!!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY

upraveno 12. června 2020 v Spekulace
Po článku, pod kterým se diskutuje o 3 nejznámnějších teoriích ( Rhaegar+Lyanna = Jon; Sarella = Alleras; Ohař neni mrtvý), by se tady mohlo diskutovat o všelijakých dalších teoriích, které se obejvily a nebo stále objevují s (pomalu) postupujícím dějem.

Tady je pár dalších známých teorií:

zelenověštec Brynden = Brynden Bloodraven

Jojen byl v tom pokrmu z čarostromu, co dostal Bran na "probuzení" svých schopností

Brynden se občas vtěluje do Mormontova havrana

Aegon není Targaryen, ale Blackfyre, případně ještě k tomu je potomkem nebo alespoň příbuzným Illyria nebo Varyse

Varys je nějak pokrevně spřízněný s Targaryeny

Západozemí postihne velká epidemie Šedého lupusu, který tam zavleče (už zavlekl) Jon Connington

Brienne je potomkem Duncana Vysokého - potvrzeno GRRM v roce 2016.

Jaime je valonqar

Myrcella a Tommen zemřou ještě před smrtí Cercei, navíc už jako Lannisteři, ne Baratheonové

Euron Greyjoy si najal Muže bez tváře, aby zabil Balona a zaplatil za to dračím vejcem

roh, který dovezl Sam do Citadely a který Jon našel u Pěsti Prvních lidí je Joramunův roh zimy

Námořníkova žena z Braavosu je ve skutečnosti Tyša a její dcera je Tyrionova

Robert Strong je nemrtvý Gregor Clegane

Jeyne Westerling je těhotná, případně porodila chlapce a utekla (možná s Blackfishem, proto i ta zástava Starků), zatímco Jaimemu byla představena její mladší sestra

Septa Lemore je Ashara Dayne

Zelená Milost je Harpyje

Dany je zase plodná (event. potratila dítě, co čekala s Daariem)

Dany se nikdy nedostane do Západozemí

Dany sama někomu způsobí jednu ze zrad jí předpovězených

Rickon je na Skagosu (a stane se nakonec pánem Zimohradu)

Sansa nakonec pochopí hru o trůny a odstraní Malíčka

Olenna Tyrell se podílela na vraždě Joffreyho - bráno jako 100% na základě toho, co řekl Malíček Sanse

Jaqen H´ghar je tím tajemným Alchymistou a nyní i Patem

Syrio Forel je jedna z identit Jaqena H´ghara

Syrio Forel je/není mrtvý

Muži bez tváře způsobili konec Valyrie

Dračí ocel je/není Valyrijská ocel

mistři z Citadely zabili poslední draky a pokusí se o to znovu

Lord Manderly nechal upéct svatební koláč z mrtvých Freyů

Benjen je/není mrtvý

Benjen je/není Studenoruký - není, potvrzeno z poznámky GRRM pro editora - https://i.imgur.com/FfI1goA.jpg

Stanis není mrtvý a vyhrál bitvu u Zimohradu/ bitva se nekonala a on použil Karstarkovy havrany, aby oklamal Boltony

Jon není mrtvý - byl jen zraněn a dostane se z toho / Melissandra mu dá ohnivý polibek / bude chvíli sdílet tělo s Duchem než se vrátí do svého opraveného těla

můj osobní tip na závěr - vznik Bílých chodců je nějakým způsobem z minulosti spojen se zelenověštci (proč by jinak neútočili na čarostromy a jak by je mohl Brynden tak lehce odblokovat)

Pokud projdete Stínem(za Ašajem), tak vyjdete na sever od Zdi - tato teorie se objevila v debatě, tak ji přidávám

Tak diskutujte, co je/není pravděpodobné, případně se podělte o další a další teorie, které se vám zdají pravděpodobné...
18586889091243

Komentáře

• Mohl by jste mi někdo vysvětlit, co měl Jon v plánu udělat s nemrtvými v ledových celách? Asi mi to nějak nedošlo :D
  • Čajový dýchánek?
  • PhoebeaPhoebea I see you
    upraveno 24. června 2013
    @Halt pozorovat je, jestli se probuděj. A kdyby se probudili, pak se o nich co nejvíc dozvědět.
    Poznej svého nepřítele :other:
  • Ahoj!!
    Navštěvuju tyhle stránky už nějakou tu dobu, píseň jsem četla před cca pěti lety a tak jsem se rozhodla vyhrabat se ze sněhu a překvapit vás :other:
    Na uvítanou nepohrdnu citronovými zákusky...

Jakou dáváte šanci teorii, že by mohli být Cersei, Jaime i Tyrion všichni Targaryeni? Martin hodně zdůrazňuje Cerseinu a Jaimeho krásu, typickou pro Targaryeny, jejich vztah bratr-sestra, poměr Tywinovy lannisterské manželky s Šíleným králem... Tyrionovo snění o dracích, zakládání ohňů apod. Ale nechtěla bych to všechno vysvětlovat Joffreymu Baratheonovi.
    Dany, Jon a Tyrion imho Ti tři draci, taky mě zaujalo, že všem zemřela při porodu matka.
    No a pak ještě k Aegonovi, myslím podvodník jak vrata, nevěřím, že ve světě, kde Martin tolik dbá na (své představy o) genetiku(ce), bude mít potomek Rhaegara a Martellky světlé vlasy a fialové oči. A takhle pozdě s ním vyrukovat... hahaha. Naopak se tam zmiňuje jakási velká láska Illyria (?) s targaryenskou podobou.

Jestli už jste něco z toho nějak prodiskutovali a panuje tu nějaký všeobecný konsenzus, tak mi ho prosím ve zkratce napiště, jen mě neodpálkujte, ať si pročtu všechny ty diskuze :)
  • upraveno 24. června 2013
    Annie napsal(a):

Jakou dáváte šanci teorii, že by mohli být Cersei, Jaime i Tyrion všichni Targaryeni?

Velmi, velmi, velmi, VELMI nepravděpodobné :)

EDIT:
    Cersei is a strikingly beautiful woman with classic Lannister looks: blonde hair, brilliant green eyes, fair skin, and a slender, graceful figure.

X

She is short of stature and very beautiful, with the silver-blonde hair and purple eyes for which House Targaryen has always been known.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 24. června 2013
    Když už je řeč o Aegonovi, uzemnila mě Tyrionova hláška:
    "How do you suppose this queen will react when you turn up with your begging bowl in hand and say 'Good morrow to you, Auntie. I'm your nephew Aegon, returned from the dead. I've been hiding on a poleboat all my life, but now I've washed the blue dye from my hair and I'd like a dragon please... and oh, did I mention that my claim to the Iron Throne is stronger than yours?"
  • Aegon bude muset nejspíš na rozkaz tetičky podstoupit zkoušku ohněm :twisted:
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    A pak všichni královnini věrní :)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Ale Nepotizmus je dosadzovanie príbuzných do vyšších funkcií - ak som to správne pchopil. To znie podobne ako Mopatizmus :D
  • Dreamer: Já neříkám, že bych byla ráda, kdyby to tak bylo. Spíš se toho bojím, velmi velmi nepříjemná vtíravá myšlenka... a Martinův ďábelský smích :twisted: Jinak podoba; já vím, že nevypadají jako Targaryeni, ale ti jsou na pomyslném žebříčku síly genů hodně dole, takže ať tak či tak, podoba by problém nebyla. Vem si Jona (hnědovlasý, šedooký, typický Stark).
    Ale jinak taky doufám, že až tak daleko mistr nezašel...
    Zkouška věrnosti ohněm je super nápad. Mohlo by se začít třeba u Daaria?
    :dance:
    Mopatizmus. note it :)
  • Jenže nikde není psáno, že Jon je Targaryen :-P A myšlenka čistokrevných Lannisterů, kteří vlastně nejsou Lannisterové mi přijde hodně uvalená, nedává to smysl, takže myslím, že můžeme být v klidu. Mimochodem, co měla Joanna s Aerysem?
  • Jo, bylo by to hodně překombinované, to je pravda :) Ale není to nemožné.
    U Jona samozřejmě neznáme původ jistě, ale narážela jsem na to, že Targaryen nemusí být nutně s "targaryenskou" podobou, ten Jon nebyl asi šťastný příklad, ale v minulosti se vyskytovali i třeba tmavovlasí Targaryeni, někde jsou o tom zmínky.
    Stejně tak ta Joanna s Aerysem, o tom se mluví v Tanci. Ale "potvrzené" to v příběhu nijak není, možná je to jenom nějaký klep, něco, co má svést čtenáře z cesty, to by bylo autorovi podobné :)
    Aerys vtipkoval o práve "Prvej noci", preto hlavne tie konšpirácie.

@Annie
    Tá vec s tým, že Jonovi - ak je jeho matka Lyanna -, Tyrionovi aj Dany zomreli matky pri pôrode je ale zaujímavý postreh. Možno náhoda, ale mohlo by ich to nejako spojiť. Minimálne verím, že to padne v konverzácií Tyrion X Dany, kedy sa Dany dozvie, že Tyrion "nezabil" svoju matku a možno si ho dokonca obľúbi :twisted:
  • upraveno 24. června 2013
    Aerys říkal něco v tom smyslu, že je škoda, že je zrušené právo první noci nebo se pletu? Což podle mě teorii o poměru Aeryse a Joanny celkem jednoznačně vyvrací :)

Tady to je: "According to Barristan Selmy, Aerys lusted for Joanna Lannister, something that caused further friction between the King and his Hand. At the wedding of Tywin to Joanna, Aerys drunkenly japed about how it was a pity the First Night tradition was banned and took certain liberties in the bedding ritual when the men at the feast had to disrobe the bride."
  • Annie napsal(a):

Ahoj!!
    Navštěvuju tyhle stránky už nějakou tu dobu, píseň jsem četla před cca pěti lety a tak jsem se rozhodla vyhrabat se ze sněhu a překvapit vás :other:
    Na uvítanou nepohrdnu citronovými zákusky...

Jakou dáváte šanci teorii, že by mohli být Cersei, Jaime i Tyrion všichni Targaryeni? Martin hodně zdůrazňuje Cerseinu a Jaimeho krásu, typickou pro Targaryeny, jejich vztah bratr-sestra, poměr Tywinovy lannisterské manželky s Šíleným králem... Tyrionovo snění o dracích, zakládání ohňů apod. Ale nechtěla bych to všechno vysvětlovat Joffreymu Baratheonovi.
    Dany, Jon a Tyrion imho Ti tři draci, taky mě zaujalo, že všem zemřela při porodu matka.
    No a pak ještě k Aegonovi, myslím podvodník jak vrata, nevěřím, že ve světě, kde Martin tolik dbá na (své představy o) genetiku(ce), bude mít potomek Rhaegara a Martellky světlé vlasy a fialové oči. A takhle pozdě s ním vyrukovat... hahaha. Naopak se tam zmiňuje jakási velká láska Illyria (?) s targaryenskou podobou.

Jestli už jste něco z toho nějak prodiskutovali a panuje tu nějaký všeobecný konsenzus, tak mi ho prosím ve zkratce napiště, jen mě neodpálkujte, ať si pročtu všechny ty diskuze :)

Takk Cersey a Jaime nebudou bastardi šílence. V rozhovoru jež tu byl přeložený s Martinem, kde se ho ptali proč se ambiciózní Tywin oženil se setřenicí odpověděl? Z lásky a nebo kvůli velkému počtu dědiců v rodině.
  • jop, pak je tam zmiňovaná jen Aerysova touha po Joanně, ale nic víc, nějak jsem si to dokreslila :D :D
  • pokial sa pamatam, je niekde v knihach pisane nieco v tom zmysle ze aerys zasiel dalej ako sa patri. je tiez podozrive ze sa tywin vzdal pobocnictva zhruba v case ked joana otehotnela s tyrionom pricom ziaden relevantny dovod tam nebol spominany. osobne to povazujem za pekny hacik, ktorych nam vsak GRRM hadze plno.

podla mna je aegon pravy targaryen a som zvedavy ako sa jeho povaha i cely pribeh nakoniec vyvinie. jeden z dvojce jon, tyrion bude tretou hlavou draka, osobne typujem tyriona, najma kvoli jeho ociam (jedno zelene, druhe fialove). jeho znetvorenie moze by aj dosledkom zneuzitia Joany Aerysom...
  • upraveno 26. června 2013
    @duny napsal(a):

... najma kvoli jeho ociam (jedno zelene, druhe fialove). jeho znetvorenie moze by aj dosledkom zneuzitia Joany Aerysom...

Ne fialové, skoro černé. ;)
    upraveno 26. června 2013
    duny napsal(a):

pokial sa pamatam, je niekde v knihach pisane nieco v tom zmysle ze aerys zasiel dalej ako sa patri. je tiez podozrive ze sa tywin vzdal pobocnictva zhruba v case ked joana otehotnela s tyrionom pricom ziaden relevantny dovod tam nebol spominany. osobne to povazujem za pekny hacik, ktorych nam vsak GRRM hadze plno.

On sa toho vzdal, keď Aerys s radosťou prijal Jaimeho žiadosť do Kráľovskej gardy, keďže to pochopil ako a aj to bola urážka.
  • Já si myslím, že kdyby Tywin věděl, že Tyrion je Targeryen, tak by ho opravdu zabil. Vždyť to tam přímo řikaj, že ho nechal naživu jen kvůli tomu, že je Targeryen.
  • Že je Lannister a mýliš si seriál s knihou. V knihe nehovoril nič také, len že sa oňho musí starať, lebo nevie dokázať, že nie je jeho.
  • @duny spíš to byl jen blud v Aerysově pomýlené mysli nebo nafouklý drb.
  • Já mám taky pocit, že se stáhnul na Skálu po jmenování Jaimeho do KG (a vzal Cersei sebou, takže romance C+J se opět dostala do fáze odloučení). Tyrion už byl tehdy dávno na světě.
  • @brbr máš pravdu, bolo to tak. Myslím, že Tyrion Targaryen je len zbožné prianie jeho fanúšikov, ktorí by mu dopriali jazdiť na drakovi, toť vše.
    Plus, nenapadla vás jedna vec. Martellovia sú čiastočne Targaryeni. A vzhľadom na to, že Arianne Martell si možno vezme Aegona(aby Aegon získal podporu Dorne), stane sa aj podľa mena Targaryenom. No a prečo by teda ona nemohla byť treťou hlavou? Hodí sa to celkom na Martina...namiesto očakávaných bastardov Targaryenov tam hodí dakoho, koho pôvod je jasný a je to úplne neočakávaná osoba.
  • @Anglachel Jo Ariane by byla dobrá dračice :)
  • Phoebea napsal(a):

@Anglachel Jo Ariane by byla dobrá dračice :)

To už určitě je, jak jsem četl kapitoly s ní :D
    Arianne ako dračia hlava :D No to by asi pekne vytočilo zopár ľudí, čo ju nemajú radi.

Arianne nie je zrovna tá najmilšia osôbka, ale v určitom smere mi príde sympatická. Trocha, ale príde. A rozhodne v porovnaní s inými to nie je nič desné. A tak nejako som si predstavoval jednu z Aegonových sestier ako Arianne - povahovo. Taká bojachtivejšia, namyslenejšia a hlavne nymfomanskejšia.
  • upraveno 27. června 2013
    Já nemám Arianne ráda a je mi úplně fuk jestli je dračí hlava, noha nebo ocas, protože nemám ráda ani draky (=Targaryeny) :twisted:
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 27. června 2013
    @Dreamer Dračí (v)ocas byl možná tak Viserys =D
    @Dreamer To, čo je Arianne z draka (pri jej správaní) tam stále nemáš a aj tak by to muselo byť vycenzurované :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.