Hra o trůny 6×09 – Bitva bastardů - Ice & Fire

upraveno 24. srpna 2016 v 6. řada
imageHra o trůny 6×09 – Bitva bastardů - Ice & Fire

Podmínky kapitulace jsou odmítnuty a přijaty. Scénář: David Benioff & D.B. Weiss Režie: Miguel Sapochnik

Číst celý článek zde

1246715

Komentáře

• Tak si říkám, kam se ztratila diskuse o devátém dílu šesté série .... Případně jakákoliv diskuse.
  • Co je v knize a není v seriálu dosud, neznamená , že se to v seriálu nemůže objevit později.
    Například - byla diskuze o tom, o če se bavila Cersej s tím nekromantem.
    Přišlo se s tím, že jde o podminování KP a Baelorova septa hlavně.
    Dovolil jsem si poznamenat, že Králokat v knize o tom vyprávěl, a že dokonce ty, co to dělali pozabíjel.
    ( Což byl nesmysl od Martina v knize tvrdit, že to narychlo zvládlo pár lidi)
    A byl jsem sprdnutej, co motam knihy a seriál.
    A ejhle - v tohmle díle o tom vyprávěl Tyrion s tím, že to má od bráchy.
  • AviaRa napsal(a):

@haladdin Proto nejdřív chytře rozdělili Bouři na 3. a 4. sérii. Poté udělali nelogickej maglajz, a tak to dopadlo.

To by samo o sobě neměl být problém. I knižně je Bouře i jako dvě knihy, ( vedla kompletního vydání jako jedna kniha.)
    Takže když Martin, filmaři můžou taky.

• @haladdin No hergot, to je zase argument, že i knižně Bouře vyšla jako dvě knihy :D Všechny díly ságy vyšly v jednou i ve dvou svazcích. AviaRa mluví o tom, že nebyli schopní si promyslet rozložení děje ani na sérii dopředu.
  • @haladdin: "Co je dovoleno bohovi není povoleno volovi." říká moc krásný výrok.
    Ale on je trochu rozdíl rozdělit vedví, aby každá část nebyla dlouhá a rozseknout vedví prostě aby mohli smíchat více materiálu a víc se v tom zamotat - V podstatě s tím co předvedli se DnD mohli na Dorne úplně vykašlat a ušetřený seriálový čas věnovat něčemu přínosnějšímu. Ale to by vyžadovalo myslet a nechtít mít ode všeho kus a pak se tvářit bůhvíjak to není komplexní. To, že je Kniha "nezfilmovatelně" komplexní vím, ta, že to jde "promazat" s citem ukázala první série... to, že nasazené tempo neudržel Martin ukazuje rozmezí knih, to, že nasazenou laťku neudrželi DnD ukazují ty následující série. Na jednu stranu je omlouvá, že oni to nemohou o rok odložit, ale to ty kotrmelce spíše jen vysvětluje než že by je to omlouvalo.
  • upraveno 21. června 2016
    @svoa00

Proč to udělali, ti neřeknu. Třeba se jim ta bouře zdála dějově příliš rozsáhlá na to, aby se vešla do 10 x 50 minut.
    Třeba nechtěli moc škrtat. Anebo se jim zdálo, že je to tak úspěšný projekt, že čím víc sérií, tim líp. A větší zisk.
    Nakonec, je to všechno o penězích. Možná se jim to zdálo výhodnější. Třeba. Netvrdím to.

O peníze jde vždy až v první řadě.

A ano, kdejakej nakladatel, který si koupil práva, si mohl vybrat jestli vydá díl jako jednu knihu, nebo dvě. I z prodejních důvodů. Jeden díl stojí asi míň při nákupu práv, a když vyjde, tak pomůže vydělat peníze na nákup práv na druhej díl.
    A jeden díl tenčí, je o něco lacinější než kniha najednou i pro čtenáře ( Jasně, že nakonec zaplatí za dvě knihy víc než za jednu. Ale není to najednou...
  • @Jay
    Vynechat Dorne... Jenomže i Dorne je součástí Západozemí, a bůh ví, jak bude v dalších sériích významné.
    Jestli ty písečné hadice nezdvihnou armádu , a nevyrazí na KP.
    Anebo jetli se nepřidají k Daenerys....
    Kdyby najednou vyraziil , z ničeho nic, a do té doby o nich nic nebylo....
  • @svoa00
    Mimochodem, jestliže teď teda Starkové mají Zimohrad, tak by logicky měla následovat válka s korunou, nebo se Sansa s Tommenem musí na něčem dohodnout. Pravděpodobně to ale bude ignorované.
    Tak ignorované resp. nepotřebné to asi bude, jestli jsou teorie o vyhození septa do povětří, šuškanda o Tommenově úmrtí pravdivé, tak Lannisteři na trůn ztrácí nárok úplně, protože Tommen oficiálně stále Baratheon resp. Lannister, kdo jak chce, za sebe nemá už dalšího náhradníka. Podle mě z KL nezbude víc než kráter.
  • sfik napsal(a):

@svoa00

Mimochodem, jestliže teď teda Starkové mají Zimohrad, tak by logicky měla následovat válka s korunou, nebo se Sansa s Tommenem musí na něčem dohodnout. Pravděpodobně to ale bude ignorované.
    Tak ignorované resp. nepotřebné to asi bude, jestli jsou teorie o vyhození septa do povětří, šuškanda o Tommenově úmrtí pravdivé, tak Lannisteři na trůn ztrácí nárok úplně, protože Tommen oficiálně stále Baratheon resp. Lannister, kdo jak chce, za sebe nemá už dalšího náhradníka. Podle mě z KL nezbude víc než kráter.
    Zapomínáš na Daenerys a na její stále bližší invazi.
    sfik napsal(a):

...jestli jsou teorie o vyhození septa do povětří... ...Podle mě z KL nezbude víc než kráter...
    Zapomínáš na Daenerys a na její stále bližší invazi.

Edit: Teď koukám, že to je nějaký zprzněný video :-D Každopádně důležitej je tam hned ten začátek ;-)
  • @Darkover Přesně tohle mě napadlo taky. Že to bude asi dílo Cersei, Bude chtít vyhodit do povětří septum, ale do luftu vyletí celý město.
  • Lepší kráter v zemi... nežli vrabec na střeše....
  • Blackfish napsal(a):

Lepší kráter v zemi... nežli vrabec na střeše....

nežli Vrabec v septu :-)

• @Blackfish Já myslím že vrabčák bude po výbuchu opravdu všude :D Bude úplně na roztrhání :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 21. června 2016
    haladdin napsal(a):

Pár krát jsem tu byl sprdnutej, že motám knihu s seriálem. například, když jsem poznamenal, že Jaime o tom podminování KP věděl a pozabíjel ty ohněstrůjce.
    Prý že to v seriálu nebylo, a šmytec.
    A ejhle - on to Tyrion vzpomenul v tomhle díle pří jednání s Železňáky - Theonem a ségrou.

Pokiaľ viem spomenul to už pri rozhovore s Dany, keď tam Železní ešte neboli. A áno, do tej doby to bolo irelevantné. To, že tvorcovia zrejme kvôli desiatke vytiahli toto ešte neznamená, že si zrazu ktosi zo zadku vytiahne Robbov dopis.
    haladdin napsal(a):

Denebola napsal(a):

A až se všichni vykecají z dojmů, ráda bych se pobavila na téma: Ramsey je neplodný! 8-O
    No uznejte, copak by ta jeho zbožňovaná Myranda či jak se ta čuba jmenovala, neměla už dávno několik bastardů? Nepřipadá mi jako typ, co by si chodil za mistry pro měsíční čaj.
    Jen pro upřesnění, bavím se čistě o seriálové Ramseym.

Měsíční čaj je dámská antikoncepce. Takže , maximálně mohla chodit ta jeho frajle.
    A dost možná ani moc na sex nebyl. Dělal to je z nutnosti - kvůli dědici.
    Ten jeho sadismus ho asi vzrušoval víc.
    1) On tým hovoril o Myrande.
    2) Dosť jasne si to užíval, nechápem ako ti to "z nutnosti" napadlo.
    upraveno 21. června 2016
    -
    JoffreyWater napsal(a):

Hele, všimli jste si toho, že když se Varys vrátí do Mereenu, tak budou 3 hlavní eunuši na jednom místě? To by mohlo bejt zajímavý. Mereen je asi přitahuje.

Drak má tri hlavy =D
    haladdin napsal(a):

@Dreamer
    Spíš bych řekl, že ač knihy nejsou napsané, Martin řekl autorům scénáře obsah děje, a filmaři se tím , jak to jen jde, řídí.
    Takže nepředpokládám, že by se kniha, která teprve (možná) vyjde, lišila od seriálu více než se od seriálu lišily už vyšlé knihy.
    Rozdíly jsou vždy, mnohdy se to, co se dá napsat nedá z různých důvodů natočit.

Už sa teším ako sa Stannis len tak z prče rozbehne cez to zamrznuté jazero oproti Ramsaymu, ktorý nebojoval polonahý proti Železným.
    haladdin napsal(a):

Jinými slovy, Martin má zájem na tom, aby jeho kniha měla finanční úspěch , prpto zvýrazňuje odlišnosti.
    A je jasné, že je děj a osoby redukovány. Ty tlusté bichle by se s těmi rozsáhlými dějovými liniei a obrovkým počtem osob prostě natočit nedaly.

Ty stále nechápeš, že medzi určitými poszavami - najviac Ellaria - je taký rozdiel, že je takmer nemožné, aby sa to zhodovalo?
  • Tyrion Lannister napsal(a):

Neuvěřitelné, legendární ser Twenty Goodman byl konečně poražen. Sláva, sláva a tři dny se radujte :D
    Ok, beru tě za slovo a nejdu do práce! =D
    sfik napsal(a):

Dany by měla navštívit sedláře, jinak si rozpíchá pipku.. Jinak bitva samotná nebyla nejhorší. Nějakýmu taktizování se vyhnuli a všechno si aspoň trochu zdůvodnili. Jinak to dopadlo jak se očekávalo včetně různých klišé. Víc v příslušném vláně, až bude založeno :)

Hele, nech ji holku, třeba ji to dělá dobře! :twisted:
    sfik napsal(a):

Navíc nám Tyrion nenásilnou formou sdělil co asi tak je pod Baelorovým septem.. Tak už je hotovka asi i to :)

Jasný, to je tutovka jak prase! :king:
  • sfik napsal(a):

Já teda pořád čekám na tohle:
    image

Jo tak ten herec (drak) si to teda dává, vo tom žádná! :-D
    SkotR napsal(a):

Ti režiséři Jona nemají asi rádi, jiné vysvětlení není, když z něho dělají takového vola. Divocí nemají žádné štíty... dejme tomu, ale ten obr si mohl urvat nákej strom. Škoda, že Jona neudupali. Sice mám Jona rád, ale to by byla taková kréténská smrt, že bych jim tu jeho smrt i odpustil xD
    No ale neměli k tomu daleko, že? :king:
    Mellien napsal(a):

Jsem na icefire fóru, nebo v klubu anonymních masochistu?

Oboje! :dance:
  • naked.in.rain napsal(a):

No dobře, tak to přidám sem, když to vlákno ještě není..
    Jak rozumně vysvětlíte příjezd Malíčkovy armády než jako leteckou linku společnosti Baelish Airlines? Kdyby chtěli po zemi, tak by museli nutně přes Dvojčata, Kailininskou držbu... pokud po vodě, tak by se museli vylodit nejlépe někde u Manderlyů... Nejde ani tak o časovou linku, ale spíš o to, že je "nikdo" nečekal...

Nějak jsem to možná v sérii ztratil, ale kde je Ghost? Naposledy si ho pamatuju u Jonova resurrection...

Kde jsou Reedové z bažin? O tomto rodu bylo vždy mluveno jako o nejvěrnějším a kde nic, tu nic.

Mereen dobrý, dracarys v plné parádě, Tyrion super... Chvíli jsem čekal, že Yara a Daenerys někde spolu skončí...

To až v další řadě! Pomrkávání tam už ale proběhlo. :oops:

Ducha nevytahuj, až ho uvidíme na obrazovce příště, pravděpodobně ho uvidíme i naposled. :spike:
    Djokovic napsal(a):

Je tak mimochodem, začíná to vypadat na vládu žen, protože jedna chce sedět na železném trůně, další vládnout Železným ostrovům, jedna možná povládne Severu a v Dorme taky vlastně vládnou ženy.
    Je tak mimochodem, kdo je nyní vlastně pánem Zimohradu John nebo Sansa?

Malíček, ale nikdo o tom zatím neví.
    :-#
    haladdin napsal(a):

Zajímavá byla Boltonská pěchota . Kříženec makedonské falangy a starořímské nebo vikingské štítové zdi. :-)

Jediná možná taktika proti ní by bylo vklouznout pod kopí , sekat do kotníků, dostat blíž a ty kopí usekat.
    Viděl jsem takovou taktiku v jednom filmu, kde frantíci bojovali proti španělským terciím. A fungovalo to . Při boji zblízka jsou kopí celkem k ničemu.

Mě spíš napadlo, že jednodušší by bylo ty kopí prostě zelhnout. Kdyby je přitlačili na zem, naskákali na ně, přesekali je? :-k
    Magister_Peditum napsal(a):

Tak od Rickona jsem ani nečekal, že takticky bude pobíhat sem a tam. Ve skutečnosti by měl dost velkou šanci přežít, ale Ramsay je velmistr lukostřelec, co se přesně trefí i na 200 metrů.

@haladdin
    Myslíš Kapitána Alatriste a bitvu u Rocroi? V seriálu mám pocit, že ty pavézy měli postavené na zemi, takže by se ke kotníkům nedostali. Každopádně kdyby byl Wun Wun co k čemu, tak mohl tu štítovou hradbu snadno prorazit.

U bitvy se mi líbily hlavně ty pohledy z výšky. Ten finální útok Arrynské jízdy do zad štítové hradby působil krásně "fyzicky".

Jak "krásně" vypadalo, když jeden ostro-lukostřelec na dvě stě metrů zasáhne běžící cíl a o pár sekund později "stovka" slepo-lukostřelců nazasáhne jednoho blbaehmJona na koni směřující proti nim. :wall:
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Rybba karma
    svoa00 napsal(a):

Djokovic napsal(a):

Všimli jste si, jak se Sansa usmála, když odcházela na konci dílu ze sklepení, kde psi zrovna jedli Ramseyho.
    Neroste z ní náhodou Malíček v sukních?

Ale vždyť jsem to na první stránce komentovala. Ramsay tím komentářem, že Sansa v sobě má kus jeho, nemyslí těhotenství, ale způsobom, jakým se ho zbaví a to, že je Sansa vůbec u toho. No tak mají scénáristi svoji Lucrezii Borgiu, když po ní tak toužili. Další převrácení charakteru už je asi jedno. Knižní Sansa by akorát chtěla mít jistotu, že je mrtvý.
    V titulkách bylo. Ramsay: Tak tady teď mám být? NE. Náš společný čas je u konce. To je v pořádku. Nemůžeš mě zabít, jsem teď tvou součástí. Sansa: Tvá slova budou zapomenuta. Tvůj rod zmizí. Tvé jméno zmizí. Všechny vzpomínky na tebe se vytratí. - Ramsay nevěděl v ten moment, že na něj pošle psi. Já to pochopil tak, že je jeho manželka proto ho nezabije. Sakra, celý ten rozhovor je takový debilní, co ti scénáristi hulí, že jim to připadá normální? To by měli vysvětlit nějak, nebo jak jste to teda pochopili vy? :wall:
    svoa00 napsal(a):

haladdin napsal(a):

p1e9t9r2 napsal(a):

@haladdin vycházej z páté knihy, kde máš popsané jednotlivé charaktery a události, které už v páté serii nebyly a pro děj měly význam viz celé zkomolené dorne. Navíc tato série ještě dojíždí některé události z páté knihy viz říční krajiny ... atd. Navíc se vychází z prohlášení samotného všemohoucího martina, který už několikrát řekl, že v knize zásadně ovlivní děj postavy, které v seriálu zabili a neměly tam zásadní význam.

Mno, neočekával bych od Martina výrok, že kniha bude skoro stejná jako seriál ( a tedy že vlastně pro toho, kdo ten seriál sledoval, koupě knihy nemá význam.)
    Ta situace, kdy kniha není, a seriál už je , je značně atypická.
    Kristepane, jedeš jako kolovrátek. Ne, poslední dvě knihy nebudou "skoro stejné" jako seriál, protože některé postavy jsou mrtvé/živé a ještě zásadně ovlivní děj, některé dějové linky chybí a některé jsou navíc. To, že třeba Shireen umře a Stannis taky, neznamená, že je to "skoro stejné".
    Přesně tak, já bych se nebál naopak napsat, že knihy budou (pokud teda někdy budou) právě úplně jiné. Jen v pár detailech a závěru podobné (ne stejné). :king:
    WhiteWalker napsal(a):

Už jsem měl napsán komentář o 30-ti řádcích a chtěl se rozmáchnout do epické šíře, ale kašlu na to, mažu a dávám jen stručně(páč jsem zjistil, že jsou to kecy zapšklého čtenáře a feministického hejtera ;-) ) - tedy: režie a kamera super, bojové scény super, draci super a dále scénář je jako obvykle na zaražení tupého předmětu do rekta Dumba i Dumbera...neodpustím si poznámečku k tomu lascivnímu a mlsnému pomrkávání Járy a Daenerys, muhaha...stupidní pousmávání Malíčka a té doteďNekravkya nyníužKravky Sansy...kde má obr klacek????kde je Duch???a proč netrefí Ramsík Jona ale už skoro padlého obra???kruci já bych jim vokázal zač je toho palcát...konec výblitku k tomuto dílu...očekávání následujícího cliffhanger dílu...když už ukážou Dorne tak bez koz Tyenne se to snad neobejde-prosím ;-) Bratrstvo bez praporců snad kuchne nějaký Freye...Robert Strong snad kuchne nějakého vrabčáka...Qyburnovi ptáčci snad kuchnou hlavního vrabčáka...Cersei snad zblbne a zapálí Baelorovo septum se sebou i synáčkem...a bílí chodci nakřápnou Zeď...a UKÁŽOU jako URČITĚ UKÁŽOU Tower of Joy jináč s nima zametu...dobrou chuť

Jaký bude asi cliffhanger posledního dílu? Tohle, nebo pád/překročení Zdi? :-k

A co myslíte, jak si Jiní poradí se Zdí, jestli Brana protáhnou Zdí (Jeho jediný smysl a úděl? Jít na sever, aby mohl vpustit nemrtváky na jih?) a ta přijde o svoji magickou moc, tak ať táhnou do pr.ele jako! :onfire: :spike: :wall: :other:
    Gepeto napsal(a):

JoffreyWater napsal(a):

Hele, všimli jste si toho, že když se Varys vrátí do Mereenu, tak budou 3 hlavní eunuši na jednom místě? To by mohlo bejt zajímavý. Mereen je asi přitahuje.

Drak má tri hlavy =D
    No, ale žádný ocas? :-k
    Tyrion Lannister napsal(a):

A úplně nejvíc mne potěšili Yara s Theonem. S lesbickou scénou bych do budoucna počítal na 100% (něco pro Rybbu :D). Potěšilo mne to v tom smyslu, že tohle by mohlo znamenat, že Victarion ve své misi uspěje. Hurááá. Mám toho starého lumpa prostě v oblibě :) Dost se těším až Daenerys se vydá na cestu dobývání a ukončí vládu Twincestního dua jednou pro vždy.

A nejen pro mě! :oops:

Ale osobně bych dal přednost takové Tyene a Missandei spolu v postýlce někde v Dorne, hmmm to by bylo, slint! :king:
    WhiteWalker napsal(a):

Už jsem měl napsán komentář o 30-ti řádcích a chtěl se rozmáchnout do epické šíře, ale kašlu na to, mažu a dávám jen stručně(páč jsem zjistil, že jsou to kecy zapšklého čtenáře a feministického hejtera ;-) ) - tedy: režie a kamera super, bojové scény super, draci super a dále scénář je jako obvykle na zaražení tupého předmětu do rekta Dumba i Dumbera...neodpustím si poznámečku k tomu lascivnímu a mlsnému pomrkávání Járy a Daenerys, muhaha...stupidní pousmávání Malíčka a té doteďNekravkya nyníužKravky Sansy...kde má obr klacek????kde je Duch???a proč netrefí Ramsík Jona ale už skoro padlého obra???kruci já bych jim vokázal zač je toho palcát...konec výblitku k tomuto dílu...očekávání následujícího cliffhanger dílu...když už ukážou Dorne tak bez koz Tyenne se to snad neobejde-prosím ;-) Bratrstvo bez praporců snad kuchne nějaký Freye...Robert Strong snad kuchne nějakého vrabčáka...Qyburnovi ptáčci snad kuchnou hlavního vrabčáka...Cersei snad zblbne a zapálí Baelorovo septum se sebou i synáčkem...a bílí chodci nakřápnou Zeď...a UKÁŽOU jako URČITĚ UKÁŽOU Tower of Joy jináč s nima zametu...dobrou chuť

8-O Žova, máš recht, tak to mě teda vůbec nenapadlo, to by bylo vskutku nečekané překvapení, kdyby se tak na sebe Jon s obrem koukali a najednou plesk, Jonovi by skrz hlavu trčel šíp a Jon by padl k zemi jak podťatý. Pak záběr na Ramseyho držícího luk, zpátky na obra, který by se následně taky svalil k zemi. Cheche, to chci! To je mnohem lepší závěr! PŘETOČIT A HNED!!! =D

A kde má na konci Ramsík svoji gardu (dvacet dobrých mužů) to Boltoni jako nevedou? :roll:
  • Podle mě jeden z nejlepších dílů. Bitva byla úžásná. Ale Rickon taky mohl kličkovat aby ho netrefili.
    A Sansa mohla Jonovi říct o rytířích z Údolí potom by mu neumřela skoro celá armáda. Škoda že umřel Wun Wun mohli mu dát nějakou palici aby prorazil obklíčení. Taky byla dobrá bitva o Meeren. Šedý červ byl dobrý. Prostě dobrý díl :-D
  • Boha jeho, ten rozhovor byl o tom, že Ramsay věděl že umře... jako Sansa kvůli tomu že je jeho manželka by ho neměla zabít? :D K smíchu, on jí chtěl jen ještě ublížit než zdechne. Sansa se chtěla jen pomstít, zničit ho, vylít si vztek a teď.. bude vevnitř prázdná (víc nez obvykle) Kurva nejsem to já poeta? :D Byl to tuctový dialog, vždy ten největší bastard a někdo kdo se mu chce pomstít tohle vedou předtím než ho ten "hodnej" zapíchne, pokud chceš hledat debilní dialogy tak si projeď celou serii znova, Cersei je má jen co otevře tlamu. Tady ten díl byl v rámci serie nejkvalitnější zpracováním, dialogy průměr ale nic špatného nebo debilního.

Já jsem byl jeden z těch co na seriálu hledají chyby, třeba neodpustím vraždu Shireen, Stannisovo chování proti vší logice, ale když jsem se oprostil od knih, bral to jako fanfikci, tak ten seriál není vůbec zlý, průměrný scénář, zpracování velmi kvalitní, zápletky fajn, epika soubojů a bitev, nebojí se krve a vnitřností. Prostě neplést to dohromady s knihou, která má kouzlo v úplně jiných věcech. Celkem mě serou lidi, kteří v tom hledají něco co v tom seriálu prostě není, dlouze diskutovat o tom proč a jak a jaká politika - kurva proč? Ten seriál je jednoduchý, vzal prostě základní koncept ASOIAF, do toho dal nějaká průměrné fantasy, okořenil špetkou gore a sexu a máme tu Hru o Trůny, koneckonců jmenuje se to tak a ne Píseň ledu a ohně. Odbarvená štětka se chce pomstít a zažívá příhody, na severu se rýsuje hrozba temné strany a borec co má proti ní bojovat zažívá příhody, v králově přístavišti dochází k historické změně - církev nabírá moc na úkor vladařů, kteří se ukázali jako neschopní... a zažívá příhody. To je alles, nic jiné v seriálu není, zbytek je vata a myšmaš co doplňuje hlavní linky. Proto teorie a politika a chování postav probírat - v knize ano, v seriálu nemá cenu. A už vůbec si kvůli tomu nadávat nebo se jeden do druhého navážet. Diskuze jestli lannisteři kejvli na baelišovu nabídku zničení nebo ne a proč to tak je mě dostává do kolen... je bezpředmětná a k hovnu, protože na tom nezáleží. Ne v seriálu, pokud vás to prudí, tak se na to kurva nedívej, kdo vás nutí? Chce to mít jen lehce otevřenou mysl... chtěl bych po lidech tak moc?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.