!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
11011131516243

Komentáře

• upraveno 14. července 2012
    Gardien napsal(a):

Astaldeo napsal(a):

Asi jako každá psovitá šelma, ne? Jen se nemá s kým pářit ;)

Čeká na leto... tedy Léto
    Už jsem myslela že na Leto Atreida. :-) To by ale byla příbuzenská. :-D A z toho ňákej další Joffrey Zlovlkteon. :-P
    Vlcacka napsal(a):

Gardien napsal(a):

Astaldeo napsal(a):

Asi jako každá psovitá šelma, ne? Jen se nemá s kým pářit ;)

Čeká na leto... tedy Léto
    Už jsem myslela že na Leto Atreida. :-) To by ale byla příbuzenská. :-D A z toho ňákej další Joffrey Zlovlkteon. :-P
    Neuražaj zlovlky... alebo by to eŠte mohol byť že Čaka na ducha... ty dvaja mali k sebe blizko uŽna zimohrade.. naviac pribuzenstvo v ich pripade je otazne
    Gardien napsal(a):

Neuražaj zlovlky... alebo by to eŠte mohol byť že Čaka na ducha... ty dvaja mali k sebe blizko uŽna zimohrade.. naviac pribuzenstvo v ich pripade je otazne

:-) Adoptovali by zlovlče odněkud za Zdí... A neurážím, ono s tou příbuzenskou ocaď pocaď jak u lidí, tak u zvířat. :-) A to že je Duch bílý a Nymeria tmavá? To vůbec nevadí, genetika je fakt nehorázně nevyzpytatelná co se týče skrytých vloh...
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 14. července 2012
    Ben Nevis napsal(a):

Teraz vážne: Niektoré náboženstvá mi prišli odveci, že sa oháňajú ich mocou a nemajú ju. Ak by mal Potopený bůh moc, prečo by dovolil na Kráľovoľbe zvoliť bezvereckého Chrchloša Eurona? Ak by Sedm ovplyvňalo beh Božích súdov, prečo by Oberyn zomrel, keď bol Tyrion nevinný?
    Potopený bůh, Sedm a jiní budou asi klasičtí bohové, jaké známé z naší reality - jenom se o nich mluví. Odkud se však berou kouzelné schopnosti? Opravdu od Chrchly či velkého Jiného? Snad se ve Vichrech dozvíme zase něco víc.
    Samozrejme, netvrdím, že je na stopro istá existencia týchto bohov. Ja som ochotný veriť v Chrchla. Čo sa týka ostatných - draky. Síce... Pokračovanie nižšie...
    Blackfish napsal(a):

No, já ti odpovím - od draků :) ožila s nima část Valyrijské kouzelné moci, dřív se zmohli jen na triky, až se draci probudily začlo oživování, stíny a podobné majstštyky. Proto - zabijte prosím pání Mistři draky dokud je čas.

A ten detail, že odkiaľ majú Valyrijci mágiu? :D Podľa mňa prosto tá moc je súčasť Západozemia, ako u nás veda, ale musela sa viazať na draky :) žiadny boh... My máme gravitáciu, oni mágiu... A gravitáciu súčasne, samozrejme, inak by Lysa nemohla letěéééééééééét...
    Gardien napsal(a):

O tom gde je najkrajšie vysvetlena magia krvi by sa dalo diskutovať u mňa aj tak vyhráva Vampires: the masquarade...
    Ale čo sa toho týka tak ja najväčšiu silu vidím u neho mnohych tvári. Nesere sa s magiou jednoducho pride a bodne. Alebo teda Jaqen a jeho menenie tvári a podobne.. proste ja uznavam len toto božstvo

Pretože jeden vymyslí krvavú mágiu a všetky knihy a hry sa z toho idú pos***... Akože podľa akých kritérií posudzuješ "vysvetlenie" fungovania tej mágie? Dalo by sa diskutovať o tom, aká kniha lepšie vysvetlí fungovanie kvantových častíc (to existuje), ale krvává mágia nexistuje, každý tvorca a umelec si ju môže vysvetliť po svojom... Kebyže mám čas a chcel by som SPAMovať, tiež ti pekne podľa svojho vymyslím fungovanie mágie.. kapenzi? GRRM môže mať fungovanie krvavej mágie zase úúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúplne iné od ostatných kníh.
    Everett Young napsal(a):

Všichni se mýlíte! Existuje pouze jeden Bůh a jeho jméno je H***R! :-)

You're my Hero....

They see me Ho**rin'
    They hatin'

.D
    Vlcacka napsal(a):

Mám jeden přírodovědecký dotaz: Hárá vůbec někdy Nymeria?

:D xD Ty si ma úplne rozosmiala... Nad takýmito vecami som sa veru ešte nezamýšľal

Nu, povedzme, že ak áno.... Westeros je v prdeli
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    Vlcacka: V knížce píšou že pokaždé když Nymeria hárala tak Arya za ní útočila na všechny vlky okolo kteří se k ní pokoušeli přiblížit.

Blackfish napsal(a):

No, já ti odpovím - od draků :) ožila s nima část Valyrijské kouzelné moci, dřív se zmohli jen na triky, až se draci probudily začlo oživování, stíny a podobné majstštyky. Proto - zabijte prosím pání Mistři draky dokud je čas.

A ten detail, že odkiaľ majú Valyrijci mágiu? :D Podľa mňa prosto tá moc je súčasť Západozemia, ako u nás veda, ale musela sa viazať na draky :) žiadny boh...

No, Valyrijci měli magii od draků... - po úmrtí draků magie oslábla, ostatně pyromanceři to sami potvrdili, mam dojem... Podle mě Magie nepřestala existovat, jen se výrazně, ale opravdu výrazně, oslabila, zatímco draci (beru je jako něco podobné stromům - věc, která je nějak napojená na bohy) ji opět posílili..
    Gardien napsal(a):

O tom gde je najkrajšie vysvetlena magia krvi by sa dalo diskutovať u mňa aj tak vyhráva Vampires: the masquarade...
    Ale čo sa toho týka tak ja najväčšiu silu vidím u neho mnohych tvári. Nesere sa s magiou jednoducho pride a bodne. Alebo teda Jaqen a jeho menenie tvári a podobne.. proste ja uznavam len toto božstvo

Pretože jeden vymyslí krvavú mágiu a všetky knihy a hry sa z toho idú pos***... Akože podľa akých kritérií posudzuješ "vysvetlenie" fungovania tej mágie? Dalo by sa diskutovať o tom, aká kniha lepšie vysvetlí fungovanie kvantových častíc (to existuje), ale krvává mágia nexistuje, každý tvorca a umelec si ju môže vysvetliť po svojom...
    Pozor, krev a magie jsou spojené celou historii lidstva(lidské oběti, psaní krví,...), fantasy jako žánr začalo vznikat dávno poté a přejímá drtivou většinu z historie(a pověstí, pohádek, atp.) - takže to není žádná novinky, jen pokračování milion let starých pověstí, někdy jen komplexněji vyumělkovaných... ;)
    Stále je to nedokázaný jav, ktorý si každý môže spraviť po svojom.

I'm tired - your argument is invalid :P
    Everett Young napsal(a):

Vlcacka: V knížce píšou že pokaždé když Nymeria hárala tak Arya za ní útočila na všechny vlky okolo kteří se k ní pokoušeli přiblížit.

Díky. :-) Takže zlovlk se může pářit i s obyčejnými vlky...?
    Tak to bych typl že jo. A píši úmyslně Y protože typuju tvrdě :D
    Klesli sdme na dno... preberame parenie vlkov
    Gardien napsal(a):

Klesli sdme na dno... preberame parenie vlkov

Kdo ví, co tu budem probírat v roce 2014... :-)
    to už bude asi po vydani vychrov.. ja by som vedel rad čo sa s tymto tu stane az všetky knihy budu vydane dlhšie než tri roky
    Gardien napsal(a):

to už bude asi po vydani vychrov.. ja by som vedel rad čo sa s tymto tu stane az všetky knihy budu vydane dlhšie než tri roky

Budete si gratulovat co všechno jste uhádli...? :-)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Budeme stále šetřit na letenku do Santa Fe, abychom mohli G.R.R.M. vysklít okno a poškrábat auto.

:D xD Ty si ma úplne rozosmiala... Nad takýmito vecami som sa veru ešte nezamýšľal

Nu, povedzme, že ak áno.... Westeros je v prdeli

Ne tak docela, když to půjde jak ve skutečné vlčí smečce... a i kdyby, tak se nějakej vytočenej dvanácterák vždycky najde...
    Nevada napsal(a):

Budeme stále šetřit na letenku do Santa Fe, abychom mohli G.R.R.M. vysklít okno a poškrábat auto.

A on by byl tak zvráceně vtipný že by vás ještě pozval na čaj.
    Vlcacka napsal(a):

Nevada napsal(a):

Já bych se ani nedivil - když jsem tam byl, tak to tam působilo strašně příjemně... - takový "městečko", kde se zastavil čas v 18.-19.století, takže ani to pozvání na čaj, v neděli, po návratu z kostela(v elegantních cowboy-hadrech) by nebylo žádným šokem...
    Spíš mi je záhadou, že člověk z takového prostředí nepíše western, ale fantasy, k tomu by se víc hodil obyvatel Houstonu :-)
  • upraveno 15. července 2012
    Stark z hor napsal(a):

Spíš mi je záhadou, že člověk z takového prostředí nepíše western, ale fantasy, k tomu by se víc hodil obyvatel Houstonu :-)

A není to spíš působením vlivů a míst v době kdy vyrůstal a dospíval a ne kde se na stará kolena usadil? :-)
    upraveno 15. července 2012
    Nevada napsal(a):

Zaklopať na dvere a zakričať Whyyyyyyyyyyyyyyyyyy...

BTW: Od tohto dňa je spisovateľstvo najnebezpečnejším povolaním
    Vlcacka napsal(a):

Nevada napsal(a):

A porozprával nám mimo knihu historky o tom ak vraždil postavy a smial by sa nad našimi zdeseniami...
    Vlcacka napsal(a):

Stark z hor napsal(a):

A není to spíš působením vlivů a míst v době kdy vyrůstal a dospíval a ne kde se na stará kolena usadil? :-)
    On sa na staré kolená usadil na svoje postavy...

On sa na staré kolená usadil na svoje postavy...

Ano, živě si představuji jak při dopisování Hry o trůny jeho prsty lehce zaváhaly nad klávesnicí, když měl Joffrey vyřknout rozkaz v Baelorově septu a před sebou obraz desítek tisíc zděšených čtenářských obličejů. A pak to tam dotloukl. :-) A při každém takovémto kotrmelci v dalších dílech bylo těch obličejů víc a víc a víc... a ne méně. :-D
    Vám všem doporučuji přečíst mistrovu povídku Portréty jeho dětí... tam se dozvíte o vztahu spisovatele k jeho postavám
    A kde je ta povídka k mání, prosím?
  • upraveno 16. července 2012
    Ve sbírce Nečekané variace.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 16. července 2012
    Tamtéž se nachází i povídka Ledový drak, příhodný to materiál na téma Martin a draci :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Dík za tip. Zkusím sehnat.
    Ostatně i samotná povídka Nečekané variace je částečně o údělu spisovatele.
    To aj ja.. díkes...
    Stark z hor napsal(a):

Vlcacka napsal(a):

Nevada napsal(a):

Já bych se ani nedivil - když jsem tam byl, tak to tam působilo strašně příjemně... - takový "městečko", kde se zastavil čas v 18.-19.století, takže ani to pozvání na čaj, v neděli, po návratu z kostela(v elegantních cowboy-hadrech) by nebylo žádným šokem...
    Čajiček, sušenky, mléko, mrtvý spisovatel roztrhany na kusky Čitateľmi... hmmm mňam...
    Mi pripomina že Martina som začal čitať lebo kdesi o ňom pisali že je to celkom cinický autor ktorý sa nebojí zabiť obľúbené postavy a robiŤ zvraty čiŽe to nie je len o tom prečitať si ako hlavny hrdina vyhral
    Gardien napsal(a):

Stark z hor napsal(a):

Vlcacka napsal(a):

Nevada napsal(a):

Čajiček, sušenky, mléko, mrtvý spisovatel roztrhany na kusky Čitateľmi... hmmm mňam...
    Mi pripomina že Martina som začal čitať lebo kdesi o ňom pisali že je to celkom cinický autor ktorý sa nebojí zabiť obľúbené postavy a robiŤ zvraty čiŽe to nie je len o tom prečitať si ako hlavny hrdina vyhral
    Je to o tom ako hlavný hrdina zomrel :D

Gardien napsal(a):

Stark z hor napsal(a):

Vlcacka napsal(a):

Nevada napsal(a):

Je to o tom ako hlavný hrdina zomrel :D
    Presne... a je to super a preto to milujeme
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.