It is Known.

A teraz finále -> Je možné, že WaB konzultovali s GRRM istú vec ohľadne Dany, čo sa stane vo Vichroch a rozhodli sa dať to ako víziu budúcnosti. A to je možno to, že Dany sa vo Vichroch (keď začne padať prudký sneh a zima sa na plno začne) dotkne Trónu -> môže to znamenať, že ho bude mať len chvíľu, nehovorím, že začne úplne vládnuť - aj keď aj to je možné.

Je to absolútne šialená teória vytvorená z maličkosti, ale aj tak... Stojí na zamyslenie. Tanec som síce ešte nečítal, no podľa mojich skromných informácií Dany môže mať mierny nábeh k aspoň ,dobytiu' Trónu.
    Mno, řekl bych že Ygritte by jim stejně řekla: You know nothing. Both.
    Blackfish napsal(a):

Mno, řekl bych že Ygritte by jim stejně řekla: You know nothing. Both.

Stay away of sins... Because the Night is Dark and Full of Terror...
    Hodor?
    Blackfish napsal(a):

Hodor?

You completely owned me :D
    A čo ak je to úplne priamočiaré? Daenerys vo vojne dobyje KL, ale hrad utrpí škody.
    A fčul hlbší zmysel: Zničením mesta skončí táto dejová linka a to bude ten Sen o jari - naozaj pôjde len o sen, keďže všetko bude zničené a jar v nedohľadne.
    A co když tím přeneseně chtěli říct, že Sníh bude na trůně, hm? :-))
    sveva napsal(a):

Néééééé

ďalšia Jonofilka :D

Jon is over.... Jon won't be king.... Jon is with his father... It's sweet, isn't it?

sveva napsal(a):

Néééééé

Jon is over.... Jon won't be king.... Jon is with his father... It's sweet, isn't it?
    Ja som nečital tanec (len dnes som si ho kupil...) č osa to stane s Jonom? (ja som team Arya ale jeden kamoš čo mu tie knihy požičiavam je Jonofil...
    Ale t s tym Snehom.. Aj astard Boltona (ramsay že?) bol pôvodne ssneh *cuca si palec a Čaka na zhrozenie
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Jon není jediný Sníh v Písni ;)

Nechce se mi věřit, že by GMMR dovolil v seriálu zahlédnout budoucí vývoj knih. Připadne mi to moc přitažené za vlasy. Já bych spíš řekla, že čaroděj ukazoval Daenerys možnosti a snažil se ji tak zlákat - když zůstane a podvolí se, tak bude žit šťastně, byť v iluzi - s Drogem a Rhaegem. A když se nepodvolí, tak možná získá trůn, ale skončí to utrpením, ničením a bude ji vítat jen prázdné chladné křeslo. Ten sníh v trůnním sále asi nebyl sníh, ale popel, jak už tady v jiné diskuzi několikrát padlo.

sveva napsal(a):

Néééééé

Ale to's mě špatně pochopil. :-) To byl jen návrh, co tím chtěli básníci říct. Naopak, já bych ho na trůně nechtěla. Mám pro něj vymyšlený jiný dobrodružství (znovu se zrodí jako Anonymní Alhokolik, zjistí, že je dokonalou kombinací ledu a ohně, Daynové mu půjčí Meč jitra /ještě musím vymyslet proč/ a padne v epické bitvě proti Jiným, poté, co zasadí smrtelnou ránu Velkému Jinému) :-)

edit: ještě jsem tam zapomněla napsat, že si zkrotí jednoho dráčka (Rhaegala) :-)
    Nevada napsal(a):

Nechce se mi věřit, že by GMMR dovolil v seriálu zahlédnout budoucí vývoj knih. Připadne mi to moc přitažené za vlasy. Já bych spíš řekla, že čaroděj ukazoval Daenerys možnosti a snažil se ji tak zlákat - když zůstane a podvolí se, tak bude žit šťastně, byť v iluzi - s Drogem a Rhaegem. A když se nepodvolí, tak možná získá trůn, ale skončí to utrpením, ničením a bude ji vítat jen prázdné chladné křeslo. Ten sníh v trůnním sále asi nebyl sníh, ale popel, jak už tady v jiné diskuzi několikrát padlo.

A já si zase stojím za tím, že to byl sníh. Jinak by tam nebyly ty rampouchy kolem sloupů :-)
    Ale jinak máš pravdu, scénu s Drogem jsem taky pochopila jako lákadlo, aby zůstala. Ten trůnní sál, to bylo možná takové varování "nevracej se do Westerosu, stejně je tam teď děsná kosa" :-)
    sveva napsal(a):

sveva napsal(a):

Néééééé

Ale to's mě špatně pochopil. :-) To byl jen návrh, co tím chtěli básníci říct. Naopak, já bych ho na trůně nechtěla. Mám pro něj vymyšlený jiný dobrodružství (znovu se zrodí jako Anonymní Alhokolik, zjistí, že je dokonalou kombinací ledu a ohně, Daynové mu půjčí Meč jitra /ještě musím vymyslet proč/ a padne v epické bitvě proti Jiným, poté, co zasadí smrtelnou ránu Velkému Jinému) :-)

edit: ještě jsem tam zapomněla napsat, že si zkrotí jednoho dráčka (Rhaegala) :-)
    Pošli túto teóriu GRRMovi a odpíše ti...

,,Tak krásny nápad... Páči sa mi to prevedenie... Hlavne tá časť o páde"

.D
    Nevada napsal(a):

Nevadí... Aj tak som si vedel predstaviť niekoho Jiného, komu by to na tej Ihlicovej papučke sedelo viac....
    sveva napsal(a):

Nevada napsal(a):

A já si zase stojím za tím, že to byl sníh. Jinak by tam nebyly ty rampouchy kolem sloupů :-)
    Ale jinak máš pravdu, scénu s Drogem jsem taky pochopila jako lákadlo, aby zůstala. Ten trůnní sál, to bylo možná takové varování "nevracej se do Westerosu, stejně je tam teď děsná kosa" :-)
    Nevracaj sa do Westerosu. Je tam Joffrey. Pre pána, vieš koľkí by vraždili aby odtiaľ zmizli? Nie, zaboč, zaboč... Počúva ma tu sakra vôbec niekto?!!!!!!!!
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    sveva napsal(a):

Pustila jsem si tu scénu znovu a žádné rampouchy v trůnním sále nevidím. Jen zbytky ohořelých trámů, trosky.
    Nevada napsal(a):

sveva napsal(a):

Pustila jsem si tu scénu znovu a žádné rampouchy v trůnním sále nevidím. Jen zbytky ohořelých trámů, trosky.
    Jsou na takových těch kovových mřížích, které kolem sloupů nechal "instalovat" Joffrey na začátku série... Dany vejde do sálu, pak ji kamera zabírá z větší dálky a ty rampouchy jsou vidět (vpravo). Nevím, jak líp bych to popsala :-)
    A presne pre toto ten serial nepozeram.. a že by ste to od martina nečakali.. medzi nami čo ste čakali?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.