Trest smrti - otázka
Keďže tu je veľa ľudí rozličných názorov a s dosť veľkým rozhľadom(áno, to bol kompliment), chcel by som sa spýtať istú otázku, ktorá ma trápi:
Je podľa vás možné zabezpečiť, aby človek vo väzení nebol za žiadnych prípadov ohrozením pre verejnosť(útek, plánovanie zločinov na diaľku, ak sa jedná o teroristov alebo mafiu) a ak nie, či existuje nejaká iná alternatíva, ako trest smrti. Teda vlastne, či je správne v niektorých prípadoch udeliť trest smrti.
Je podľa vás možné zabezpečiť, aby človek vo väzení nebol za žiadnych prípadov ohrozením pre verejnosť(útek, plánovanie zločinov na diaľku, ak sa jedná o teroristov alebo mafiu) a ak nie, či existuje nejaká iná alternatíva, ako trest smrti. Teda vlastne, či je správne v niektorých prípadoch udeliť trest smrti.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Ale však počkej pár let a uvidíme :D
Záleží vždycky na kontextu. Gardien napsal, že mu rozumí, ne že je to borec a že on sám se chystá jít střílet cikány. Alespoň nad tím přemýšlí a neomílá cizí názory z televize, to už něco svědčí o inteligenci.
Nejvíce jste se proti Breivikovi ohradily vy matky. Z filosofického hlediska by mě zajímalo, jestli by měl Breivik dostat trest smrti, kdyby střílel do devatenáctiletých mladých? Nebo do 22-letých? Jaký je rozdíl mezi dítětem a dospělým? Dospělý nemá rodiče, kteří oplakávají jeho smrt? (toto není útok na nikoho, jenom jsem si všimla víckrát, že v novinách se mohou pokakat, když spadne autobus s dětmi, zatímco stejný autobus s dospělými by dostal daleko menší pozornost).
2) Osobní názor je, že to poměrně dobře vystihla Tyna hned třetím komentářem... Stodolovi, Novák-neznám, ale napadá mě třeba Zelenka, Kalivoda. Já tedy jsem pro znovuzavedení trestu smrti, ale jen ve velmi výjimečných případech. Lidem, kteří říkají, že by šlo o pomstu odpovídám, že nikoli, jen o nezvyšování dluhu vůči veřejnosti... a (teď přijde ta kontroverzní část) osobně bych šel tak daleko, že za ideální bych považoval ten dluh částečně splatit rozebráním na orgány.
Dodatek: Někdo tu říkal víc peněz na věznice... (bez ohledu na názor na trest smrti) k tomu říkám tři slova Phoenix, Arizona - Arpaio.
A ako ja proste premyšlam.. a radŠej odsudim na zaklade seba než ostatnych naorov... Mimochodom Brievyk sa omieľa kôli deťom čo je pravda.. keby azastrelil dedkov je to lepšie? to mi pripomina ako utok na tehotnu ženu(be potratu) je hodnoteny prisnejšie ako vražda v afekte
Lebo ved kto pocita pravdepodobnost ak nie (ne)omylni pani matematici :)
Hm, děti... Příroda nám, a nejenom nám, dala do hlavy software, který brání tomu, abychom svá mláďata zabíjeli. Nefunguje stoprocentně, ale funguje. Jednoduše nám přijdou roztomilá. Obvykle i těm, kteří se tomu hlasitě brání. Stojí na tom velká část hračkářského průmyslu (velká kulatá hlava, velké oči, roztomilý kukuč...)
Je přirozené, že se děti těší určité nadstandardní ochraně. Nakonec jedním z bodů, za který můžeš dostat výjimečný trest je vražda spáchaná na osobě mladší patnácti let nebo těhotné ženě. Neznamená to snad, že děti nebo těhule jsou významnější než ostatní, spíš se v tom respektuje jejich bezbrannost a zranitelnost.
Nie, nebolo by lepsie, keby zabil hocikoho. Len by mu mozno pri sude pomohla obhajoba o tom, ako ti dedkovci sprznili tento svet.