The World of Ice and Fire – Svět ledu a ohně - Ice & Fire

upraveno 26. dubna 2013 v Svět ledu a ohně
imageThe World of Ice and Fire – Svět ledu a ohně - Ice & Fire

Podle posledních informací by měla vyjít 5. listopadu 2013 (Amazon.com uvádí dokonce 29. října) a měla by čítat 288 stran. Na internetu se již objevily první ukázky z knihy:

Read the full story here

1789101113»

Komentáře

• MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Jo jo, taky už si tu od včerejška mlaskám. Na první signální bych řekl že dobrý. Jen ta přední strana obálky se mi zdá trochu ujetá doprava. Uvnitř je to ale luxus.
    Po textové stránce věci ale zatím nemůžu hodnotit. Ještě jsem si nestihl skoro nic přečíst.
  • Taky jsem to jen důkladně prolistoval, ale nečetl. Ale vypadá to na pěknou nálož materiálu. Mňam...
    Obálka "ujetá" je - o půl cenťáku, pokud by to chtěl brát člověk podle světlé části. Měřil-li by člověk od ohybu (tedy i s částí tmavší), nebo od hřbetu, tak ještě o dost víc.
  • Knihu si každopádně koupím, to je hotovka, ale jsem zvědav jak bude obsažná po faktografické stránce, doufám že hodně :-). V loňském roce šly mé výdaje za poštovné spojené s knihami do tisíců a tak si asi počkám na společnou objednávku až vyjde nový Kapitán Báthory od J. Červeňáka a Šlechtovo Tajemství Morie - jestli ovšem vydržím ty 2, 3 měsíce čekat, to nevím :-).
  • Dneska mi to přijde. Už se velmi těším. Sice mám v pátek zkoušku, ale ...
  • Dnes mi prislo. Zatial som len prelistoval a obrazky su tam nadherne.Uz sa tesim ako sa pustim do citania.
  • uz je doma =) moje zatim nejdrazsi kniha v knihovne
  • Já si v knize čtu a je to celkem fajn. Historie je pěkně zpracovaná. Druhá část, obecně popisující Západozemí i Východní kontinent je ale na informace příliš skoupá. To mě mrzí. Kdyby dali do kupy pořádně aspoň rodokmeny velkých rodů, aby byly při jednom. Taky mohli přidat více map nebo aspoň ty co tam jsou udělat podrobnější. Takže první část popisující historii za 1-, ta druhá tak za 3 až 4.
  • @Chmur A kolik je tam prosím map a jakých oblastí, jestli můžeš jen tak stručně naznačit :-)?
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 27. ledna 2015
    @Crocuta Jen Západozemí. Před každou částí, věnující se jednomu království (Rovina, Sever, Dorne,...), je příslušná mapa. + Zeď. Jediné, co je na těch mapách unikátní je to, že ukazují i různá bohatství daných krajů. Zlaté doly, olivy, dřevo,..
  • Hm, tak to je škoda. Ne že bych si myslel, že tam bude map jako třeba v téměř dokonalém Atlasu Středozemě, kde je i mapka kdejakého domku a hospody, ale Východní kontinent tam alespoň v globálu být mohl... A další věc která mne mimořádně zajímá - rodokmeny - předpokládám, že jsou v knize kromě Targaryenů ještě Starkové, Baratheoni, Lannisteři, Tyrelové, Arrynové, Thullyové a Martellové - nebo ještě někdo další?
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Crocuta kde se dá taková mapa Středozemě sehnat? Na to je také nějaký atlas, nebo se prodává někde samostatně?
  • No, já myslim že je to myšleno tak, že na mapy je Atlas, tak jich sem moc necpaly.
    S těma rodokmenama je to bída...to by rozhodně šlo dopilovat. Myslím že rody tam nedostali příliš prostoru...měli tam kromě první části (historie a dračích králů) a druhé části (krajiny) dát ještě regulérní třetí část která by trošku rozpitvala každý velký rod. Takhle je to myslím součástí krajin, zmínky o vládnoucím rodu, ale nedostatečné. Rodokmeny jsou na konci knihy, Targaryenové, Starkové, Lannisteři...a to je myslím všechno. A to samozřejmě ještě úplně bez bastardů, myslím že alespoň některé bastardy by to chtělo, Blackfyre, Bittersteel, Bloodraven a podobně...dost zásadní postavy, ale čí to byly děti se nedovíš na přehledném rodokmenu, ale jne z textu.
  • @Everett_Young http://www.databazeknih.cz/knihy/atlas-stredozeme-85444 - všeobecně nejlépe uznávaná příručka pro tolkienofily, najdeš tam opravdu „plánek každý hospody“. Pro kompletní mapu, spíše k pověšení na zeď, bych doporučil toto: http://www.databazeknih.cz/knihy/mapa-tolkienovy-stredozeme-156309

Shrne tu prosím někdo, jestli tam (tWoIaF) je vůbec něco nového, převratného? Podle toho, co jsem zatím z diskuze pochopil, se jedná pouze o shrnutí dosavadních znalostí doplněných o pěkné mapky a obrázky...
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @Mikjan výborně, další kniha kterou musím mít :-D
  • @Everett_Young Chtěl jsem ti odpovědět, ale Mikjanavos byl rychlejší :-). Od roku 1998 kdy byla vydána jsem šťastným majitelem této knihy a slogan na její obálce: "Nepostradatelný průvodce světem J.R.R. Tolkiena" platí pro fanoušky Středozemě do slova a do písmene :-).
    Ale zpátky ke zdejšímu tématu - rád bych se připojil k otázce výše, zda se ve Světě Ledu a Ohně najde něco převratného? Podle toho, co se zde dozvídám nebude tato kniha ani zdaleka vyčerpávajícím shrnutím zeměpisných a historických informací o Západozemí, o zemích za Úzkým mořem ani nemluvě. Že by spíš pohledná, avšak pro poučené fanoušky nepříliš přínosná publikace?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
  • Tak převratného asi zrovna ne, ale rozhodně to není zbytečné. Myslím že do rukou každého fanouška ságy to patří, protože nejde jen o nějaké stručné shrnutí s obrázky, ale spoustu malých příběhů perfektně dokreslujících celek, tedy svět ve kterém se sága ledu a ohně odehrává. Nejsem ještě ani v půlce, ale skoro...a rozhodně jsem se ještě nenudil ani chviličku. Dokresluje, spojuje a občas i doplňuje to mé informace a představy z románů a novel (Dunk a Egg). Pro angličtináře lahůdka, pro neangličtináře bych si troufal tvrdit skoro až nutnost...
  • Na to jak jsem se na knížku dlouho těšil, tak to bylo celkem zklamání. Nových informací pomálu a místy bych o daném tématu mohl říct daleko více. Navíc tam byly i faktické chyby, jako třeba že je kniha věnována Tommenovi, ale na severu stále vládnou Starkove... Jako knížka vycházející ve fiktivním světě pro fiktivní obyvatelstvo by to asi byl velice cenný zdroj informací, ale pro fanouška serie je to spíše utrpení... Ale něco z té pozitivní stránky, oceňuji těch posledních cca 30 stránky pojednávajících o zemích, které se v serii sotva mihnou (Leng, Jogos Nhai, Sothorys atd...) , ilustrace je rozhodně nádherná (y)... Škoda že mapek tam taky není více... Celkem je to trošku zklamání, ale za ty obrázky to stojí! =D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    OslicekCZ napsal(a):

Nových informací pomálu a místy bych o daném tématu mohl říct daleko více.

Například? A odkud ty informace čerpáš?

Navíc tam byly i faktické chyby, jako třeba že je kniha věnována Tommenovi, ale na severu stále vládnou Starkove...
    To není ani tak chyba, jako "záměr". Všimni si, že v tom věnování jsou před Tommenem přeškrtnutá jména Roberta a Joffreyho. Než to ten mistr dokončil, tak se situace změnila.
  • Kniha mi dnes prišla a musím povedať že je skvelá :) nádherné ilustrácie a perfektný text. Množstvo informácií, takže sa človek dozvie o všetkom čo chce (a aj o tom čo nechce)
  • @Nevada: Jako cíleně zavedený nesmysl...? :o) Ano, kniha se samozřejmě píše "odpředu po listech", takže věnování jako první a aktualizuji to tak, že staré přeškrtnu... (No jeje, to by byla diplomka :o)). Já měl za to, že když už se píše věnování, tak se zapisuje "až nakonec" a když už ne, tak si docela umím představit, že by maestr konkrétní list komplet přepsal před zadáním do vazby... Pokud tady jde o věnování... :o)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.