Co jiného číst?

upraveno 3. ledna 2011 v Literatura
Mých posledních snad 20 knih bylo všechno možné (Martinovy povíky, Irving, G.G.Marquéz, Vonnegut Jr.) jen ne kniha z fantasy ságy. Chápu, že nic tak dobrého jako icefire na trhu není, ale něco co by stálo alespoň za přečtení. Doporučte něco

PS: Nepište Feista ani Sapkowskiho. Něco nového (rok vydání 2006,07), co třeba zatím nevyšlo celé, ale autor to již ukončil.
1515254565793

Komentáře

• Četli jste někdo Bouřkovou Sezónu od Sapkowkého ? Mě se celkem líbila ( určitě lepší než Zmije), ale čekal jsem od návratu Zaklínače víc. Nějak mě přišlo, že to není úplně ono, málo dobrých dialogu. Nikdy dříve mě u Sapkowského nevadilo, že tam dal i narážky na současnost ale tentokrát mě tam latinský pravnický termíny vůbec neseděli. Taky jsem si říkal, že popis na přebalu moc nesedí, tentokrát Marigold nelítá z průšihu do prošvihu, to tam dali aby ukázali že je to starý dobrý Zaklínač, což tak úplně není. Žádný Veverky a elfové celkově, konflikty ras nic z toho. Celkově mě tam ty čarodějové
    jejich experimenty
    teleportacem moc neseděli.
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    @derfel

chyběla mi tam Yennefer :evil:
  • Já jsem moc nepochopil jak se Geralt vyspal s to čarodějkou učednicí, ještě když věděl že jí posílá Yennefer
    upraveno 13. ledna 2015
    @Mellien Poutník se nečte, Poutník se pije!
  • To je nějaká břečka, ne? :D
    @Mellien Ne ne, poutník 12° získal za rok 2014 ocenění odborné komise Pivo roku. Sice nevyhrál hodnocení veřejnosti, ale jinak je to vynikající pivo. Ale 14°je ještě lepší.
  • @Everett_Young Aha, neznám, tak neposoudím. Ale nezní to špatně.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Bouřková sezóna:
    Po nadšených ohlasech jsem čekala něco ve stylu povídek (tzn. stejně dobré jako povídky). Ale zůstalo to tak napůl cesty. Návrat ke kořenům to je, občas probleskne vtip a lehkost povídek, ale zbytek je tak nějak suchý, bez invence. Zaklínač postupuje dějem, jako by si autor odškrtával položky, které musí splnit:
    - dostat ho co nejrychleji do problému nebo aspoň nebezpečné situace - splněno
    - náhodné a překvapivé setkání s Marigoldem v co nejzapadlejší prdeli světa - splněno
    - sex s čarodějkou, čím dřív, tím líp - splněno
    - dát najevo, že ač je to mutant, je lepším člověkem než většina lidí - splněno
    - sex s čarodějkou - splněno
    - a pro jistotu ještě jednou, nebo i víckrát - splněno
    - opovržení čaroději, ačkoliv by z něj namístě udělali hovnivála, tak jim musí dát nabubřele najevo, že ač mutant, tak je lepší člověk než všichni čarodějové dohromady - splněno
    - dát tam trpaslíky... sakra jak jsem mohl zapomenout na trpaslíky? Teď už je na něj trochu pozdě... ale na to seru, prdnout tam aspoň jednoho trpaslíka - splněno
    - co jsem to ještě chtěl... jo, sex s čarodějkou, nejlépe tak, aby to nakrklo čarodějku, se kterou měl sex někdy předtím - he, splněno
    Přitom autor ani nedokázal splést dějové linky aspoň trochu do sebe a v podstatě se tam jedou paralelní příběhy, které mají vyústění postupně za pochodu. Za Nimue a opětovné skákání v čase o 100 let dopředu by zasloužil jednu pořádnou za uši.
    Latina mi tam lezla na nervy od začátku až do konce. Jako by si tím chtěl Sapkowski snad něco dokázat...
    Suma sumárum - špatné to není, ale výborné ani zdaleka taky ne.
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    @Mellien Vypadá to velice zajímavě, máš v plánu si to přečíst? :-)
  • @Riokai Mám, hned jak dolouskám povinnou četbu. :)
    @Mellien já uvažuju, že si ji pořídím, jen co dočtu Pod kupolí. :-)
  • @Riokai Kámoš ji dostal k Vánocům, tak se zeptám, jaká je :)
    @Mellien Zeptej, zeptej, ať víme, jestli za to stojí. :-) Mimochodem, nedávno jsem četl recenzi na tu Husitskou epopej a mimo jiné (nebyl to zrovna pozitivní článek) tam bylo napsané, že ta kniha je napsaná, jako "školní slohovka". Tak moc nevím co si o tom myslet. :-k
  • @Riokai mě to baví :) můžeš mi poslat odkaz na ten článek ?
    @DanielSvatoš tak to nevím, bylo to ještě před Vánocemi ve škole, ale už si nepamatuju kde to bylo. Dokonce to možná byla jen nějaká recenze u knihkupectví od čtenáře, jistý si fakt nejsem. Vzpomněl jsem si akorát na to, jak jsem to tu pročítal. ;-)
  • Hľadám pomoc... kedysi tu niekto písal o jednej knige/ságe... Ale nemôžem to tu teraz nájsť a či to bolo v tomto topicu... indície: dotyčný vymenoval asi 20 postáv aj s jeho osobným postojom k ním; ďalej bol v knihe nejaký špeciálny meč alebo "bohovské" brnenie... Už som hľadaním strávil pol pracovného času :D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Malazská kniha padlých.
    A byl to Everett v topicu Co právě čtete:
    Everett_Young napsal(a):

postavy z prvního dílu (ty okrajové jsem vyházel a ty o kterých bych teď akorát spoileroval tak taky)

Besana - tak tu jsem opravdu nesnášel, poslouchat její věčné fňukání mi přišlo přinejlepším otravné
    Toc Mladší´- velice zajímavá postava, ale v MZ nemá moc prostoru
    seržant Whiskeyjack - takový Mirek Dušín, moc jsem si ho neoblíbil
    kaprál Kalam - ovšem Kalam je skvělej a ještě se hodně projeví až dostane samostatný prostor
    Rychlej Ben - jedna z mých nejoblíbenějších postav. Hodně chytrej, sebevědomej a hlavně
    pořádnej cvok spoléhající se na svoje pološílené plány
    Líto - krása Apsalar + vraždící magor Kotilion = úžasná postava
    Křovák - křováka mám rád, to jak s Šumem pořád obírají ostatní o prachy v zfixlovaných kartách je celkem vtipné, obzvlᚍ když s tím vždycky vymýšlí nějaké hovadiny
    Šumař - stejně jako Křovák
    Honec - ještě dostane prostor, ale není nijak výrazná postava. U mě průměr
    Klátil - průměr
    seržant Jiskra - průměr
    Pazderka - Pazderka je dobrá, obzvlášť její dialogy s Mizelou
    Ganoes Paran - ještě musí ujít kus cesty, v MZ jsem ho moc rád neměl, ale časem se to dost zlepšílo
    Dujek Jednoruký - průměr
    Tayschrenn - u něj se to hodně střídá podle situace ale je to takový průměr
    Tumava - o Tumavě se sice ještě něco dozvíme, ale myslím, že by si zasloužila vlastní knihu. Vypadá sympaticky
    Lorn - další ufňukaná slepice, hrozně otravná postava
    Kabrňák - průměr
    císařovna Laseen - ale jo, Laseen mám celkem rád
    Kruppe - jedna z nejvtipnějších a nejchytřejších postav celé ságy, celkem dobrá postava
    Kvítko Berka - v MZ jsem ho moc nemusel, později se to dost zlepší
    Rallik Nom - dobrá postava, málo prostoru
    Murillio - průměr
    Coll - průměr
    Barúk - průměr
    Vorcan - tu mám rád
    Anomander Dlouhý vlas - ne nemám ho rád, minimálně dokud nevyjde trilogie o Tiste Andii kde bude vysvětlena jeho minulost proč udělal to co udělal.
    Korlat - celkem dobrá
    Onos Toolan (Tolar) - velice dobrá postava, dostane hodně prostoru později
    Bába - průměr
    K’rul - takovej moula nic moc
    Caladan Chmur - taky nic moc
    Kallor - dostane dost prostoru později. Je to blbec co se nikdy nezmění a hlavně nikdy nepřijde na to co vlastně dělá blbě. Ale je celkem dobrý.
    Stínupán/Ammanas - velice dobrá postava
    Kotilion/Špagát - jedna z mých nejoblíbenějších postav
    Icarium (Anomander se o něm zmínil) - jedna z mých nejoblíbenějších postav
    Mappo - průměr

• VenaVena Stannis the Mannis!!!
    To s temi 20 postavami pokud si dobre vzpominam se tykalo:
    Malazan Book of the Fallen (Malazská kniha padlých)

Coz jsem ale necetl, nevim, jestli je tam nejaky specialni mec nebo brneni, to mi naopak sedi na:
    The Stormlight Archive (Archiv bourne zare)... Prvni kniha se jmenuje The Way of Kings (Cesta kralu)
  • upraveno 16. ledna 2015
    Ďakujem obom... Presne to som myslel , takže som vlastne zháňal "Maltézky archív". ;-)
    Ten archív je čítateľný?
    @Miro česky zatím vyšla jedna kniha, anglicky dvě knihy. Plánováno je deset knih v sérii. Pokud chceš mít co číst až do důchodu, tak klidně začni :-) Ale ten Malaz také není špatný a Erikson je sice dost sterilní, ale přijde mi že na rozdíl od Martina si nevybírá s kým bude jednat realisticky a s kým ne.
    Talpress - ediční plán na rok 2015
    Brandon Sanderson - OCELOVÉ SRDCE (F) 1/3
    G.Martin - SVĚT LEDU A OHNĚ (F)
    Mark Lawrence - TRNOVÝ KRÁL (F) 2/3
    Lois McMaster Bujold - ALIANCE KAPITÁNA VORPATRILA (F), 18.
    S. Erikson - ZROZENÍ TEMNOTY (Kharkanas trilogy 1) (F), 1/3
    Brandon Sanderson - SLOVA PAPRSKŮ (Archiv Bouřné záře) (F) 2/10

Terry Pratchett - Raising Steam (F), 40.Zeměplocha
    Andrew Britton - TEN OPERATIVEC (TH), 5.
    Esslemont - Orb Scentre Throne (F) 4.
    Terry Pratchett - Judgement Day (F) 4.
    Dave Barry - MĚSTO ŠÍLENCŮ (Hu)
    Erikson -Willful Child (SF+Hu)
    R. Mrazek - Valhalla (TH) 1.
    Brandon Sanderson - Regalia (F) 2/3
    Amy Alward - DENÍK ALCHYMISTKY (F) 1.
    D. Rollins - NA OSTŘÍ NOŽE (TH) 2.
    T. Pratchett + S. Baxter - DLOUHÝ MARS (SF) 3/4
    N. Stephenson - ZMATEK (F) 2/3
    Dave Barry- You can date boys, when you´re forty (Hu)
    Terry Pratchett - Dodger (F)
    Terry Pratchett - Carpe jugulum+Pátý elefant (F) 12.
    F-fantasy; TH-thriller; SF-science fiction; Hu-humor; Hi-historie
    2/3 - druhý díl ze tří
    @Everett_Young Na ten svět jsem zvědavý.

A D. Rollins je Dara Rolins? :-D
    @Riokai To nevím, ale u Talpressu je možné všechno :-D
  • @Everett_Young to bude Pratchettov rok. Nacim si pripravit bubaciky
    @Hildegarda Pratchettů je tam dost, jsem zvědavý, jak to Kantůrkovi půjde, snad už se dal dohromady.
  • upraveno 22. ledna 2015
    @Everett_Young Erikson a sterilní? Mohl bys mi to vysvětlit, jak to myslíš :)
    @Miro Jojo Archiv je hodně čitatelný, sice to není tak složité jako Malaz, který se k tomu přirovnáva, ale je to dobré, ale ne úplně TOP. Tak 8/10.
    @Kalam Mekhar jo jo, už jsme se o tom myslím i jednou bavili. Když Malaz srovnáš třeba se Středozemí, tak když čteš Tolkiena, tak to vypadá jako když tě vezme za ruku a jde s tebou do parku kde potkáte spoustu veselých kamarádů, lezete s nimi po stromech, chodíte na výlety a podobně. Kdežto Erikson to všechno popisuje neskutečně chladným a odměřeným způsobem jako by ten svět byl nějaký výběh a on ho jako vědec pozoroval a dělal si zápisky. Zkrátka Erikson má velice silné momenty
    smrt Whiskeyjacka, Mappo, atd.
    ale nepůsobí tak živě jako právě třeba Tolkien. Mimochodem, jak se ti líbili Půlnoční vlny? Většina lidí co znám a četli Malaz, tak je berou jako nejlepší knihu v sérii, mě se naopak líbili snad nejméně, co ty si o tom myslíš?
    Na Archiv se chystám hned jak to půjde.
  • upraveno 22. ledna 2015
    @Everett_Young tak to je subjektivní, mně to chladné nepřipadá. On píše samozřejmě rozdílným stylem než ostatní spisovatelé, není konkrétni, nevysvětluje, proto může někomu připadat odměřený. Půlnoční vlny jsou pro mě Top spolu s Ohaři a Vzpomínkami ledu.
    upraveno 22. ledna 2015
    @Kalam Mekhar Tak Daň pro Ohaře je skvělá,
    souboj Iskalara Pusta s Kruppem byl naprosto dokonalý :-D
    , ale Půlnoční vlny mi nějak nesedly, možná proto, že jsem neměl moc rád nikoho z Edurů, akorát Rhulad byl celkem zajímavá postava, a potom ještě víc ve Vichru smrti.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.