Trest smrti - otázka
Keďže tu je veľa ľudí rozličných názorov a s dosť veľkým rozhľadom(áno, to bol kompliment), chcel by som sa spýtať istú otázku, ktorá ma trápi:
Je podľa vás možné zabezpečiť, aby človek vo väzení nebol za žiadnych prípadov ohrozením pre verejnosť(útek, plánovanie zločinov na diaľku, ak sa jedná o teroristov alebo mafiu) a ak nie, či existuje nejaká iná alternatíva, ako trest smrti. Teda vlastne, či je správne v niektorých prípadoch udeliť trest smrti.
Je podľa vás možné zabezpečiť, aby človek vo väzení nebol za žiadnych prípadov ohrozením pre verejnosť(útek, plánovanie zločinov na diaľku, ak sa jedná o teroristov alebo mafiu) a ak nie, či existuje nejaká iná alternatíva, ako trest smrti. Teda vlastne, či je správne v niektorých prípadoch udeliť trest smrti.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
No ve zkratce, podle mě je trest smrti nepřijatelný, nestojí to za to, když se pak zjistí, že byl zabit nevinný člověk (a těch případů nebylo zrovna málo, co jsem čet - třeba po zavedení testů DNA).
Pro mě je zase za některé zločiny nepřijatelný jiný trest než trest smrti. Je jich málo, nejsem žádná krvežíznivá bestie, ale jsou... (Stodolovi, Novák...)
edit: Takže, abych se vyjádřila, v naprosto vzácných a extrémních případech ano! Zároveň, a to i u lidí, kteří si za svůj způsob obživy zvolili brutální mučení a vraždění bezbranných seniorů, nebo u člověka, který dostal VŠECHNY možnosti bojovat se svým sexuálním zaměření, zahodil je, utekl, znásilnil osmiletého kluka, řekl mu, že ho odvede za mámou, odvedl ho do lesa, kde ho zardousil a pohodil jako mršinu, a POTOM si dal inzerát, že hledá ženu s chlapcem, kterému by mohl být otcem (tolik k jeho výčitkám svědomí, sakra, mně se otevírá kudla v kapse) odmítám trýznivý způsob popravy. I když by si ho zasloužili. Ale to prostě nejde...
A někdy je pro ně (vrahy atd.) život horším trestem než smrt...
Kolikokoli: A jak řekl Šmajdalf: Komu se to nelíbí ať mi klobouk políbí!
Trest smrti ano, pro výjimečné případy (Stodolovi, Breivik), jak ostatně padlo v nedávné debatě na toto téma.
A dobré by bolo povoliť hlave štátu mimoriadne špeciály, kedy nejakého odporcu, čo ohrozuje zem a slobodu alebo nejakého vraha, môže odsúdiť na tú smrť, ak má dostatok dôkazov.
Ale to by potrebovalo spravodlivé právo, rozumných sudcov, racionálnu hlavu štátu a veľa peňazí, o čom môžeme len snívať.
Takže to korení v tom, že namiesto toho, aby sme hľadali spôsoby, ako eliminovať zločincov, by sme sa sami stať zločincami nemali, lenže to bolo možné možno tak ešte za prvých neandertálcov...
Proti trestu smrti nic nemám. S dnešními zákony na ochranu zločinců se těžko stane, že by byl spáchán justiční omyl. I kdyby pobyt ve vězení byl strašlivý zážitek, veřejnosti to neprospěje, protože z věznice vyleze zlomený člověk schopný čehokoli.
Tuším v Británii dělali pokusy s mladistvejma delikventama, že je zavírali ne třeba na půl roku, ale jen třeba na 14 dní - během týhle krátký doby nestačí ještě odeznít prvotní šok ze zavření a není čas, aby se dotyčný přizpůsobil prostředí a zapadl mezi ostatní )pochytil nevhodné návyky a zkušenosti). Prej se to docela osvědčilo.
Takto by mohli byť aj zariadenia, kde by robili tieto verejnoprospešné práce. Možno to bude znieť naivne, ale ak sa zabezpečí bezpečnosť zákazníka, mohli by privoliť väzňovi aj možnosť komunikácie so zákazníkom, aj to by mohlo mať nápravný efekt. Problémy sú dva. Znova by mohlo byť riziko, že to zneužije väzeň a druhé je, že veľa ľudí nebude mať náladu baviť sa s väzňami.
A ešte je tu problém, že toto posociovanie by sa nemuselo mnohým páčiť, najmä by to mohlo znížiť záujem zahraničných firiem podnikať u nás...
Vraždy jsou veskrze primitivní a přímé co do motivů, způsobu provedení a zpravidla i osoby pachatele.
Hrození se omylů je jen alibismus strach z rozhodnutí u těch, co nechtějí "odsouzenci pohlédnout do očí a vyslechnout si jejich slova".