!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
1193194196198199243

Komentáře

• Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 7. září 2015
    @hodor_the_king
    hodor_the_king napsal(a):

@Tyrion Lannister nikomu nevadí? Myslím, že noční hlídka by tak úplně nesouhlasila, jak už ostatně dali jonovi najevo :-D

Noční hlídka (lépe řečeno část z ní) Jona napadla, protože porušil jasně danou neutralitu hlídku, nikdo z jejích členů se nesmí jakýmkoliv způsobem podílet na válkách v říši. Jon chtěl shromáždit diovké, které pustil za Zeď pod podmínkou klidu zbraní k tažení na jih. Samozřejmě, byl to od nich podraz, zvláště, když ani neudělali nic proto, aby ho přesvědčili. To byl skutečný důvod napadení, ano z divokých taky nebyli nadšení, ale zkousli je. Tohle se stalo až dlouhou dobu po tom.
  • Proč si všichni myslí, že Aegon je Blackfire? Však byl Aegon zmiňován všude, kde se dalo, i když tehdy byl ještě mrtvej. Pro mě tam nějak patřil od začátku. A jeho návrat ani nebyl moc velkým překvapením. Proč by teda nemohl být pravý Targaryen? Blackfirové mám dojem již dávno vymřeli...
  • @OslicekCZ Někdo si myslí, skutečně nevymřeli, ale přestali své potomky vystavovat. Soudí to od toho, že se ho Varys snaží dostat na trůn, takže si myslí je potomkem hořkooceli. Inak já si stále myslím, že se jedná o aegona synovce daenerys
  • @Tyrion Lannister jasně, ale co ty vlny nesouhlasu dlouho a dlouho předtím? myslím, že to bylo jedno s druhým -> jonovo tažení by zkousli, divoké taky, ale oboje prostě ne... nehledě na jejich logiku typu "nejdřív špatné rozhodnutí, pak horší, jak to bude dál?"
  • @OslicekCZ že by zlaté společenstvo podporovalo Targaryena? Zlaté společenstvo které vzniklo právě pro podporu Blackfirů proti Targaryenům?
  • p1e9t9r2 napsal(a):

@OslicekCZ Inak já si stále myslím, že se jedná o aegona synovce daenerys

Zcela souhlasím, pouze si myslím, že rychle zařve. Aby to korespondovalo s marností života ve světě oIaF. :-D
  • @hodor_the_king To byla ta příslovečná "poslední kapka".
  • @Denebola přesně :-) .... ale ti divocí byli několik předchozích litrů :-)
  • Pokud jde o Daenerys, tak jejím problém je fakt, který nepobírá ani většina vůdců dnešního i historického reálného světa - radikální změny ve společnosti nevedou k ničemu. A přesto se o ně všichni pořád pokoušejí, takže není první ani poslední.
    Spíš si myslím, že jenom nastartovala v Essosu něco nového. Takže jakmile bude pryč (je jedno, jakým způsobem), všichni se vrátí k otrokářství, ale všichni otroci si tu svobodu budou pamatovat, takže začne velmi pozvolný a velmi dlouhý proces přeměny společnosti na formu šlechta-měšťané-poddaní/nevolníci/řemeslníci.
  • @Everett_Young Toje takový problém koho podporovat,když ti původní nám slibovali návrat do západozemí. Ted se objeví mladík,který jim slíbí to samé. Takže logicky půjdou.Jelepšímít domov než riskovat smrt zapochybný žold
    @Denebola Nov kapitole Tyriona ve Volantisu bylo řečeno, že zdejší otroci touží po svobodě a čekají také na svoji královnu, takže něco už spustila
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    OslicekCZ napsal(a):

Proč si všichni myslí, že Aegon je Blackfire? Však byl Aegon zmiňován všude, kde se dalo, i když tehdy byl ještě mrtvej. Pro mě tam nějak patřil od začátku. A jeho návrat ani nebyl moc velkým překvapením. Proč by teda nemohl být pravý Targaryen? Blackfirové mám dojem již dávno vymřeli...

Všichni určitě ne :)
    (I když já ano.) Ale... Protože o malém Aegonovi bylo zároveň mnohokrát řečeno, že je mrtvý. A protože si myslíme, že během ságy a v doprovodných povídkách Martin nerozvíjí příběh o Blackfyrech jen tak pro nic za nic. A protože by to dávalo smysl jednání Varyse a hlavně Illyria. Pokud chceš, zkus si přečíst tuhle diskuzi zhruba od poloviny první stránky (pod obrázky). Ale probíralo se to samozřejmě na více místech.
  • Jistě, Robba jsme nelitovali.. Robb měl všechno. Skvělou výchovu, trénink v boji, pěstovali ho jako budoucího pána Zimohradu. A v klíčovém okamžiku se zachoval jako blbec víc než Dany kdy předtím, a přesto se na něj tolik hoven nesype... Jde mi o to, že z ní pořád může něco být, když se jí bude někdo věnovat.
    Soucit s jejím dětstvím není možná kvalifikace na trůn. Ale startovní čáru měla na rozdíl od Joffreyho, Robba, Renlyho, Stannise, Tommena posunutou hodně dozadu, tudíž ušla mnohem delší cestu. a na rozdíl od prvních třech jde pořád dál.
    Robb byl totální idiot. Danerys je lepší v tom, že chápe, že občas musí udělat i věci, které se jí nelíbí. Robb nepochopil ani tohle.
    upraveno 7. září 2015
    @Nevada
    Nevada napsal(a):

OslicekCZ napsal(a):

Proč si všichni myslí, že Aegon je Blackfire? Však byl Aegon zmiňován všude, kde se dalo, i když tehdy byl ještě mrtvej. Pro mě tam nějak patřil od začátku. A jeho návrat ani nebyl moc velkým překvapením. Proč by teda nemohl být pravý Targaryen? Blackfirové mám dojem již dávno vymřeli...

(I když já ano.) Ale... Protože o malém Aegonovi bylo zároveň mnohokrát řečeno, že je mrtvý. A protože si myslíme, že během ságy a v doprovodných povídkách Martin nerozvíjí příběh o Blackfyrech jen tak pro nic za nic. A protože by to dávalo smysl jednání Varyse a hlavně Illyria. Pokud chceš, zkus si přečíst tuhle diskuzi zhruba od poloviny první stránky (pod obrázky). Ale probíralo se to samozřejmě na více místech.
    Mne spíš znepokojuje jiná stránka věci, když tu je jeden, jak víme, že jich není víc? Zajímalo by mne, jestli když se ukázal černý drak, tak jestli dorazí i rudý lev. :twisted: Reynové byli přece v sáze také hodně zmiňování.
  • @Tyrion Lannister Robb něco chápal, ale byl až moc čestný po otci a proto si tu dívku vzal, protože byl její první a nemohlji nechat poskvrněnou, což ho stálo trůn. Jeho otec taky kvůli své cti odešeldo kytek
  • @p1e9t9r2 Já bych neřekl že v tom byla čest. Kdyby byl Robb čestný, vzal by si Freyku a Jeyne by se nikdy nedotknul. Takže s tou ctí asi můžeš přibrzdit.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Tyrion Lannister napsal(a):

Robb byl totální idiot. Danerys je lepší v tom, že chápe, že občas musí udělat i věci, které se jí nelíbí. Robb nepochopil ani tohle.

Spíš mám pocit, že Ty jsi nepochopil Robbovo jednání ;)
    Martin to píše tak, že (téměř) všichni tam dělají chyby. Někoho to stojí krk, někdo vyvázne a skonči na krku drakovi.

Nevada napsal(a):

OslicekCZ napsal(a):

Mne spíš znepokojuje jiná stránka věci, když tu je jeden, jak víme, že jich není víc? Zajímalo by mne, jestli když se ukázal černý drak, tak jestli dorazí i rudý lev. :twisted: Reynové byli přece v sáze také hodně zmiňování.
    Byli. Jako totálně vyhlazení. Doslova. Nepochybuj, že si Tywin dal záležet.
    sfik napsal(a):

Já bych neřekl že v tom byla čest. Kdyby byl Robb čestný, vzal by si Freyku a Jeyne by se nikdy nedotknul. Takže s tou ctí asi můžeš přibrzdit.

Ale byla v tom čest. Čestně se pokusil co nejlépe napravit svou velkou chybu.
  • upraveno 7. září 2015
    @Nevada
    Martin to píše tak, že (téměř) všichni tam dělají chyby. Někoho to stojí krk, někdo vyvázne a skonči na krku drakovi.
    Oprav mě pokud se mýlím, ale když tohle vyženem do extrému, tak je Daenerys naživu jenom díky tomu, že to tak chce Martin (ono to tak asi i bude), ale to pak ztrácí jakákoliv diskuze smysl...
    Je pravda že to známe všichni, uděláme blbost, ze které se snažíme vykličkovat, ale nakonec nás to srazí k zemi. Protože na začátku jsme udělali chybu :)
    @sfik
    sfik napsal(a):

@p1e9t9r2 Já bych neřekl že v tom byla čest. Kdyby byl Robb čestný, vzal by si Freyku a Jeyne by se nikdy nedotknul. Takže s tou ctí asi můžeš přibrzdit.

Holt byl nadržený, mne na tom irituje jiná věc, holka byla z nepřátelského rodu a kdy by se na krásno rozhodla Robba otrávit, aby se zavděčila dědu Tywinovi, těžko by jí v tom někdo zabránil. To by pak byl Robb v .... Kam se stejně dostal, ale nechat se ošetřovat od holky, co neznám. Zhruba stejná logika, jako když Dany svěřila Droga Mirri Mazz Duur.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 7. září 2015
    Ale startovní čáru měla na rozdíl od Joffreyho, Robba, Renlyho, Stannise, Tommena posunutou hodně dozadu, tudíž ušla mnohem delší cestu
    Kolikrát mám vysvětlovat, že mě její startovní čára absolutrně nezajímá. Trůny se nedávají za těžké dětství. Nikdy žádný krok za onu čáru neudělala a její výsledky jsou tristní. Blbci s mesiáškými komplexy jsou, pokud disponují mocí, ta nejhorší kombinace pro vládnutí. Zatím jsem neviděl absolutně jediný krok, který by nevedl k horšímu, jedinou situaci, kdy by byla ochodna připustit, že její představy o Západozemí jsou naprosto zcestné, jediný okamžik, kdy by si dala jakkoli rozumně poradit v záležitosti výkonu moci.
    BTW mě fascinuje to pokrytectví, jak se Robbovi zazlívá sňatek s Jeyne a odmítnutí domluveného manželství, zatímco to že Daenerys odmítne Quentyna je správná věc :D
    upraveno 8. září 2015
    Doran špatně rozdělil úkoly. Gregor měl otevřít prázndou hlavičku Quentynovi. Oberyn by měla pak při těch namluvách větší šanci. :-D Přinejmenším by tomu modrovlasovýmu buzerantovi naporcoval střeva přímo v trunní síni.
  • @flanker.27 Robb to měl dohodnuté, ale Daenerys o Quentynovi nevěděla a nebylo to ani dohodnuto. Původní plán zněl Viserys a Arianne. Todle jde těžko odsoudit.
  • flanker.27 napsal(a):

Ale startovní čáru měla na rozdíl od Joffreyho, Robba, Renlyho, Stannise, Tommena posunutou hodně dozadu, tudíž ušla mnohem delší cestu
    Kolikrát mám vysvětlovat, že mě její startovní čára absolutrně nezajímá. Trůny se nedávají za těžké dětství. Nikdy žádný krok za onu čáru neudělala a její výsledky jsou tristní. Blbci s mesiáškými komplexy jsou, pokud disponují mocí, ta nejhorší kombinace pro vládnutí. Zatím jsem neviděl absolutně jediný krok, který by nevedl k horšímu, jedinou situaci, kdy by byla ochodna připustit, že její představy o Západozemí jsou naprosto zcestné, jediný okamžik, kdy by si dala jakkoli rozumně poradit v záležitosti výkonu moci.
    BTW mě fascinuje to pokrytectví, jak se Robbovi zazlívá sňatek s Jeyne a odmítnutí domluveného manželství, zatímco to že Daenerys odmítne Quentyna je správná věc :D
    Safra ty ji musíš nenávidět.
    @Nevada
    Nevada napsal(a):

Spíš mám pocit, že Ty jsi nepochopil Robbovo jednání ;)

Nevada napsal(a):

OslicekCZ napsal(a):

Byli. Jako totálně vyhlazení. Doslova. Nepochybuj, že si Tywin dal záležet.
    sfik napsal(a):

Já bych neřekl že v tom byla čest. Kdyby byl Robb čestný, vzal by si Freyku a Jeyne by se nikdy nedotknul. Takže s tou ctí asi můžeš přibrzdit.

Ano, vskutku nechápu, že se nechá ošetřovat od člena nepřátelského rodu, který by ho klidně mohl za přislíb přízně během toho ošetřování přiotrávit nebo podříznout. Tahle ruská ruleta nebyla zcela rozumná. Že byl Robb nadrženej, to naopak chápu úplně :-P
    @sfik
    sfik napsal(a):

@Nevada

Oprav mě pokud se mýlím, ale když tohle vyženem do extrému, tak je Daenerys naživu jenom díky tomu, že to tak chce Martin (ono to tak asi i bude), ale to pak ztrácí jakákoliv diskuze smysl...
    Je pravda že to známe všichni, uděláme blbost, ze které se snažíme vykličkovat, ale nakonec nás to srazí k zemi. Protože na začátku jsme udělali chybu :)
    Souhlas, víte připomíná mi to, zakladní pravidlo šachů: V šachách nelze nedělat chyby, ale hráč musí dělat co nejmenší chyby. Není pravda, že by Varys, Mopatis nebo Illiro, či další mistrní intrikáři nedělali chyby, ale oni dělají co nejmenší chyby. Prtotože každý čin je z jistého úhlu pohledu chyba.
  • JayJay
    upraveno 8. září 2015
    @Tyrion Lannister: To je trochu přehnané nazývat každý čin chybou - Každý čin má své důsledky. Ty důsledky mohou být (dle nejdůležitějších charakteristik) marginální či zásadní, nevyhnutelné či vyhnutelné, pozitivní či negativní a předvídatelné či nepředvídatelné.
    "Mistři intrik" se rozhodně velkých kroků nebojí, akorát mají "konkurenční výhodu", že předvídají dál než ostatní a volí tak, aby případné předvídatelné fatální dopady byly buď nepravděpodobné, nebo se jim případně dalším konáním dalo vyhnout.
    Přirovnání k šachům sedí - tažení konkrétní figurou nemusí být apriori chyba ani skvělá volba, toto přízvisko ten tah může dostat až ve chvíli, kdy na něj soupeř zareaguje (buď geniálně nebo pro něj zcela fatálně). Ostatně, šachová partie se počítá až na konci, ne ve chvíli, kdy přijdu o věž.
    Např. zařízení vraždy Joffreyho Malíčkem mělo zásadní vliv, některé důsledky se daly očekávat (nástup Tommena, snaha dopadnout Sansu, zavázání si Tyrellů,...), některým se podařilo při dostatečné snaze zabránit,... ale jestli ten akt vraždy byl chybou... no, zatím to vypadá, že nikoli, ale kdo ví, na co nakonec Malíček dojede (Třeba jej nakonec Sansa předhodí Cersei :o))...
    @Jay
    Jay napsal(a):

@Tyrion Lannister: To je trochu přehnané nazývat každý čin chybou - Každý čin má své důsledky. Ty důsledky mohou být (dle nejdůležitějších charakteristik) marginální či zásadní, nevyhnutelné či vyhnutelné, pozitivní či negativní a předvídatelné či nepředvídatelné.
    "Mistři intrik" se rozhodně velkých kroků nebojí, akorát mají "konkurenční výhodu", že předvídají dál než ostatní a volí tak, aby případné předvídatelné fatální dopady byly buď nepravděpodobné, nebo se jim případně dalším konáním dalo vyhnout.
    Přirovnání k šachům sedí - tažení konkrétní figurou nemusí být apriori chyba ani skvělá volba, toto přízvisko ten tah může dostat až ve chvíli, kdy na něj soupeř zareaguje (buď geniálně nebo pro něj zcela fatálně). Ostatně, šachová partie se počítá až na konci, ne ve chvíli, kdy přijdu o věž.
    Např. zařízení vraždy Joffreyho Malíčkem mělo zásadní vliv, některé důsledky se daly očekávat (nástup Tommena, snaha dopadnout Sansu, zavázání si Tyrellů,...), nněkterým se podařilo při dostatečné snaze zabránit,... ale jestli ten akt vraždy byl chybou... no, zatím to vypadá, že nikoli, ale kdo ví, na co nakonec Malíček dojede (Třeba jej nakonec Sansa předhodí Cersei :o))...

To jsem měl tím, co jsem napsal na mysli. Samozřejmě, že důležitý je až konec, velká vítězství vyžadují většinou velké ztráty (tím myslím obětování velkého počtu figurek, což nemusí Malíčka či Pavouka moc trápit).
    Vražda Joffreyho měla jeden nepředvídatelný dopad, že náhle vedla i k smrti Tywina (Malíček nemohl vědět) a nástup Cersei k moci, která královst přivedla na buben mnohem rychlejji než Malíček předvídal, sám to říkal, že myslel, že budou mít víc času. Sansa Malíčka nemůže předhodit Cersei (která možná už brzo zemře), aniž by s ním nepředhodila i sebe. Ale třeba přijme druhou eventualitu, když si bude jistá, že tím způsobí eventualitu první, abych parafrázoval Sherlocka Holmese. Na druhou stranu Sansa nemá tohle není schopná udělat (zatím), nemůže to udělat (zatím) a nemá motiv to udělat (zatím). Malíček je pro ní stále šlechetný zachránce, nemá potuchy o tom, že Malíček zařídil zatčení a zmanipuloval Nedovu popravu (Slynt i Payne reagovali příliš rychle), zmařil její zasnoubení s Willasem Tyrellem. To je vůbec věc, která by mne zajímala. Jakým způsobem se Sansa dozví pravdu?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    p1e9t9r2 napsal(a):

@flanker.27 Robb to měl dohodnuté, ale Daenerys o Quentynovi nevěděla a nebylo to ani dohodnuto. Původní plán zněl Viserys a Arianne. Todle jde těžko odsoudit.

Bavíte se tu o schopnosti činit prozíravá politická rozhodnutí. toho pohledu je tato námitka naprosto nepodstatná.
    Safra ty ji musíš nenávidět.
    Je to nejotravnější a nejnudnější postava celé Písně :) Leč tu nejde o nenávist, jen o to, že k ní nemám absolutně žádné sympatie, což je rozdíl.
  • Ahoj.
    Ja som tu nový. Prečítal som všetkých 5 kníh a teraz tak ako vy nedočkavo čakám na Vichry Zimy. Po piatej knihe je tu pár teórií ktoré ma napadli a ktorým verím.
    Teória R+L=J je pravdivá.
    Jon není mŕtvy , oživí ho Melisandra ako Azora ahaia.
    Stannis porazí boltonovcov a pomôžu mu v tom severania.
    Aegon je pravý a je jednou hlavou draka.
    Danny sa spojí so železnými mužmi ktorí pomôžu poraziť yunkaicov v bitke o meereen.
    BenJen je studenoruký.
    Sándor Clegane sa ešte vráti a porazí zombieHoru v súboji a tým vlastne popravi Cersei.
    Brienne vedie Jamieho k lady Stonehearth ktorá ho z pomsty zabije.
    Robb Stark je definitívne mŕtvy a Jeyne není tehotná.
    Edmure Tully sa ešte objaví, bude mať ešte dôležitú úlohu vo vojne.
    Davos dorazí s Rickonom a armádou na pomoc Stannisovi.
    Jiní napadnú Zeď a objaví sa aj Veľký Jiný.
    Aegon sa ožení s Arianne.
    Tretiou dračiou hlavou je Jon Snow.
    Theon pomôže Stannisovi dobyť Zimohrad.
    V Kl sa stane regentom Mace Tyrell.
    Euron porazí Paxtera a ovládne more.
    Arya dokončí výcvik a začne vraždiť ľudí zo zoznamu.
    Malíček nemá v pláne stať sa kráľom ale podporiť niekoho.( Podľa toho ako spomínal v hostine tri kráľovny by som povedal že Daenerys.)

• @reek No mrkni na kapitoly co unikly. Tam se Theona chystají popravit po způsobu starých bohů.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.