!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
12728303233243

Komentáře

• upraveno 23. srpna 2012
    Phoebea napsal(a):

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností: blbost, byl to těstovitý pokrm ze semínek čarostromu. Semínka jsou "genetickou bankou " čarostromu, proto mají takovou moc, kanibalismus není již třeba. Jojen s Meerou v jeskyni nebyli, protože se někde flákali, livili ryby nebo něco. Jojen se bojí, že v jeskyni bude muset strávit dlouhej čas a chtěl by jet domů , to je celý.

to je otázka - několikrát je zmiňovaný, že stromům se obětovali i lidi...
    Phoebea napsal(a):

Brienne je potomkem Duncana Vysokého: to jste vzali kde?

Phoebea napsal(a):

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem: nedočetla jsem do konce tance s draky, takže o žádném dračím vejci nevím. I když asi jich je po světě víc, tak proč ne. Nesouhlasím s mužem bez tváře. Spíš myslím, že to zařídil některý z jeho kouzelníků. Třeba udělal náhlý poryv větru a milý Balon přepadl, nebo něco podobného.

viz Jarla
    Phoebea napsal(a):

Septa Lemore je Ashara Dayne: jste se zbláznili? Kde jste na to přišli. Ašara přece skočila z okna.

njn Aegon měl mít taky rozmlácenou hlavu a kdo ví, jak to fakt bylo..
    Phoebea napsal(a):

Zelená Milost je Harpyje: hahaha, myslím, že spíš Hizdar

taj mě to sedí spíš na tu Zelenou milost - byl by to takovej správnej podraz na Dany, kt. ji má asi docela ráda..
    Phoebea napsal(a):

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie: spíš sopečná činnost

tam akorát je nějakej takovej zvláštní rozhovor Aryi s tim dědečkem Hříbečkem, kdy se Arya diví, proč nezabili otrokáře..
    Phoebea napsal(a):

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů: vy jste brutalisti. Pochybuju...

taky pochybuji
    Phoebea napsal(a):

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla: Melissandra ho oživí

jj navíc se Jonoj zdál nějakej sen o něm v brnění a hořícím meči v ruce...
    Phoebea napsal(a):

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat) : Protože zelenověštci jsou mnohem starší stvoření než bílí chodci. Bílí chodci na ně nemaj ze stejnýho důvodu jako proč "Prsten" v Pánu prstenů neměl žádnej vliv na Toma Bombadila

no, někdo tu zmínil zajímavou teorii na principu skřetů... - což zní docela fér...
    :-)

jinak rozhodně nesouhlasim s každou teorií, aby nedošlo k omylu - jen jsem z ang.fór sebral nejčastější teorie
    ;)
  • PhoebeaPhoebea I see you
    upraveno 23. srpna 2012
    Tyna napsal(a):

A teď k teoriím o kretých se tu má diskutovat:
    To není žádné dogma :-) Tady se diskutuje o všemožných teoriích

Moje oblíbená je aktuálně ta, že když projdete Stínem (ať už je to cokoliv:-), dostanete se za Zeď.
    Však já myslela, že se tu má diskutovat o teoriích všeobecně. Nemyslela jsem tím jen ty na které jsem reagovala :)
    Z čeho vyvozuješ tuhle svoji poslední?
    Hm ten útok mužů z Hlídky beru spíš tak, že to udělali z povinnosti k Hlídce a přísaze přes osobní sympatie k Jonovi. Udělali, co museli a udělali to veřejně - tajně by to nemělo smysl. Byla to poprava - veřejná. Ale proto, že měli Jona rádi a soucítili s ním, tak jim to bylo líto a nehledělai na to, že je každý vidí a bude je to zřejmě taky stát krk.
    Útok na Wun wuna byl podle mne úmyslný a rytíř to vyprovokoval schválně jako zastírací manévr něčeho a nebo z nějaké debilní představy, že zachraňuje lidstvo a nebo aby byl obrobijcem či jiná taková capina.
    Tak se na to dívám já, i když je to jen subjektivní pocit :-)
  • Tyna napsal(a):

Já si myslím, že když půjdete do "Stínu" tak se stačí nalodit a plout na druhou stranu do Západozemí, země je přeci kulatá. :)

Kdyby to bylo tak jednoduché, dávno už to někdo udělal .-)
    Možná, že nemají prostě důvod se plavit z Ašaje do zapadozemí, a když nějaká loď náhodou přes bouřky do Ašaje dopluje tak ji nejspíše zajmou a už nepustí :))

• Útok na Wun wuna byl podle mne úmyslný a rytíř to vyprovokoval schválně jako zastírací manévr něčeho a nebo z nějaké debilní představy, že zachraňuje lidstvo a nebo aby byl obrobijcem či jiná taková capina.
    Tak se na to dívám já, i když je to jen subjektivní pocit :-)[
    /quote]

nebyl to ten rytíř co chtěl tu Val ... beztak tam za ní šel aby .... a obr ho nechtěl pustit...
    Jarla napsal(a):

Brienne - podle GRRM má tuším po Západozemí pobíhat několik potomků Duncana. Asi 4. Brienne je logická volba. Poukazuje na to nejen její abnormální výška, ale i to, že Duncanův štít měli doma ve zbrojnici - starý a oprýskaný. Brienne si pak nechala podle něj namalovat svůj nový štít.
    (Podle toho co viděl Bran a v jakém sledu je také nasnadě, že Duncan si kdysi na Zimohradě zalaškoval i s chůvou a Hodor je jeho syn.)

S tou Brienne se mi to nezdá. Kdyby Brienne i Hodor byli potomci Duncana, tak jeho geny bych nechtěla mít. Jedno dítě retardované a druhé abnormálně ošklivé.
    Navíc neměly by alespoň šlechtičny být věrné svým manželům a nespat s každým potulným rytířem? :-) Cersei je v tomhle superštětka.

A Hodor neměl být napůl obr?
    Ako podla mňa bol ten Patrik mlady ambiciozny debil
    jj útok hlídky na Jona taky zcela chápu - oni se nemaj ničeho účastnit a on se začal motat do politiky...
    (bez ohledu na to, že Jon je fajn)

ten obr - podle mě se chtěl ten rytíř dostat k Val a tak trochu se nechal chytit
    ;)

ad plavba - to se mi nezdá, že by to bylo tak jednoduchý.. - vem si, že se všichni plavěj na východ... - asi tam je něco, co je odrazuje, podobně jako Valyrie...
    A Hodor neměl být napůl obr?
    To by museli být napůl obři i Malý Jon nebo Hora....
    Na půl obr byl přeciš Hagrid :P
  • to jen tak říkaj že je někdo napůl obr bo je fakt obrovský ... obři jsou přeci chlupatí a mají jinačí hlavy a jsou prakticky jiný druh ...
    Targaryeni jsou degenerovaní příbuzenskými sňatky - retardovaný Hodor je adekvátní :-)
    Brienne by byla spíš vnučka a logicky její sourozenci by měli být taky potomky, ale všichni tři jsou mrtví....
    A s tou věrností...šlechtici nebyli věrní ani za mák a šlechtičny...stejně, jen se víc bály, že s ena to přijde, protože v klasické patriarchální společnosti je nevěra muže přijatelná, zatímco nevěra ženy nepřípustná, ale ruku na srdce - s kým by ti muži asi tak byli nevěrní ? :-)) takže je zjevné, že lord Hvězdopadu (pravděpodobněji než jeho choť, poněvač na jeho sídle byl Duncanův starý štít) byl synem Duncana. Co je na tom divného ?

Něříkám, že tomu tak je, ale nic nehovoří proti.
    Když tam tedy pobíhají v "současnosti" 4 Duncanovi potomci - tak kteří ? :-))
    Jarla napsal(a):

... Když tam tedy pobíhají v "současnosti" 4 Duncanovi potomci - tak kteří ? :-))

Čtyři a z toho prý jedna žena...
    Tak si taky tipnu- Brienne, Hodor, Pravý a Levý.
    Anebo Duncan prohrál svoji zbroj v nějakém turnaji a tak se jeho štít dostal k jinému šlechtici. :-)

Moje dohady jsou víc střízlivé v tom, že každý důležitý je geneticky spojen s jiným důležitým. :-) Takže podle mě Hodor slouží jenom jako nástroj Branovi a Brienne je velká a silná, aby nevypadalo blbě, že je bojovnice.
    A co Ohař a Hora? Pokud je to nemožné, tak nereagujte, nějak si ani toho Duncana nedokážu zařadit :D.
    upraveno 23. srpna 2012
    Kolikokoli napsal(a):

A co Ohař a Hora? Pokud je to nemožné, tak nereagujte, nějak si ani toho Duncana nedokážu zařadit :D.

To je možné, obzvlášť pokud jejich oficiální pokrevní příbuzní obzvlášť velcí nebyli. Pokud vím, tak v knihách se nepíše nic o velkých rodičích. Za to o obou synech fááákt velkých.
    Ha!
    A náhodou tam byl Duncan asi před 30 lety několikrát na návštěvě :D
    Phoebea napsal(a):

... To je možné, obzvlášť pokud jejich oficiální pokrevní příbuzní obzvlášť velcí nebyli. Pokud vím, tak v knihách se nepíše nic o velkých rodičích. Za to o obou synech fááákt velkých.
    Ha!
    A náhodou tam byl Duncan asi před 30 lety několikrát na návštěvě :D

Těžko, zemřel 259 AL. To by byl nejvýš dědečkem. ;)
  • nemusí zrovna spát s nějakou šlechtickou ale třeba s dcerou obchodníka, děvečkou, dcerou sedláka ....

jinak ono existuje víc důvodů proč být velký, ne jen velký po rodičích - dobrá výživa, dobré podmínky, genetická vada, mutace, nemoc ... syndrom takzvaného supermuže
  • Ben Nevis napsal(a):

Anebo Duncan prohrál svoji zbroj v nějakém turnaji a tak se jeho štít dostal k jinému šlechtici. :-)

nebo jí někomu dal jako suvenýr ;) .... jako člen bíle gardy už ten štít nepotřeboval a i kdyby dá se udělat novéj nač mít oprýskaný ?
    No, jde o to, že GRRM údajně prozradil, že jeden z těch jeho potomků má v Hostině POV. Tam ta Brienne prostě sedí nejvíc.
    Z těch dalších bych si tipla taky na Pravého a Levého ze stráže lady Olenny. Pravděpodobně jsou z Roviny, kde se odehrává The Sworn Sword, a kde taky žila ta lady Rohanna Webber (oba jsou stejně jako ona zrzaví - můžou to být její /pra/vnuci)... Možná za ní Dunk někdy později zaskočil na návštěvu. :-)
    Targaryeni jsou degenerovaní příbuzenskými sňatky - retardovaný Hodor je adekvátní :-)
    Cože, to už i Hodor je skrytý Targaryen?! :D
    Jenom malá technická - Stará chůva není Hodorova matka, ale jeho prababička... pokud s ní Dunc na Zimohradě laškoval, nevzešel z toho Hodor ;)
  • Jak se Pravý a Levý jmenují v originále ???
  • upraveno 24. srpna 2012
    Nie je nepodstatné kto je koho predok? Este sa dočitame že nejaky strateny draČik splodil karstarkov alebo podobne info... Ja vam neviem... ale tak Naša Iron maiden pôsobý ako logicky potomok ak ma mať pov. Alebo ja neviem eŠte kapitan straži?
    upraveno 24. srpna 2012
    Aleen napsal(a):

Jenom malá technická - Stará chůva není Hodorova matka, ale jeho prababička... pokud s ní Dunc na Zimohradě laškoval, nevzešel z toho Hodor ;)

Další teorie: nemyslíte si, že ta chůva na Zimohradě má něco společného s dětmi lesa? Je totiž hóóódně stará, taková malá, hodně si pamatuje....
    Phoebea napsal(a):

Aleen napsal(a):

Další teorie: nemyslíte si, že ta chůva na Zimohradě má něco společného s dětmi lesa? Je totiž hóóódně stará, taková malá, hodně si pamatuje....
    Ale deti lesa vyzerali stale rovnako nie? ALe ako je to možne.. a tie jej pribehy.. Možno vlastne skusenosti...
    Gardien napsal(a):

Ale deti lesa vyzerali stale rovnako nie? ALe ako je to možne.. a tie jej pribehy.. Možno vlastne skusenosti...

SCh: "... a pak mi Brandon Stavitel povídá: ..."
    Robb k Branovi: "Vidíš, říkal jsem Ti, že už senilní!"

Chůva mi vždycky podle popisu připadala jako normální člověk. Akorát je hold dost stará. A proč ne, když se Aemon o pár líg na sever dožil víc jak stovky...
    upraveno 24. srpna 2012
    Gardien napsal(a):

No není nikde psáno, že by vypadali pořád stejně. Podle mě stárnou, ale hooodně pomalu, takže lidem za 1 generaci se zdá, že nestárnou. A chůva byla stará už když byl Ned dítě. A teď už je asi 2-3 generace pořád stará.
    Nemají mít děti lesa tři prsty na ruce? Podle mě jsou to buď ufoni nebo jsou lidi ufoni a oni původní rasa. GRRM rád píše scifi. :-) Třeba nad planetou lítá klonovací loď z Tufova dobrodružství a Tuf se snaží naklonovat nazpět draky. :-)

Jak se Pravý a Levý jmenují v originále ???

Jak v originále? :-?
    Anglicky normálně Left and Right, jménem Arryk a Erryk.
    Ben Nevis napsal(a):

Nemají mít děti lesa tři prsty na ruce? Podle mě jsou to buď ufoni nebo jsou lidi ufoni a oni původní rasa. GRRM rád píše scifi. :-) Třeba nad planetou lítá klonovací loď z Tufova dobrodružství a Tuf se snaží naklonovat nazpět draky. :-)

Příbuzní mistra Yody! :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.