Trest smrti - otázka
Keďže tu je veľa ľudí rozličných názorov a s dosť veľkým rozhľadom(áno, to bol kompliment), chcel by som sa spýtať istú otázku, ktorá ma trápi:
Je podľa vás možné zabezpečiť, aby človek vo väzení nebol za žiadnych prípadov ohrozením pre verejnosť(útek, plánovanie zločinov na diaľku, ak sa jedná o teroristov alebo mafiu) a ak nie, či existuje nejaká iná alternatíva, ako trest smrti. Teda vlastne, či je správne v niektorých prípadoch udeliť trest smrti.
Je podľa vás možné zabezpečiť, aby človek vo väzení nebol za žiadnych prípadov ohrozením pre verejnosť(útek, plánovanie zločinov na diaľku, ak sa jedná o teroristov alebo mafiu) a ak nie, či existuje nejaká iná alternatíva, ako trest smrti. Teda vlastne, či je správne v niektorých prípadoch udeliť trest smrti.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Justicny omyl je mozny a je spravne sa imho toho obavat a niektore vrazdy mozu byt velmi zamotane, aj ked ich pravdepodobnost aproximuje k nule :)
Osobně taky věřím, že časem změníš názor. Někdo, kdo čte ságu, nemůže být vyloženě hloupý (je tam spousta písmenek :-) a radikální názory k určitému věku prostě patří. I když tohle mi teda připadá přes čáru.
Kdyby někdo vtrhl do tvojí školy, vystřílel tam hodinu občanské výchovy, protože je moc multikulti, aby bys taky neskákal nadšením. Tím méně tvoji rodiče na tvém funusu...
ostatně demokracie není anarchie, nějaká pravidla máme
Prostě když tě někdo hned za tvůj názor zpere a nazve hlupákem jenom proto, že ten názor je jiný než většinový, tak si rozmyslíš takové názory říkat. Lidské mínění má taky nějakou hodnotu. Navíc některé názory jsou i zakázané, třeba obhajování Hitlera.
Já myslím, že Brejvik chtěl na sebe upozornit. Možná se tváří jako bojovník proti multikulti, ale v první řadě bude na jeho seznamu ideologií Brejvik. Ale nemám ty procesy načtené, tak jenom střílím od pasu.
EDIT: Neexistuje důkaz o existenci čehokoli dalšího, tím pádem až do prokázání je "život po životě" brán jako neexistující. Nebo alespoň pro mě. A i kdyby se povedla prokázat jeho existence stejně nevíš co tě tam čeká. Nemáš žádné měřitelné údaje ani statistiky.
Je třeba jít světem s oevřenou myslí. Jestli je něco třeba, tak zlepšit a zefektivnit justiční systém, aby se mu každý parchant nevysmíval v přesvědčení, že je na něj krátký. A pochopitelně nastavit ho tak, aby byl co nejvíce jištěný proti omylu a zneužití. Ale argumentovat Amerikou (totálně jiný justiční systém i kriminogenní podmínky) nebo Kajínkem (IMHO velmi zveličená kauza) je zcestný. Breivik není justiční omyl. Manželé Stodolovi nejsou justiční omyl. Göring by nebyl justiční omyl.
I nymí zákon jasně rozlišuje na trest v základní sazbě a trest výjimčný. A činil tak i v době, kdy trest smrti existoval. Zajímavé je, že pokud pomineme 50. léta, uděloval se trest smrti v 60. až 80. letech zhruba stejně často jako za 1. republiky to je cca 1 ročně. Vražd se přitom ročně stanou řádově stovky V 90. letech to bylo kolem 300, teď je to mám dojem kolem 200. Do roku 89 to bylo pokud si pamatuju kolem 100.
Rozhodně tu nemluvíme o popravování každého druhého odsouzence, ale o velice přísný výběr, kdy je zřejmé, že jednoduše není na místě udělení jiného mírnějšího trestu.
Já teda doufám, že po smrti nic není, že už má člověk na furt pokoj a pachtí se jeho DNA, kterou poslal dál :-)
btw: tenhle pán v poklidu žije ve vězení...
Inak Hitler mal úžasnú vlastnosť rozhadzovať rukou (podprah) a prinútiť ľudí, aby ho následovali. Ak by to nebol tyran, pravdepodobne duševne chorý, mohol založiť krásnu (hoci nemecky hovoriacu) zem, pokojnú, temer utópiu. Mal ľudí, čo ho následovali a ideológiu zjednotenia. Problém bol, ako sa choval k istým skupinám, to narúšalo utopiálny kódex - sloboda pre každého nezávisle na jeho vzhľade, pôvode, sociálnej skupine či rase.