!!!POZOR SPOILER VŠECH DÍLŮ SERIÁLU A VŠECH KNIH!!! Teorie z Písně a z Hry

Nedávno se s odvysíláním páté série objevil problém se s spoilery. V diskuzi !!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY icefire.cz/forum/discussion/51359/spoiler-teorie-ve-svete-asoiaf-pouze-knihy#latest je problém, že spoustu lidí začalo své teorie odvíjet od dění v seriálu a tím vyzrazovat děj čtenářům. Já jsme se tedy rozhodl zaměřit na skupinu, která četla všechny knihy a viděla všechny díly seriálu a chtěla by ovšem volně diskutovat. Já se tu pokusím tedy uvézt pár teorií na děj ve Vichrech Zimy. U některých s přimíchám informace ze seriálů. Prosím debatu o tom o rozdílech seriálů a knih a jak se budou moc nakonec lišit směřujte sem icefire.cz/forum/discussion/51767/spoilery-rozdily-v-serialu-spoiler-vsech-knih-a-epizod-serialu. Tenhle topic zakládám, protože chci vytvořit místo, kde se bude moct argumentovat i informacemi ze seriálu a nedocházelo k nepříjemnostem v ostatních diskuzích. Jinými slovy, chcete-li neomezeně fantazírovat, jste na správném místě. :dance: Zároveň bych poprosil, zdržte se diskuze o tom jestli je nebo není závádějící používat informace ze seriálu, když může kniha a seriál skončit různě. Bez tak se to z a) bez Vichrů nedovíme a za b) jde mi o práci se všemi dostupnými informacemi.

Zde předkládám teorie, které jsem četl na internetu, viděl zde v diskuzích nebo mne sami napadly. Neuvedu žádnou z teorií zmíněnou Starkem z Hor v jeho vláknu, ale samozřejmě je i tady účelem, aby jste vymýšleli svoje a diskutovali o všech konspiracích známých i neznámých. A konec mého vykecávání zde seznam:

1. Melisandra v Tanci zmiňuje, že k jejímu klamavému kouzlu je potřeba věc, která patří člověku, jehož podobu chce vytvořit. Mimo jiné zmiňuje váček s kůstkami. Dostala se nějak Melisandra k Davosovu váčku pro štěstí o nějž přišel na Černovodě a chce ho využít k vytvoření falešného Davose a zvýšit tak svou kontrolu nad Stannisem?
2. Brynden Tříoká Vrána je ve skutečnosti Bílý Chodec. Odpovídalo by tomu to, že se v seriálu objevil Noční Král jako jeden z Chodců, tudíž je možné, že někteří Jiní byli případně všichnni byli původně lidmi.
3. Jiní jsou ve skutečnosti změnění lidé, kteří používají černou magii. Viděli jsme, že Qyburn dokázal vytvořit nemrtvého Gregora Cleganea. Není tedy možné, že Jiní jsou původně lidé používající magii podobnou té Qyburnově?
4. Jiní původně obývali celé Západozemí, Zeď postavili na obranu proti lidem(led je elementem Jiných a z ledu je tvořená Zeď.)
5. Stannis Baratheon je valonquar, popřípadě někdo ze Starkových dětí nebo Písečných hadů. Valonquar znamená mladší bratr nebo malý bratr, ale bylo někdy řečeno čí mladší nebo malý bratr to má být? A může být valonquar i osoba ženského pohlaví_
6. R'hllor je ve skutečnosti Velký Jiný a Melisandru ovládá skrz špatné vize.
7. Noční Král se oženil s Jinou popřípadě nemrtvou ženou, aby předešel válce sňatkovou politikou, když Jiní chtěli dobýt zpátky to o co přišli.
8. Varys je bastardem Šíleného krále, proto ta vysoká pozice v radě velká důvěra, kterou mu Aerys svěřil. Příběh o dětství může být smyšlený.
9. Tyrion je ve skutečnosti dítě Aeryse a Joanny.
10. Rhaegar Targaryen byl Azor Ahai a jeho zabitím odsoudil Robert Baratheon a povstalci celé Západozemí.
11. Robert Strong má hlavu Robba Starka. Stark se dá z němčiny přeložit jako Strong = Silný
12. Pod Zimohradem spí drak, popřípadě leží mrtvý Targaryen
13. Stannis napsal růžový dopis po tom, co odhalil, že ho Melisandra oklamala s upálením Manceho Nájezdníka. Počátek nesvárů mezi Stannisem a Melisandrou v seriálu může být nahrazeno rozepřemi po upálení Shireen.
14. Aegon je potomkem Rhaegara a Lyanny a dvojče Jona.
15. Quaithe je ve skutečnosti Rhaella Targaryen matka Daenerys.
16. Oberyn otrávil Tywina stejným jedem, který použil Tyrion na Cersei ve Střetu Králů a proto byl Tywin ve svou smrtelnou noc na latríně.
17. Ser Barristan padne v bitvě u Meeren. Stejně tak Hizdar
18. Euron Greyoj je Daario.
19. Val upálí Shireen, protože vyvolá epidemii šedého lupu mezi divokými. Popřípadě Melisandra obětuje Shireen pro oživení Jona Sněha.
20. Všechno se to Nedovi zdálo a probudí se pod čarostromem zpátky na Zimohradě.
:-D
145791020

Komentáře

• upraveno 5. října 2015
    Nebyl náhodou Bloodraven členem Hlídky? Pokud ano, nemá právo být králem a navíc je křivopřísežníkem.
  • Byl, krom toho je několikerým vrahem příbuzného, dezertérem z Hlídky, a hlavně skrzevá své severské kořeny (v doslovném smyslu) se na železnou sesli neposadí ani kdyby chtěl... já to psal čistě přes rodné právo nikoli přes to, že se z toho dědictví sami vyřadili...
  • SKALASKALA Nič nemá lepšiu pamäť ako čas.
    Zdravím, napadla mi taká teória, vychádza zo seriálu, nie z kníh, preto to dávam sem do špekulácií, lebo "Teórie ASOIAF..." sa majú týkať len kníh.
    Ide o to, že Vyvoleným, ktorého stále Melisandra videla vo svojich víziách so Stanisom, by sa týkali nie Stanisa, ale Davosa. Indícií je niekoľko, možno viac, základom by mohli byť tieto:
    Prišla za Stanisom v čase, kedy už bol Davos na Dračom kameni. Davos bol stále pri Stanisovi, nie je možné, že si Melisandra mýlila vo víziách ich dvoch? Kým Stanisove ciele boli na Železnom tróne, pomáhala mu s nimi. Bol to Davos, ktorý pochopil dôležitosť správy zaslanej z Čierneho hradu. Melisandra správu prečítala, a preorientovala Stanisove záujmy na Sever. Zabránila Stanisovi dať Davosa popraviť po tom, čo v ohni videla, že Davos bude užitočný práve na severe. Vieme, že sa videla prechádzať po Zimohrade, ale teraz už je jasné, že to nebude so Stanisom. Až Davos odišiel na Čierny hrad (poslal ho tam Stanis kvôli upáleniu Shireen), Melisandra zanechala Stanisa svojmu osudu a šla na Čierny hrad - za Jonom ? - alebo za Davosom...?
  • K prvnímu dílu 6. řady:
    Tak nám Martellové v seriálu vymřeli (doslova po meči), takže pokud se odněkud nezjeví nový člen rodu/nějaký rudý kněz, co by je oživil, tak se dějovou linií z Dorne asi můžeme rozloučit. Teda pokud se teď Píseční hadi (mimochodem asi ukradli teleportační zařízení Malíčkovi) nerozhodnou pro svoji konečnou pomstu s celým zbytkem světa. Jinak poslední naděje, že to Stannis nějak přežil, tímto asi taky padla.
    :-D
  • upraveno 25. dubna 2016
    Po shlednutí dnešního dílu začínám podporovat teorii, která se zabývá Sedmi.
    Jde o to, že by Sedm byli živoucí bohové chodící po westerosu,andalští bohové sloužící lidem.

Jaqen H'ghar – Cizinec – ten který přináší smrt.
    High Sparow – Otec – popisován jako vousatý muž nesoucí váhy (rovnováhu dobra a zla), lidé se k němu modlí za spravedlnost (sice neni vousaty, ale sedelo by to)
    Mellisandra – Stařena – nese lucernu, lidé se k ní modlí za vedení. Je to jen moje domněnka ale začíná to pěkně sedět.

Panna - ??
    Kovář - ??
    Matka - ze by Dany (Matka draků, bla bla bla ...); ale opravdu jen typ
    Válečník - Noční král/Světlonoš
    @Magister_Peditum
    image

Ta komická scénáristická nemohoucnost a neschopnost promýšlet děj na sérii dopředu mi vážně chyběla. Jsem si jistá, že to všechno bude rádoby šokující - "heh, to jste nečekali". Ne, fakt jsem to nečekala, stejně jako jsem nečekala Ramsayho dvacet dobrých mužů ničících vojenský tábor.
    @svoa00 Obávám se, že ještě rádi budeme vzpomínat na sera Twenty Goodmena. Tohle je zatím první díl a už tam bylo logických chyb, že by to vystačilo na celou sezónu.
    Dorana smrt je jedno velké WTF, teleport Písečných zmijí na loď, kde se plavili Jaime s Doranovým synem ani nekomentuju, nebo byly někde celou dobu schované v sudu od kysaného zelí? :-D. Dále Brienne a její Deus ex machina příjezd (během kterého se kamsi vypařili psy,co měla ta Ramsayho jednotka sebou). Nebo proč nechali spiklenci ležet Jonovo tělo jen tak na zemi? A pak se divili, že jim ho někdo přes noc štípnul? Jak zvládla Sansa s Theonem pád asi tak z 10+ metrů na tvrdou zem? A samozřejmě začala hořet celá flotila a nikdo si toho dopředu nevšiml...k čemu ten Varys má ty svoje ptáčky, když mu ani nejsou schopni říct, že už asi hodinu někdo polívá desítky lodí v přístavu olejem nebo na ne nosí suché roští? Nebo že by si Harpyje najaly mistry pyromany od sera Twenty Goodmena, co jsou schopni synchronně zapalovat ohně (a koně) uprostřed střežených objektů i za nepříznivého počasí? :-D
  • Takže na to večer ani nemusím koukat?
  • Ale jo, kromě toho Dorne to ostatní jsou spíš maličkosti. Uvidí se až v dalších dílech, v tom dnešním se toho zas tolik nestalo, až na to Dorne, tedy. :-)
  • SagartSagart Amo ergo sum
    upraveno 25. dubna 2016
    Tak za prvé, neměl by nějaký dobrák vytvořit vlastní diskuzní topic o této epizodě, :)
    Za druhé, seriál nesleduji, spoilrey mě nestresují, tudíž nenašel by se nějaký gentleman, který by napsal shrnutí této řady? :D
    A za třetí. Všiml jsem si, jak nádherně negativně seriál hodnotíte. V tomto případě vám nedoporučuji přečíst si tohle, protože se to naprosto příčí s jejich představám :P
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Podle toho co čtu, tak zatímco upadají komedie, GoT je bohatě vynahradí. Až je mi skoro líto, že jsem na to přestal koukat. I když za ty nervy a vytrhané vlasy to nestojí :)
  • @Terezička ale jo, je tam jeden full frontal, kterej ti zajistí polknutí naprázdno :-D
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    Žádný dobrák ať nevytváří žádný topik, ten vytvoří někdo z modů v příslušné kategorii pro seriál, ať tu zase nejsou tři topiky k jedné epizodě jako minule...

Jinak seriál už se zvrhl v totální blbost.
    upraveno 25. dubna 2016
    Everett_Young napsal(a):

Jinak seriál už se zvrhl v totální blbost.

To je pochopitelně účel tvůrců, aby jsme pak Bílým chodcům tleskali, jak krásně ty zatrolený dementy ve Westerosu povraždili :D
  • @Sagart Ten článek jsem četl, ale mám dojem že reaguje na úplně něco jiného. On není až takový problém zkousnout, že filmaři nechali nějakou postavu zhebnout dřív, než se stalo v předloze, ale to za jakých okolností k tomu došlo. Jak jsem někde četl, když nechali spadnout na Dorne atomovku, tak to bude mít asi stejnou logiku. ;-)
    @Magister_Peditum O člnáku jsem se zmínil spíše proto, že tam tak krásně píšou, cituji: "HBO předvádí svůj dokonale vykonstruovaný produkt, v němž není prostor pro pochybení. Ale také pro nic, co by překročilo vlastní stín."
    Což se dle mého neshoduje s vašimi komentáři ;)
  • @Sagart Jako, že je zbytečné po seriálu chtít, aby zachovával zásady dramatu: Jednotu času, místa a děje? :-D
    @Magister_Peditum Jako že by si seriál mohl kurňa promyslet zda bude mít smysl tam něco dávat. Když už tam dají Dorne, čert to vem, ale když ho pak po totálním neúspěchu rychle odkráglujou a tak se Dorne zapíše do dějin jen tím, že zabije Myrcellu, což mohl udělat kdokoliv jiný a nebo je zkátka nemuseli tak protahovat. Proč tam tu holčinu v tom seriálu kurnik šopa posílali, když se jim pak vrátila s totálním průserem. Chápu, že v knize má Dorne více funkcí, Myrcela, Aegon, Sarella v Citadele, špion v Přístavišti, tady to ale působí úplně k ničemu na to, že mají dokonale promyšlený plán... :) Ovšem, seriál nesleduji a tak mohu jen těžce posoudit, zda to má smysl ? :) Takže, co vlastně kecám, že... :D
  • @Sagart Takže si vlastně v ničem ani neodporujeme. :-)
    @Magister_Peditum Což mě těší :)
  • takže se nic z toho tady nestalo :-D
  • "A protože se nic z toho nestalo, nebudeme si to pamatovat.A proto bych, pane Rimmere, rád využil této možnosti, abych Vám řekl, že jste ten nejtupější a nejpodlejší uměle stvořený zmetek, jakého jsem měl kdy tu smůlu potkat!"
  • Chrabří muži sera Twentyho Goodmena nedokázali porazit Brienne a jejího vyděšeného panoše? Nehledě na to, že měli podporu neméně chrabrých psů, kteří ve svých schopnostech mají i neviditelnost. To se mi nechce věřit. :D
    Dorne nemá smysl komentovat. :D Ellaria Sand převezme Doranovo místo. :D Oberyn se musí otáčet v hrobě.
    upraveno 25. dubna 2016
    Aidunale napsal(a):

Oberyn se musí otáčet v hrobě.

Bohužel se v hrobě neotáčí, na rozdíl od sera Gregora, který se podle všeho dootáčel i z hrobu :)
    Příští epizoda se má jmenovat "Home," co myslíte, kdo se nakonec vrátí domů?
    A kdy konečně proběhne Nekromancie Rudých kněží a Jon se vrátí. Začínám se obávat, že jeho tělo povstane plno hniloby a červů :D
  • Tak třetí episoda má název "Oathbreaker", to se na Jonovo zmrtvýchvstání, čímž vlastně bude de iure zproštěn přísahy Noční hlídky, hodilo ještě víc.
  • @Sagart v mrazu se hnilobě a červům obvykle příliš nedaří :)
  • @Dreamer Teď je ale položený na stole uvnitř, takže tam asi pod nulou mít nebudou. :-D
    @Dreamer Ty svině žijí všude :D
  • Pokud v Západozemí existuje nějaký mrazuvzdorný hmyzák, který do Jona stihnul během noci v severské zimě naklást larvy...budiž :D
    @Dreamer Tak, když v Západozemí žijí chalani, co v mrazivých podmínkách na úrovni planety Hoth oživují mrtvoly, které když u ž jsou v Hardhome, tak působí dost rozpadle, proč taky ne, že :)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.