Hra o trůny 6×10 – Zimní vichry - Ice & Fire

upraveno 24. srpna 2016 v 6. řada
imageHra o trůny 6×10 – Zimní vichry - Ice & Fire

Cerseina msta, sjednocení Severu, návrat Jaimeho a vyplutí Daenerys. Pravda je odhalena. Scénář: David Benioff & D.B. Weiss Režie: Miguel Sapochnik

Číst celý článek zde

1235712

Komentáře

• @Svetlana Ale asi nemělo cenu se hádat o takové prkotině, která se stejně ještě vysvětlí později. Děkuji za odpovědi a omlouvám se těm, kteří to museli číst. :)
  • upraveno 28. června 2016
    Díl jsem si pustila, i když Královo přístaviště a spoustu dalších věcí jsem si trošku urychlila, protože nuda...ale vám se vážně líbilo to pianové preludování na začátku? Já se musela několikrát štípnout a kontrolovat verzi, jestli nemám nějakou s nedodělaným nebo vyměněným soundtrackem, bylo to jak pěst na oko ucho. :D

EDIT: docela mě vyděsila výměna pohledů mezi Malíčkem a Sansou...Kit Harington je stále příliš "emo", ale pořád lepší herecký výkon než Dany, kterou silně přehrávají i draci :D
  • SagartSagart Amo ergo sum
    upraveno 28. června 2016
    Co se týče epizody, byla jedna z nejlepších, ne-li nejlepší (a druhá, kterou jsem viděl kompletně (nepočítáme-li Mel a Jona, to mě nebavilo..)). Nicméně i zde, jakožto v čemkoliv co jsem viděl a četl se vyskytlo něco, co mi nepadlo do oka.
    Výčet:
    - Zcela jsem nepochopil část, kdy Maergery řekla něco typu: "Něco je špatně!" či nějak tak. Nenapadá mě jediný důvod, jak na to mohla přijít. A ačkoliv scéna v septu a kolem toho byla epická, nesedlo mi, jak tam všichni chodili a blbě čuměli.
    - Zelený atomový hřib jsem očekával větší... (oheň měl zničit snad celé přístaviště, minimálně část, aby Cersei Twincester přežila)
    - Proč Mace proč :evil: Zabít takovou skvělou postavu...
    - Docela by mě zajímalo, kam měl ten povozník namířeno, když ne do Starého města? Minimálně mohl vyhodit Sama o něco blíže. Chápu, že jest to pro efekt, nicméně mě to dost podivilo.
    - Mistr v citadele má asi celou dobu na práci jen pročítání knihy, dokud někdo nepřijde a náhodou mu neoznámí, že na severu umřel nějaký Jeor.
    - Vysvětlete mi někdo, proč jej Sam zdraví prostě jen "Hello." Kde je nějaká etiketa, nebo něco takého. Už se vidím, jak jdu na kterýkoliv random úřad a pozdravím: "Ahoj!"
    - Proč služka, za kterou se vydává Arya je hezčí, než Arya. Je to vlastně jednoduché, protože "Koňská tvář". Nicméně třeba Sansa na mě (ačkoliv je celkem hezká) rozohdně nepůsobí, jako nejkrásnější dívka severu...
    - Není už trapné volit krále severu. V knize by nám bylo jasný, že to dopadne jako prve, nicméně zde očekávám Jonův románek s Daenerys a třeba i písečnými hady zároveň proč ne. Což by mi nevadilo, kdyby to nebyl románek typu Twincest tj. neustálé řeči o ničem, které nikoho nezajímají...
    - Představte si ten pocit, když si do povídek vyberete jako jednu z nejvícekrutopřísných postav lovce jménem Bílý vlk, načež vám někdo poví o Geraltovi a pak se třešničkou na dortu stane Jon. Asi si jej očerním, přestanou problémy s rasovou diskriminací.
    - A vůbec, proč Lyana nepovolá zbylé ze svých dobrých mužů a nestane se vládkyní Severu. Vždyť té by se podařilo ujednat spojenectví s Jinými a ještě by zastavila Danny. Easy business!
    - Když už Dothraky přinutíte nastoupit do lodí budiž, ale nenechávejte celou loď jen pro ně. To by skončilo stejně, jako kdyby chtěl Victarion přeplout Dothracké moře
    - Kdyby každému druhému rodu, proč ne, ale proč vládne každému rodu žena. Nejsou DaD náhodou jen feministické ženy bez tváře, které se za ně vydávají v touze zrušit mužům jejich práva? Každý se zde odkazuje na středověk, že byl velkou inspiraci pro hru o trůny, což ve svých videích zmiňují i výše zmiňovaní dementi a debilové, a já se v jejich vzoru také odkážu ke středověkým poměrům. Netvrdím, že v temném věku neměli ženy žádný vliv, nicméně co je moc to je moc. Nikdy nevládli například celé Evropě v každé zemi všechny ženy zároveň (ačkoliv, slyšeli jste o paktování spodniček, což byl však dle mého vrchol, kdy v evropské historii k něčemu takovému došlo). Cersei tomu nasadila Korunu, třebaže by mi nijak nevadilo, kdyby vládla jako královna-regentka (vždyť potomky mít ještě může), nicméně Cersei, první svého jména je stejný bullshit, jako vlastně celá Aryina linka, třebaže vražda starýho Freye ji o špetku zlepšila.
    - Nevadil mi Varysův časový skok, vadí mi, že se nijak nesnažili naznačit, kolik za tu dobu uběhlo času...
    - Zimní vichry? Realy????

+ Scéna se septem...
    + Hudba
    + Tomenův skok
    + Lyana (obě)
    + Celkové napětí
    + Scéna s loděmi

Proč vlastně Benjen odjel. Tomu jsem nikterak neporozuměl...
  • JayJay
    upraveno 28. června 2016
    @Sagart: Benjen... nezmiňoval náhodou, že mrtví přes Zeď nesmí kvůli magické bariéře...? Třeba tím chtěli říct, že tak jako není úplně člověkem... už jenom proto, že v danou chvíli by jej museli zabít, protože by dost možná měl na Zimohrad větší nárok než Sansa a Jon dohromady. :o) To ovšem nabízí krásnou teorii, že Jon v blyštivé zbroji vyjede coby AA proti WW a až projde Zdí -nebo přeletí na Drakovi-, tak to s ním nadobro sekne, protože ani on není úplně živý... :twisted:
    @Jay Ano zmiňoval. Nicméně v tu chvíli nebyli za zdí. Dle mého tam stejně jako klasický Studenoruký snad mohl i počkat, až přejdou tunelem jako přešli Sam s Fialkou a teprve potom odjet, takhle je nechal bezbrané vůči nebezpečí ze srany Jiných...
    somemonster napsal(a):

svoa00 napsal(a):

@JoffreyWater Pokud chtějí pokračovat v zabíjení vedlejších postav, tak k tomu mají takhle ideální příležitost. Ale myslím si, že to při té příležitosti schytá spíš Vrabčák a možná i Tomme. Ráda bych, kdyby díky nějaké nehodě zmizel i Qyburn, je tam zbytečný a jeho věrnost Cersei nechápu, když by se měl lísat k Tommenovi.

Little birds si šepkajú, že Tommen vyskočí z okna po tom ako Cersei podpáli septum :-)

Hele, jak jsi to proboha věděl!!?? :onfire: :twisted:
  • Díl byl výborný, jeden z nejlepších. Především kvůli "pocitovým" pasážím - ta, co předcházela výbuchu, volba krále Severu, pohled na lodě. Vůbec mi hlava nebere, jak se mohly někomu zdát dlouhé a nudné. A ještě méně chápu, proč si vždycky, dokonce i u tohoto dílu, spousta lidí vybere nějakou totálně pro děj nevýznamnou nelogičnost (např. teleport Varyse, byl-li to vůbec teleport), a píše o tom, jako by to bylo něco, co je na dílu nejvíc zaujalo. Stejně tak hlasy, které se dovolávají většího "vysvětlení" děje - proč ? Tak si to nějak domyslete! Já budu mít raději o deset minut delší scény, ve kterých "poteče" psychika, než aby byl seriál nacpán vysvětlováním, proč ten udělal ono, a jak dlouho trvalo tomu, aby se dostal tam, s kým při tom mluvil ... to si můžu přečíst kuchařku. Tam je všechno vysvětleno explicitně a žádné "zbytečné" psaní tam není ....
  • Zkoušel už někdo spočítat ty lodě? Já jsem měl pocit, že se do Západozemí blíží Nymeria II. :D

Dobrá byla Benjenova připomínka, že Zeď brání živé jen dokud stojí. Takže nám spadne. Jen doufám, že po ní zrovna nebude chodit Bolestínký Edd. To by ho zabilo! :D
  • Monte Karstark napsal(a):

Kdyby někoho zajímaly výsledky Anketování severu, tak tady to máte:
    29% - Sansa Stark
    20% - Petyr Baelish
    15% - Noční král
    11% - Jon Snow
    6% - Lyanna Mormont
    2% - Robin Arryn/Harald Karstark
    0% - Yohn Royce
    A mezi další kandidáty se hlásí: Lord Manderly, Gendry, Tommen, Walder Frey, Bandon Stark, Hodor, Duch, Jon Targaryen a Ser Twenty Goodman vzkříšený magií rudé kněžky.
    image

(Cekem se do anketování zapojilo 80 mandantů)

Jon Snow - 11%!! :wall:
    upraveno 28. června 2016
    Rybba napsal(a):

Monte Karstark napsal(a):

Kdyby někoho zajímaly výsledky Anketování severu, tak tady to máte:
    29% - Sansa Stark
    20% - Petyr Baelish
    15% - Noční král
    11% - Jon Snow
    6% - Lyanna Mormont
    2% - Robin Arryn/Harald Karstark
    0% - Yohn Royce
    A mezi další kandidáty se hlásí: Lord Manderly, Gendry, Tommen, Walder Frey, Bandon Stark, Hodor, Duch, Jon Targaryen a Ser Twenty Goodman vzkříšený magií rudé kněžky.
    image

(Cekem se do anketování zapojilo 80 mandantů)

Jon Snow - 11%!! :wall:
    Night king 15% :wall:
    Lyana Mormont 6% :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall:
  • Dreamer napsal(a):

Díl jsem si pustila, i když Královo přístaviště a spoustu dalších věcí jsem si trošku urychlila, protože nuda...ale vám se vážně líbilo to pianové preludování na začátku? Já se musela několikrát štípnout a kontrolovat verzi, jestli nemám nějakou s nedodělaným nebo vyměněným soundtrackem, bylo to jak pěst na oko ucho. :D

EDIT: docela mě vyděsila výměna pohledů mezi Malíčkem a Sansou...Kit Harington je stále příliš "emo", ale pořád lepší herecký výkon než Dany, kterou silně přehrávají i draci :D

Právě ten hudební podkres celé scéně dodal na gradaci a celkovém vyznění... taky jsem se zprvu divil té netypické a na trůny dost zvláštní melodii ale podlehl jsem. Nebýt toho scéna nevyzní tak dobře.
  • Borůvka napsal(a):

Rybba napsal(a):

JoffreyWater napsal(a):

@Rybba Během toho šeptání do ouška jsem se celkem bál, že tam žádný dítě neukážou, že to bude dál tajemství a budeme čekat až do další série na to velký odhalení. Naštěstí se tak nestalo. Jinak taky si myslim, že Johnny se nakonec ožení s Františkou Josefou I. Targaryen a jejími tituly.

No do další série budeme čekat na to následné velké odhalení, které mělo přijít v této scéně, když už tam tedy byla. Že Jon je vlastně dítě Rhaegara a Lyany zplozené z lásky. :wall:
    Z lásky? Neuniklo mi že Rhaegarův otec vyvraždil poloninu Lyaniny rodiny a Rhaegar se velmi snažil o vyvraždění té druhé. To by Lyana musela být pěkná mrcha.

A mimo jiné v seriálu Rhaegarovo jméno nezaznělo od 1. série, takže to tu teorii zas až tak neprokecne.

Rhaegarův otec zavraždil jejího bratra a otce AŽ POTÉ, co spolu utekli, pokud by o tom vůbec věděla, jakože pochybuji, že o tom věděla, byli oba v Dorne - schovávali se, nebyli tam zavřeni. Tak by mohla dost dobře obviňovat z této vraždy sama sebe a ne svého milého, protože s ním utekla dobrovolně a určitě nečekala, že její vzdor proti otci (vemeš si Roberta a basta) bude mít za následek, že on se vydá do Králova přístaviště a tam ho Král upálí zaživa. Za další pokud se doslechla o nějaké válce, jakože Robert začal rebélii, tak co mohl Rhaegar tak asi jinýho dělat, než bránit svoje království před uchvatitely, rebelanty (to není přece žádná snaha o vyvraždění druhé poloviny rodiny!)? A pokud v té době už s ním čekala dítě (nevím jak jsou tam ty časové posloupnosti - délka bojů), tak už bylo pozdě něco dál dělat, kostky byly vrženy. A jinak láska je slepá, takže... :king:
  • @Dreamer Ta hudba zapůsobila přesně tak, jak měla -- alespoň u nás. Upoutala a navodila napínavou atmosféru. Mě až zamrazilo. Netuším, co ti na těch scénách připadalo zdlouhavého, zřejmě osobní vkus. Těžko se zavděčit všem.

Varys a teleport? A jako proč? Copak někdo ví, kolik uplynulo doby, než odjel atd. Neví. Takže jen kecy v kleci :)
    Beleg napsal(a):

Díl byl výborný, jeden z nejlepších. Především kvůli "pocitovým" pasážím - ta, co předcházela výbuchu, volba krále Severu, pohled na lodě. Vůbec mi hlava nebere, jak se mohly někomu zdát dlouhé a nudné. A ještě méně chápu, proč si vždycky, dokonce i u tohoto dílu, spousta lidí vybere nějakou totálně pro děj nevýznamnou nelogičnost (např. teleport Varyse, byl-li to vůbec teleport), a píše o tom, jako by to bylo něco, co je na dílu nejvíc zaujalo. Stejně tak hlasy, které se dovolávají většího "vysvětlení" děje - proč ? Tak si to nějak domyslete! Já budu mít raději o deset minut delší scény, ve kterých "poteče" psychika, než aby byl seriál nacpán vysvětlováním, proč ten udělal ono, a jak dlouho trvalo tomu, aby se dostal tam, s kým při tom mluvil ... to si můžu přečíst kuchařku. Tam je všechno vysvětleno explicitně a žádné "zbytečné" psaní tam není ....

Dosta zásadní věc, v jednom okamžiku je v Dorne a v dalším je na DRUHÉ STRANĚ ZEMĚKOULE. Při tom záběru jsem dostal takovou facku do tváře, že jsem se málem vyvrátil a úplně mi to zkazilo závěrečnou scénu, která byla opravdu epická. Prostě jsem se nedokázal soustředit na Dany - tak jak to bylo režisérem zamýšleno a čuměl jsem na Varyse a říkal si. Kufa co ten tam dopr...e dělá!!
    :wall:
    Mellien napsal(a):

@Dreamer Ta hudba zapůsobila přesně tak, jak měla -- alespoň u nás. Upoutala a navodila napínavou atmosféru. Mě až zamrazilo. Netuším, co ti na těch scénách připadalo zdlouhavého, zřejmě osobní vkus. Těžko se zavděčit všem.

Varys a teleport? A jako proč? Copak někdo ví, kolik uplynulo doby, než odjel atd. Neví. Takže jen kecy v kleci :)

A souhlasím, hudba na začátku byla prostě skvělá a bez ní by to nevyznělo tak silně jak to vyznělo, prostě nádhera! :king:
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Rybba no ale ta scena mala byt epická a Varys nesmel chybat
  • Když už se tu kritizují herecké výkony představitelek Dany nebo Sansy, rád bych dodal, že se mi naopak velmi líbí, jak je zahraný Jaime, Cersei a Mel. Zvlášť pokud jde o poslední díl. Výborná mimika, pohledy .... Cersei je paranoidní, jen zdánlivě silná, vše nenávidějící, citově vyprahlá svině - to se hraje těžko :-). Konec konců ani Sansa mi nepřijde tak slabá - podle mne hraje přesně to, co v seriálu hrát má.
  • Edem napsal(a):

@Rybba no ale ta scena mala byt epická a Varys nesmel chybat

Já to chápu, a chápu i to, že Dany potřebovala ty zbývající Dornské a Tyrellské lodě. Takže to dává smysl, že se Varys s loděma vrátil a poté všichni vypluli směr Západozemí. Ale chybělo mi tam jak Varys připlouvá s loděma do Zálivu draků. Takhle to bylo prostě moc teleportační a to mi osobně vadilo.
    :other:
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Rybba tak to tiez
  • @Beleg Sophie Turner je naprosto MIZERNÁ herečka. Stačí se podívat na Apocalypse - tam dostala mnohem víc prostoru než obvyklých deset minut na epizodu a bylo strašně znát, že vedle ostatních herců hrozně zaostává. V seriálu to až tolik nevynikne, ale když jí pak vidíš v jedné scéně s někým, kdo má trochu talentu, tak je to obrovský rozdíl.
  • zelda04 napsal(a):

Nevíte koho myslela lady Olenna? když v Dorne říkala. Když přijel naposled Tyrell do Dorne byl zavražděn.

Někdy cca 150 let před dějem Písně se pokusil král Daeron I. (asi) násilím obsadit Dorne. Podařilo se mu to v krátké velmi krvavé válce, dosadil tam toho Tyrella jako místodržícího, a snad za rok došlo k povstání, při kterém se Dorne zase osvobodilo. Král i místodržící přitom byli zabiti. Král teda až následně, když se pokusil povstání potlačit. Nějakou zradou tuším.

• @Rybba Varysův teleport není VŮBEC zásadní věc :-). Dá se to shrnout větou: Varys sjednal pro Dany podporu Tyrellů a Martelů. Nakolik je pro vývoj seriálu podstatné, jak k tomu došlo ?
  • moc nechápu proč se tu lidé napadají protože někdo říká že nějaká herečka je hnusná a jiná ne :) to je subjektivní ne ? jestli někdo říká že je Maisie hnusná tak se mu holt nelíbí a nazývat ho trolem nebo jinak
    podle mne Maisie není hnusná ale v životě jsem už viděl spostu hezčích holek (myslím v reálu i ve filmu)
    DanielSvatoš napsal(a):

moc nechápu proč se tu lidé napadají protože někdo říká že nějaká herečka je hnusná a jiná ne :) to je subjektivní ne ? jestli někdo říká že je Maisie hnusná tak se mu holt nelíbí a nazývat ho trolem nebo jinak
    podle mne Maisie není hnusná ale v životě jsem už viděl spostu hezčích holek (myslím v reálu i ve filmu)

A co Meera Reed, té to tam včera tuze slušelo!! :oops:
  • Beleg napsal(a):

@Rybba Varysův teleport není VŮBEC zásadní věc :-). Dá se to shrnout větou: Varys sjednal pro Dany podporu Tyrellů a Martelů. Nakolik je pro vývoj seriálu podstatné, jak k tomu došlo ?

Protože mě třeba seriál ze začátku zaujal tím, jak tam lidi dokázali politikařit. Utkvěla mi třeba Tyrionova zkouška informačních kanálů (Varysovi, Malíčkovi a ještě někomu řekl různé verze toho, za koho se má Cersei provdat). Proto mi tam to vyjednávání chybělo.
  • @Kalam Mekhar tak byla by to zajímavá inovace :-D nebo se nad to povznést. Naštěstí se na seriál neklikal kvůli babam. Ačkoli uznávám, že pěkná herečka nikdy není na škodu :-)

• @Terezička To já vím, že taky vyměnil obličej, ale proč teda měli ten "sklad obličejů" a Arya se tenkrát ptala, jestli si na tu jednu akci může nějaký půjčit? Možná ještě neuměla ta správná kouzla, nevím. Jinak díl super, ostatně pro mě jako většinou, detaily jako "Varysův teleport" prostě neřeším a nechci si s nimi kazit celkový zážitek, stejně jde z 90% jen o něco, co nebylo dostatečně vysvětleno, ale jinak by to logiku mít mohlo.
    Akorát tahle věc s výměnou obličejů mě spíš technicky zajímá, jak to tedy vlastně funguje...
    Beleg napsal(a):

@Rybba Varysův teleport není VŮBEC zásadní věc :-). Dá se to shrnout větou: Varys sjednal pro Dany podporu Tyrellů a Martelů. Nakolik je pro vývoj seriálu podstatné, jak k tomu došlo ?

Zásadní není pro MĚ to jak k tomu došlo, to že všichni tři mají dost dobrý důvod se spojit vím. Ale zásadní pro mě bylo, že Varys během jednoho dílu se dokázal přemístit skrz celou mapu západozemí, ehm. Jinak Dany má podporu Tyrellů, Dorne, poloviny železných a Dothraků (neposkvrněných) a proti ni je kdo? Lanisteři, Freyové možná půlka železných. To myslím zavání dost jednoznačným výsledkem. Sever je prakticky na odpis a budou mít svoje problémy se zimou a Jinýma spolu s něma určitě i Údolí. Tullyové nejsou, Baratheoni nejsou, hm? V knize to určitě takhle nebude. Tyrellové s něma nebudou tipuji. :-k
  • Kdo to tady tipoval nebo VĚDĚL, že ve scéně Tower of joy bude záběr na miminko a v další scéně záběr na dospělého Jona?! Kurňa fix! :anxious:
    JoffreyWater napsal(a):

@Hold the Door Já nevim, mě ta malá Mormontka z nějakýho důvodu se*re. Fakt nevim proč, ale prostě mi hrozně vadí. Asi proto, že nemám rád tyhle malý hrdinky, který usadí bandu ostřílenejch severskejch lordů, který hned nato zahanbeně prohlásí krále severu jménem Sníh. Prostě tu byl celkově ten sever takovej divnej, a největší korunu tomu dává tenhle spratek, kterej je teď takovej severskej ekvivalent Daenerys, což znamená mít cool proslovy a bejt za každejch okolností za tu největší frajerku. To je muj názor na ní, nemám jí rád.

Hele, kdyby byla trošku starší a ukázala kozy, tak by si určitě tvoje sympatie získala a neříkéj, že ne! Prostě doplácí na to, že je ještě příliš mladá! =D
    @Mellien na mě to vůbec nefungovalo a vyvolalo to tak maximálně úšklebek místo nějakých emocí :D podle mě celkem krok vedle, Djawadimu jdou mnohem líp tklivé smyčce (motiv Starků a severu) než random dojemné piánko.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.