!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1149150152154155243

Komentáře

• Kolik bylo Tyrionovi, když zemřel Aerys?
    Přemýšlím, nakolik mu Daenerys může předhazovat, že se jako Lannister určitě podílel na jeho vraždě apod. Původ by mu totiž neodpustila :)
    Ještě byl malej, že jo?
  • @Everett_Young: Já to nepopírám,... jen konstatuji, že jsem tam toho draka přehlídl a říkal jsem si, že to možná (konečně!!!) má spočítaný... Tak nic, tak takhle to má spočítaný Jhago a Mago, myslím, že ta kletba kterou vyřkla v první knize hovoří za vše... Blood and Fire!
  • @CervenKa To by nesměla odpustit ani Jorahovi nebo Barristanovi. Vždyť Jorah než se dostal do vyhnanství byl vazalem uchvatitelova psa, a Barristan po smrti jejího otce sloužil uchvatitelovi.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Gepeto napsal(a):

Dany odpustila Jorahovi donášanie, keď odprisahal, že už je na jej strane.

Neodpustila, vyhnala ho za to.

,,nepoticide" co to?
  • upraveno 15. července 2014
    @JoffreyWater To je fakt, ale víš, jak se někdy vyjadřuje strašně paličatě a definitivně... :hand:
  • @CervenKa Tak jako ona sama si nechává korunovat zbývající Targaryeny (sice ho korunoval Drogo, ne ona, ale že by se zrovna mohla přetrhnout aby ho zachránila se říct nedá) a pak nadává na uchvatitele že zabili jejího otce, který byl mnohem šílenější než nějaký Viserys :D ale stejně si myslím že Tyrionovi nějaká poprava od ní nehrozí, tihle dva by si spíš mohli podat ruku.
  • Ale tak Viserys mi byl tak nějak volný, ale čím mě naštvala bylo to vyhnání Joraha. Sice na ní zezačátku donášel, ale co jako? Spíš by se měla zamyslet kde by bez něho byla. S největší pravděpodobností rozsekaná a pohozená někde v Dothrackém moři. Ne, jeho, kterému za tolik vděčí, si vyžene a radši se tam mucíčkuje s Daariem, žoldákem, který jí nebude váhat podřezat když z toho bude mít prospěch. Místo titulů Khaleesi a rozbíječka okovů a matka draků by měla dostat titul největší kráva ságy.
  • @JoffreyWater Bohužel, o tento titul bude muset ještě s mnohými bojovat. Taková Cersei nebo Lysa by mohly vyprávět.
  • Jakou roli vlastně sehráli Mormontové ve válce uchvatitele? Jorah je přece starší než Ned, takže předpokládám že do nějakých bojů se tam nejspíš zapojil.
  • Jenom se tím chci vrátit k tomu Tyrionovi, pokud odpustila Jorahovi že v té válce bojoval na straně uchvatitele tak Tyrionovi odpustí určitě že je Lannister.
  • @JoffreyWater Mormontovi byli tou dobou nejspíše zalezlí na Medvědím ostrově a pletli se do války uchvatitele zhruba stejně jako Greyjoyové.
  • @Everett_Young No nevím, tohle mi k nim zrovna moc nesedí že by si dřepěli doma zatímco jejich lenní pán proléval krev na bojišti a jako jeho vazalové nereagovali na jeho výzvu. Tohle mi sedí spíš na Freye než na Mormonty, ti jsou na to moc věrní a čestní :D
  • @JoffreyWater Hmm, tak wiki říká že tehdy opravdu bojovali za Starka a vedl je tehdy ještě Jeor Mormont, který pak odešel k NW (288 zvolen velitelem) a Jorah se účastnil války proti Greyjoyovi (289). Co dělal Jorah v době rebelie (282-283) není známo.
  • @Everett_Young Tak asi Jeor bojoval po boku Starka, zatímco Jorah dohlížel na medvědí ostrov.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Nevada napsal(a):

Gepeto napsal(a):

Dany odpustila Jorahovi donášanie, keď odprisahal, že už je na jej strane.

Neodpustila, vyhnala ho za to.

,,nepoticide" co to?
    Ja mám deravú pamäť, preto som vychádzal z tohto:

When "Arstan Whitebeard" is revealed to be Ser Barristan Selmy, he reveals Jorah's former status as an informer to Daenerys. Ser Jorah pleads that he stopped sending reports long ago when he fell in love with her, and Daenerys decides to send them both on a dangerous mission into the sewers of Meereen as punishment and a chance at redemption. The mission succeeds, and upon their return to court, Ser Barristan begs Daenerys' forgiveness and she gladly gives it. Jorah, however, insists that she owes him forgiveness on account of his love and history of faithful service. Although Dany wishes to forgive him, she knows that as long as he maintains this attitude she cannot do so without undermining her own authority. She banishes Jorah from her service, swearing to kill him if she ever sees him again. Crushed by her rejection, Jorah leaves.
    Teda ona ho potrestala kanálom, vyhnanie úplne prišlo skôr kvôli láske a drzosti.

Synovcovražda znie proste divne... Preto nepoticide...
    upraveno 15. července 2014
    JoffreyWater napsal(a):

Jakou roli vlastně sehráli Mormontové ve válce uchvatitele? Jorah je přece starší než Ned, takže předpokládám že do nějakých bojů se tam nejspíš zapojil.

Bouře mečů, odhalení Barristana Selmyho:
    „Je možné, že budu muset zhynout zrádcovskou smrtí,“ řekl ser Barristan. „Pokud ano, neměl bych zemřít sám. Než jsem přijal Robertovu milost, bojoval jsem proti němu na Trojzubci. Tys byl na druhé straně bitvy, Mormonte, není tomu tak?“

Gepeto napsal(a):

Teda ona ho potrestala kanálom, vyhnanie úplne prišlo skôr kvôli láske a drzosti.

Potrestala ho za zradu a za to, že se k ní neuměl čestně přiznat.
    „Musím?“ Bylo již příliš pozdě. Prošením o odpuštění měl začít. Teď už mu nemohla prominout, jak měla původně v úmyslu. Prodavače vína tehdy táhla za svým koněm, dokud z něho nic nezbylo. Nezasluhoval si totéž muž, který ho přivedl? Je to Jorah, můj lítý medvěd, moje pravá ruka, která mne nikdy nezklamala. Bez něho bych byla mrtvá, ale… „Já ti nemohu odpustit,“ řekla. „Nemohu.“
    „Starci jsi odpustila…“
    „Lhal mi o svém jménu. Ty jsi prodával má tajemství mužům, kteří zabili mého otce a ukradli mému bratrovi trůn.“
  • @Jay Jasně že tím nemyslím, že k tomu došlo během uvádění do lože, to je nesmysl. Jen podotýkám, že zde byl z jeho strany jistý zájem. A zda k něčemu došlo nelze říct. Ovšem ta možnost byla minimálně otevřena. Nejlíp to asi vystihuje samotný ser Barristan, když se ho Dany zeptala: „A můj otec? Existovala nějaká žena, kterou miloval více než svou královnu?“
    Ser Barristan se posunul v sedle. „Ne... nemiloval. Lepší slovo je možná chtěl, ale... byla to jen mrzká pomluva. Šepoty pradlen a pacholků...“
  • Všimli jste si že v písni končí zpěváci dost špatně?
    Symon Stříbrný Jazyk-Nechal ho zabít Tyrion
    Marillion-Falešně obviněn a potrestán za vraždu Lysy Arryn
    Dareon-Podříznut Aryou
    Takže jestli to takhle půjde dál, tak Mance a Osmistrunu taky nečeká moc šťastný osud.
  • @JoffreyWater: Všiml... ostatně, komu to vyrvali jazyk za tu posměšnou píseň o Cersei?
  • @Jay V seriálu Marillionovi, v knížce myslim taky o nějakém byla zmínka ale už nevim jak se jmenoval.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Jay V knihe to bol tuším náhodný okolospievajúci spevák. Len v jednej kapke spomínali, že spieval posmešnú pieseň a Martin si nenechal ujsť okamžite demonštrovať Joffreyho milosrdenstvo na tróne.
  • @JoffreyWater A co teprve ten zpěvák kterého dostal do parády Qyburn aby z něj vytloukl přiznání že spal s Margaery.
  • Na druhou stranu, nemusí to vždy dopadnout špatně, třeba Bael the bard... no, ale tím ten výčet asi končí... :o)
  • @JoffreyWater Jak přesně si představuješ, že měla Viseryse zachránit? Porušil zákony Dothraků v jejich svatém městě, věděla že je ztracený. Cokoli by řekla nemohla tomu zabránit. Navíc pro ni přestal být bratrem.

A Joraha mi vážně líto není, nemám ho ráda už od začátku, vlastně moje druhá nejneoblíbenější postava, hned po Catelyn. Nechá se pobláznit nějakou mrchou, prodává lidi do otroctví, zneuctí celou rodinu a potom zbaběle uteče. A pak když ho žena opustí (nepamatuji si jméno a nechce se mi hledat) najde si někoho koho by mohl prodat, aby se ze svých zločinů mohl vykoupit. Chce Daenerys, která je třikrát mladší než on - jasně vládne tam "středověk", ale tady a teď by jsme to pojmenovali pedofilie - říká, že jí miluje, ale mně spíš přijde, že ji chce kvůli vzhledu ( vypadá podobně jako jeho poslední manželka).
  • @Madelin Já neříkám že ho mohla zachránit, jenom to že Drogo ho zabil a tomu dala lásku a dítě, zatimco ostatní kdo zabíjeli její příbuzné chce zabít. A že by nemusela mít nic proti Tyrionovi. Pedofila jsem si celkem oblíbil, ale Catelyn taky nemám rád. A vůbec celí Tullyové mi přijdou jako hrozně divný rod. Edmure mi přišel úplně nepoužitelný pro cokoliv (co víme o jeho schopnostech je to, že se nechal zajmout Jaimem při obléhání řekotočí, pak se netrefil šípem do lodi s jeho mrtvým tátou aby ho zapálil, pak přesto že dostal rozkaz držet řekotočí podnikl nějaký nesmyslný útok a pojebal plán seveřanů a nakonec se nechal znovu zajmout). Pak tu máme Lysu, pološílenou, labilní, hodnou tetičku a matku malého nemocného psychouška. Dále Catelyn, povrchní a namyšlenou krávu co dělá jiným lidem ze života peklo kvůli něčemu za co nemůžou. O Horsterovi toho moc nevíme, takže ho nemůžu soudit. Jediný kdo mi přišel k něčemu použitelný je Brynden, ten ten rod tak nějak drží.
  • @Jay Tak jestli k "nedopadnout špatně" počítáš i to, že se nechal zabít vlastním synem... :-)
    Koneckonců, Rhaegar byl taky drnkálista a jak dopadl. GRRM je asi vážně nemá rád. :-)
  • @JoffreyWater Viserys pro ni přestal být bratrem, ty její myšlenkové pochody o tom jsou tam popsané, celoživotní žebrání z něj udělalo jen zatrpklého krutého ubožáka, který ji týral a děsil. Ona si myslí, že řeči o šílenství a krutosti jejího otce, jsou jen pomluvy Roberta, dokud jí Barristan neřekne pravdu, myslím si, že vůbec neví o tom jak to bylo doopravdy, kdyby ano možná by přemýšlela trochu jinak. Vlastně všechny informace měla od Viseryse, který byl v té době ještě dítě. Kdo z těch kteří ji znají by jí vylíčil celou pravdu? Jorah je zbabělec, který jí bude říkat jen to co se bude hodit jemu, a Barristan je opatrný v jednání s králi a především Taragaryeny, navíc je přesvědčený, že mu něco takového nepřísluší říkat.

Edmure není zrovna bystrý a asi ani válečný stratég, ale byl tam vylíčený jako laskavý. V době míru by byl podle všeho výtečným lordem. A na jeho obranu - s tím plánem ho nikdo neseznámil. :D
  • @Madelin Barristan jí to chtěl říct jednou celé, ale ona ho poslala do háje. Takže Dénerýs to asi ani slyšet nechce.
  • @Madelin Tak Viseris byl debil, snílek co si myslel že trůn patří jenom jemu a všichni ho chtějí za krále a pak dostal pořádné facky od reality. Ale on celý její charakter na mě působí tak kravsky, přijde mi to samé co Viserys jenom není až tak blbá. A myslim že Jorah už se od ní žádné laskavosti nedočká, řekla mu že už se nemá vracet a on se za ní vrací. Věřím tomu že on bude mít něco společného s tou zradou pro lásku.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.