Trest smrti - otázka

upraveno 11. září 2012 v Rozličný pokec
Keďže tu je veľa ľudí rozličných názorov a s dosť veľkým rozhľadom(áno, to bol kompliment), chcel by som sa spýtať istú otázku, ktorá ma trápi:
Je podľa vás možné zabezpečiť, aby človek vo väzení nebol za žiadnych prípadov ohrozením pre verejnosť(útek, plánovanie zločinov na diaľku, ak sa jedná o teroristov alebo mafiu) a ak nie, či existuje nejaká iná alternatíva, ako trest smrti. Teda vlastne, či je správne v niektorých prípadoch udeliť trest smrti.
13567

Komentáře

• upraveno 12. září 2012
    Každý se k té otázce staví z pohledu třetí osoby do té doby než se ho to týká jako osoby přímo nebo nepřímo dotčené. Myslím si že poprava vraha kde jsou nevyvratitelné důkazy o jeho vině je správná. Když tady žijí monstra kteří pro pár korun vraždí zvlášť surovým způsobem důchodce(7 dokonaných skutků - ubití ocelovou tyčí, upálení v posteli, uškrcení, oběšení) další dvě bábinky to tak-tak přežili. Když by je nechytli, tak by v tom možná pokračovali do dnes. Dát jim název hyeny tak ty zvířata urážím. Takový nemají mezi ostatními co dělat - smrt!!! Je to strašné, ale když někdo je schopen ještě horších činů nezaslouží si lítost ani smilování. Jasné , nepověsím ani nezastřelím manželku co afektu zabila ožralého manžela.
  • upraveno 12. září 2012
    Ja nevravim že neboli šialenci.. a mimochodom Gepeto.. odpoveď na tvoju otazlku: pracovne tabory na sibiry
  • upraveno 12. září 2012
    Často se zamýšim ( většinou u tema Breivik): Pokud byse čistě teoreticky konal po smrti tradiční katolický "poslední soud", jaký je rozsudek u člověka, který koná zlo, ale považuje ho za dobro? Breivik bys si asi trest smrti zasloužil. Já bych mu ho ale dal převážně za to, že ve svém přesvědčení by klidně zabíjel nevinné dál.Ty zvěrstva co napáchal jsou otřesné, ale on je považoval za dobro a ochranu křestanství, tradiční evropy a odpověd na terorismus a sílící islám v evropě ( Chápu to, newim jestli stejným stylem jako Gradien. Chápu a častečně sdílím jeho motiv), ALE PROČ TO PROBOHA ODPÍSKALI NEVINNÍ? PROČ U TOHO MUSEL VRAŽDIT KDYŽ MUSEL JAKO INTELIGENTNÍ ČLOVĚK ( usuzuji podle naplanování utoku) VĚDĚT ŽE TO CELÁ EVROPA BUDE BRÁT TAK JAK TO BERE A MUSEL VĚDĚT ŽE VZBUDÍ AKORÁT ODPOR(viz.předchozí komenty . Newim, kde získal takovou zaslepenost a přesvědčení o konání dobra, když oplácel možná jeste horší mincí, nez teroristé. Přes to všechno jeho nesouhlas chápu. jeho činy nikoliv.
  • upraveno 12. září 2012
    S4RUM4N napsal(a):

Často se zamýšim ( většinou u tema Breivik): Pokud byse čistě teoreticky konal po smrti tradiční katolický "poslední soud", jaký je rozsudek u člověka, který koná zlo, ale považuje ho za dobro? Breivik bys si asi trest smrti zasloužil. Já bych mu ho ale dal převážně za to, že ve svém přesvědčení by klidně zabíjel nevinné dál.Ty zvěrstva co napáchal jsou otřesné, ale on je považoval za dobro a ochranu křestanství, tradiční evropy a odpověd na terorismus a sílící islám v evropě ( Chápu to, newim jestli stejným stylem jako Gradien. Chápu a častečně sdílím jeho motiv), ALE PROČ TO PROBOHA ODPÍSKALI NEVINNÍ? PROČ U TOHO MUSEL VRAŽDIT KDYŽ MUSEL JAKO INTELIGENTNÍ ČLOVĚK ( usuzuji podle naplanování utoku) VĚDĚT ŽE TO CELÁ EVROPA BUDE BRÁT TAK JAK TO BERE A MUSEL VĚDĚT ŽE VZBUDÍ AKORÁT ODPOR(viz.předchozí komenty . Newim, kde získal takovou zaslepenost a přesvědčení o konání dobra, když oplácel možná jeste horší mincí, nez teroristé. Přes to všechno jeho nesouhlas chápu. jeho činy nikoliv.

ChapeŠ to tak ako ja
  • upraveno 12. září 2012
    mimochodem celkem zajímavé video....
  • upraveno 12. září 2012
    Upřímně, to video je děsné... Připomíná mi to jedno agitační nacistické protižidovské dílko.
  • upraveno 12. září 2012
    Podle mě pravdivé. čísla nelžou.muslimové rodí.
  • upraveno 12. září 2012
    Ano, to je pravda, rodí. Ale cítím tam ještě jiné, podprahové informace... A neříkej, že ty ne.
  • upraveno 12. září 2012
    Ano, cítím že to video vybízí tak nějak k nenávisti muslimů nebo k mínění že dobří krestané se musí postavit proti zlým muslimum atd. Pro mě jsou tam ale hlavní fakta, a ty jasou prostě jasná: Pokud se neco nezmění evropa bude muslimský světadíl. dojde nejen k předhonění katolické církve a říkejte si co chcete, ale u té aspon vím co čekat atd. ale dojde k střetu tradičního islámu s příchutí fanatismu a nového "zapadoevropského" islámu.(pokud by tu byl tradiční, tak nás čekaj těžký časy) Newim jak to skončí ale jestli dojde k přelidnění evropy a u moci bude ve všech státech islám, neřekne si někdo :tak nebylo by výhodnější udělat si místo pro naše syny tím, že odsuneme pár milionu křestánků na sibiř? Asi hodně přeháním, ale at ty zmeny budou jakekoliv, budou k horšímu a na tohle se Breivik snazil upozotnit.
  • upraveno 12. září 2012
    A neříkali tohle před časem o Asiatech?
  • upraveno 12. září 2012
    Takže takhle - já chápu, na co se Breivik snažil upozornit, ale dělal to naprosto nevhodnými prostředky. Jestli chtěl něco změnit, měl si založit politickou stranu.
  • upraveno 12. září 2012
    Hitler si taky založil politickou stranu, lidé ho zvolili (naprosto dobrovolně)... A jak to dopadlo.
  • upraveno 12. září 2012
    Nevím bud si nepamatuju nebo jsem neslyšel ( narodil jsem se 97). Pokud myslíš vietnamce, nepřišlo mi, že páchali sebevražedné utoky, ženy neměli moc velká práva a neměli tak dobyvačné plány (apon co jsem slyšel). Ale samozřejmě se můžu mylit. Obzvlášt u těch asiatů uplně tápu:D Jo a jetli myslíš čínu, tak to je na uplně nový téma.
  • upraveno 12. září 2012
    Ale za Hitlera byla jiná dobra... Pochybuju, že by Breivik dal lidem po ekonomické kriyi práci
  • upraveno 12. září 2012
    Jejich podobnost spatřuju v tom, že umí zahrát na strunu, na kterou lidé slyší... Jako většina extremistů.
  • upraveno 12. září 2012
    Ale jaký myslíš konkretní národ? s konkretním naboženstvím apod.? nebo mluvíš obecně o lidech z asie?
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 12. září 2012
    S4ARUM4N: To je sice pravda, že mají vyšší porodnost, ale naštěstí už lidé dostávají pomalu rozum a tak možná ztratí zájem o Islám (a jiné vylomeniny jako například o katolickou církev). Z Ásie už přišli nájezdy od Mongolů (O TOM SES PŘECI MUSEL UČIT NE?) A stejně tak Evropské země podnikali mnoho kolonizačních/dobyvačných výprav na jiné kontinenty. Je to zcela normální. Navíc jsou tu pořád ještě přirozené regulátory (kterým Evropské země velice dementně brání za pomoci humanitárních dávek apod.) typu epidemie, válka, debilita atd. Takže zrovna nějaké extra Islámské invaze bych se moc nebál. A multikulti tu bylo vždycky. To jen před nedávnem (rozuměj pár set let) se zvedli vlny vlastenectví a každý národ chtěl mít svůj stát.
  • upraveno 12. září 2012
    Jay napsal(a):

Dodatek: Někdo tu říkal víc peněz na věznice... (bez ohledu na názor na trest smrti) k tomu říkám tři slova Phoenix, Arizona - Arpaio.

Perfektní. :-)
  • upraveno 12. září 2012
    Everett Young napsal(a):

S4ARUM4N: To je sice pravda, že mají vyšší porodnost, ale naštěstí už lidé dostávají pomalu rozum a tak možná ztratí zájem o Islám (a jiné vylomeniny jako například o katolickou církev). Z Ásie už přišli nájezdy od Mongolů (O TOM SES PŘECI MUSEL UČIT NE?) A stejně tak Evropské země podnikali mnoho kolonizačních/dobyvačných výprav na jiné kontinenty. Je to zcela normální. Navíc jsou tu pořád ještě přirozené regulátory (kterým Evropské země velice dementně brání za pomoci humanitárních dávek apod.) typu epidemie, válka, debilita atd. Takže zrovna nějaké extra Islámské invaze bych se moc nebál. A multikulti tu bylo vždycky. To jen před nedávnem (rozuměj pár set let) se zvedli vlny vlastenectví a každý národ chtěl mít svůj stát.

Do ted to bylo většinou tak, že když se člověk narodil do muslimské rodiny(přijde mi to tak), tak z něj muslim zustal. Ale v téhle době už se to tak říct nedá, protože společnost kolem ted "fandí" vědě víc než předtím. Rozhodnou přístí generace, ale podle mě je to riziko velice reálné.
    Ale však počkej pár let a uvidíme :D
  • upraveno 12. září 2012
    Tyna napsal(a):

Ben Nevis: Kdyby za mnou přišel někdo a řekl mi, že Oplyštil je fakt frajer (pedofil, záměrně si našel místo na dětském oddělení Bulovky, unesl miminko, znásilnil ho, tím ho zabil, pak ho hodil pod gauč a usnul, matka té holčičky čekala na otěhotnění deset let, bylo to vymodlené dítě) asi bych mu taky neřekla "nesouhlasím s vaším názorem, ale určitě to znamená, že nejste hloupý..."

btw: tenhle pán v poklidu žije ve vězení...

Poděs, ten pedofil. Připomíná mi to, jak ženská napadla babičku s dítětem a zabila to dítě. Ona byla šílená, a tak se žádný postih nekoná.

Záleží vždycky na kontextu. Gardien napsal, že mu rozumí, ne že je to borec a že on sám se chystá jít střílet cikány. Alespoň nad tím přemýšlí a neomílá cizí názory z televize, to už něco svědčí o inteligenci.

Nejvíce jste se proti Breivikovi ohradily vy matky. Z filosofického hlediska by mě zajímalo, jestli by měl Breivik dostat trest smrti, kdyby střílel do devatenáctiletých mladých? Nebo do 22-letých? Jaký je rozdíl mezi dítětem a dospělým? Dospělý nemá rodiče, kteří oplakávají jeho smrt? (toto není útok na nikoho, jenom jsem si všimla víckrát, že v novinách se mohou pokakat, když spadne autobus s dětmi, zatímco stejný autobus s dospělými by dostal daleko menší pozornost).
  • JayJay
    upraveno 12. září 2012
    1) 100% jistoty není nikdy.
    2) Osobní názor je, že to poměrně dobře vystihla Tyna hned třetím komentářem... Stodolovi, Novák-neznám, ale napadá mě třeba Zelenka, Kalivoda. Já tedy jsem pro znovuzavedení trestu smrti, ale jen ve velmi výjimečných případech. Lidem, kteří říkají, že by šlo o pomstu odpovídám, že nikoli, jen o nezvyšování dluhu vůči veřejnosti... a (teď přijde ta kontroverzní část) osobně bych šel tak daleko, že za ideální bych považoval ten dluh částečně splatit rozebráním na orgány.
    Dodatek: Někdo tu říkal víc peněz na věznice... (bez ohledu na názor na trest smrti) k tomu říkám tři slova Phoenix, Arizona - Arpaio.
  • upraveno 12. září 2012
    To je podle mě tím, že když někoho zabijes, máš k tomu vetsinou nějaký důvod. Musel ti něco provést aj., ale dítě at uz ho zabijes z jakehokoliv duvodu je bezbrannejsí a hlavně nemá jeste tolik rozumu jako dospelý, nerozhoduje jeste o sobě atd.
  • upraveno 12. září 2012
    Jo hele ted jsem jsem četl hostinu a nevím jestli mi něco uniklo ale moc jsem nepochopil tu věc s pasáčkem vepřů ( prolog a samova kapitola). Nevzložil by mi to tu nejaký dobrak? :D
  • upraveno 12. září 2012
    Everett: Práveže ústupu islamu následkom ľudského rozhodnutia by som moc nefandil. V mnohých moslimských krajinách sú ľudia prenasledovaní za to, že Ďalej odmietajú byť moslimami(buď že sa pridajú ku kresťanom alebo sú neveriaci) a hrozí im aj smrť. Kým napríklad Slovensko(ako stále prevažne kresťanská krajina) nenúti občanov k vyznávaniu väčšinového náboženstva. Dokonca aj na úrovni rodín je to iné. Ja som vychovaný v katolíckej rodine, ale nikto by mi fyzicky(aj keď viem, že by boli proti) neublížil, ak by som sa rozhodol byť ateistom. Lenže Európa je úplne inde ako moslimské štáty. Nemyslím tým len zákony, ale aj mentalitu ľudí. Preto, kým kresťanstvo v Európe slabne, islam sa neustále drží v Ázii, pritom, ak ideme čisto z logického hľadiska, užívateľsky príjemnejšie je kresťanstvo(pripadám si ako predavač v teleshoppingu, ale hádam sa chápeme), čiže to nebude príťažlivosťou náboženstva.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 12. září 2012
    Anglachel: A vezmi si na druhé straně Polsko které jedná velice podobně jen za Katolickou církev a většině lidí to nevadí.
  • upraveno 12. září 2012
    Ben Nevis: Cigani.. tam mam svoje podľa komerčnych medii rasisticke nazory ako zrušiŤ davky (všetkym) ktory si nehľadaju pracu, ktory nechcu pracovať, rprišli o zamestnanie vlastnou vinou(alkohol v praci alebo tak) a hlavne zrušiŤ prispevky keď dieŤa chodi do školy.. tie su rasisticke ale proti bielim.. ale neviem aky sstem je u vas, viem len že mne sa pačil švajčiarsky...
    A ako ja proste premyšlam.. a radŠej odsudim na zaklade seba než ostatnych naorov... Mimochodom Brievyk sa omieľa kôli deťom čo je pravda.. keby azastrelil dedkov je to lepšie? to mi pripomina ako utok na tehotnu ženu(be potratu) je hodnoteny prisnejšie ako vražda v afekte
  • upraveno 12. září 2012

Ja by som mu povedal Istí si môžeme byť iba tým, že sme si ničím nie je istí a následne vysvetlil, že taká situácia v našom Vesmíre nastať nemôže s filozofických a logických a dokonca aj v podstate matematických dôvodov. :)

Ale moze nastat :)
    Lebo ved kto pocita pravdepodobnost ak nie (ne)omylni pani matematici :)
  • upraveno 12. září 2012
    Ben Nevis: To nemůžeš myslet vážně... Schizofrenie je nemoc, ten člověk neví, co dělá. Myslí si třeba, že sousedka je lidožravý mimozemšťan. Potřebuje léčbu a podle mého i detenci (maximálně fungovat pod dozorem). Když ho zavřeš do vězení, začne ti škrtit spoluvězně, protože mu to řekl ježíš.

Hm, děti... Příroda nám, a nejenom nám, dala do hlavy software, který brání tomu, abychom svá mláďata zabíjeli. Nefunguje stoprocentně, ale funguje. Jednoduše nám přijdou roztomilá. Obvykle i těm, kteří se tomu hlasitě brání. Stojí na tom velká část hračkářského průmyslu (velká kulatá hlava, velké oči, roztomilý kukuč...)
    Je přirozené, že se děti těší určité nadstandardní ochraně. Nakonec jedním z bodů, za který můžeš dostat výjimečný trest je vražda spáchaná na osobě mladší patnácti let nebo těhotné ženě. Neznamená to snad, že děti nebo těhule jsou významnější než ostatní, spíš se v tom respektuje jejich bezbrannost a zranitelnost.
  • upraveno 12. září 2012
    Gardien napsal(a):

Ben Nevis: Cigani.. tam mam svoje podľa komerčnych medii rasisticke nazory ako zrušiŤ davky (všetkym) ktory si nehľadaju pracu, ktory nechcu pracovať, rprišli o zamestnanie vlastnou vinou(alkohol v praci alebo tak) a hlavne zrušiŤ prispevky keď dieŤa chodi do školy.. tie su rasisticke ale proti bielim.. ale neviem aky sstem je u vas, viem len že mne sa pačil švajčiarsky...
    A ako ja proste premyšlam.. a radŠej odsudim na zaklade seba než ostatnych naorov... Mimochodom Brievyk sa omieľa kôli deťom čo je pravda.. keby azastrelil dedkov je to lepšie? to mi pripomina ako utok na tehotnu ženu(be potratu) je hodnoteny prisnejšie ako vražda v afekte

Ak to o zruseni davok a prispevkov myslis celoplosne bez ohladu na rasu, tak v tom nic rasisticke nevidim. Ale Svajciarsko...mno, to du pekni rasisti :). Kolegyna si tam nevedela najst podnajom a nevedela, preco sa k nej stavaju tak odmietavo. Az jej niekto povedal, ze by si mala znenit meno. Volala sa Kovacicova. Blond a pehy. A to nehovorim o tom, ako sa tam spravaju k tmavsim typom. Ked som minule sedela vo vlaku a videla tie ich bilboardy s ciernymi vranami a ovcami...
    Nie, nebolo by lepsie, keby zabil hocikoho. Len by mu mozno pri sude pomohla obhajoba o tom, ako ti dedkovci sprznili tento svet.
  • upraveno 12. září 2012
    Gardien: rasistické názory na Cikány má skoro každý (včetně mě) a dávání výpalného (aby nás nepozabíjeli při snaze okrást) mi vadí, ale beru to tak, že si to můžeme dovolit. Nevím, jak jsou u nás dány současné zákony, ale myslím, že ještě neprošlo, aby byly dávky podmíněné školní docházkou.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.