Volby

upraveno 4. října 2014 v Rozličný pokec
Koho volit? Koho nevolit? a proč?
1282931333436

Komentáře

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Mellien Ešteže sa to týka všetkých ostatných.
  • To abych se bál sem příště kouknout. Ale aspon se pobavíme :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Everett_Young Ty a mírumilovná osobnost. Opatrně, nebo si zkazíš zaslouženou špatnou pověst =D
    @Mellien Psa bych neuhodil. Zato některé lidi... =D
  • Putnovi podle mě ani tolik nevadilo, jak se vyjadřoval Zima k protestujícím, jako skutečnost, že se se Zemanem bavil o poměru hlasů nad jeho profesurou.
    Ostatně, jeho horká hlava se projevila i v interview na ČT.
    Celý dopis pak považuji za dílo horkých hlav, které by s odstupem času a s pečlivějším přečtením rektorových slov, nezískalo takovou podporu.
    Je čas konat a je čas myslet.
  • @flanker.27 Tak to máme nastavené stejně, jen mam takový dojem, ze v cílové skupině bychom se neshodli. Au :)
  • upraveno 11. prosince 2014
    @Mellien: Bít či nebít, toť otázka. Teď vážně, jsem z toho pořád nějak v rozpacích.

Takže, ačkoliv neumím číst, bude lepší požadovat po někom omluvu za něco, co nikdy nenapsal. A teprve když dotyčný bez odporu věc trpělivě zopakuje jak pro žáčky pomocné školy, blahosklonně mu prominu jeho pochybení?

Zima byl ve svých výrocích naprosto korektní, skutečně mu dle mého nelze vytknout ani ťuk.

Přesto měla tahle čeládka tu drzost žádat po něm omluvu. Opravdu potřebuje slušný člověk vybavený aspoň špetkou sebereflexe něčí ujišťování, že on nepatří mezi ty "špatné". Odkdy je nutné, aby se při oslovení nějakého shromáždění (nota bene takového, které jej sotva nechá promluvit) řečník omlouval těm, kteří se nepovažují v tom či onom ohledu za jeho součást, za to, co mohou slyšet. Tak proč tam, do prdele (prezident promine), lezou a prezentují se jako součást nějakého celku.

Takhle se chovají malí namyšlení frackové a jako s takovými s nimi bylo také dříve nakládáno. Místo toho teď hýčkáme tuhle jejich nabubřelou ukřivděnost a upevňujeme v nich pocit výjimečnosti.

Když byli všichni až na výjimky tak skvělí, proč tedy nechali těch pár výtržníků házet vajíčka? A proč tam ječeli jak stádo paviánů?

@Jay: Pochopils. Opravdu nemíním poskytovat neustále někomu zvláštní zacházení. Staneš-li se dobrovolně součástí nějakého celku, riskuješ, že s tebou bude v rámci tohoto celku také účtováno. Kolik lidí už dostalo někde po čuni, protože se připletli někam, kam neměli (a často ani nechtěli)? Co tak strašného se stalo těmhle fňuknám? Už jsem od nich slyšel (tedy četl) až až. Je mi jedno, zda patří mezi chuligány, ignoranty, nebo jenom zbabělce stydící se někoho okřiknout, či se někoho zastat (sboru, rektora, nebo, nedej bože, "nenáviděného" prezidenta).
  • @Ugla: Ještě k té drzosti... jseš si stoprocentně JIST, že to nejednoznačně nikdy nenapsal/neřekl... mě to včera nenapadlo a dnes jsem pro sichr koukal a v tom prohlášení "ze 17.11.", které postoval @Gorgloj je napsáno cosi o aktualizaci,... tak mám trochu dojem, jestli nebyli dodatečně přidány ti "důsledně uvádění NĚKTEŘÍ demonstranti"... V článku, který jsi postoval ty, se naopak uvedení "některých" demonstrantů vůbec nevyskytuje.
    Jinak asi nějaký důvod a reálný základ ten OD měl, když jej podelpsalo asi 70 lidí, mezi nimi ne méně než polovina s doktorským titulem, lidé z minimálně pěti fakult a letmo jsem tam zahlédl minimálně dva proděkany a když jej rektor UK považoval za hodný reakce...
    Jak říkám, dopis jsem nepodepsal a je mi celkem jedno, co v něm bylo, ale jestli je tvým přístupem označovat někoho za "namyšleného fracka", na základě něčeho, u čeho zcela dokonale neznáš pozadí (viz opakované tvrzení, že se to netýkalo rektorovy práce, přestože to původně bylo uvedeno jako Prohlášení UK) a mnohem nesmířlivěji než adresát OD, pak je to jen tvoje vizitka.
    A příště buď prosím myšlenkově konzistentní a aplikuj svoji představu o stejně vinných "neohradivších se proti špatnému" na všechny - i na ty "fotry od rodin z SNB v '89" (všimni si, že v tomto já konzistentní jsem a nemám problém odlišovat zločineckou organizaci a jednotlivce - zaznělo zde jméno P. Thummela - pokud ti to jméno něco říká, pokud ne, najdi si).
    Jinak právě ono škatulkování je jednou z metod předlistopadového režimu a dost možná, že nebýt Pithartova varování "neházet všechny do jednoho pytle" (nejsme jako oni), mohla být revoluce o dost méně "sametová".
    které postoval @Gorgloj je napsáno cosi o aktualizaci,... tak mám trochu dojem, jestli nebyli dodatečně přidány ti "důsledně uvádění NĚKTEŘÍ demonstranti"...
    Tak tohle je hodně slabý =D Argumentuješ pochybnou spekulací, pro niž neposkytuješ oporu. Jen základní info, když už tak aktualivováno 21.11., zatímco otevřený dopis dotčených akademiků je z 22.11. Nu což, už tu padlo, že kdo chce psa bíti...
  • upraveno 13. prosince 2014
    @Jay: já ty autory dopisu nepovažuji za zločince, jenom za blbce (a namyšlené k tomu). Nenapíšu už neškodné blbce, nicméně než jejich manýry mi mnohem víc vadí, že policie nezakročí ve chvíli, kdy je překročen zákon. Útok (byť vajíčky) na hlavu státu nepovažuji za svobodné vyjádření názoru.

Originál Zimovy reakce (pokud je to vůbec originál, jak píšeš) byl podstatně hůř k dohledání než všechno ostatní, OD, video..

K tomu slovíčkaření s "někteří" - viz. zbytek odstavce, kde jsem zvýraznil to slovo "drzost" a flankerův příspěvek na předchozí stránce. Chovají-li se špatně (jiní) někteří - jako že se tak chovali - není třeba si kritiku ublíženecky vztahovat na sebe a žádat omluvu. To konkrétně považuji za onu frackovitost.

K názorové konzistenci - já SNB nepovažuji za zločineckou organizaci jako ty. Zásah na Národní byl v souladu s tehdejšími zákony a odpovídající zvyklostem doby. V pořádku bylo i to, že následné události vedly k vypsání voleb a jejich výsledek určil další vývoj státu. Že se zákony a úroveň společnosti od té doby změnily je věc jiná. Nejsem žádným zvláštním fandou současného společenského uspořádání, ale respektuji, že to tak lidé chtějí. Co nebudu respektovat nikdy, je svévolné porušování nastavených pravidel.

Rozumím kritice Zemanova slovníku a způsobů. Už jsem dřív psal, že si na tzv. "chlapácké" pózy nepotrpím. Ohledně jeho postojů (např. k Číně, Rusku a dalším tématům) - to jsou zároveň postoje nás, kteří jsme ho zvolili. Proč by na nich měl cokoliv měnit, omlouvat se nebo odstupovat?

Zeman modropták. Zajímavě zpívá.
  • upraveno 14. prosince 2014
    @Ugla "Ohledně jeho postojů (např. k Číně, Rusku a dalším tématům) - to jsou zároveň postoje nás, kteří jsme ho zvolili."
    Osobně si myslím, že ze všech lidí co Zemana volili to bude tak bude stěží padesát procent se stejným názorem, ale to se dohledat nedá :)
    @ugla "Zásah na Národní byl v souladu s tehdejšími zákony a odpovídající zvyklostem doby."

To nemůžeš myslet vážně. Jak tu můžeme žít s takovými voly, jako jsi ty?

(Ať za to mám klidně ban, tohle je na mě moc, kam to míříme jako národ, kam bohové?)
    @Mellien Nie som si istý, či sa chceš naozaj porovnávať s Uglou. Celú debatu nečítam, ale z toho, čo píše Ugla, som to pochopil ako normálny princíp relativizmu - akcie SNB nie sú v súlade so súčasným usporiadaním zákona, pretože sme sa mohli poučiť, ale v tej dobe to v súlade s (možno chybnými) zákonmi bolo. Takýto relativizmus je vidieť často. Neviem, čo konkrétne ťa pobúrilo, aby si mu nadával do volov.
    @Mellien Žádám o jednu věc, nikdy nemluv za jiné - "my národ" a podobně =D
  • Nemám rád diskuze o politice a obvykle se jich nezúčastňuji. Nechápu, jak někdo může vést tak sáhodlouhou debatu o jednom dopise a házení vajíček, ale občas jsem si něco přečetl a chvílemi se i trochu bavil:-) Teď mi to ale nedá a trochu si přisadím.
    to jsou zároveň postoje nás, kteří jsme ho zvolili
    Já ho nevolil a z toho jak se (nás) prezentuje je mi na blití. Rozhodně jeho postoje nesdílím. (Rusové jsou prachsprostí okupanti). Nebyl jsem ani zastáncem K. S., ale jsem přesvědčen, že lidsky je to mnohem větší persona. Miloš Zeman na mě působí jako nízkej člověk s chováním burana. Stejně jako Klaus je egomaniak a navíc slovní onanista. Baví ho dráždit a být viděn. Prostě je to exibicionista. Nikdy bych po něm neházel vajíčka nebo něco podobného. To mi přijde ubohý. Já ho beru jako trest. Většina obyvatel tohoto státu si ho zvolila a my jsme jeho součástí. Bohužel.

Dnes jsem chvilku sledoval Otázky Václava Moravce a jednu věc nechápu. Jak ten člověk oslovuje své hosty. Tedy dělá to takhle mnoho lidí (komentátoři, redaktoři) v ČT. On tam má například prof. PhDr. Tomáš Halíka, Th.D. a oslovuje ho "Tomáš Halíku". Snad ho oslovím pane profesore nebo aspoň pane Halíku. A nemusí to být samozřejmě profesor. Může to být kdokoliv. Já bych ani uklizečku nebo cikána, co kope díru pro trubky, neoslovoval jménem. Prostě snad oslovím "paní uklizečko" nebo "pane Lakatoši", ne? Jsem divnej nebo vám to taky nepřipadá normální?
  • @Chmur Pokud jde o Václava Hlodavce, tak když ho občas sleduji (ne pravidelně, pouze pokud se tam probírá něco pro mě zajímavého, jako například nedávno se probíralo školství) tak z něj mám podobný pocit. Navíc se mi nelíbí jak cíleně rýpe jenom do některých hostů, a jak jim často skáče do řeči. Celkově na mě nepůsobí moc dobrým dojmem.

Pokud jde o otázku "většina národa" tak tohle je prostě nevýhoda přímé volby - ti co volili protikandidáta nejsou většinou schopní přijmout výherce, a to není jenom u nás. Všem co tady nadávají jakou u nás dělá M.Z. ostudu a jak se nikde jinde o ničem jiném nemluví bych doporučil dohledat si něco o proti-Obamovském tažení konzervativců (a o některých akcích krajních konzervativců) ve Spojených Státech. Proti tomu je pár hňupů na Albertově vyloženě úsměvných.
    Já to nemyslel trolově, ale zcela vážně. Napsat, že listopadový zákrok byl OK, je plivnutí do tváře desetitisícům lidí. A především těm, kteří tu odvahu měli a šli tam. Jak někdo vůbec může napsat, že mlácení studentů a lidí všeobecně, vlastních lidí, je ok? Proboha, proberte se.
    @Mellien On toho napísal viac, než len OK. Tá správa mala viac znakov. Ale ktosi si tu zase vytiahol len to, čo chcel, pretože nemal o čom inom hovoriť.
    @Gepeto To je jedna z těch situací, na které platí rčení "to nevysvětlíš" =D
    @Mellien: Gepeto to říká správně, dneska jsou akorát ty měřítka jinde. Trochu o tom mluvil právě Zeman - to večerní pokračování té demonstrace na Národní už bylo proti přímému zákazu, tj. demonstranti porušili tehdy platný zákon. Že k tomu měli své důvody je věc jiná.

U nás dostali "pouze" nakládačku. V Rumunsku se v roce 89 střílelo, v Číně tam režim poslal tanky, odkazy už jsem dával.

Máš trochu přehled o tom, jak končívaly podobné protesty třeba za první republiky? Tehdy se s protestujícími režim nijak zvlášť nemazal, prostě tam naběhlo četnictvo, případně armáda a bez velkých cavyků to vystříleli. Smutné je, že o většině z nich se dočteš akorát na podobných levičáckých stránkách, wiki je spíše skoupá. Všimni si vývoje kolem toho Duchcova, komančové tam zbudovali pomník ("Koukejte, zlá první republika!"), po revoluci byl raději odklizen z očí ("Kdo ví, co si to zas KSČ vymyslela.").

Dneska zas nechává kolikrát policie "protestující" řádit a demolovat cizí majetek. Má mít právo na vyjádření názoru jedné skupiny přednost před ochranou zdraví a majetku ostatních občanů? Kde je podle tebe hranice?

A že to vidíš jinak? Možná že za 15 let ten názor trochu poupravíš. Kam míříme, o tom bude stále víc rozhodovat ta tvoje generace než ta moje. A pak zas ta další. Jak píše vždycky flanker, společnost nemůže ustrnout na nějakých dogmatech doby, názory a postoje musí vždy po čase projít revizí.
  • Chmur napsal(a):

Já bych ani uklizečku nebo cikána, co kope díru pro trubky, neoslovoval jménem. Prostě snad oslovím "paní uklizečko" nebo "pane Lakatoši", ne? Jsem divnej nebo vám to taky nepřipadá normální?

Mně to přijde nejen divné ale i nevhodné. Na škole dnešní "borci" oslovují lidi s profesorským titulem "pane XY". Možná proto, že jim nikdo nevysvětlil, jak je oslovovat mají. Nebo tím chtějí dotyčnému naznačit, že není víc než oni :-k Asi jak v čem, že ano..

KS se chová způsobněji. Zda je lidsky větší osobnost nedokážu posoudit, spíš o tom pochybuji. To nic nemění na tom, že úroveň vystupování dokáže spoustu lidí odradit rovnou, a nějakou "osobnost" pak ani nemají proč zkoumat. Pokud bych s postoji KS souhlasil, nebylo by pro mě co řešit, takhle jsem upřednostnil postoje před způsoby.
  • Ugla napsal(a):

Chmur napsal(a):

Já bych ani uklizečku nebo cikána, co kope díru pro trubky, neoslovoval jménem. Prostě snad oslovím "paní uklizečko" nebo "pane Lakatoši", ne? Jsem divnej nebo vám to taky nepřipadá normální?

Mně to přijde nejen divné ale i nevhodné. Na škole dnešní "borci" oslovují lidi s profesorským titulem "pane XY". Možná proto, že jim nikdo nevysvětlil, jak je oslovovat mají. Nebo tím chtějí dotyčnému naznačit, že není víc než oni :-k Asi jak v čem, že ano..
    No, já když nevím, tak se většinou omezím na přímé oslovení "Dobrý den" nebo "Prosím Vás" a přejdu k věci. Jinak nejdivnější byl vyučující na vysoké, který měl pouze titul Bc. a fakt nám přišlo divný mu říkat "pane bakaláři".
    A @Chmur, ty bys fakt někoho oslovil "paní uklizečko"? To mi přijde taky divný.

U Moravce ve studiu je to asi trochu jiná situace, on je prostě asi musí oslovit jménem, aby bylo tak nějak jasné, o koho jde, zvláště, pokud mají oba stejný titul. A s tím "pane xxx" by to měl sice jednodušší, ale kámen úrazu by přišel ve chvíli, kdy by tam měl ženu - problém slečna/paní. Ono asi není těžké si někde zjistit, jestli je někdo vdaný/ženatý, ale když to ten člověk sám nikde neuvede (koneckonců nemá proč, že, do toho nikomu nic není), tak to nemusí zjistit vůbec, a pak je faux pas na světě.
  • Denebola napsal(a):

No, já když nevím, tak se většinou omezím na přímé oslovení "Dobrý den" nebo "Prosím Vás" a přejdu k věci. Jinak nejdivnější byl vyučující na vysoké, který měl pouze titul Bc. a fakt nám přišlo divný mu říkat "pane bakaláři".

Nápodobně. Spíš jsem míval problém, jak oslovovat asáky jako jsem teď já ve chvíli, kdy se tomu nedalo vyhnout :-) A pořád mi připadá divné, když mě někdo oslovuje "pane doktore" - ještě si někdo bude myslet, že umím léčit :roll:

Na druhou stranu, když nějaký prvák, který je na vyhazov, oslovuje našeho studijního proděkana (profesora) "pane Beneši", tahá mě to za uši.

Když tam ten Moravec má 5 lidí, z toho 4 ze stejným titulem, tak se to dá pochopit. Možná se právě chce vyhnout tomu označení "pan/paní", které obecně chápeme jako oslovení lidí bez titulu?
  • A @Chmur, ty bys fakt někoho oslovil "paní uklizečko"? To mi přijde taky divný.
    Možná tě to udiví, ale já to opravdu používám:-)
    Když tam ten Moravec má 5 lidí, z toho 4 ze stejným titulem, tak se to dá pochopit. Možná se právě chce vyhnout tomu označení "pan/paní", které obecně chápeme jako oslovení lidí bez titulu?
    To se mi moc nezdá. Já z něj mám pocit, že se staví do role, že je nad svými hosty. Jeho chování je pro mě otřesné. Nejde jen o oslovení. Má stejně jako mnoho lidí na ČT tendenci neustále hostům skákat do řeči. Co to jako má být? Tak se chovají slušný lidí? Podle mě je to člověk, který se rád poslouchá a předvádí, což je mi ze srdce protivné.
  • Zda je lidsky větší osobnost nedokážu posoudit, spíš o tom pochybuji. To nic nemění na tom, že úroveň vystupování dokáže spoustu lidí odradit rovnou, a nějakou "osobnost" pak ani nemají proč zkoumat.
    V pořádku. O tom se nechci nějak hádat (kdo je větší osobnost). Je to otázka úhlu pohledu.
    Pokud se chová jako hulvát nebo arogantní nabubřelec špičkový chirurg, co denně zachraňuje lidský životy, řeknu si OK, má své mouchy. U veřejně činných osob s tím mám mnohem větší problém. Já si nedělám iluze, že ten kdo se chová slušně v médiích, musí být opravdu morálně lepším politikem či člověkem. Ale veřejný činitel, zvláště hlava státu, by nějaké dekorum dodržovat měla.
  • Ehm, a jak jinak oslovit uklízečku než "paní uklízečko", případně "paní X"?

K oslovení paní/slečno; pokud se nepletu, v případě, že má dotyčná VŠ titul, se používá oslovení paní.
  • K oslovení paní/slečno; pokud se nepletu, v případě, že má dotyčná VŠ titul, se používá oslovení paní.
    Je to tak.
  • @Chmur: já už ho dlouho neviděl. Ze začátku jsem měl stejný dojem, pak mi přišlo, že se trochu "umravnil" (s tím skákáním do řeči apod.), ale možná to bylo jen dočasné.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.