!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
12526283031243

Komentáře

• upraveno 22. srpna 2012
    Jo některé strachy člověk dokáže zvládnout, když si říká - co by se mi tak nejhoršího mohlo stát - nebo si to i logicky zdůvodní a podobně. Samozřejmě někdy to nejde a nezvládne to. A někdy je tak vyděšený, že se nedokáže ani odhodlat to zkusit. Každý máme svoje slabší a silnější místa :-)
    Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka
    Prečo by pochopenie malo viesť k odstraneniu? Stači mu dať čo chce.. naviac jej dosť pomohol.. a ona vlastne nema iny dôvod okrem zabitia otca... ako len nechapem.. ja by som ho skôr využil a odstavil.. teple miesto a tak
    Jarla: jj potom, co člověk překoná sám sebe a udělá něco na své poměry "šíleného", tak ten pocit je bomba...
    (problém je, že během toho překonávání se jsem většinou zralej na infarkt, mrtvičku, zbláznění se a mdloby zároveň...)
    :-)))
    Jarla: i když je pravda, že asi nikdy nebudu mít "koule" na to, abych přišel za pro mně uplně cizí babou jen s dotazem: "Sex?" - jako to občas zkouší jeden exot, co znám..(zatím prý 0% úspěšnost)
    :-)))
    Gardien: zabití otce - to Ti nestačí?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 22. srpna 2012
    Tyna: Viděl jsem film a docela se mi líbil. Liší se to nějak?

K těm fóbiím. Opravdu hodně nemám rád vejšky, koukat ze skály dolů mi způsobuje slušnou závrať a ztrátu sebekontroly.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 22. srpna 2012
    Stark z hor: Malíček nezabil Sansinho otca, on mu chcel dokonca pomôcť (aspoň trocha), ale nemohol mu nahlas povedať ,,Do prdele, Ned, sklapni a choď na Sever a nechaj hrať hru tých, čo to vedia, tá krava Cersei sa na tom posratom tróne aj tak neudrží tak nerieš, máš doma ženu, na ktorú by som sa hneď vrhol!!!" Varys by to mohol počuť...
    Nazdar, som na tomto fore novy takže ak sa tu už nejaká teória z nižšie spomenutých preberala tak pardon. Mojim najobľúbenejším rodom su Greyjoyovci. Zo zahraničných stránok mam pocit že ľudia ich nemajú veľmi v láske či už kvôli podobnosti s vikingmi alebo som sa stretol aj s názormi že sú tam len na zbytočné zamotanie deju.
    Pre ďalšiu knihu už boli potvrdené kapitoly Aerona/Damphair-a, myslíte že sa postaví svojmu bratovi Euronovi? Urobí akúsi vzburu? Podľa môjho názoru aj keď to je skôr prianie pripraví pôdu pre Theona, kedže ako jediný sa nezúčastnil voľby kráľa aj keď na to nárok mal tak by sa mala kráľovoľba stať neplatnou. Len si neviem predstaviť ako sa zachráni pred Stannisom, možno Davos pošle správu že našiel Rickona (pochybujem že sa to časovo stihne), alebo ho zachráni Lord Manderly? Theon je chudak dosť zlomený psychicky aj fyzicky ale "what is dead may never die but rises again harder and stronger." Ale asi je to skôr len moje želanie veľa ľudí vidí už Theona odpísaného.
    Čo sa týka Victariona je Azor Ahai? Zrodený z ohňa a soli, to by sedelo na neho a jeho ruku. Videl som záznam kde Martin čítal jeho kapitolu, ktorá sa mala odohrávať 5min po skončení Tanca, už si určil ľudí z posádky ktorí zatrúbia na roh, podarí sa mu spútať 2 drakov?
    Potom tu je ešte Robert Strong vs Sandor, a Robove dieťa ktoré nosí Jeyne a ktorá sa skrýva s Bryndenom ale toto su dosť známe teorie tak si je myslim zbytočné rozoberať.
  • upraveno 23. srpna 2012
    Jarla napsal(a):

Jo některé strachy člověk dokáže zvládnout, když si říká - co by se mi tak nejhoršího mohlo stát - nebo si to i logicky zdůvodní a podobně.

Já si dycky říkám pro povzbuzení onu pámatnou větu: "Strach seká hloběji než meče." :-)

Stark z hor: Malíček nezabil Sansinho otca, on mu chcel dokonca pomôcť (aspoň trocha), ale nemohol mu nahlas povedať ,,Do prdele, Ned, sklapni a choď na Sever a nechaj hrať hru tých, čo to vedia, tá krava Cersei sa na tom posratom tróne aj tak neudrží tak nerieš, máš doma ženu, na ktorú by som sa hneď vrhol!!!" Varys by to mohol počuť...

A proto ten dopis, co měl znesvářit Starky a Lannistery? Malíček chtěl pomoct leda sobě, i když samozřejmě měnil strategii za pochodu.
    Tyna: Viděl jsem film a docela se mi líbil. Liší se to nějak?
    Nijak zvlášť. Film mi připadá výborný. Krásně vystihuje ten pocit beznaděje - všechno dochází, rozpadá se, jsi v temnotě obklopený prázdnem...
    Tyna: Já jsem klikl mockrát. Já chtěl aby ti to tu naskočilo dvakrát. A prostě jsem to nějak neodhadl :-)

Kdo jinému jámu kopá, nejsou koláče... :-)
    i když je pravda, že asi nikdy nebudu mít "koule" na to, abych přišel za pro mně uplně cizí babou jen s dotazem: "Sex?" - jako to občas zkouší jeden exot, co znám..(zatím prý 0% úspěšnost)
    Na to koule nepotřebuješ, páč žádný sex nebude :-) Leda bys musel oslovit správnou slečnu, která by stanovila částku. Ale takovou snadno poznáš.
    svoa00 napsal(a):

A proto ten dopis, co měl znesvářit Starky a Lannistery? Malíček chtěl pomoct leda sobě, i když samozřejmě měnil strategii za pochodu.
    Ja si myslim Že MaliČka odstrani Irlio alebo tak niekto alebo sa odstrani sam
  • PhoebeaPhoebea I see you
    upraveno 23. srpna 2012
    Jarla napsal(a):

To už jsme tu řešili a došli k takovému všeobecnému závěru, že tohle Martin nedomyslel a přírodní i fyzikální zákony mrsknul za hlavu, páč se mu to hodilo do krámu. Pár takových abnormalit se ve fantasy snést dá. Autor si na ně ale musí pamatovat. Pomíjíme mlčením, že by mu za Zdí asi nic nerostlo po několika letech sněhové pokrývky :-)
    Pár abnormalit je v normě, kdybych jich bylo mc, tak by to samosebou byla nečitelná blbina. Tohle je relativně vyvážené :-)

Příroda roste i tam, kde byla spoustu let jen sněhová pokrývka (viz doba ledová a hup, máme tu stromy. Nebo na severu jsou místa , který rozmrznou jen jednou za hodně let a když rozmrznou, rostou tam lišejníky , pak všey a kleč a když je to dost dlouho rozmrlý, tak i stromy. Příroda se nenechá nějakou tou delší zimou utlouct, je všemocná.
    Ta teorie o jiných planetách v jejich "sluneční soustavě", který můžou v nepravidelných intervalech oddalovat "zemi=westeros" od slunce už mě taky napadla. Mluvím o planetách nikoliv o planetě, protože to střídání se zdá nepravidelné, proto i ty jiné planety by musely mít nepracidelnou dráhu. Divný je, že na to mistři z citadely ještě nepřišli... Btw. I v naší sluneční soustavě jsou planety s nepravidelnou dráhou.
    Nebo se může jednat o nepravidelné změny sklonu zemské osy (jako když se na 10 let otočí osa tak, že je sever stále směrem od slunce, tak je tam 10 let tma a zima...
    A probuděj se příšerky , co maj tmu a zimu rády.
    zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven toto by som bral ako potvrdene... keďže povedal Že čierna ryba bola pomenovana po ňom a inde bolo Že čierna ryba dostal meno podľa targaryena
    Doba ledová netrvala 7 let....a ty hup a byly tu stromy taky pár let trvalo :-) Ale v pravidelných intervalech pár roků jo a pár roků ne to zkrátka nefunguje. I poušť jednou za 50 let vykvete, když na ni zaprší. Ale jedná se o rostliny, které vyrostou, vykvetou, opylí se a dobře zabezpečí semena na dalších 50 let.
    Listnaté stromy holt leta souvislé sněhové pokrývky nezvládnou.
    To jeho střídání totiž nebude vyhovovat ani těm jehličnanům, co zvládnou třeba nějaký ten krušný rok.
    Souvislá sněhová pokrývka totiž znamená, že tam teplota nevyleze nad nulu, jak je těch sedm let dlouhých. A pokud, tak jen natolik zřídka, že sníh nestihne roztát a proto je to pro rostliny jako by nestoupla nad nulu.
    V takovém podnebí by mu nežila zvířata. On ten mamut musí něco žrát. A stádo mamutů toho teprve sežere. Jo v zimě si rozhrnuje svými kly sníh a žere loňskou trávu. Ovšem při několikaleté sněhové pokrývce bez nějakých dvou měsíců arktického léta, kdy sníh vytaje, tráva znova vyroste, hmyz opylí květy,....tam zkrátka není co žrát. A to samozřejmě platí pro veškerou tu zvěř za Zdí přinejmenším....
    I během doby ledové byla krátká každoroční léta - jinak byla krajina doslova mrtvá. Mamuta sněhem nenakrmíš :-)
    Jarla: Já mám dojem, že i během zimy ve světe GRRM takové okamžiky jsou, ne? Nenarodil se Tyrion v roce "falešného jara?"

btw: ze všech etnických skupin jsem nejvíc fascinována Inuity. Lidi, kteří žijí někde, kde furt mrzne a je tam souvislá sněhová pokrývka? To je prostě...jak se říkalo za mých mladých let...hustý. Kdysi jsem četla rozhovor s nějakým Inuitou, který dost trpěl zkázou svého lidu. Dánové je vlastně živí, oni žijí z dávek, zapomínají svoje znalosti, dostanou montované domky a tam stráví celý život pod parou, neb jim k opilosti stačí JEDNA plechovka piva denně. No a ten dědula říkal, jak byl zklamaný, když skončila studená válka. Někdo mu totiž řekl, že po nukleární katastrofě by nastala doba ledová. A dědula si představoval, jak by "jižní lidé vymřeli", oni by se šoupli kousek níž a zase by žili jako dřív. A když mu řekli, že přeci civilizace jim přinesla pokrok, tak řekl, že přinesla jen rozklad. Oni argumentovali tím, že by se třeba nedožil svého věku (cca 60?) a on řekl, že je nepřirozené žít tak dlouho. Stejně odpovídal třeba na otázku dětské úmrtnosti (je nepřirozené, aby nemocné děti nezemřely) apod. Zajímavé. Jednou to zpracuju do nějaké povídky, jen co vymyslím, jak to naroubovat na to, čím se živím :-)
    Týno - nikde jsem nenašla vysvětleno, co to falešné jaro je :-) Zato jsem v knize našla někde, že jak sníh napadne, tak pár let nesleze - záleží, jak bude zima dlouhá.
    To je vše z čeho vycházím :-)
    Jarla: Ani já. Proto si to představuju tak, že třeba trochu sleze... :-)
    upraveno 23. srpna 2012
    Gardien napsal(a):

Na to že sa mam starať o seba a o svojich temnych elfow a starych dobrych worgenom a ich malu hlbšiu alianciu:
    And who are you,
    the proud lord said,
    that I must bow so low?
    Only a elf of a different night,
    that's all the truth I know.
    In a coat of black or a coat of silver,
    a elfs still has bows,
    And mine are long and thin,
    my lord, as long and thin as yours.
    And so he spoke, and so he spoke,
    that lord of Silvermoon,
    But now the rains weep o'er his hall,
    with no one there to hear.
    Yes now the rains weep o'er his hall,
    and not a soul to hear.

Moc hezké, jen taková malinká jazyková poznámka ohledně členů: je an Elf , ne a Elf (elf začíná samohláskou proto an) a The elves (množné číslo vždy s The) já vím, jsem šťoural, ale angličtina je můj milovaný jazyk (hned po sindarštině ;p )
    S arktickými léty by to šlo, jinak by musely děti lesa sypat mamutům do krmelců žaludy :-D
    Falešné jaro bylo i na turnaji v Harrenově. Vždycky jsem si to představovala jako v té písničce My čekali jaro . :-)

Ale Zeměplocha je daleko šílenější a nikdo neřeší, kde se bere nová voda, když všechna spadne z okraje do vesmíru. :-)
    Ben Nevis: Netvrďte mi, že tam Brandon lumpačil s Ašarou na sněhu :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 23. srpna 2012
    Zeměplocha je Zeměplocha, tam je světlo pomalejší než bábi Zlopočasná po míse nakládanýho zelí
    Hm spíš to vypadá, že když se označuje "rok falešného jara", tak je to asi výjimka než každoroční záležitost....asi byla 5 let zima, pak jeden rok jaro a pak zase pokračovala 5 let zima?

Zeměplocha je velmi specifická a je stvořena právě tak, aby Bylo jasně vidět, že plochá země je nesmysl :-)) Pratchett se v tom vyloženě vyžívá :-D s jeden slon musí vždycky zvednout nohu, aby Slunce mohlo proplout a druhý den tak vyjít na opačném konci.....a celé se to točí - je místo sever, jih, východ a západ x posměr, protisměr, střed a okraj :-))
    Phoebea napsal(a):

Moc hezké, jen taková malinká jazyková poznámka ohledně členů: je an Elf , ne a Elf (elf začíná samohláskou proto an) a The elves (množné číslo vždy s The) já vím, jsem šťoural, ale angličtina je můj milovaný jazyk (hned po sindarštině ;p )

Viem.. len.. aj som len nahradzal iste slova... only a cat v originale.. cat som nahradil na Člen zabudol
    Tyna napsal(a):

To asi těžko. :-)
    Ale věděli dopředu, že bude falešné jaro a zorganizovali proto turnaj? Klidně jim tam mohlo nasněžit, kdyby to falešné jaro bylo moc krátké. :-)
    upraveno 23. srpna 2012
    Jarla napsal(a):

Hm spíš to vypadá, že když se označuje "rok falešného jara", tak je to asi výjimka než každoroční záležitost....asi byla 5 let zima, pak jeden rok jaro a pak zase pokračovala 5 let zima?

Tak zhruba nějak si "rok falešného jara" představuju... to musel být opruz ...
    My čekali jaro a zatím přišel mráz...
    Ben Nevis napsal(a):

Tyna napsal(a):

To asi těžko. :-)
    Ale věděli dopředu, že bude falešné jaro a zorganizovali proto turnaj? Klidně jim tam mohlo nasněžit, kdyby to falešné jaro bylo moc krátké. :-)
    Ale mne to pride že falešne jaro môže byť aj viac krat.. len nie je to prave čiže tak
    A čo sa začarovaneho hvozdu tyka tak je pri zdi pas listnanov potom zmiešany a potom.. taiga?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.