Trest smrti - otázka

upraveno 11. září 2012 v Rozličný pokec
Keďže tu je veľa ľudí rozličných názorov a s dosť veľkým rozhľadom(áno, to bol kompliment), chcel by som sa spýtať istú otázku, ktorá ma trápi:
Je podľa vás možné zabezpečiť, aby človek vo väzení nebol za žiadnych prípadov ohrozením pre verejnosť(útek, plánovanie zločinov na diaľku, ak sa jedná o teroristov alebo mafiu) a ak nie, či existuje nejaká iná alternatíva, ako trest smrti. Teda vlastne, či je správne v niektorých prípadoch udeliť trest smrti.
123457»

Komentáře

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 17. září 2012
    Včera jsem v TV zachytila tenhle dokument. Dost zajímavé. A nebýt prostřihů do domácnosti té novinářky, bylo by to ještě lepší. Asi se tím snažili to téma změkčit, ale vůbec se to tam nehodilo.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 17. září 2012
    Uvažoval jsem, že se na to podívám, ale pak jsem zapomněl :(
  • upraveno 17. září 2012
    To byl velice zajímavý dokument, poněkud depresivní, ale to už patří k věci.
  • upraveno 17. září 2012
    Chytala jsem bohužel jen konec.
  • upraveno 18. září 2012
    Nechytnul sem
  • upraveno 22. září 2012
    Trest smrti? V zásadě ano. Samozřejmě však pouze za mimořádně závažný a řádně prokázaný zločin.
  • upraveno 22. září 2012
    Griff: Trest, jakýkoliv, by měl vždycky přijít pouze za řádně prokázaný zločin .-)
  • upraveno 22. září 2012
    (kdy je vřažda naprosto jednoznačně prokazatelná),
    Šmarjápanno, když není vražda naprosto jednoznačně prokazatelná, nemůžou přeci toho člověka odsoudit k žádnému trestu za vraždu.
  • paulczpaulcz zima se blíží
    upraveno 22. září 2012
    ehm... *vina :)
  • paulczpaulcz zima se blíží
    upraveno 22. září 2012
    Nějak jsem si vzpomněl na jednu epizodu ze star treku
    After dropping off some colonists in a system near by, The crew visits a world of beautiful, healthy & tanned human looking people who seem to have a peaceful & loving lifestyle. They know no crime, war or hardship. They seem to have everything. They also have a Death Penalty for breaking any infraction of the Rules.
    Taky jsem pro trest smrti, v extremních případech (kdy je vina naprosto jednoznačně prokázaná), především právě pro ocharnu společnosti. No a když náhodou systém selže a umře někdo nevinný? Když se kácí les, tak vždycky... no asi bych mluvil jinak, kdybych se já nebo někdo známý dostal do takové situace.
  • upraveno 23. září 2012
    Tyna napsal(a):

Griff: Trest, jakýkoliv, by měl vždycky přijít pouze za řádně prokázaný zločin .-)

Tak určitě. ;)
    Želbohu ne vždy tomu tak je.
  • upraveno 23. září 2012
    Ok priklad. chalan zabije otca ktory ho obchytkaval.. potom matku ktora nečinne prizerala.. všetko premyslel a v jeho očiach su vinný.. čo s nim. smrŤ alebo väzenie... teoreticky nie je ani nebezpečny pre nikoho ineho bol nebezpečny len pre nich.... ale aky trest mu date
  • upraveno 23. září 2012
    Gardien. No, v reálu by záleželo na mnoha okolnostech. Kolik mu je? Už byl trestaný? Pokusil se vyhledat pomoc? Je zneužívání prokázané? Je duševně zdravý? Vraždil v afektu, nebo promyšleně?

Lze říct, že takový člověk by nejspíš nedostal trest smrti ani v zemích, které ho mají. naopak, pokud by prokázal to zneužívání, měl by naději na trestu spodní hranice sazby (pokud by zabil jen toho otce).

Ale tvrdit, je někdo, kdo řeší své problémy, byť třeba velmi vážné, dvojnásobnou vraždou, není nebezpečný, je velmi odvážné :-)
  • upraveno 23. září 2012
    Tyna napsal(a):

Gardien. No, v reálu by záleželo na mnoha okolnostech. Kolik mu je? Už byl trestaný? Pokusil se vyhledat pomoc? Je zneužívání prokázané? Je duševně zdravý? Vraždil v afektu, nebo promyšleně?

Lze říct, že takový člověk by nejspíš nedostal trest smrti ani v zemích, které ho mají. naopak, pokud by prokázal to zneužívání, měl by naději na trestu spodní hranice sazby (pokud by zabil jen toho otce).

Ale tvrdit, je někdo, kdo řeší své problémy, byť třeba velmi vážné, dvojnásobnou vraždou, není nebezpečný, je velmi odvážné :-)

Zo psychologickeho hladiska je dôležite ako moc nenavidel otca a matku za to že ho to robiŤ nechala
  • upraveno 24. září 2012
    Gardien: Z právního hlediska je důležité to, co jsem vyjmenovala já. Jak moc někoho nenávidíš nejde změřit. Asi maximálně, když je zabil :-)
  • upraveno 28. července 2014
    (trochu pozdní reakce na příspěvky v Kecálišti)
    Gepeto napsal(a):

:D Pripomína mi to pohľad môjho kamaráta. ,,Ale no ták ľudia, poprava? Načo odstraňovať skvelý materiál na lacnú pracovnú silu? Myslíte tak nehospodársky a neprakticky."

Taková pracovní síla je naopak ekonomicky ztrátová. Hovoříme-li o "kandidátech na šibenici", tedy lidech pro společnost mimořádně nebezpečných, přijde adekvátní zajištění pracoviště/cesty do práce mnohem dráž než je hodnota jimi odvedené práce.

Ani práce řadových vězňů nebude kdovíjak výdělečná. Jejím nejdůležitějším přínosem je, že si takový člověk zvykne na normální režim, což napomáhá jeho opětovnému začlenění do společnosti (na což se v případě doživotně odsouzených již z definice rezignovalo).

Vidět trest smrti čistě jako ochranu společnosti před konkrétním jedincem je podle mě zásadním nedoceněním jeho významu. To bychom zůstali pouze v rovině oné osobní zodpovědnosti. Jenže nemocná společnost prostě nebezpečná ivdividua produkuje průběžně a je nesrovnatelně pravděpodobnější, že nás zprovodí ze světa nějaký "nový" vrah (včetně propuštěných delikventů nižší šarže) než nějaký skutečně uprchlý. V roli přímé ochrany je tedy rozdíl v účinnosti oproti doživotí apod. minimální (byť stále ve prospěch trestu smrti).

Hlavní význam trestu smrti však vidím coby vyjádření jasného vztahu k určitým hodnotám a vůle tyto hodnoty ochraňovat se všemi důsledky. Tady nevidím (ani v teoretické rovině) žádnou alternativu.

Jinak pokud jde o činy typu "msta vůči společnosti", v naprosté většině případů jim předchází rostoucí agrese vůči okolí, pouze se nanajde nikdo, kdo by zasáhl včas. U nás např. loňský výbuch ve Frenštátě.

Zpráva o masakru v Norsku mě tenkrát zastihla v Hamburku v univerzitním prostředí, a mohl jsem tak sledovat reakce studentů z různých evropských zemí. Norsko se u mě celkovým přístupem dosti shodilo a srovnání s postupem Běloruska v záležitosti bombového útoku v Minsku, který se odehrál jen pár měsíců předtím, bylo jak pěst na oko. Nezůstala ani chvíle pochybností, kam svým přesvědčením a hodnotami patřím.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Ugla napsal(a):

Gepeto napsal(a):

:D Pripomína mi to pohľad môjho kamaráta. ,,Ale no ták ľudia, poprava? Načo odstraňovať skvelý materiál na lacnú pracovnú silu? Myslíte tak nehospodársky a neprakticky.

Taková pracovní síla je naopak ekonomicky ztrátová. Hovoříme-li o "kandidátech na šibenici", tedy lidech pro společnost mimořádně nebezpečných, přijde adekvátní zajištění pracoviště/cesty do práce mnohem dráž než je hodnota jimi odvedené práce.
    Veď on to ani nemyslí tak presne vážne. Povedzme, že pod "prácou pre výnimočne agresívnych a nebezpečných väzňov" si predstavuje skôr gulagy, uránové bane a miesta, kde sa o nich nebude treba tak extrémne starať ergo to nebude až tak ztratové.
  • @gepeto víš kolik by proti tomu protestovala slunickaru a rádoby ochránců práv? Ze i vrah je jen člověk? :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Hlavní význam trestu smrti však vidím coby vyjádření jasného vztahu k určitým hodnotám a vůle tyto hodnoty ochraňovat se všemi důsledky. Tady nevidím (ani v teoretické rovině) žádnou alternativu.
    S tím se plně ztotožňuju. Osobně myslím, že to, co se v "moderních společnostech" skrývá za ochranou a respektem k životu, je ve skutečnosti jen maskovaná snaha nést co nejméně zodpovědnosti za vlastní rozhodnutí.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Já jsem pro, aby se popravovali lidi jako Carnajev a podobná svoloč
  • @Ugla No zrovna ten běloruský případ taky není úplně košer. Ale kdybys mně rozkrájel, tak si nevzpomenu, kde jsem o něm četla.
    Hm, takže tenhle komentář je celkem zbytečný :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.