Lampárna

upraveno 31. října 2015 v Rozličný pokec
Lampárna je instituce přijímající Vaše stížnosti.
Potřebujete si postěžovat? Na rodinu, politiku, oblíbený sportovní tým, domršený film, úřady či cokoliv jiného? Jděte s tím na Lampárnu :-)

Jste přetlakováni dojmy a chce se Vám říct: „To byste nevěřili, jaký jsem měl dneska den!“
Od toho je zde Lampárna. Vaše problémy a starosti to možná nevyřeší, ale uleví se Vám ;-)

Místo, kde si můžete svobodně zanadávat!

Náš malý Hyde park – bednu pod nohy s sebou :-D

1356764

Komentáře

• upraveno 22. srpna 2012
    Dobrý den, mám 17 měsíční dceru, která je neskutečně fixovaná na babičku. V poslední době jí už i začala volat "máma". Bydlíme s touto babičkou v domě, takže pokaždé když projdeme kolem jejich dveří, tak dcera řve, že tam chce a když jí vidí, tak se ode mě odvrací a chce k ní. Nechápu proč se takto chová, k ostatním lidem se tak nechová. Naopak k druhé babičce, kterou podle mě vídá stejně často, i když s ní nebydlíme, tak u ní pláče a utíká jí z naručí a schovává se u mě. Možná je to tím, že tato babička jí všechno nedovolí, ale ta druhá naopak zase ano i za cenu, že věc na kterou by neměla sahat se rozbije. Dost mě to trápí a ničí to tak můj vztah s tchýní i s manželem a přijde mi, že jsem jako matka naprosto selhala, když nejsem ta u které je dcera nejraději.
    Petra
    ODPOVĚĎ:
    Dobrý den, Petro, dcerka se může cítit být touto babičkou bezpodmínečně přijímaná, milovaná - proto s ní chce být (zatímco u druhé babičky může mít pocit, že jí záleží víc na věcech než na ní, takto malé dítko opravdu potřebuje všestranně poznávat svět, a bránit by se mu mělo jen v případě, že by mohlo někomu/sobě ublížit; cenné věci by vůbec neměly být v dosahu). Možná berete její oblibu babičky příliš jako ohrožení - což samo o sobě může napomáhat tomu, že dcerka v danou chvíli "dá přednost" babičce; pokud se totiž cítíte ohrožená, jde Vám v tu chvíli o sebe, o své pocity, místo o dcerku a její pocity. Zkuste nevnímat babiččinu popularítu jako příznak svého selhání (opravdu je hlavním úkolem matky, aby s ní bylo dítko v každém okamžiku nejraději?), zkuste to využít jako výhodu pro sebe, že máte čas na jiné věci, když je dcerka u babičky. Když budete její chvíle s babičkou brát v pohodě, pravděpodobně se na ni časem nebude tolik upínat. Netrapte se, mějte ráda tchýni i manžela, věřte si. Pokud by se Vám to brzy nepodařilo, raději vyhledejte psychologickou pomoc - za zničené vztahy to věru nestojí. Držím palce!

Fascinující. Dítě chce být u babičky, která mu všechno dovolí, zatímco ta, která batoleti nedovolí všechno rozmlátit, tak oblíbená není. Wow, psycholožka tuto souvislost odhalila, neštudovala nadarmo... Pochopitelně je třeba pokárat druhou babičku, že jí záleží víc na věcech než na dítěti. Co když třeba dítě chce rozbít hrneček, který se v rodině dědí generace? Proč mu to nedovolit?

Teda, já mít takovou tchyni, která by takhle "vychovávala" mé dítě, tak hrábne.
    Mne hlavně zaráží, co si od toho rodiče slibují - nechají děcka dělat cokoliv a děcka nemají respekt před ničím, pak nemají respekt ve školce, ve škole a pak je jim 18 a jsou dospělí a co čekají ? Že bez kázně a disciplíny dostanou zaměstnání?
    Tyno a ty rady dává jedna osoba?
    U té Nadi věřím, že si to něčím sama pohnojila.
    Ale proč bezpodmínečná láska, když není opětovaná?
    Chmure - jo tak jsi to myslel :-)
    Dobrý den, jak reagovat při situaci kdy naše 3,5 letá dcera, která se vstupem do školky se s chováním opravdu zhoršila doma a to v tom, že dělá různé čuničinky a prostě neposlechne ani třeba napotřetí, jedná se o různé situace, uklízení hraček, oblékání do školky,spinkání atd.. Když ji otec plácne nebo vynadá, tak začne volat mne-maminku. Nevím co v té sïtuaci dělat. A když ji jednu už lupnu já nebo ji okřiknu tak začne volat jednu nebo druhou skoro dospělou dceru, které s námi bydlí.Jak ony se mají zachovat, když jsou doma a ona k nim běží protože my jsme ji za něco vynadali co se nám nelíbilo.Mají ji utěšovat a být jakoby její spojenci nebo si ji nemají v té dané situaci všímat. Je to pro všechny velmi těžké období.Dcerka začala být hrozně paličatá a umanutá a mám pocit že zkouší až kam může zajít. Před vstupem do školky stačilo domluvit nebo vysvětlit, teď nikoliv.Děkuji za odpověď.
    Monika
    ODPOVĚĎ:
    Dobrý den, Moniko, používáte autoritativní styl výchovy (dokonce tělesné trestání), který vám dosud "procházel", protože dcerku nenapadlo, že by to mohlo být jinak. Ve školce poznala něco jiného a zřejmě si teď vynahrazuje své dosud spíše neprojevené období vzdoru, které je normální a nutnou fází vývoje dítěte. Rodiče by měli "táhnout za jeden provaz", ovšem ne pohlavky (proč si myslíte, že máte právo dcerku bít?). Myslím, že starší sestry by se k ní měly chovat podle svého - nechala bych to na nich. Jinak si prosím přečtěte mé odpovědi na téma "období vzdoru", a nejlépe i některou tam doporučenou knížku. Kdyby se vám podařilo přejít k výchově založené na vzájemném respektu, ulevilo by se vám i dcerce. Přeji vám k tomu sílu a odhodlání!

Dobrá rada nad zlato. Když dcerku za něco potrestají rodiče, spojence najde ve starších sestrách.

Co to furt je, ten "vzájemný respekt"? Dítě je dítě! Copak psycholožka nechápe, že ne každá rodina má k dispozici neomezené množství jogurtů? Že na ty jogurty musel někdo vydělat?
    U té Nadi věřím, že si to něčím sama pohnojila.
    Jo, vychovávala je podle rad té ženské...
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 22. srpna 2012
    Bohača tá psychologička by vyhrala cenu Najhoršie písarka dejín celej galaxie...

Ako povedala Tyna, mám nejakú vec, čo sa dedí po generácie, tak čo, aby som ukázal svojmu dieťaťu, že môže všetko, ešte mu spravím terčík, kam to má hádzať. A predovšetkým by som čakal, že dieťa bude mať najsilnejší vzťah k matke, sídlilo jej +-9 mesiacov v bruchu, v pote a bolestiach ho zo seba vypravila, niekoľko rokov sa oň bude starať, kojiť ho. Tak asiže väčšina detí by mala mať zdravý vzťah k matke.
    Michelle: Ano, myslím, že takových (jen ať po vás děcko hází jogurty a jí rukama) moc nebude. je to jen jedna "psycholožka" - učitelka na ZŠ s psychologií vystudovanou na peďáku.
    Hmmm, podle mého subjektivního názoru to asi bude kráva ... Nechtěla bych znát její děti, pokud teda nějaké má, spíš to na mě působí, že nemá a její znalosti vycházejí z nějakých pitomých knížek a ne ze zkušeností. A určitě bych nechtěla, aby takový člověk učil moje budoucí děti...
    Od člověka co učí na základce bych očekávala, že vidí, jak tato "liberální výchova", kterou si někteří rodiče vysvětlují tak, že ty děcka v podstatě nevychovávají, dopadá...
    Tak mohu vám říct zase, že má velmi dobrá kamarádka třeba nechává děti růst jako dřevo v lese, všechno za ně dělá a taky holt - s nima nic nezmůže. Dcera je v pubertě a syn ve školce. Oba mají problémy s chováním. Ona je moc hodná a její manžel je taky moc hodný člověk, jenže doma nechce žáden kravál a tak se dětem holt povolí cokoliv, jen aby byl klid a ticho.
    A tak jsme tam přijela v létě na týden i dcerou a vidím to - řekne se jí ať uklidí a místo toho vytáhne konfety a rozhází je po celém pokoji a od rána do večera se nic neděje. Kamarádka - nechceš si s ní promluvit, jsi přece jen její kmotra (na jižní Moravě je možný i úřední "křest" bez účastí církve, jak jsme před lety zjistili). Tak tam vejdu a říkám, že to uklidí a dávám jí půl hodiny a ona jen něco odvrkne. No to si spletla adresu, seřezala jsem ji, co se do ní vešlo a řekla, že má tu půlhodinu. Za půlhodinky tam bylo čisťoučko, slzičky oschly a najednou ke mně byla jak milius, furt - teto pojď si hrát tuhle hru a teto, co říkáš na moje výkresy a teto to nebo ono. Rodiče samozřejmě ignorovala dál, ale mne poslouchala na slovo a stačilo se jen ošklivě podívat.
    Od té doby mám čas od času telefonát, kdy mne kamarádka prosí, abych po telefonu domluvila její 14 ti leté dceři.
    Zato mi často píše, že jí mám poradit, jaké šaty si má vzít tam a jak tohle nebo onohle, eventuelně se potřebuje pochlubit nějakým úspěchem....

Tak nevím, jak by psycholožka vysvětlila tohle :-p
    Tyna napsal(a):

Michelle: Ano, myslím, že takových (jen ať po vás děcko hází jogurty a jí rukama) moc nebude. je to jen jedna "psycholožka" - učitelka na ZŠ s psychologií vystudovanou na peďáku.

Anebo nechce být pranýřovaná za to, že neodsoudí pohlavky a nebude prosazovat volný styl výchovy.

Ta sekta od Toma Cruise (zase mám výpadek) prosazuje jednání s dítětem jako sobě rovným.
    Scientologové:-)
    Zakladatel scientologie musel být génius. Takhle úspěšný byznys bych taky chtěl mít :)

Jinak co se týče těch otázek a odpovědí, tak jsem si vždycky snažil namlouvat, že si to v redakcích vymýšlejí a není to skutečný. A ono bohužel je...
    Maminka právě došla k závěru, že mi kdysi neměla bránit tlouct o necelý rok starší kamarádku hranou dřevěné kostky do hlavy. Situaci tehdy řešila zcela neadekvátně- naplácala mi, i když by bylo moudřejší trpělivě mi vysvětlovat, že kamarádku to bolí, že i přes to mne má stále bezpodmínečně ráda a pak jednoduše uklidit vzniklý nepořádek a zbavit se těla (řeku máme přece skoro za barákem). Už tenkrát bylo totiž jasné, že jsem plnohodnotná, leč stále se vyvíjející osobnost a jako taková mám plné právo atakovat kohokoli, kdo se mi pokusí- byť i na chvíli- sebrat mé hračky. Teď už jen čekám, až se mi má zlá matka pěkně omluví.
    Jednání s dítětem jako se sobě rovným je v pořádku ovšem je třeba vědět kdy jo a kdy ne. A taky za co - budeš-li se chovat jako děcko, bude s tebou nakládáno jako s dítětem. Projevíš-li zodpovědnost za své jednání - máš právo na základě toho k rovnocennému přístupu.
    Anebo nechce být pranýřovaná za to, že neodsoudí pohlavky a nebude prosazovat volný styl výchovy.

Ta sekta od Toma Cruise (zase mám výpadek) prosazuje jednání s dítětem jako sobě rovným.
    Podle mě tomu fakt věří...
    No potíž je, že když budeš jednat s dítětem jako rovný s rovným, tak ono třeba roztrhá všechny peníze v peněžence a řekne, že to nevadí, že peníze lezou z mašinky (bankomatu), v mrazu bude trvat na sukničce a doma bude chtít chovat v koupelně krokodýla...
    Situaci tehdy řešila zcela neadekvátně- naplácala mi, i když by bylo moudřejší trpělivě mi vysvětlovat, že kamarádku to bolí, že i přes to mne má stále bezpodmínečně ráda a pak jednoduše uklidit vzniklý nepořádek a zbavit se těla (řeku máme přece skoro za barákem).
    Doprčic, teď jsem si tím výbuchem smíchu probudila dítě...
    Jinak co se týče těch otázek a odpovědí, tak jsem si vždycky snažil namlouvat, že si to v redakcích vymýšlejí a není to skutečný. A ono bohužel je...
    Ani nevíte, jak jsem ráda, že nejsem jediná, kdo si myslí, že dotyčné šplouchá na maják. Na druhou stranu je průser, že nám tu vyrůstá podobně vychovaná generace.
    upraveno 22. srpna 2012
    Tyna napsal(a):

Situaci tehdy řešila zcela neadekvátně- naplácala mi, i když by bylo moudřejší trpělivě mi vysvětlovat, že kamarádku to bolí, že i přes to mne má stále bezpodmínečně ráda a pak jednoduše uklidit vzniklý nepořádek a zbavit se těla (řeku máme přece skoro za barákem).
    Doprčic, teď jsem si tím výbuchem smíchu probudila dítě...
    Nie že ho uspíš!!!!!!!! Pekne ho nechaj plakať, aspoň takto bude cítiť, že si sa naň vysrala a že má tak voľnosť a prípadne od teba môže kedykoľvek utiecť...
    Nie že ho zbiješ!!!!!!!! Pekne ho nechaj plakať, aspoň takto bude cítiť, že si sa naň vysrala a že má tak voľnosť a prípadne od teba môže kedykoľvek utiecť...
    Ještě neumí chodit. Navíc si teď hraje s hrazdičkou, takže nikam nejde.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 22. srpna 2012
    Za půlhodinky tam bylo čisťoučko, slzičky oschly a najednou ke mně byla jak milius, furt - teto pojď si hrát tuhle hru a teto, co říkáš na moje výkresy a teto to nebo ono. Rodiče samozřejmě ignorovala dál, ale mne poslouchala na slovo a stačilo se jen ošklivě podívat.
    Autorita a láska jsou podle mě spojený nádoby. Tuhle jsem čet v nějaký podobný diskusi, kde si jedna maminka vylévala srdíčko, jak jí bolí, když její manžel občas naplácal dcerunce, což ona nedokázala, ale zato dcera teď otce naprosto bezmezně miluje...
    Chudák Chmur až mu takto vychovaní podle moudré knížky dolezou do školy :(
    upraveno 22. srpna 2012
    Tyna napsal(a):

Nie že ho zbiješ!!!!!!!! Pekne ho nechaj plakať, aspoň takto bude cítiť, že si sa naň vysrala a že má tak voľnosť a prípadne od teba môže kedykoľvek utiecť...
    Ještě neumí chodit. Navíc si teď hraje s hrazdičkou, takže nikam nejde.
    Chvala bohu, že nevie chodiť.. Ak by vedelo, mohlo by to znamenať, že sa mu venuješ až príliš a to by som ťa musel odporučiť tej psychologičke, aby ti vysvetlila, že čosi také je absolútne neprípustné!!!!
    Tyna napsal(a):

Podle mě tomu fakt věří...
    No potíž je, že když budeš jednat s dítětem jako rovný s rovným, tak ono třeba roztrhá všechny peníze v peněžence a řekne, že to nevadí, že peníze lezou z mašinky (bankomatu), v mrazu bude trvat na sukničce a doma bude chtít chovat v koupelně krokodýla...

Jednání jako s rovným nemusí nutně znamenat, že mu všechno dovolíme. Já bych s krokodýlem hnala i manžela. :-)

Na druhou stranu tu jsou rodiče, co s dítětem ani nepromluví, pototože to "ničemu nerozumí".
    Například je plno dětí, co už neuvidí svého oblíbeného tatínka (nevlastního), protože máma se rozešla s přítelem.
    Miss Utahraptor: Néééé, tys mne rozsekala.
    Jarla: Je to jasný, dítě potřebuje příkazy a zákazy, neuděláš, přijde trest. Pak tě bude milovat a uznávat jako autoritu. :-)
    Tuhle mne odzbrojila moje neteř. Vstala jsem špatnou nohou, byla jsem protivná a něco nepříliš hezkého jsem řekla i jí, tuším že křičela, ona ke mně přišla, pohladila mne a dala mi pusu. A zlobte se pak! To prostě nejde.
    Chmur je v pohodě. Přinejhorším půjde dělat něco užitečného třebas krmiče v ZOO
    Chudák Chmur až mu takto vychovaní podle moudré knížky dolezou do školy :(
    Proč myslíš? Chmur nepsal, že vychovává podle knihy.
    Dobrý den Markéto, jsem 4 roky rozvedená a děti chtěli zůstat u svého otce,kerý je podnikatel a jak on sám říká jeho osobnost něco znamená.Kdežto já jsem úplná nula a nic nemám. Ale půjdu k věci.Máme spolu dvě děti ve věku 15let dceru a 13let syna.Právě se synem jsou obrovské problémy. Nejméně rok se s ním řeší neustálé krádeže,alkohol,záškoláctví a bohužel i šikana!!! protože jsme se s jeho otcem nerozešli v dobrém já se vše dozvím až od cizích lidí a nebo když je už opravdu nejhůř volá mi býv. manžel s tím,že syn opět něco ukradl,nebo nebyl ve škole!! Několikrát jsme ho žádala aby se mu řádně věnoval a aby udělal nějaké opatření.Bohužel se tak nestalo a nakonec to dopadlo tak,že syn byl umístěn na 6 týdnu ve výchovném ústavu.Bohužel napravení není žádné ba naopak snad je ještě horší. Na mě je drzí,vulgární.A to jak se chová ke svému okolí raději nebudu ani psát.Stydím se za něho.Snažila jsem se mu pomoci,ale přijde mi,že o to vůbec nestojí.Prosím poradíte mi co s ním??? Moc děkuji.
    Bohunka
    ODPOVĚĎ:
    Dobrý den, Bohunko, ve dvanácti letech Váš syn přišel do puberty. V tomto období vyplují na povrch skutečné vztahy v rodině, a také skryté problémy způsobené výchovou i vzory mezilidských vztahů, které pod povrchem existovaly už dříve, ale dosud se neprojevily. Klíč vidím v těchto Vašich větách: „Stydím se za něho.Snažila jsem se mu pomoci,ale přijde mi,že o to vůbec nestojí.“ Jestliže se za svého syna stydíte, on to ví a těžko bude přijímat Vaši pomoc – která také nemusela být nabízena vhodným způsobem. Ten pocit studu se týká Vašich potřeb, ne synových. Trochu mám pocit, že svým dětem zazlíváte, že si vybraly otce místo Vás; ony jejich důvody mohly být tehdy skutečně různé, a vůbec to nemuselo znamenat, že by o Vás děti nestály. Pokud pak třeba z Vaší strany neměly (neříkám, že to tak bylo, mám málo informací) dostatečný pocit lásky a přijetí, a zájmu o ně samotné, mohly se Vám vzdálit a přestat Vás „brát“. Váš syn potřebuje v první řadě někoho, kdo se ho bude snažit pochopit, někoho, kdo mu dá najevo, že ho miluje takového, jaký je; až to bude vědět, potřebuje někoho, kdo s ním domluví pravidla, která je nutné dodržet, a důsledky v případě nedodržení – a bude důsledný. Syn je u otce, takže ho vídáte málo a máte ztíženou situaci; ale jste jeho maminka, a jestli ho milujete a jde Vám o jeho štěstí (a ne pouze o to, že Vás uvrhnul do hanby), měl by to vědět – to ho může přidržet nad vodou. Jinak by bylo dobré zajít k dětskému psychologovi (nejlépe specializujícímu se na pubertu) – pokud to nepůjde se synem, alespoň Vy sama. Může Vás nasměrovat konkrétněji. Přeji synovi, aby se „našel“

Opět chyba matky, protože málo milovala... Tsss.
    Co by asi tato výtečná psychovložka řekla na vztah Roberta a Lysy Arrynových? :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.