!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
12829313334243

Komentáře

• upraveno 24. srpna 2012
    Pokud má mít někdo z těch 4 Duncanových potomků POV v Hostině, tak je výběr ukrutně malý.....
    1.novic Pate.....?
    2.Aeron Mokrovlas - nepravděpodobné (potomci jsou v současnosti 3 muži a jedna žena) Greyjoyů je víc)
    3. Areo Hotah.....?
    4. Cersei - na Lannistery to nejde napasovat taky z důvodů počtu příbuzných v generacích
    5. Brienne - pro hovoří výška, čest a štít v domácí zbrojnici (ale nepřeju to chudeře), ovšem její otec narozdíl od bratrů žije a proto musí být počítán taky.
    6. Samwell - má hodně sester
    7. Arya - hodně příbuzných
    8. Jaimie - viz Cersei
    9. Sansa - viz Arya
    10. Aša - viz Aeron
    11. Arys Oakheart z bílé gardy......?
    12. Viktarion - viz Aeron
    13. Arianne - mnoho Martelů
    Tak to bychom měli....takže možnosti jsou ve skutečnosti Pete, Areo, Brienne a Arys. Jeden z nich je určitě Duncanův potomek :-) Co vy na to, svazáci?
    Jarla: a ti potomci jsou myšlení tak, že tvoří rodinu nebo jsou to levobočci rozeseti po kraji? Četla jsem jenom Tajemného rytíře, a tak neznám všechno o Dunkovi...
    No myslím, že legitimní potomci nepadají do úvahy :-) Takže jsou nelegitimní všichni...
    A protože GRRM tvrdí, že jsou celkem 4....tak je třeba brát do úvahy všechny žijící a tudíž logicky i žijící rodiče a sourozence "podezřelého" - nejedná se o první generaci, ale logicky o vnuky a pravnuky....takže všechny v linii, co žijou. Proto jsem vyloučila ty, jejichž nejbližší příbuzní neodpovídají počtu 3 muži + 1 žena. Zbyly nám 4 jména Pate, Areo, Brienne a Arys. O třech z nich víme tak velké kulové, o Brienne víme, že její otec žije, ale jiné příbuzné v linii nemá. Takže tito 4 by prošli.
    Jarla: Ono s tím počtem je to takové nejisté... Že jsou čtyři koluje na anglickém fóru už dlouho, ale když jsem pak hledala nějaké Martinovy výroky, které by to potvrdily (klasicky v "So Spake Martin"), tak jsem nic nenašla... Jen že nějaké jeho potomky (ve významu 'descendants') jsme už potkali.
    GRRM v roce 2005:
    Asked if he'll ever tell which character is Dunk's descendent. Got a rather acerbic, "I gave a pretty strong hint in the new book," (myšleno v Hostině) to which I sheepishly replied "Yea, but I read it real fast, in three days."" I told him I suspected Brienne but thought that she was too obvious and that he'd be more subtle than that and he said, "You think?" Coy bastard.
    pretty strong hint bude asi ten štít, ne?
    Ale ovšem :-) Taky může kecat, že :-) Třeba jen ,aby to bylo zajímavější a fanoučci měli nad čím dumat....a pak to zahraje do kopřiv se slovy "já vám přece nikdy nesdliboval, že se dozvíte, kteří to jsou"....
    Podle mě je Brienne jasná...
  • upraveno 26. srpna 2012
    Ja s tebou suhlasim. Brienne je vo vela ohladoch totozna s Duncanom.
  • PhoebeaPhoebea I see you
    upraveno 27. srpna 2012
    sveva napsal(a):

GRRM v roce 2005:

Asked if he'll ever tell which character is Dunk's descendent. Got a rather acerbic, "I gave a pretty strong hint in the new book," (myšleno v Hostině) to which I sheepishly replied "Yea, but I read it real fast, in three days."" I told him I suspected Brienne but thought that she was too obvious and that he'd be more subtle than that and he said, "You think?" Coy bastard.
    pretty strong hint bude asi ten štít, ne?
    Tak jestli je pro G.R.R. Martina "pretty strong hint" kus oprýskanýho štítu, pomalovanýho něčím o čem si ani nejsem jistá, zda-li to bylo v Písni ledu a ohně popsáno?? Tak by mě zajímalo, kolik dalších "pretty strong hints" jsem přehlédla jak lány... Zřejmě stovky... Mimochodem, odkud všichni tak znáte postavu Duncana, vždyť o něm v sáze nic, nebo skoro nic (asi lány) nebylo????
  • upraveno 27. srpna 2012
    Phoebea napsal(a):

... Mimochodem, odkud všichni tak znáte postavu Duncana, vždyť o něm v sáze nic, nebo skoro nic (asi lány) nebylo????

Doplňková četba- novely Dunk & Egg. Potulný rytíř vyšel v Čj v nějaké sbírce a dá se sehnat na netu, zbytek asi jen ENG.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 27. srpna 2012
    Phoeba: V Piesni ten štít poriadne nebol, ale v D'nE vraj bol ;)
    pretty strong hint... mňa to teraz trklo
    Robert Strong
    Hmmm... může mi někdo říct kdo to je ten Duncan Vysoký?? (buď mám paměť děravou nebo nevim, v knížce jsem se o něm nic nedočetl (snad jen to, že byl členem KG))
    Elanthus napsal(a):

Hmmm... může mi někdo říct kdo to je ten Duncan Vysoký?? (buď mám paměť děravou nebo nevim, v knížce jsem se o něm nic nedočetl (snad jen to, že byl členem KG))

Viz. můj komentář výše. Jak píšeš, člen KG, jinak přítel budoucího krále Aegona V., tak trochu ho "vychovával" a jmenoval se po něm následník (který na trůn nikdy nedosedl).
    upraveno 27. srpna 2012
    Skôr tým prosto myslel Silný náznak, ako keď je We strongly recommend to you to close any other software before starting installation a ty nahodíš Bitch please a ideš na to z dvadsiatimi ďalšími oknami
  • Dunk nemusel lézt do postele nějaké zadané šlechtičně, ale nějaké nezadané a z jeho bastardu mohl Egg udělat legitimní potomky a sehnat jim nějaké dostatečně vhodné partie :)) Když vám bude král tvrdit že měď je zlato, tak se ukloníte a ještě poděkujete ... a během 4/5 generací se jeho děti mohli rozlézt do různých rodů :)

Skôr tým prosto myslel Silný náznak, ako keď je We strongly recommend to you to close any other software before starting installation a ty nahodíš Bitch please a ideš na to z dvadsiatimi ďalšími oknami

Jo jo chapem.. to bolo len chviľkove... akasi mentalna deformacia
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 27. srpna 2012
    We strongly recommend to you to close any other software before starting installation a ty nahodíš Bitch please a ideš na to z dvadsiatimi ďalšími oknami
    To dělám každou chvíli :)
    upraveno 27. srpna 2012
    Everett Young napsal(a):

We strongly recommend to you to close any other software before starting installation a ty nahodíš Bitch please a ideš na to z dvadsiatimi ďalšími oknami
    To dělám každou chvíli :)
    Asi ako

Prečítal som si podmienky používania a súhlasím s nimi...

Samozrejme, že som si to prečítal :D Ale raz bol joke, že mu vyskočil error typu: Och, ty si prečítal 3328 slov za 3 sekundy? To je ako prečítať 1109 slov za sekundu.... To musí byť rekord... Teraz sa pekne vráť a prečítaj si to! :D
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 27. srpna 2012
    Asi ako

:-D

To je taky skvělý. Vždycky: přečtěte si prosím obchodní podmínky. *o vteřinu později* - jasně že souhlasím!
    Everett Young napsal(a):

Asi ako

:-D

To je taky skvělý. Vždycky: přečtěte si prosím obchodní podmínky. *o vteřinu později* - jasně že souhlasím!
    Popravdě- kdyby to psali normálně stručně česky/anglicky/doplň-libovolný-jazyk, tak by to třeba i někdo četl, ale vždycky když vidím ty sloupce byrokratičtiny plus odkazy na zákony atd. ... Normální člověk stejně maximálně po půlce neví, co čte... :D
    upraveno 27. srpna 2012
    Miss: Veď práve o to v tých článkoch ide... Súhlasíš s tým a ani nevieš o čo ide... A naraz si nesprávne prdneš na nete a zistíš, že si tým tie podmienky porušila a toje pozitívne pre nich :) Ale raz som si inštaloval EADM a tie podmienky tam neboli (alebo sa načítavali) a ja som rýchlo súhlasil a šiel ďalej, takže ak by ma žalovali, môžem povedať, že sa mi tie podmienky nezobrazili a teda som nesúhlasil doslova s ničím .D
    Ja som si to raz prečital aj s tymi odkazmi a neviem Čim všetkym.. Inštalacia Fallout NW trvala asi 4 hodiny :D
  • upraveno 30. srpna 2012
    Někde, už nevim, kde sem se dočet že je nějáka věstba v níž se píše, že na trůnu bude sedět muž beze stínu. Neznamená to že Stannis vyhraje válku? Teda pokud sem si to nějak nesplet.
  • upraveno 30. srpna 2012
    Nič také tam nebolo, to si si musel spliesť knihy :)
  • upraveno 1. září 2012
    jen mě napadlo, že by to mohlo skončit, co se Starků týče, zhruba takhle:
    Jeyne má Robbova syna, který se nakonec stane pánem Zimohradu a jeho dynastie povládne Severu. Jeho poručníky mu budou dělat Jon, Bran, možná s Rickonem, aby pochytil "starkovský manýry."
    Bran bude vládnout jako lord za Zdí s tím, že se občas ukáže na jihu... - dědicem bude vždy další zelenověštec.
    Jon bude vládnout 7 královstvím, spolu s Dany a pomáhat Robbovic škvrněti upevnit moc na Severu.
    Boltoni vymřou(ne zrovna přirozenou smrtí) a jejich panství dostane Rickon (divokej je na to dost) a založí boční lini Starků - dejme tomu Blackstark, Darkstark, prostě něco ve stylu Karstarků :-)
    Sansa ovládne Údolí a založí si svojí vládnoucí dynastii(nějak spojenou s nějakým Arrynem) se jménem Flystrak.
    :-)))
    A Arya bude solitér, kt.případně budou Starkové posílat na neposlušný lordy (kteří budou poté záhadně umírat, zdánlivě bez příčiny) - a nakonec z ní bude ještě nevim co, pravděpodobně zničí Muže bez tváře a bude vládnout Braavosu.
    mezitím v 7 královstvích: do Řekotočí se, pochopitelně, vrátí Edmure s rodinkou; Freyové se z části pomlátí sami, kvůli dědictví, část sejme Cat a její věrní(a Cat pak zjistí, že děcka žijou a klidem vypustí "jiskru") a zbytek rozpráší mladej Stark, spolu Rickonem a Edmurem - za zradu...
    Tyrion zůstane jako dědic Skály a vezme si - hm, jednu z písečným zmijí, jo, to by k němu sedělo
    Martellové povládnou Dorne i dál, ale jeich území se zvětší až k Old Town.
    Bouřlivej konec se stane územím královský dynastie - stejně byl Baratheon de facto Targaryen...
    Železným ostrovům povládne Theon, do doby než vymře dynastie Greyjoyů a pak to přejde pod Sever...
    Ještě jsem nevykoumal, co s Highgarden - jo, už vim - Sam se vyflákne na Noční hlídku(dostane glejt od Jona) a natruc fotříkoj se stane jeho pánem, navíc ho odsoudí ke službě na Zdi...
    uf, tak to by bylo, GRRM už to skoro ani nemusí dopisovat
    ;)
  • upraveno 1. září 2012
    To se mi zdá moc optimistické. Já momentálně pochybuju., že ještě bude nějaký Sever. IMHO skoro všichni umřou (třeba i v "poslední bitvě" - Arya, Dany...) a zbytek přeživších se bude snažit dát dohromady to, co z království zbylo...
  • upraveno 1. září 2012
    Stark z hor: Jo, takhle by se mi to taky líbilo (až na ty Železné ostrovy, tam by vládla Aša a Theon by byl její pravá ruka a vzal by si za manželku Jeyne Poole:-D)...:-)
  • upraveno 1. září 2012
    A hlídka bude mít příliv rekrutů od šlechty, počínaje starym Tarllym, přes kupu Freyů, Tyrellů, pár železnejch až po Malíčka... no a velet jim nebude nikdo jinej než Bolestínskej Ed, kt.svoje zvolení bude brát, pochopitelně, jako další z náschválů proti němu :-D

jo a Dany s Jonem se potkaj mezi Ašajem a Zdí, každej "dorazí Jiný z jiný strany" :-)
    Dany bude mít Drogona, Jon bude ovládat Ducheriona (Duch a Viserion se u největšího čarostromu světa teatrálně rozeběhnou proti sobě a místo nárazu se objeví bílý záblesk protkanej rudejma žilkama a stane se z nich chlupatej drak vyjící na měsíc), akorát ještě nevim, kdo bude ovládat toho zelenýho...
  • upraveno 1. září 2012
    Skvěle propracované:-DDD Třetího draka bude ovládat třetí Targaryen... Co třeba můj oblíbenec Bronn?:-D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.