!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1150151153155156243

Komentáře

• Ahoj, včera jsem teprve konečně dočetl tuhle skvělou sérii a většinu dnešního odpoledne jsem strávil pročítáním různých teorií (ať už tady nebo na Redditu) ale na jednu jsem myslím nemohl najít odpověď, a pokud našel tak jsem ji zapomněl.
    Vím, že na první stránce píšete, že Jaqen H´ghar je Alchymista/Pate, nemůže ale být Jaqen spíš Laskavý muž?
  • @Ankhas Mě to při čtení právě taky napadlo že by to mohl být on.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Na základě čeho?
  • Aby to neskončilo jak v Cimrmanovi :-D
  • @Everett_Young To už nevím, ale čtu teď znovu tak na to narazím. Nechtěla si asi nechat rozbít všechny iluze které o tom má.
  • @sveva: No, tak to je spíše průvodní jev,... ano, myslím, že žil celkem spokojený život... a byl se svým životní m osudem celkem spokojen... podobně jako Tywin a ano, aběma to trochu pokazil ten konec,... ale kdo ví, jak dlouho by jinak žili, než by umřeli stářím? :o)
  • Zdar!

Tak podle mě Jacken - Alchimista asi nehrozí. Alchimista a Pate to sou snad 2 postavy ne? Taky bych se spíš přikláněl k teorii, že muž bez tváře doprovází Aryu na její pouti od začátku. Možná už i Syrio byl jeden a tentýž muž bez tváře.
  • @Petr489 Alchymista je muž bez tváře který zabil Pata a vzal na sebe jeho podobu. Syrio-muž bez tváře: Ne, ne prostě ne! Jaqen je buď laskavý muž nebo alchymista.
  • Jaqen je Alchymista resp. Pate. Tam sa nie je o čom baviť, stačí čítať knihy.
    Proč by měl Jaqen být Laskavý muž?
  • Protože si to malá část ve mě přeje. ^^
    Ach tak. Já si naivně myslela, že pro teorii o ději budete mít nějaký náznak z knih.
    Už bych se mohla konečně poučit...
  • Nemůžu si pomoct, ale podle mě je laskavý muž Varys. Jak ho Arya popisuje s mělkou chůzí která je prakticky neslyšitelná, jeho oblečení,... Taky se objevil v době když Varys zmizel z KP a do KP se vrátil když předal Aryu dál do učení. A za třetí Arya ram jednou popsala, že jí je nějak poědomý, což si myslímm, že má ze sklepení, když se bavil a Iliriem. Joa nesmím zapomenout na jeho kariéru žalářníka, kterou hraje tak dokonale, že si toho za celá léta nikdo nevšiml, že je to on...
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    JoffreyWater napsal(a):

@Madelin Já neříkám že ho mohla zachránit, jenom to že Drogo ho zabil a tomu dala lásku a dítě, zatimco ostatní kdo zabíjeli její příbuzné chce zabít. A že by nemusela mít nic proti Tyrionovi. Pedofila jsem si celkem oblíbil, ale Catelyn taky nemám rád. A vůbec celí Tullyové mi přijdou jako hrozně divný rod. Edmure mi přišel úplně nepoužitelný pro cokoliv (co víme o jeho schopnostech je to, že se nechal zajmout Jaimem při obléhání řekotočí, pak se netrefil šípem do lodi s jeho mrtvým tátou aby ho zapálil, pak přesto že dostal rozkaz držet řekotočí podnikl nějaký nesmyslný útok a pojebal plán seveřanů a nakonec se nechal znovu zajmout). Pak tu máme Lysu, pološílenou, labilní, hodnou tetičku a matku malého nemocného psychouška. Dále Catelyn, povrchní a namyšlenou krávu co dělá jiným lidem ze života peklo kvůli něčemu za co nemůžou. O Horsterovi toho moc nevíme, takže ho nemůžu soudit. Jediný kdo mi přišel k něčemu použitelný je Brynden, ten ten rod tak nějak drží.

To dělá ta krev Whentů, že jsou tak nemožní

• upraveno 18. července 2014
    @ZoiD Tak nejenom že je Varys Targaryen, ale teď už je z něj i muž bez tváře.
  • @JoffreyWater A proč by nemohl být mužem bez tváře? Že si holí hlavu "protože býval hercem" tvrdí on, může kecat.
  • by mě zajímalo, jestli se vyučil ve stejny herecky společnosti, do který poslal Mercy :) Mimochodem proč by měl být Targaryen? Podle mě prostě věří v nějaky proroctví a Targaryeni jsou podle něj jeho nedílnou součástí... A co se náboženství týče si myslím, že klidně sám může uctívat Rohlíka, jen není prostě náboženskej fanatik jako Melissandra...
  • Varys je eunuch který má soukromou špionážní síť dětí, nic víc bych z něho nedělal. Před černovodou se zmiňuje o tom že nechce aby Stannis dobyl město protože se spřáhl s Melisandrou, rudým bohem a magií s kterémi nechce mít nic společného, proto tolik podporoval Tyriona. Co by měl on mít společného s muži bez tváře? Je to frakce zabijáků, která se plete do politiky maximálně tím že zabijí lidi na které někdo ukáže, k čemuž využívají i magii, Varys magii nenávidí. A prostě vůbec mi tak nějak k nim nezapadá, moc na to politikaří, plete se do záležitostí s kterými ta frakce nemá nic společného... A při Aryině školení jí laskavý muž vysvětluje že oni se soutředí pouze na oběti pro mnohotvářného boha, k ničemu jinému. Varys se na ně maximálně tak někdy obrátil když potřeboval někoho "pro dobro říše" odstanit, ale ani tomu nic nenasvědčuje. Prostě Varys mi k Targaryenovi ani beztvářnému muži nesedí, nedělal bych z něho zase nějakého nadčlověka.
  • Jinak mám osobní teorii že s muži bez tváře spolupracuje železná banka, která je využívá k likvidaci zpozdilých splátců půjček. Jsou zmínky o tom, že pokud si půjčíte od železné banky a nesplácíte podle plánu, tak vás železná banka zničí, ale jak to dělá? Tak mě to v té souvislosti napadlo, uvidíme jestli z toho nakonec něco bude.
  • @JoffreyWater Zabít dlužníka není řešení. Zaředkvičkování je lepší.

Stejně si myslím, že Varys prošel výcvikem na muže bez tváře. Že skončil u jiného povolání je už něco jiného.
    upraveno 18. července 2014
    JoffreyWater napsal(a):

@ZoiD Tak nejenom že je Varys Targaryen, ale teď už je z něj i muž bez tváře.

Že je Varys beztvářník je teorie (snad) ještě starší, než ta o příbuzenství s Targaryeny.
  • upraveno 18. července 2014
    @Terezička Varys je herec, umí se převléct a namaskovat, ale ne měnit tvář. Co o něm víme je, že ho jako otroka prodali kejklířské společnosti, která ho následně prodala čaroději který ho vykastroval, potom se potloukal po svobodných městech kde se živil jako zloděj, tak se naučil chodit tak potichu a nenápadně. Pak se seznámil a spřáhl s Mopatisem. Nevěřím tomu že má s muži bez tváře něco společného a vůbec bych je k Varysovi netahal.
  • Každopádně je Varys jedna z mála postav, možná jediná, u které jsem si jistý že přežije ságu.
  • @JoffreyWater protože Varys by dělal mistra našeptávače klidně i Velkému Jinému kdyby na to došlo.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Everett_Young Pro drobro říše, samozřejmě. =D
  • upraveno 21. července 2014
    dlho som tu nebol, ale po dvoch dňoch v robote som dočítal všetky príspevky, ale najviac zaskočilo toto :D :
    Phoebea napsal(a):

JoeGyry napsal(a):

Prečo sa deti Maege Mormont taktiež volajú Mormont? Nemali by sa volať po otcovi? Alebo ak je otec lowborn/divoký *wink_wink* tak by im ostalo meno po matke?

To jako Tormund Obrozhouba, když se chlubí, že šukal medvědici ???
    Bolo by to tak krásne, keby sa to potvrdilo... Potvrdenie možnosti, že Tormund vlastne naozaj prášil starú "medvedicu" Mormontovú, by pre mňa bolo jedno z najkrajších odhalení celej ságy... :D PS: (myslené bez akýchkoľvek urážlivých poznámok k ženskému rodu) ;-)

• Jak tak pročítám dokola a dokola Píseň ledu a ohně narazila jsem na pár docela zajímavých věcí:
    - Lyanna i Ashara Dayne obě porodily. O Ashaře to říká ser Barristan v jedné ze svých prvních kapitol. Kdysi ji miloval a tak nesnášel Neda Starka ze to, že se s ní na turnaji v Harrenhalu vyspal. Lady Ashara pak porodila mrtvou holčičku a proto prý skočila z věže.
    - O Lyanně mi to prozradili Ned Stark a Daenerys Targaryen už ve Hře o trůny. Ned na ni vzpomíná jako na Lyannu a její krvavé lože. To by samo o sobě mohlo znamenat cokoliv, jenže o nějakou tu kapitolu později říká Mirri Maz Duur naší Daenerys, že zná tajemství krvavého lože a ta potom řekne, že její čas se blíží a že by chtěla, aby tam byla s ní. A tady už je na 100% viditelné, že krvavé lože znamená porodní.

Co si o tom myslíte? Zdá se vám to jako úplná hloupost? Budu ráda za jakoukoli reakci... :)
  • @Nobody4U Nějak jsem nepochopila, kam tím míříš. Že obě porodily? No, to se tak nějak předpokládá už dlouho... někdo by řekl už od vydání Hry o trůny. :-D O Lyanně se už dost naspekulovalo tady, btw.
    Mimochodem, ser Barristan neřekl, že se Ned vyspal s Asharou! On si jen povzdechl, že se Ashara neobrátila na něj, ale na Starka (neřekl kterého)... navíc to vyznělo tak, že už tou dobou v nějakém průšvihu byla. Imho je to celé dost nejasné a není na místě dělat nějaké ukvapené závěry. :-)
  • @sveva Toho tady jsem si potom taky všimla... A rozhodně nedělám ukvapené závěry, jenom jsem napsala, co mě napadlo a chtěla jsem vědět, co si o tom ostatní budou myslet... Ale děkuju za odpověď... :)
  • Nobody4U napsal(a):

@sveva Toho tady jsem si potom taky všimla... A rozhodně nedělám ukvapené závěry, jenom jsem napsala, co mě napadlo a chtěla jsem vědět, co si o tom ostatní budou myslet... Ale děkuju za odpověď... :)

Ano, Ašara i Lyanna porodily, to je známo.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.