Trest smrti - otázka

upraveno 11. září 2012 v Rozličný pokec
Keďže tu je veľa ľudí rozličných názorov a s dosť veľkým rozhľadom(áno, to bol kompliment), chcel by som sa spýtať istú otázku, ktorá ma trápi:
Je podľa vás možné zabezpečiť, aby človek vo väzení nebol za žiadnych prípadov ohrozením pre verejnosť(útek, plánovanie zločinov na diaľku, ak sa jedná o teroristov alebo mafiu) a ak nie, či existuje nejaká iná alternatíva, ako trest smrti. Teda vlastne, či je správne v niektorých prípadoch udeliť trest smrti.
12467

Komentáře

• upraveno 12. září 2012
    Tyna: myslím, kdyby ti zabili dítě, tak je ti jedno, jestli ten člověk měl politickou ideologii nebo schizofrenií.

Je mi jasné, že malé dítě potřebuje ochranu, ale bavíme se třeba o Breivikových obětech, které byly na prahu dospělosti. Kdyby jim bylo 21, byl by Breivik zrůda? Zajímavé, že ho nikdo nenazývá teroristou. Je to nálepka vyčleněna pouze pro trvale opálené občany?
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    upraveno 12. září 2012
    Ben Nevis: Já ho nesoudím za to že zabil konkrétně 96 dětí. Prostě zabil 96 lidí to je snad dostatek aby byl zrůda. Pokud ne můžeme mu napsat dopis aby v tom svém hotelu ještě například pobodal čtyři dozorce aby měl rovnou stovečku ne? 96 lidí je dost na trest smrti ať byly jakéhokoli věku.
  • upraveno 12. září 2012
    Ben Nevis: Naopak, je často nazýván teroristou...
  • upraveno 12. září 2012
    myslím, kdyby ti zabili dítě, tak je ti jedno, jestli ten člověk měl politickou ideologii nebo schizofrenií.
    To jistě. A proto tady máme právní systém, nikoliv krevní mstu. já si myslím, že by měl být někdo potrestaný. Pro začátek otec té osoby, protože byl její opatrovník a musel vidět, že nebere prášky a někam ujíždí a bylo mu to jedno.

Nicméně se obávám, že to nechápeš. Ta osoba je mimo, je nemocná. Není to tak, že předstírá nemoc, aby se vyhnula trestnímu stíhání, fouká jí pod tašky, šplouchá na maják. Co si tak představuješ, že by s ní v tom vězení dělali? Prostě si to realisticky představ, že by měla v kriminále fungovat osoba, která je úplně nevyzpytatelná.

Pokud tě to nějak utěší, psychiatrická péče je u nás tak podfinancovaná, že průměrná léčebna je horší než vězení a vězni mají mnohem větší práva než psychiatričtí pacienti.
    Je mi jasné, že malé dítě potřebuje ochranu, ale bavíme se třeba o Breivikových obětech, které byly na prahu dospělosti. Kdyby jim bylo 21
    To se fakt ptáš? Jasně, že ano. Vždyť zavil i spoustu dospělých...
  • upraveno 12. září 2012
    Ben Nevis: Pokud chceš vidět do hlavy člověku se schizofrenií, přečti si tuhle stránku (náhodou jsem na ni narazila při nějakém hledání materiálu)

http://smit.wz.cz/zrcadlo/view.php?cisloclanku=2007120701
    http://smit.wz.cz/zrcadlo/view.php?nazevclanku=mobing-a-monitorovami-vyhlednute-obeti&cisloclanku=2006122801

Ten chlap je přesvědčený, že se ho jeho sousedé snaží zabít, sledují ho, pronásledují, jsou to všechno agenti, nikdo mu nevěří, záměrně si ho nahrávají, schválně ho mučí hlukem, který nikdo jiný neslyší... Má očividně halucinace, slyší svá slova "z nahrávacího zařízení", vidí souseda se záhadnými přístroji. Tohle prostě neskončí dobře. Řeší to někdo, Neřeší... Začne se to řešit, až ubodá sousedku, protože "mu usilovala o život". Jenže onemocnět není zločin...
  • upraveno 13. září 2012
    Everett Young napsal(a):

Anglachel: A vezmi si na druhé straně Polsko které jedná velice podobně jen za Katolickou církev a většině lidí to nevadí.

No, Poľsko a Irán sú úplne iné prípady, v Poľsku ťa nikto nezabije za to, že vystúpiš z Cirkvi. Ale máš pravdu, že ten prístup je iný, ako v Česku(ale trochu podobný ako na Slovensku). Hlavný problém je ale v ľuďoch. Podieľam sa na pripravovaní birmovancov na birmovku a na mnohých je vidieť, že idú len preto, lebo babka alebo rodičia povedali, že musia ísť, prípadne im nasľubovali veľa peňazí, alebo sa to od nich jednoducho očakáva. A to je nesprávne, každý by mal mať právo vybrať si, v čo verí, bez akéhokoľvek nátlaku zo strany okolia alebo štátu.
  • upraveno 13. září 2012
    Michelle napsal(a):

Ben Nevis: Naopak, je často nazýván teroristou...

Nejčastěji je v médiích nazýván atentátníkem (nezní to skoro vznešeně?), pak masovým vrahem. Blesk se trošku rozšoupnul - zabiják
  • upraveno 13. září 2012
    Tyna napsal(a):

Neřeší... Začne se to řešit, až ubodá sousedku, protože "mu usilovala o život". Jenže onemocnět není zločin...

Je mi líto duševně nemocných, ale běhat po světě by neměli jenom proto, že za svoji nemoc nemohou. Je to stejné jako s pedofily. Narodili se s poruchou a díky médiím a škole o tom vědí. Zodpovědný pedofil se dětem vyhýbá, aby jim neublížil, nezodpovědnému je to jedno.
    Schizofrenik, co mu nezabírají prášky, patří do ústavu. Pokud je nebere schválně a něco provede - patří doživotně za mříže (kde bude povinně dopován léky, ať si může uvědomit svoji blbost). Nezabíjí nemoc, ta za nic nemůže. Je na člověku, jak se ke své nemoci postaví.
  • upraveno 13. září 2012
    Ben Nevis: My si asi nerozumíme. Duševně nemocný člověk není schopen posoudit to, co dělá. Zdravý člověk, i s jinou sexuální preferencí, schopen je.

Já jsem tu psala, že je třeba léčba, ty že "zabila a nebude potrestána"... Je potřeba vytvořit koncept péče o duševně nemocné. Třeba v USA to mají tak, že žádnou péči nemocní nedostanou, proto se potulují coby bezdomovci, halucinují a pak zemřou. Viz "komické" postavičky bezdomovců vykřikujících něco o spiknutí v seriálech a filmech (Sipmsonovi, Futurama, HIMYM apod). U nás doufám, se k tomuhle nedopracujeme, už proto,že je tady každý ze zákona pojištěn. Náš problém je, že po letech, kdy byla psychiatrie represivními složkami zneužívána, se prostě bojíme násilné hospitalizace.

Pochop, že to se může stát i tobě. To není nějaká nemoc týkající se JICH. Pokud se narodíš jako pedofil, můžeš se rozhodnout, jestli budeš zneužívat děti. Pokud se u tebe projeví schizofrenie, tak si prostě nevybereš, co uděláš. Ćetlas ty odkazy? Takový člověk je totálně MIMO. Je povinností lidského společenství ti pomoct (už proto, že si platíš, nebo platí někdo za tebe, to pojištění). Nebo bys chtěla, aby tě dali v ústavu dohromady a řekli ti, žes ubodala malé miminko? Nebo třeba malé mimino ubodala tvoje máma?

Myslím, že by nebyl takový problém kompenzovaného schizofrenika pustit ůmezi lidi" s tím, že se bude pravidelně hlásit každý týden u psychiatra a jak jednou vynechá bez závažného důvodu, šup do ústavu. Jednou měsíčně by podstoupil odběr krve, zda je v ní dost vysoká hladina účinné látky (rozuměj, zda bere prášky) a měl by ustanovéného opatrovníka, který by byl částečně zodpovědný. Šlo by to, i když by to asi bylo drahé a vyžadovalo by to změnu zákonů. Ale nedostávalibychom se do situace, kdy pod někým v paneláku bydlí časovaná bomba, sousedé se bojí, rodina schizofrenika se bojí a úřady čekají na tragédii.
  • upraveno 13. září 2012
    Breivik
    Norský terorista Breivik strávil první noc ve vězení jako odsouzený ... Rozhlas
    Norský terorista Breivik píše ve vězení svůj životopis - Deník.cz
    Norský terorista Breivik: Nikdo mě nechápe! | Aha
    Terorista Breivik chtěl zaútočit i na norská média – Novinky.cz
    Terorista Breivik chystal útoky i na norská média. - Aktuálně.cz
    Nórsky terorista Breivik je príčetný: Odsedí si 21 rokov! | Topky.sk

Jenom tak namátkou :-)

A v tom článku s titulem Zabiják Breivik z Blesku je hned první věta Teroristu Breivika čeká ve vězení příjemné pohodlí.
  • upraveno 13. září 2012
    Ja som mala spoluziacku schizofrenicku. Nebyvala som s nou sice na bunke, ale viem, ze raz prestala brat lieky a nasli ju, ako sa sprchuje oblecena. Parkrat bola na lieceni. Bohuzial vela podpory sa jej nedostavalo, lebo vacsina ju povazovala za zavistlivu mrchu choroba-nechoroba. Fakt mi jej bolo luto.
  • upraveno 13. září 2012
    Tyna: chyba je zjevně v systému. Na všechno chybí peníze a na jakoukoliv represi se ozve někdo s příkladem zneužití.
    Souhlasím, že násilné hospitalizace se stát bojí, už tak máme pověst tyranů duševně nemocných. Zase jsme u toho, že stát chrání pouze viníky před justičními omyly a lynčem a potenciálním obětem nezbývá než se modlit, ať to tentokrát nejsou oni na ráně.

Nejsem pokrytec. Pokud se to stane mně, uvítám eutanázii v jakékoliv formě (pokud by byla zavedná). K čemu je dobrý člověk, který žije v bludu a ještě terorizuje okolí? Pokud to půjde léčit, budu se léčit. Mluvím o příznacích před zabíjením. Kdyby mi ruplo v bedně, nikdo neudělá nic.
    Nebo bys chtěla, aby tě dali v ústavu dohromady a řekli ti, žes ubodala malé miminko? Nebo třeba malé mimino ubodala tvoje máma?
    Tady tomu moc nerozumím. Tu paní dali v ústavu dohromady natolik, že napsala omluvný dopis. Raději bych chtěla vědět, čeho jsem schopná.

Zkusím se na to podívat z jiného úhlu: zabítí při psychické poruše je stejné jako zabití autem - nehoda. Pořád je tu ale rozdíl mezi člověkem, co zešílí a někoho zabije a člověkem, který už je nějakou dobu nemocný a bere léky. Je rozdíl, jestli řidiči někdo vběhne do cesty, anebo vlítne stovkou na přechod pro chodce.
  • upraveno 13. září 2012
    Tak schizorenie se nevylučuje s tím, že je někdo závistivá mrcha...
  • upraveno 13. září 2012
    Ben Nevis: "Eutanazii" duševně nemocných zkoušel už Hitler a přestal s tím (u Němců). Ne proto, že by se nějak bránili ti nemocní, ale překvapivě se bránili jejich příbuzní. Silné řeči o "když zešílím, klidně mě utraťte" jsou jedna věc, ale do očí říct svému dítěti "když onemocníš, klidně tě nechám zabít, nejsem pokrytec" je věc jiná.
    Tady tomu moc nerozumím. Tu paní dali v ústavu dohromady natolik, že napsala omluvný dopis. Raději bych chtěla vědět, čeho jsem schopná.
    Já jsem se ptala, jak by ses cítila, kdyby tě dali dohromady a zjistila bys, cos udělala. Chtěla bys to? Nebo bys chtěla, aby ti předtím někdo pomohl?

To si nerozumíme, já neřeším, že jí to neměli říkat. Jasně že ano. Mluvila jsem o tom, jak se ten člověk asi cítí, když tohle zjistí. Jestli není lepší tomu zabránit.
  • upraveno 13. září 2012
    Ano, chyba je jednoznačně v systému...
  • upraveno 13. září 2012
    Tyna: Bavíme se o situaci, kdy je člověk kvůli své nemoci nepoužitelný a ještě nebezpečný a o tom, co bych chtěla já pro sebe. Nevidím v tom žádné silné řeči, prostě mě netěší představa člověka mlátícího o mříže. Nebudu rozhodovat o svých blízkých, dokud v té situaci nejsme. Každý případ je jiný.
    Já jsem se ptala, jak by ses cítila, kdyby tě dali dohromady a zjistila bys, cos udělala. Chtěla bys to? Nebo bys chtěla, aby ti předtím někdo pomohl?
    Tady nevidím, že bychom byly v rozporu. Jednoznačně musí být prevence a jak se říká, první krok nemocného je, že si přizná, že má problém.

Kdo ví, jak se ten psycháč cítí. Asi různě jako každý jiný člověk. Jeden se rychle otřepe z toho, že někoho zabil třeba v té autonehodě a druhý je na prášky hodně dlouho nebo do konce života. Psychopatovi by to bylo asi jedno.
  • upraveno 13. září 2012
    Hildegarda napsal(a):

Ja som mala spoluziacku schizofrenicku. Nebyvala som s nou sice na bunke, ale viem, ze raz prestala brat lieky a nasli ju, ako sa sprchuje oblecena. Parkrat bola na lieceni. Bohuzial vela podpory sa jej nedostavalo, lebo vacsina ju povazovala za zavistlivu mrchu choroba-nechoroba. Fakt mi jej bolo luto.

Nojo, léky mají vedlejší účinky, a tak se jim nedivím, že to nechtějí brát.
    Obyčejné lidi nebaví přizpůsobovat se nemocným, ať už je to někdo na vozíčku nebo někdo, kdo se chová divně. Viz např. debata o Sheldonovi.
  • upraveno 13. září 2012
    já jen zírám - my se s Flankerem na něčem shodneme
    :-)
    jsem pro trest smrti, pokud dotyčný spáchal více než jednu vraždu a bylo by mezitím určité časové rozpětí (tzn. prokázal, že právo na život u ostatních nerespektuje opakovaně) a nebo za činy typu zmiňovaný Breivik...
    co se omylu týče - ono opravdu jde o primitivy, který nejsou tak sofistikovaní, aby se musel povolávat Hercule Poirot, až na vyjímkyale v zásadě, pokud zamítneme trest smrti kvůli možnosti justičního omylu, tak můžeme přestat soudit uplně, z toho stejného důvodu
    (když to přeženu)
    :-)
  • upraveno 14. září 2012
    No, hlavným argumentom čo sa týka justičného omylu je to, že keď o dvadsať rokov prídu na to, že ten človek to nespravil, môžu ho z väzenia prepustiť, ale oživiť ho už nedokážu. Pri treste smrti už neexistuje náprava v prípade omylu.
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    upraveno 14. září 2012
    20 let ve vězení a vědět že jsem nic neudělal to je snad horší. jak ten omyl napravěj? Ty roky mi nikdo nevrátí.
  • upraveno 14. září 2012
    Nesledoval jsi seriál na Doživotí? :D
  • upraveno 14. září 2012
    Thorare, takového člověka lze ještě nějak odškodnit, mrtvého člověka už neodškodníš...
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    upraveno 14. září 2012
    Nějak odškodnit. Nějak. Nějak tak, aby se společnost necítila hloupě, ale ten život už v prdeli je. "Justiční omyl" je pokryteckej argument.
  • upraveno 14. září 2012
    Ale pořád ten člověk žije, vidím v tom dost podstatný rozdíl. Nemyslím si, že by to byl pokrytecký argument. Justiční omyly se stávají a v případě trestu smrti by to byl ještě závažnější omyl, protože to už vůbec nijak nevrátíš.
  • upraveno 14. září 2012
    Na světě se dějí horší věci než justiční omyly. Denně někoho zabijou na cestě a co ten chudák spáchal za zločin?
    (max. trestní čin jízda pod vlivem omamných látek)
  • upraveno 14. září 2012
    Justyčny omyl je pokritectvo.. radšej zomrieť než žiť v strachu a neslobode
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 14. září 2012
    Tohle téma jsem už několikrát řešila (ve škole, seminárka, knihy) a pořád neví, jestli jsem pro nebo proti. Četla jsem celkem zajímavou knihu od Andreje Drbohlava: Etopedie I. : trest smrti versus trest života pro sériové vrahy, kterou doporučuji.
    Za sebe musím říci, že jsem srab a nechtěla bych ani odsuzovat k trestu smrti, ani tento trest vykonávat.
  • upraveno 14. září 2012
    Jen tak pro zajímavost. Belgický pedofilní vrah Marc Dutroux, odsouzený k doživotnímu vězení, požádal o předčasné propuštění. Zkoumání žádosti potrvá podle agentury DPA několik měsíců.

Nerada to říkám, ale žádné "doživotí"vlastně v Evropě neexistuje. Ten člověk znásilnil a mučil šest holčiček a dívek, čtyři zemřely. Umučil a zaživa pohřbil svého komplice. jeho žena věděla o tom, že má v podzemním vězení dvě děvčátka a ZAMKLA ZA NIMI DVEŘE, takže zemřely v bolestech žízní a hlady, ve vlastních výkalech. Dostal doživotí! Hurá sláva, jé. A po osmi letech si žádá o propuštění. WFT....

Ten chlap i jeho žena si zasloužili provaz, to mi nikdo nevymluví.

• KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 14. září 2012
    Tyna: Zasloužili, ale byla bys schopná to udělat? Já ne, proto nemůžu být 100% pro trest smrti.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 14. září 2012
    Nejsi Ned Stark :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.