Hra o trůny 3x04 - A nyní je jeho stráž u konce - Ice & Fire

upraveno 20. dubna 2013 v 3. řada
imageHra o trůny 3x04 - A nyní je jeho stráž u konce - Ice & Fire

Napsal(a) Alek

Read the full story here

123578

Komentáře

• Musím se přiznat, že tento díl mě bavil více než předchozí tři této série, nicméně kromě výrazných pozitiv nelze přehlížet negativa. Stále častěji mi přijde děj (jednotlivé epizody) rozstříštěný. Příliš linek v jednom dílu, a tak dochází k tomu, co se tu často kritizuje. Tedy, že některé zajímavé scény jsou dost odbyté - viz dění u Krastera. Prostě tvůrci nevyužívají prostor navodit atmosféru, více jít do hloubky. Možná jsem naivní, ale proč musí být v jednom dílu tolik postav? Kdyby se zaměřili tvůrci v epizodě dejme tomu na tři linky, šly by s tím dělat mnohem zajímavější věci.
    Třeba v dění v Astaporu střídalo skvělé momenty se slabšími. Valyrijština v podání Dany supr, opečenej Kraznys taktéž o odchodu z města nemluvě, ale jak už tu někdo zmínil: Astapor není pět baráků. Kolik lidí se tam přišlo podívat na živého draka? 20? A to pobití pár vojáků, když měli v celém městě osvobodit otroky... chjo, to byl docela průser. A přitom to šlo udělat do minuty, nic zas tak náročného na finance...
    Linka Brana je výrazně osekaná, dění za zdí (Jonova linka) téměř vypuštěna. O deformování charakterů ani nemluvě. Možná vám přijde, že jen kritizuji, ale já byl s většinou spokojen. Prostě ale toto je diskuse, tak diskutujme o tom, když se nám třeba něco nelíbí... Každopádně jedno vím jistě. Až skončí třetí série, dám si celou knižní sérii opět celou od začátku a jsem si jistý, že opět budu chrochtat blahem :-)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Stark z hor napsal(a):

flanker - můj mozek nepobírá, proč na to furt ještě koukáš- když jde o věc, která Tě evidentně nebaví (nezaslouží si Tvou chválu, atp.) - logicky přece normální člověk nebude ztrácet čas s něčím, co mu přijde jako špatně udělané...
    Jedině, že bys byl jeden z těch, co je vyloženě baví neustále kritizovat a mají to jako koníček...
    (což si právě o Tobě myslím)

Mňa osobne to baví ako seriál, ktorý nad vodou drží hlavne skvelosť predlohy a ešte nikto nevyrobil lepšiu verziu. Skoro ako prečo stále používam Windows keď ho považujem za chybný a absolútnu paródiu na snahu urobiť niečo user-friendly a praktické. Takže to, že sa to človeku nepáči nemusí striktne znamenať, že to nechce sledovať.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Finrod napsal(a):

Myslím že s rozpočom aký majú na jednotlivé diely robia skutočne čo môžu, a myslím že je jasné že veľké bitky nemožno čakať. V jednom videu vraveli, že pre Unsullied mali len 200 kopií a štítov...

No, a já si to naopak nemyslím. Když už se do natáčení nějaké bitvy pustí, tak ji mají odvést pořádně a ne aby to vypadalo jak u chudých příbuzných.
    I ta Pěst Prvních lidí se dala natočit zajímavě, aniž by to byla epická bitva.
    Mohli si našetřit čas a plat jedné štětky, například.
  • kdyby mi dali tu možnost, tak se klidně postavim ve výstroji Neposkvrněných mezi kulisy a budu jim tam dělat komparz nebo náhodného Astaporského občana, všechno jde když se chce.
  • Vždyť jim pomalu chtěli vymluvit i Blackwater, tak nemůžeme čekat víc bitev...
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Kolikokoli Ale proč tedy plácají peníze na přidávání scén které tam nepatří a jsou naprosto neužitečné a na najmutí milionu šlapek - též neužitečných? Proč raději ty peníze neinvestují do zvýšení kvality scén které tam být mají?
  • @Everett_Young No, na to ti neodpovím, ale musím říct, že v tomto díle jsem konečně docenila "vznik" Ros - ten její rozhovor s Varysem byl super (od Poricka = pro nečtenáře důkaz, že opravdu nic nevyzradil, po Malíčka).
    Taky jsem si dřív naivně (ano, jsem hloupá) myslela, že Malíček Sansu vzal opravdu z dobré vůle. Ten rozhovor mi prostě přišel hodně dobrý a informačně přínosný.

To samé Varys + Tyrion - on už by asi nebyl čas, přidat později scénu, kde Varys vypráví Tyrionovi o svém neštěstí. Ten dodatek "na každého jednou dojde" už je jen třešničkou na dortu.
    Opravdu nevím, která scéna tam byla zbytečná.
  • Sakra tak na tyhle scéně jsem závislý už si to pouštím pořád dokola :D

• Připojuji se k těm, kteří sdílelí názor, že tohle byla doposud nejlepší epizoda třetí série. Palec nahoru za Djawadiho hudbu na konci. Už jsem si začínal myslet, že k téhle sérii snad žádnou nezkomponoval. :-)
    @Kolikokoli
    Docenila v čem? Copak Tobě nevadí, že tím z mistra manipulátora Malíčka dělají ještě větší pako?

od Poricka = pro nečtenáře důkaz, že opravdu nic nevyzradil
    Mohla bys mi tohle vysvětlit blíž, prosím? Já to nechápu.
  • @Nevada No, na konci minulého dílu se Tyrion Poda ptal, jestli děvčatům něco omylem nevykvákl, je mi jasné, že se toho mohl někdo chytit (něco podobného, jako třeba u Jaimeho, jak blbě bojoval na mostě), tak to museli "dovysvětlit" v dalším díle. Navíc tak hezky navázali na toho Malíčka. A jako pako nevypadá, naopak. Díky tomu vysvětlení, které mi z knížky nedošlo, ale určitě tam také šlo o to samé, mi přijde jako ještě větší vyčůránek. Jestli myslíš, že vypadá jako pako, protože nezametl všechny stopy, tak to je blbé, no. Asi nečekal, že se v tom bude někdo šťourat - zvlášť "nějaká běhna".
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 23. dubna 2013
    Stark z hor napsal(a):

flanker - můj mozek nepobírá, proč na to furt ještě koukáš- když jde o věc, která Tě evidentně nebaví (nezaslouží si Tvou chválu, atp.) - logicky přece normální člověk nebude ztrácet čas s něčím, co mu přijde jako špatně udělané...
    Jedině, že bys byl jeden z těch, co je vyloženě baví neustále kritizovat a mají to jako koníček...
    (což si právě o Tobě myslím)

Když sis sám odpověděl a ujistil se, že máš pravdu, proč se ptáš? :D
    Mimochodem jsem přesně na tu otázku nedávno odpověděl, ale zjevmě to tvým obranným valem proti realitě neproniklo.
  • @Stark z hor @flanker.27 Jen do sebe pánové =D
    image
    @Anvil Já nemám potřebu kritizovat někoho, že se mu seriál líbí. Přeju mu to. Kritizuju seriál, ne toho, komu se seriál líbí. Ostatně jak se ukazuje, nejsem ve svém názoru zdaleka osamocen.

na druhou stranu někteří z těch, kterým se seriál líbí, jaksi nepobírají, že se to někomu může nelíbit, a z nějakého důvodu se mi dostalo té cti být touto protistranou zvolen do pomyslného čela jakési reakční kliky. Nevím, čím jsem si tuto poctu zasloužil, ale jsem-li vyzván pomyslnou rukavicí ve tváři, volím šavle :)

Jo, kdyby snad někdo byl příliš líný hledat onu odpověď, která předcházela otázce, nalezne ji zde
  • @flanker.27 Však jo, já jenom, že když se vatahují šavle, tak já běžím pro popcorn :D
    (kdybych náhodou měl pocit, že ti to natíraj, tak bych se připojil, páč jsem také člen kliky "nechte nám náš názor na váš smradlavej seriál")
    @Anvil No, v duchu dříve citované pohádky (kterou, a to si starku z hor, vůbec nekritizuju, naopak jí velmi chválím) mi to natřít můžou, leda když mi do cesty strčí splašený kočár se dvěma dámami :)
  • @flanker.27 Leda, že by jedna z nich byla Nevada, jinak nevidím žádnou šanci :D
  • A já bych porposil, přestaňme řešit flankera či jiné členy diskuze. Pojďme se držet toho dílu. Není to přece žádný překvapení, ta křídla jsou poměrně jasně vymezená už měsíce, tak není důvod to tak řešit. Když vás to nezajímá, tak prostě flankera či Nevadu v těchto diskuzích přeskočte (stejně tak oni přeskočí nekritické jedince jako jsem třeba já - btw, proč to vlastně píšu? :-).
    Ano, Coster Waldau vypadá dobře i když je špinavý a otrhaný, ale fakt ho museli vyválet v blátě? Jsme na základní škole či co?
    Teda viděl jsem to zatím jednou, ale měl jsem pocit, že to nebyla „náhoda“. Jaime byl tak zbídačenej, že se chtěl napít i z tý louže. Proto mě to následně přišlo docela ok.

Jsem jediný, kdo u té závěrečné scény pořád jen myslel na to, jak tohle Dany udrží při životě stran zásaobování? :-) Já vim, kravina, co se v seriálech neřeší, ale třeba by to mohli drobně zachytit...

A hodnocení za mě ve zkratce: třetí řada má velmi slušný trend, díl od dílu lepší, snad to vydrží. A už tradičně, nechápu, jak ten seriál může nabírat stále nové a nové diváky (čísla oproti předchozím řadám stále slušně rostou), pro nečtenáře knih musí být ty konverzační scény např. s Varysem docela nuda (já si samozřejmě chrochtám blahem).
  • Když už rozpitváváme nesmysly, já mám dvě věty, které mě zarazily:
    Brienne (k Jaimemu): "You sound like a bloody woman."
    Theon: "My real father lost his head in King's Landing."
    Asi nejsou doslovně přesné, ale nevadí.
    Jsem jediná, kdo má pocit, že ve většině fanfiction pisatelé lépe zachycují charaktery postav než tvůrci seriálu? Theon a Brienne by tohle prostě neřekli, imho. :(
  • A tak dobrý to bylo. Škoda že malíček nebude už tolik na scéně, ale líbí se mi to plánování když si stejně odveze Sansu do Eyrie. A mám dojem že Ros nahradí Dontose. I když možná ne, spíš pozdeji tu holku co je s Alayne Stone na Orlím Hnízdě.
  • @TeresaGreyjoy Tak to je, řekl bych, dané tím, že prostě vycházíš z toho předobrazu knihy. Kdyby ty knihy někdo psal na základě seriálu, tak to bude přesně opačně, zase ten pisatel bude vkládat slova do úst seriálových postav a nebude se ti to líbit. Ty formáty jsou prostě jiné a pokud mají ta díla za něco stát, tak se musí odlišovat a používat jiné přístupy. Věrné/doslovné kopie moc nefungují...
  • @TeresaGreyjoy Co? Já myslela, že ta Briennina hláška je i v knížce. A Theon něco podobnýho taky říkal v Tanci, nebo se pletu? :-k
    A i kdyby ne - ta Theonův výlev byl druhou nejlepší scénou v tomto díle (po Dany).
    A já bych porposil, přestaňme řešit flankera či jiné členy diskuze. Pojďme se držet toho dílu.
    Což je lorde veliteli při vší úctě přesně to co dělám já. Ni jedinkrát jsem nevznesl výhradu ke komukoli, kdo seriál chválil. Když kritizuju, tak konkrétní díl a věci, co se mi v něm nelíbily. Pokud už se dostanu do debaty s uživatelem, je to na jeho vyhrazení se vůči mé osobě.

Jo, a dneska jsem dokonce na hildinu výzvu uvedl i co se mi líbilo, takže padá i ten argument, že "pouze kritizuji" :D
  • @alek V první sérii fungovaly doslovné dialogy z knih skvěle, dle mého skromného názoru.
  • Kolikokoli napsal(a):

@TeresaGreyjoy Co? Já myslela, že ta Briennina hláška je i v knížce. A Theon něco podobnýho taky říkal v Tanci, nebo se pletu? :-k
    A i kdyby ne - ta Theonův výlev byl druhou nejlepší scénou v tomto díle (po Dany).

Theon tímhle dílem skončil. Teď už bude jen Reek, it rhymes with freak.
    @Anvil Podporuji tento názor. V naprosté většině byly dosud v seriálu nejlepší ty scény, které se věrně držely předlohy.
    Kolikokoli napsal(a):

Navíc tak hezky navázali na toho Malíčka. A jako pako nevypadá, naopak. Díky tomu vysvětlení, které mi z knížky nedošlo, ale určitě tam také šlo o to samé, mi přijde jako ještě větší vyčůránek. Jestli myslíš, že vypadá jako pako, protože nezametl všechny stopy, tak to je blbé, no. Asi nečekal, že se v tom bude někdo šťourat - zvlášť "nějaká běhna".

Jistěže vypadá jako pako. A nejen kvůli "zametení stop". Jako pako vypadá už hodně dlouho - třeba proto, že otevřeně provokuje královnu regentku (ta je navíc v doprovodu 4 zbrojnošů, zatímco on je sám a tak maličký) tím, že zná její velké tajemství, které by ji mohlo stát život...
    Nebo když v 2x10 slibuje Sanse (v chodbě hned vedle trůnního sálu plného lidí), že ji zachrání a odveze domů, aby pak v 3x01 dělal drahoty, že neví a že se uvidí. A taky tím, že se se svými nejtajněšími touhami, city a plány svěřuje děvce, která přitáhla sotva před rokem odněkud ze severu. A ještě ji povýší na svoji osobní asistentku. Mně se prostě příčí, že by se Malíček chlubil svými plány na potkání. Že by dal takovou důvěru někomu, koho lze tak snad zlákat pro špehování. Ale to už se zase dostáváme k diskuzi o kurvení knižních charakterů a to už jsme taky bezvýsledně řešili.
    alek napsal(a):

A já bych porposil, přestaňme řešit flankera či jiné členy diskuze. Pojďme se držet toho dílu. Není to přece žádný překvapení, ta křídla jsou poměrně jasně vymezená už měsíce, tak není důvod to tak řešit. Když vás to nezajímá, tak prostě flankera či Nevadu v těchto diskuzích přeskočte (stejně tak oni přeskočí nekritické jedince jako jsem třeba já - btw, proč to vlastně píšu? :-).

Přeskakovat lorda velitele bych si nedovolila, lorde veliteli!

Teda viděl jsem to zatím jednou, ale měl jsem pocit, že to nebyla „náhoda“. Jaime byl tak zbídačenej, že se chtěl napít i z tý louže. Proto mě to následně přišlo docela ok.
    Schválně se na to znovu zaměřím až budu dělat korekce, ale nepřipadlo mi to tak. Nicméně se nehádám.
    U Theonovy plakací scény jsem div nemlátila hlavou do stolu.
  • @flanker.27 já vám to pískat nehodlám, neboj ;-)
    @Anvil to by mě zajímalo, jestli se nějak dramaticky ta míra mezi sériemi mění. Fakt nevím a netroufám si sudit, byl by to jen dojem. Jedna věc je celkové pojetí, tam je jasné, že 1. řada byla tomu poskládání děje nejvěrnější, druhá věc jsou citace - u nich mám dojem, řekl bych, stále dost intenzivní, stále tam, v dobrém, slyším šustit ten papír.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.