Volby
Koho volit? Koho nevolit? a proč?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.
Komentáře
Což jsou otázky, které jsou zásadní... a celkem rád bych na ně znal odpovědi u několika Zemanových (nebo s ním spojených) perel, u kterých vážně smysl (tím méně takový, kterého by to dosáhlo)...
- vysvětlení že pan prezident "měl virózu"
- u použití "Alláhu akhbar" u projevu k únosu dvou češek
- trafikování a podpora kamarádíčkům (Klausová, Fišer a banda "takyodborníků", vyznamenání pana Mikiny - narozdíl od Renče, ten alespoň něco obecně známého natočil,... jako z filmové branže mě spíše napadne Troška (ač jej nemusím) či Jan Svěrák)
- dávat peníze na charitu/schodek SR a nechat si násobně navýšit rozpočet na reprezentaci.
- (připravené) použití sprostých slov v rádiu (tak co, četl někdo článek paní O'Toolové, co přesně znamená název skupiny?) - mám pocit, že tady nepřestřelil o nic méně než rozebíraný otevřený dopis...
... jen tak pár příkladů, přesto označit Zemana za blbce nepovažuji za správné. Jako člověk si myslím, že je chytrý, nicméně i sebevětší genialitu lze upřít různým směrem... a Zeman podle mě zvláště v nepolitických otázkách dělá jednu chybu za druhou, čímž zásadně nabourává vážnost -nebojím se říct- jediné státní instituce, která ji ještě nějaký zbytek měla.
Co nepopřeš je, že dopis krom té omáčky, která se vyjadřuje o chování jiných lidí obsahuje i části textu adresované přímo Zimovi (což je součástí schopnosti porozumění psanému textu), pokud to nechápeš, je to tvůj problém. A co se tím snažíš dokázat? Ne, není povinnen se domýšlet (dokonce to může být na škodu) - když neví, může se zeptat. Já půjdu dál - dokonce není ani povinen odpovídat.
- fakta jsou taková, že to pochopil (zjevně nemá problémy s chápáním psaného textu) a uvedl věci na pravou míru (a třeba i přes to, že MOŽNÁ od začátku řekl vše dokonale přesně, nepochopení bylo na straně signatářů a neměl se tedy de fakto za co omlouvat) - což je konstruktivní odpověď, která mě přijde obecně lepší, než označit druhou stranu za blbce (a říkám, narozdíl od tebe či mě, on znal všechny aspekty této kauzy)...
To, že rektor napsal vše správně už v prvním vyjádření, tvrdím od začátku, též jsem upozornil na to, že v jeho prohlášení stojí "někteří účastníci", což jsi se pokoušel bagatelizovat velmi ubohým pokusem naznačit, že to tam možná vlastně asi třeba nebylo, což jsem komentoval tím, že dopis je datován a o den později než aktualizace. Dále jsem též již dříve upozornil, že text otevřeného dopisu neobsahuje žádnou specifikaci předmětu, za nějž by se měl Zíma omlouvat. Nyní jsem to zopakoval jen proto, že ty ses zase vrátil k tématu. A slovo blbec jsem užil v odkazu na tvou diskusi s uglou, protože byť jsem to dříve takto explicitně neřekl, tak podepsat se pod patvar, který je požadavkem omluvy, aniž by vyjádřili za co (pouze z rozdílnosti názorů, což je hlavní a prakticky jediný obsah dopisu, opravdu nutnost omluvy nevyplývá), to považuji za chabé až hloupé. Já bych se pod takový text nepodepsal, i kdybych souhlasil s názory tam uvedenými, už jen proto, že mu chybí logická stavba - požadovat omluvu a neuvést za co je vyslovený základní nedostatek textu a ano, to podepíše někdo, kdo nepřemýšlí nad obsahem toho, co podepisuje a to pro mne dotyčného do této kategorie zařazuje. A zvláště pokud jde o lidi, kteří mají myšlení v náplni práce.
Zímovo druhé vyjádření je z kategorie "zklidnit vody", nabídnout ruku. Ač nebyl povinen odpovídat, udělal vstřícný krok, což je mu ke cti. Nijak to není v rozporu s čímkoli, co jsem zde napsal.
P. S. Nemusíš s tím souhlasit, dokonce i otevřený dopis klidně napiš, hlavně ať ho podepíše hodně akademiků =D
Osobně bych nebyl proto, aby byl člověk nucen odpracovat nějaké roky, ale školné by to chtělo.
Nesnáším ten přístup, já se tady vzdělám a pak tradá vydělávat penízky do Německa. Nevyčítám to ani tak těm lidem. Prostě využívají systému, který jim to umožňuje. Je to ale špatně. Školné by odpudilo věčné studenty a přineslo prachy do školství.
A hlavně bych zrušil soukromé střední a vysoké školy. A mnohým středním školám bych tento statut vzal a udělal z nich zase učňáky. Je to možná radikální názor, ale ten přebytek různých pseudoškol degraduje celé školství. Jsem přesvědčen, že nejlepší školy jsou státní.
Pokud se odvádí přímý výkon práce, odvádí člověk to, k čemu byl vyškolen a co je smyslem toho oboru i studia.
P. S. Můj odpor ke školnému se pochopitelně netýká případu věčných studentů :)
Školné ve Velké Británii je strašně vysoké. Vyšší už je snad jen v USA a některých asijských státech. Systém školného je samozřejmě ošemetná záležitost, ale v mnoha státech to, dle toho co jsem četl, funguje docela dobře. Ideální by bylo, kdyby se s vejškama víc propojil soukromej sektor. Dotoval by třebas některé obory či studenty a škola by pro něj vychovala nové odborníky. Studentovi by třebas nějaká firma zaplatila školné a on by jí to buď vrátil nebo si to u nich odpracoval. To samozřejmě nejde u všech oborů.
http://www.svetkolemnas.info/novinky/domaci/1893-jak-funguji-ceske-medialni-agentury-pro-pruzkum-verejneho-mineni-exkluzivni-vypoved-natvrdo-zamestnance-o-praktikach
Vrcholem je tvrzení "Někdy děláme průzkum pro klienta i 4x po sobě, než je konečně spokojen. Platí ale pochopitelně jen za jeden průzkum, ten, který mu vyhovuje." Tohle nedělá nikdo, žádná forma/agentura/subjekt nebude dělat něco zadarmo navíc. Že si nemůže dovolit klienta, tak významná agentura? Sorry, ale tohle je blbost.
Nicméně že minimálně televize mění vyznění původně natočeného tak, jak se jí líbí, a používá k tomu ne lži, ale řekněme kreativní práci s pravdou, s tím mám zkušenost přímo osobní :)
To je právě tak "kreativní práce s pravdou", o které jsem mluvil :) Uvést nějaký fakt, ale doplnit ho vhodnými slovy či legendou.
Sám jsem v 90. ltetech asi 2 roky docházel do tehdy dost populárního televizního pořadu Na hraně (a byl jsem i tu a tam slyšet v televizi, hehe :) ). A teď. Třeba jednou tam byl coby host blahoslavený prezident Havel. V Dejvickém divadle, kde se pořady natáčely, pokaždé celé setkání trvalo asi hodinu a půl, v televizi to bylo sestříháno na cca 40 minut. Když pořad s Havlem pak uváděla moderátorka (jestli si to pamatuju, chodilo to obvykle se 14denním zpožděním a natáčelo se tehdy každý týden), nadšeně (a to nemyslím jen ironicky, skutečně skoro extaticky) oznamovala divákům, že "mladí lidé zdrželi pana prezidenta celou hodinu a půl". Jasné zadání zpozitivnit to v očích diváků. nebyla to lež. Skutečně to hodinu a půl trvalo. Jenže hodinu a půl to trvalo pokaždé, nebylo to nic výjimečného a ani jinak se pořad s Havlem nelišil od pořadů s jinými hosty. Leč ČT to musela odprezentovat jako něco mimořádného, jako že se prezident těšil mimořádné přízni.
I jinak to bylo hezky zvládnuté, bežně se stávalo, že v tom, co běželo v televizi, byly k sobě dávány věci, které ve skutečnosti zazněly v jiných souvislostech a nenavazovaly na sebe a podobně. Tehdy frčela čtyřkoalice, takže výstupy směřovaly
A proč jsem tam chodil? Protože jsem tradičně brávali politické hosty po pořadu na pivo a dozvídali se věci, které od nich v televizi slyšet nebyly. Např. tehdy, doba Zemanova premiérství, se řešil státní rozpočet. Pozvali jsme Macka, ten se omluvil, že nemá čas, ale slíbil nám, že si ho udělá a k jeho cti nutno říci, že slib dodržel, o pár dní později nás pozval do ústředí strany a pokecali jsme asi 2 hodiny. O tom rozpočtu - ODS tehdy vykřikovala, že rozpočet sestavený ČSSD bude zkázou pro zemi a blabla, že to nikdy nepodpoří. Macek nám pak soukromě řekl, že ve skutečnosti lepší rozpočet sestavit nelze, ale chtějí něco za něco.