Trest smrti - otázka
Keďže tu je veľa ľudí rozličných názorov a s dosť veľkým rozhľadom(áno, to bol kompliment), chcel by som sa spýtať istú otázku, ktorá ma trápi:
Je podľa vás možné zabezpečiť, aby človek vo väzení nebol za žiadnych prípadov ohrozením pre verejnosť(útek, plánovanie zločinov na diaľku, ak sa jedná o teroristov alebo mafiu) a ak nie, či existuje nejaká iná alternatíva, ako trest smrti. Teda vlastne, či je správne v niektorých prípadoch udeliť trest smrti.
Je podľa vás možné zabezpečiť, aby človek vo väzení nebol za žiadnych prípadov ohrozením pre verejnosť(útek, plánovanie zločinov na diaľku, ak sa jedná o teroristov alebo mafiu) a ak nie, či existuje nejaká iná alternatíva, ako trest smrti. Teda vlastne, či je správne v niektorých prípadoch udeliť trest smrti.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Je mi jasné, že malé dítě potřebuje ochranu, ale bavíme se třeba o Breivikových obětech, které byly na prahu dospělosti. Kdyby jim bylo 21, byl by Breivik zrůda? Zajímavé, že ho nikdo nenazývá teroristou. Je to nálepka vyčleněna pouze pro trvale opálené občany?
Nicméně se obávám, že to nechápeš. Ta osoba je mimo, je nemocná. Není to tak, že předstírá nemoc, aby se vyhnula trestnímu stíhání, fouká jí pod tašky, šplouchá na maják. Co si tak představuješ, že by s ní v tom vězení dělali? Prostě si to realisticky představ, že by měla v kriminále fungovat osoba, která je úplně nevyzpytatelná.
Pokud tě to nějak utěší, psychiatrická péče je u nás tak podfinancovaná, že průměrná léčebna je horší než vězení a vězni mají mnohem větší práva než psychiatričtí pacienti. To se fakt ptáš? Jasně, že ano. Vždyť zavil i spoustu dospělých...
http://smit.wz.cz/zrcadlo/view.php?cisloclanku=2007120701
http://smit.wz.cz/zrcadlo/view.php?nazevclanku=mobing-a-monitorovami-vyhlednute-obeti&cisloclanku=2006122801
Ten chlap je přesvědčený, že se ho jeho sousedé snaží zabít, sledují ho, pronásledují, jsou to všechno agenti, nikdo mu nevěří, záměrně si ho nahrávají, schválně ho mučí hlukem, který nikdo jiný neslyší... Má očividně halucinace, slyší svá slova "z nahrávacího zařízení", vidí souseda se záhadnými přístroji. Tohle prostě neskončí dobře. Řeší to někdo, Neřeší... Začne se to řešit, až ubodá sousedku, protože "mu usilovala o život". Jenže onemocnět není zločin...
Schizofrenik, co mu nezabírají prášky, patří do ústavu. Pokud je nebere schválně a něco provede - patří doživotně za mříže (kde bude povinně dopován léky, ať si může uvědomit svoji blbost). Nezabíjí nemoc, ta za nic nemůže. Je na člověku, jak se ke své nemoci postaví.
Já jsem tu psala, že je třeba léčba, ty že "zabila a nebude potrestána"... Je potřeba vytvořit koncept péče o duševně nemocné. Třeba v USA to mají tak, že žádnou péči nemocní nedostanou, proto se potulují coby bezdomovci, halucinují a pak zemřou. Viz "komické" postavičky bezdomovců vykřikujících něco o spiknutí v seriálech a filmech (Sipmsonovi, Futurama, HIMYM apod). U nás doufám, se k tomuhle nedopracujeme, už proto,že je tady každý ze zákona pojištěn. Náš problém je, že po letech, kdy byla psychiatrie represivními složkami zneužívána, se prostě bojíme násilné hospitalizace.
Pochop, že to se může stát i tobě. To není nějaká nemoc týkající se JICH. Pokud se narodíš jako pedofil, můžeš se rozhodnout, jestli budeš zneužívat děti. Pokud se u tebe projeví schizofrenie, tak si prostě nevybereš, co uděláš. Ćetlas ty odkazy? Takový člověk je totálně MIMO. Je povinností lidského společenství ti pomoct (už proto, že si platíš, nebo platí někdo za tebe, to pojištění). Nebo bys chtěla, aby tě dali v ústavu dohromady a řekli ti, žes ubodala malé miminko? Nebo třeba malé mimino ubodala tvoje máma?
Myslím, že by nebyl takový problém kompenzovaného schizofrenika pustit ůmezi lidi" s tím, že se bude pravidelně hlásit každý týden u psychiatra a jak jednou vynechá bez závažného důvodu, šup do ústavu. Jednou měsíčně by podstoupil odběr krve, zda je v ní dost vysoká hladina účinné látky (rozuměj, zda bere prášky) a měl by ustanovéného opatrovníka, který by byl částečně zodpovědný. Šlo by to, i když by to asi bylo drahé a vyžadovalo by to změnu zákonů. Ale nedostávalibychom se do situace, kdy pod někým v paneláku bydlí časovaná bomba, sousedé se bojí, rodina schizofrenika se bojí a úřady čekají na tragédii.
Norský terorista Breivik strávil první noc ve vězení jako odsouzený ... Rozhlas
Norský terorista Breivik píše ve vězení svůj životopis - Deník.cz
Norský terorista Breivik: Nikdo mě nechápe! | Aha
Terorista Breivik chtěl zaútočit i na norská média – Novinky.cz
Terorista Breivik chystal útoky i na norská média. - Aktuálně.cz
Nórsky terorista Breivik je príčetný: Odsedí si 21 rokov! | Topky.sk
Jenom tak namátkou :-)
A v tom článku s titulem Zabiják Breivik z Blesku je hned první věta Teroristu Breivika čeká ve vězení příjemné pohodlí.
Souhlasím, že násilné hospitalizace se stát bojí, už tak máme pověst tyranů duševně nemocných. Zase jsme u toho, že stát chrání pouze viníky před justičními omyly a lynčem a potenciálním obětem nezbývá než se modlit, ať to tentokrát nejsou oni na ráně.
Nejsem pokrytec. Pokud se to stane mně, uvítám eutanázii v jakékoliv formě (pokud by byla zavedná). K čemu je dobrý člověk, který žije v bludu a ještě terorizuje okolí? Pokud to půjde léčit, budu se léčit. Mluvím o příznacích před zabíjením. Kdyby mi ruplo v bedně, nikdo neudělá nic.
Tady tomu moc nerozumím. Tu paní dali v ústavu dohromady natolik, že napsala omluvný dopis. Raději bych chtěla vědět, čeho jsem schopná.
Zkusím se na to podívat z jiného úhlu: zabítí při psychické poruše je stejné jako zabití autem - nehoda. Pořád je tu ale rozdíl mezi člověkem, co zešílí a někoho zabije a člověkem, který už je nějakou dobu nemocný a bere léky. Je rozdíl, jestli řidiči někdo vběhne do cesty, anebo vlítne stovkou na přechod pro chodce.
To si nerozumíme, já neřeším, že jí to neměli říkat. Jasně že ano. Mluvila jsem o tom, jak se ten člověk asi cítí, když tohle zjistí. Jestli není lepší tomu zabránit.
Kdo ví, jak se ten psycháč cítí. Asi různě jako každý jiný člověk. Jeden se rychle otřepe z toho, že někoho zabil třeba v té autonehodě a druhý je na prášky hodně dlouho nebo do konce života. Psychopatovi by to bylo asi jedno.
Obyčejné lidi nebaví přizpůsobovat se nemocným, ať už je to někdo na vozíčku nebo někdo, kdo se chová divně. Viz např. debata o Sheldonovi.
:-)
jsem pro trest smrti, pokud dotyčný spáchal více než jednu vraždu a bylo by mezitím určité časové rozpětí (tzn. prokázal, že právo na život u ostatních nerespektuje opakovaně) a nebo za činy typu zmiňovaný Breivik...
co se omylu týče - ono opravdu jde o primitivy, který nejsou tak sofistikovaní, aby se musel povolávat Hercule Poirot, až na vyjímkyale v zásadě, pokud zamítneme trest smrti kvůli možnosti justičního omylu, tak můžeme přestat soudit uplně, z toho stejného důvodu
(když to přeženu)
:-)
(max. trestní čin jízda pod vlivem omamných látek)
Za sebe musím říci, že jsem srab a nechtěla bych ani odsuzovat k trestu smrti, ani tento trest vykonávat.
Nerada to říkám, ale žádné "doživotí"vlastně v Evropě neexistuje. Ten člověk znásilnil a mučil šest holčiček a dívek, čtyři zemřely. Umučil a zaživa pohřbil svého komplice. jeho žena věděla o tom, že má v podzemním vězení dvě děvčátka a ZAMKLA ZA NIMI DVEŘE, takže zemřely v bolestech žízní a hlady, ve vlastních výkalech. Dostal doživotí! Hurá sláva, jé. A po osmi letech si žádá o propuštění. WFT....
Ten chlap i jeho žena si zasloužili provaz, to mi nikdo nevymluví.