!!!POZOR SPOILER VŠECH DÍLŮ SERIÁLU A VŠECH KNIH!!! Teorie z Písně a z Hry

Nedávno se s odvysíláním páté série objevil problém se s spoilery. V diskuzi !!! Spoiler !!! - Teorie ve světe ASoIaF - POUZE KNIHY icefire.cz/forum/discussion/51359/spoiler-teorie-ve-svete-asoiaf-pouze-knihy#latest je problém, že spoustu lidí začalo své teorie odvíjet od dění v seriálu a tím vyzrazovat děj čtenářům. Já jsme se tedy rozhodl zaměřit na skupinu, která četla všechny knihy a viděla všechny díly seriálu a chtěla by ovšem volně diskutovat. Já se tu pokusím tedy uvézt pár teorií na děj ve Vichrech Zimy. U některých s přimíchám informace ze seriálů. Prosím debatu o tom o rozdílech seriálů a knih a jak se budou moc nakonec lišit směřujte sem icefire.cz/forum/discussion/51767/spoilery-rozdily-v-serialu-spoiler-vsech-knih-a-epizod-serialu. Tenhle topic zakládám, protože chci vytvořit místo, kde se bude moct argumentovat i informacemi ze seriálu a nedocházelo k nepříjemnostem v ostatních diskuzích. Jinými slovy, chcete-li neomezeně fantazírovat, jste na správném místě. :dance: Zároveň bych poprosil, zdržte se diskuze o tom jestli je nebo není závádějící používat informace ze seriálu, když může kniha a seriál skončit různě. Bez tak se to z a) bez Vichrů nedovíme a za b) jde mi o práci se všemi dostupnými informacemi.

Zde předkládám teorie, které jsem četl na internetu, viděl zde v diskuzích nebo mne sami napadly. Neuvedu žádnou z teorií zmíněnou Starkem z Hor v jeho vláknu, ale samozřejmě je i tady účelem, aby jste vymýšleli svoje a diskutovali o všech konspiracích známých i neznámých. A konec mého vykecávání zde seznam:

1. Melisandra v Tanci zmiňuje, že k jejímu klamavému kouzlu je potřeba věc, která patří člověku, jehož podobu chce vytvořit. Mimo jiné zmiňuje váček s kůstkami. Dostala se nějak Melisandra k Davosovu váčku pro štěstí o nějž přišel na Černovodě a chce ho využít k vytvoření falešného Davose a zvýšit tak svou kontrolu nad Stannisem?
2. Brynden Tříoká Vrána je ve skutečnosti Bílý Chodec. Odpovídalo by tomu to, že se v seriálu objevil Noční Král jako jeden z Chodců, tudíž je možné, že někteří Jiní byli případně všichnni byli původně lidmi.
3. Jiní jsou ve skutečnosti změnění lidé, kteří používají černou magii. Viděli jsme, že Qyburn dokázal vytvořit nemrtvého Gregora Cleganea. Není tedy možné, že Jiní jsou původně lidé používající magii podobnou té Qyburnově?
4. Jiní původně obývali celé Západozemí, Zeď postavili na obranu proti lidem(led je elementem Jiných a z ledu je tvořená Zeď.)
5. Stannis Baratheon je valonquar, popřípadě někdo ze Starkových dětí nebo Písečných hadů. Valonquar znamená mladší bratr nebo malý bratr, ale bylo někdy řečeno čí mladší nebo malý bratr to má být? A může být valonquar i osoba ženského pohlaví_
6. R'hllor je ve skutečnosti Velký Jiný a Melisandru ovládá skrz špatné vize.
7. Noční Král se oženil s Jinou popřípadě nemrtvou ženou, aby předešel válce sňatkovou politikou, když Jiní chtěli dobýt zpátky to o co přišli.
8. Varys je bastardem Šíleného krále, proto ta vysoká pozice v radě velká důvěra, kterou mu Aerys svěřil. Příběh o dětství může být smyšlený.
9. Tyrion je ve skutečnosti dítě Aeryse a Joanny.
10. Rhaegar Targaryen byl Azor Ahai a jeho zabitím odsoudil Robert Baratheon a povstalci celé Západozemí.
11. Robert Strong má hlavu Robba Starka. Stark se dá z němčiny přeložit jako Strong = Silný
12. Pod Zimohradem spí drak, popřípadě leží mrtvý Targaryen
13. Stannis napsal růžový dopis po tom, co odhalil, že ho Melisandra oklamala s upálením Manceho Nájezdníka. Počátek nesvárů mezi Stannisem a Melisandrou v seriálu může být nahrazeno rozepřemi po upálení Shireen.
14. Aegon je potomkem Rhaegara a Lyanny a dvojče Jona.
15. Quaithe je ve skutečnosti Rhaella Targaryen matka Daenerys.
16. Oberyn otrávil Tywina stejným jedem, který použil Tyrion na Cersei ve Střetu Králů a proto byl Tywin ve svou smrtelnou noc na latríně.
17. Ser Barristan padne v bitvě u Meeren. Stejně tak Hizdar
18. Euron Greyoj je Daario.
19. Val upálí Shireen, protože vyvolá epidemii šedého lupu mezi divokými. Popřípadě Melisandra obětuje Shireen pro oživení Jona Sněha.
20. Všechno se to Nedovi zdálo a probudí se pod čarostromem zpátky na Zimohradě.
:-D
1679111220

Komentáře

• upraveno 2. května 2016
    @Jay já vím, ten rozdíl v postavení Jona v seriálu a v knize jsem několikrát vypíchla v různých diskuzích, proto si taky myslím, že v knihách Jon nemusí být úplně mrtvý, ale třeba "jen" velmi těžce raněn. A proto mi přišel atentát jako naprosto nepromyšlený zkratkovitý čin, ne něco plánovaného, s pěknou frontou na podávání nože a proslovem jako v seriálu a v knihách se tím vyřešilo akorát, že si na pár chvil zchladili žáhu, než by je dostali Divocí, v té době loajální hlavně Jonovi.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Dreamer a v dalsom diely sa asi dozvieme, ze John je synom Rhaegara a Lyany, ach boze ked pomyslim kolko rokov sme sa tom hadali.
  • Edem napsal(a):

@Dreamer a v dalsom diely sa asi dozvieme, ze John je synom Rhaegara a Lyany, ach boze ked pomyslim kolko rokov sme sa tom hadali.

O tom snad už nikdo ani nemůže pochybovat ne
  • @p1e9t9r2 Já stále doufám, že ne. Dokud to neuvidím černé na bílém, tak mám šanci.
  • @brbr: Tak to tě seriál nemůže v tvé víře rozhodit... Černobíle to tam snad nebude... :o)
  • upraveno 3. května 2016
    Jenom taková odbočka. Víme, že jména zlovlků u Starčat o nich něco vypovídají. Sansa - Lady, Arya - Nymerie (bojovná královna z Essosu), Jon Sníh - Duch (to nejspíš bude souviset s jeho oživením?)... Nedávno jsem se dozvěděla, že "shaggy dog" v angličtině znamená vtip bez pointy. Takže i když si myslíme, že Rickon je v sáze specificky proto, aby na konci zůstal jako Stark na Zimohradě, tak Davos se může epicky dlouho honit za přeludem a i kdyby Rickona našel živého a zdravého (musíme Oše věřit), tak to může dopadnout dost antiklimaticky.
  • JayJay
    upraveno 3. května 2016
    @svoa00: Jsi mohla dát i odkaz (nejde nutně o vtip, ale dlouhé vyprávění bez pointy tam je zásadní). :o)
    Každopádně zajímavé a nevěděl jsem...
  • @Jay No zkrátka Rickon může dost dobře od začátku být slepá ulička a něco, v co měli fanoušci Starků do budoucna nějak věřit, aniž aby Martin někdy měl v úmyslu jejich očekávání splnit. Jenom doufám, že jeho existence není trolování a nějak se ještě projeví.
  • @svoa00: Jako jo, rozumím tomu, jen mi přišlo užitečné dát i ten odkaz... A jako jo, byl by to od Martina hodně ošklivý vtip... (ale u Rickona dává smysl pojmenovat zlovlka Chundeláč, takže člověk opravdu nemusí nic zlého tušit - a od Martina lze vždy čekat jen to nejhorší z hlediska dějových zvratů :o)).
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Napadlo vás lid, proč se vlastně objevil Wylis, Walder, či jak se Hodor v temné minulosti jmenoval, v seriálu, konkrétně v těch Branových vizích?
    Konečně je totiž odhalena pravda, proč vlastně v sáze existuje něco typu Hodor a že doopravdy nemá funkci jen Branova dopravního prostředku. Hodor není jen Branův kůň.
    A když už jsme u těch koní, předpokládám, že v seriálu má mladý Hodor k těmto zvířatům velice kladný vztah. Tudíž nyní se mu splnilo přání, když dělá koně princi Zimohradu.
    Otázkou je ale, co se stalo, že se mu mysl zdeformovala do té post verze mysly, která jej nyní ovládá. Má to snad zase něco společného s koňmi? Kupodivu ano.
    Wylis je warg. Tedy česky měnič, už mě z tý angličtiny trochu šibe. A jak nás informoval zkušený Varamyr Šestikůže, který se zúčastňoval měničských spolků a tudíž tomu poměrně rozumí, žádný warg by neměl dlouho zůstávat v těle své oběti zvířete. Co se stane potom. Pomotá se mu mysl a zakrátko ztratí veškeré spojení s lidským ozumem.
    Připomíná nám to něco? Ano, Hodor opravdu působí, jako by něčím takovým prošel. A proč taky ne. Když hloupý nevolnický chlapec navštěvuje mysl koně, konkrétně samotného oře panské dcery Lyany, není se čemu divit, když to jednou přepískne.
    Nebyl by to však Martin, aby k tomu nebyla nějaká zajímavá historka. A taky že je. Co když byl Hodor v podobě koně svědkem něčeho co souvisí s Lyanou, tudíž podle rovnice R+L=J i s Jonem Snowem, se kterým se zase může spojit Bran poté, co se mu podaří z Hodora dostat tuto informaci, kterou se třeba nedozví od Bryndena Blackfishecrow. Bran už nám ukázal, že dokáže Hodora ovládat lépe, než Arya svoje kočky.
    Bude nakonec Hodor důležitým klíčem k vyvrcholení ságy? A co znamená Hodor? Nejmenoval se tak kůň Lyany Stark, nebo je to formule, která Jiné přinutí k poslušnosti? A nebo hrál Hodor v mládí často League of Hondor? Co myslíte? :D
  • @Sagart Myslím, že vysvětlení je (v seriálu) přesně to které uvidíme v dalším flashbacku seriálu:

Robert bude tlouct do hlavy Hodora, který se nebude bránit a chudák Hodor z toho zůstane trošku zhodorovaný.
    @Everett_Young Pokud se držíš logiky seriálu, tak se Hodor pomátne během soulože s Melisandrou, která se poté promění do své real podoby se Hodor to nesnese :D Poté Mel uteče do exilu k Stannisově ženě a vysvětlí se tím osud další z oblíbenách postav a zároveň se odbyje poviných pár minut nahoty v epizodě seriálu :D
  • @Sagart jinak Hodor nebyl žádný koumák už před tím, takže když uvážíme tvojí teorii, je možné, že následky by mohli být pro koně vážnější než pro Hodora =D Ale jelikož v knihách nevíme, jestli dříve mluvil nebo ne, tak to nelze posoudit. V seriálu se mu na 99% stane tohle, ty flashbacky leaknuly celkem přesně.
  • upraveno 8. května 2016
    Leaknutý děj se v něčem mýlil, ale ty flashbacky asi uhádly přesně. Jsem zvědav, jestli se vyplní i ta věc s rohem a zdí. :-D
  • Magister_Peditum napsal(a):

Leaknutý děj se v něčem mýlil, ale ty flashbacky asi uhádly přesně. Jsem zvědav, jestli se vyplní i ta věc s rohem a zdí. :-D

No jestli jo, tak to cgi bude hodne drahy, takze ta bitva bude stat za prd :D :D
    sfik napsal(a):

No jestli jo, tak to cgi bude hodne drahy, takze ta bitva bude stat za prd :D :D

Vyřeší to naprosto jednoduše! Jon bude mít zrovna intimní chvilku s Mel, kdyžto bude najednou spuštěna audio nahrávka tisíckráte zesíléného výbuchu v lomu, nato je vyruší Tormund se slovy: "Promiň Mocný Jone, ale je to v prdeli. Zeď nám spadla!" :D
  • Nebo tam pustí rovnou klip Miley Cyrus "Wrecking ball" :D
  • upraveno 9. května 2016
    Ke třetímu seriálovému dílu:
    Po minulém nadějném dílu mě tohle dost zklamalo. Meereen byl ještě docela dobrej, ale že by šlo tak lehce přebrat Varysovy "zaměstnance"? Jaime mě přestává bavit, lepší bylo, když zpytoval svědomí. Věž radosti taky byla spíše zklamáním. Jednak vypustili tu část, pro kterou se na to asi každý těšil (začínám si říkat, jestli v seriálovém pojetí Lyanna prostě nepotratila a nezhebla... :-D) a pak Dayne s dvěma meči? Ale fuj! Linka s Aryou se smrskla na převyprávění členů rodiny, její pidi seznam hajzlů a na závěr prozření. Bylo toho víc než v předešlých dílech, ale stále nuda nuda šeď šeď. A Zeď. Samozřejmě lze čekat, že zombie Sníh bude trochu zmatená, ale vždyť se zde vlastně nic nestalo! Tedy až na fakt, že na závěr Jon zničehonic "rezignoval" na funkci Lorda velitele. A kromě Edda s tím byli všichni asi OK. Asi se to tam děje běžně. Jinak nebylo těch "vrahů" trochu víc? Taky se potvrdilo, že Umberové přešli k Boltonům (autoři v likvidaci staré generace šlechty zdá se pokračují) a přivedli Ramsayovi zásnubní dar v podobě již značně přerostlého Rickona. Celkově mi to celé přijde šité horkou jehlou. A hlavně hrozně předvídatelné.
    @Magister_Peditum LOL, asi bych
    se ohledně Rickona měla tvářit překvapeně. Ach bože, další neschopný Stark, kterého máme mít rádi, v ohrožení. Jsem... v šoku. Takže teď bude chtít Ramsay Jona vydírat ohledně Sansy, ale Jon už bude mimo hru a Noční hlídka by mu Sansu, která tam mezitím skutečně dorazí, s klidným srdcem vydala. Ale předtím jí budou chtít znásilnit, protože když se nejedná o záležitosti mrtvých těl, je to pořád parta kriminálníků. A nebo prostě Ramsay za tři díly Rickonovi v nějaké rádoby dramatické scéně podřízně krk.

image
  • @svoa00
    Sansa má přeci sebou kapitána Phasmu, takže žádný strach.

Jsem zvědav, jestli Jon opustil Černý hrad, nebo se tam příští díl potká se Sansou. Vzhledem k tomu, že v Zimohradu už vážně kalkulují s Jonem, jako nepřítelem, tak si myslím, že příští díl už vytáhne směrem na jih. A už je celkem jasné, která pak stažená z kůže a ohořelá těla to jsou v záběrech z bitvy u Zimohradu z traileru... Trochu mi vadí, že ty herci tak vyrostli, měli Rickonovi i Branovi sehnat nové představitele, takhle to vypadá, že místo 1-2 let uběhlo těch let snad 10.
  • @Magister_Peditum Myslíš tu rádoby čestnou blondýnu, která má obdivhudný smysl pro nacházení lidí v lese? Nay, nemá nárok překonat smysl D a D pro laciná předvídatelná dramata.
    A předpokládám, že seriálová Oša je mrtvá. Další fejl.
    :roll:
  • @svoa00 Vždyť stála hned vedle
    Rickona.
    :-)
  • @Magister_Peditum Tak já jsem ten díl ještě neviděla, jenom tak do tvůrců dloubu, když mi to tak usnadňují :D
  • @Magister_Peditum tak to je pěkné, to jim Martin asi vážně moc neřekl, když se uchylují k takovým pitomým zkratkám a dějovým zvratkům :D
    1. There must be always Stark on Winterfell
    2. Umberové nezradili
    3. Chundeláč je naživu
    4. Jon logicky odešel protože zemřel a jeho přísaha byla v podstatě dovršena (tak jak jsme předpokládali že to bude i v knihách, jediný možný odchod od Hlídky je skrze smrt že..) a vážně ho tam měl někdo z nich nějak zadržovat? A jako kdo? Divocí si myslí že je bůh a bratři v podstatě něco méně božského ale i tak kurva zázračného..
    5. Jestli se Jon se Sansou opět minou.. doufám že ne..

Jasně že tenhle díl nebyl tak dobrej jako minulej, ale zase taková hrůza to nebyla. Až na ten příborovej souboj u Věže radosti, to hrůza byla :D A Lyanna tam bude přesně z toho důvodu z jakého si myslíme že tam bude, prostě to šponujou. A samozřejmě to s tím Rickonem (1,2,3) jsou moje naděje a doufám v to. Pořád čekám že to bude nějaké velmi odvážně řešení Umberů.. Otázka je co Karstarkové.
  • @sfik Pokud by Umberové byli stále skrytě věrní Starkům, tak by asi nedali Rickona Ramsayovi. Tohle bych prostě neriskoval. Po rychlém odpravení Dorana i Roose si myslím, že se D&D prostě potřebují zbavit další nepohodlné postavy. Navíc nikdo moc nerozporoval, že Velký Jon skapal. Takže ano, myslím si, že to autoři myslí skutečně tak, jak to vypadá. Karstarkové to pečou s Ramsayem už od minula.

Ano, Jon logicky odešel, ale až do posledního okamžiku to nedal najevo. A čekal jsem třeba výkřiky: "To nemůžeš!" "Jsi náš velitel!" atd., ale prostě nic. Pokud někdo umí přežít vlastní smrt, tak bych tuplem stál o to, aby byl mým velitelem. :-D
    @Magister_Peditum Vzhledem k tomu, že se do vyvrcholení seriálu potřebují zbavit veškerých dějových linek, tak to tak prostě musí být.
    6. série bude možná (nejšpíše ne) tou poslední.
    Doufal bych, že když byl oživen, tak se k němu sesypou jako k nějakému bohu a pak se s ním sjednotí proti Twentymu.
    Nicméně, viděli-li jste upoutávku na 4. epizodu, tak víte, že Údolí vrátí úder (i když to zřejmě bude jen vyvražďovačka dalších hráču Hry a pak se Malíček portne do Kings landing, kde zabine Ollenu :D
  • @sfik: Pro zajímavost, netušíš, kolik zhruba lidí NYNÍ seriálově tvoří Noční hlídku? Při Bitvě o Zeď mluvili o padesáti, ne? Tam jich pár skapalo, pak nejspíše nějací bratři padli v Tvrdodomově, Aemon už je tuhej, ne?, Sam odplul, nějaké popravy,... je jich stále alespoň víc než deset? :o)
    A opět z plotu dílu - nevystupoval Jon tak trochu jako velitel i po smrti a oživení až do té doby než mu přelítlo přes nos... "Áaaa, dlabu na to, já vlastně umřel, tak už má hlídka skončila a můžu si dělat co chci"?
    Ale jistě, proč by v tom scénáristi měli hledat logiku, vždyť do toho beztak rejou jen knižní fandové, kteří se teď nemají o co opřít... :o)
  • @Jay Teoreticky je sever na pokraji občanské války, možná jich pár přišlo nových. Možná se o útoku divokých dozvěděli bratři z Východní hlídky a Stínové věže. Ale samozřejmě teď můj mozek dělá práci, kterou měli dělat scénáristé..
    sfik napsal(a):

Ale samozřejmě teď můj mozek dělá práci, kterou měli dělat scénáristé..

Měl by ses stát scénáristou. Jeden mozek navíc neuškodí, už jenom proto, aby se jejich počet rovnal přesně jednomu :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.