Co jiného číst?

upraveno 3. ledna 2011 v Literatura
Mých posledních snad 20 knih bylo všechno možné (Martinovy povíky, Irving, G.G.Marquéz, Vonnegut Jr.) jen ne kniha z fantasy ságy. Chápu, že nic tak dobrého jako icefire na trhu není, ale něco co by stálo alespoň za přečtení. Doporučte něco

PS: Nepište Feista ani Sapkowskiho. Něco nového (rok vydání 2006,07), co třeba zatím nevyšlo celé, ale autor to již ukončil.
1495052545593

Komentáře

• GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    @Everett_Young Ten text ku knihe automaticky prekladá robot? O_O
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    Nechť se datum vydání tohoto skvostu kvapem blíží!
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Ta obálka je děsně hezká!!!
  • @Krisa Že jo, doufám že u nás vyjde tahle, ještě je jedna na té je jenom schodiště a měsíc, tahle je o moc hezčí a ladila by k obálkám předchozích dvou dílů.
    Everett_Young napsal(a):

ladila by k obálkám předchozích dvou dílů.

Právě proto doufám, že to bude tahle!
    (I když 1. díl mám v té staré podobě, která se mi ale nelíbí tolik jako ta nová...furt přemýšlím, že si koupím i tu novou verzi, ale zas je mi líto zbavit se té staré)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Tento článek o tragédii Franklinovy polární výpravy a čerstvém nálezu jedné z lodí mi opět připomněl jednu z nejnapínavějších knih, co jsem kdy četl, Terror od Dana Simmonse. V knížce se fantasticky kloubí horor s velmi realistickým pohledem na výpravu a její členy (je vidět, že autor sai o výpravě opravdu hodně nastudoval). tedy až na konec zabředávající do inuitských mýtů, který mi nesedl, ale někomu zase může vyhovovat.
    Já teď začal číst Kingovky. Momentálně mám za sebou Nezbytné věci a vesměs to hodnotím pozitivně. :-)
  • @Riokai úplně první Kingova kniha? Nebo už máš načteno i něco jiného? :)
    @Dreamer Úplně první. Mě se do něj nikdy nechtělo, ale nedávno jsem si řekl, že už by bylo načase si od něj něco přečíst. Teď jsem začal číst Pod kupolí. :-)
  • @Riokai začínáš tím, co já mám ještě před sebou :) Doporučuju se pak přesunout k nějakým jeho typickým hororovým dílům. Ne na darmo je King mistr žánru, umí vyděsit prakticky pokaždé. Ale hlavně se umí skvěle vžít do svých postav a jeho knihy se čtou jedním dechem, ještě jsem nenašla takovou, co by mě nudila. Zato takovou, která mě velmi naštvala jednu...Svědectví.
  • upraveno 16. prosince 2014
    Četli jste/Čtete někdo Píseň krve od Anthonyho Ryana? Zrovna jsem to dočetla a jsem zdravě nadšená :D takže doporučuji (upozorňuji však předem, že je to plánovaná trilogie, vyšly zatím dva) a zajímají mě další názory.

A taky by mě zajímalo, co místní znalci míní o meči z (české) obálky. Může něco takového fungovat?
    image
    @Dreamer Tak třeba u těch Nezbytných věcí mi přišli myšlenkové postupy, psychologie a emoce u téměř všech postav stejné a po čase už to bylo poněkud otravné. Ale to bylo asi způsobeno okolnostmi, které ti jistě vyzrazovat nebudu. Který díl jeho typické tvorby doporučuješ nejvíce? Původně jsem chtěl začít jeho ságou Temná věž, ale první díl není k sehnání, takže jsem začal tím, co bylo doma.

Mimochodem, docela jsem uvažoval o Přemyslovské epopeji, má s tím už někdo zkušenosti?
  • flanker.27 napsal(a):

Tento článek o tragédii Franklinovy polární výpravy a čerstvém nálezu jedné z lodí mi opět připomněl jednu z nejnapínavějších knih, co jsem kdy četl, Terror od Dana Simmonse. V knížce se fantasticky kloubí horor s velmi realistickým pohledem na výpravu a její členy (je vidět, že autor sai o výpravě opravdu hodně nastudoval). tedy až na konec zabředávající do inuitských mýtů, který mi nesedl, ale někomu zase může vyhovovat.

Nevím proč, ale tenhle článek mě bohužel minul. Díky za něj. Terror je jedna z nejlepších věcí které jsem kdy četl...
    @Riokai z Temné věže mám za sebou zatím první dva díly a nějak si na to nejsem schopná utvořit názor ve stylu líbí/nelíbí, ale rozhodně chci pokračovat dál :) Jinak některé typy postav se mohou typově opakovat, třeba dětští hrdinové, sympatičtí staříci, ale ty umí King obvykle na výbornou, tedy alespoň podle mě a oboje mě vždycky baví. Z hororu jsem četla Osvícení, Řbitov zvířátek, oboje doporučuju, oboje má poměrně dlouhý nástup, než se konečně "něco" začne dít, ale mně to nevadilo, spíš naopak, u obou se najdou scény, ze kterých běhá mráz po zádech. Jinak jsem slyšela, že hodně vychvalované je To, bohužel jsem se k Tomu ještě nedostala :D Z horou jsem četla ještě Prokletí Salemu (klasičtí upíři velkým plusem) a Carrie, ty mi přišly o něco slabší, ale stále dostatečně zábavné.
  • Od Stephena Kinga mám kromě novinky Pan Mercedes přečteno vše, co česky vyšlo. Kingova síla je v postavách. A to jak mužských, tak ženských. Ono by se jeho dílo dalo rozdělit na dvě kategorie hororu - nadpřirozené a psychologické, přičemž vždy jde o prolnutí obou, ale někdy se kloní spíše k nadpřirozenu (Prokletí Salemu) a někdy spíše k psychologii (Geraldova hra). Pomalejší rozjezdy jsou jeho poznávacím znamením, on vám čtvrt knihy popisuje obyčejný život obyčejného člověka. A pak ho vhodí do neobyčejné situace a po zbytek knihy z toho rozvleklého úvodu těží.
    Doporučit musím především To, Dlouhý pochod, Řbitov zviřátek, Talisman, Čtyři roční doby, Zelená míle a celou Temnou věž přičemž nejoblíbenější jsou u mě Pustiny a Čaroděj a sklo.
  • hoj, chci se zeptat jestli vyšli od Sapkovskeho ještě nejake jiné povídky o kterých nevim, zatim mam dočteno Poslední přání, Meč osudu, Krev elfů, Čas opovržení a Křest ohněm
  • Pomalejší rozjezdy jsou jeho poznávacím znamením, on vám čtvrt knihy popisuje obyčejný život obyčejného člověka. A pak ho vhodí do neobyčejné situace a po zbytek knihy z toho rozvleklého úvodu těží.

Přesně, právě to mám na Kingovi ráda :)
    Ked sa povie King, mna vzdy napadne Christine. A jeho poviedky. Niektore su fakt spica a hlavne nie su rozvlacne. Taky Dolanuv cadillac napr.
  • @Marek Ze světa zaklínače právě vyšla kniha Bouřková sezóna ta by měla být povídková ( já jsem ji ještě nečetl ) V knize Magické střípky jsou povídky od Sapkowského, ale nejsou ze světa zaklínače
    @Dreamer "To" je prý libová knížka, známy říkal, že je to nejlepší Kingovka. :-)
  • @Riokai To je vždy subjektivní, ale je fakt že zrovna "To" bývá v pozici nejlepší Kingovky možná nejčastěji. Je to jeho klasika nejklasičtější...
  • Pokud vás zajímá husitské odbobí nebo máte rádi historické romány doporučuju první díl Husitské epopeje ( rok 1400-1400) od Vlastimila Vondrušky. Na osudech třech bratrů jejich sestry, strýce a bratrance ukazuje život lidí poměry té doby, prostředí české univerzity, dvůr krále Václava prostředí kláštera, život na Starém městě pražském, službu u Rožmberků bouře okolo odpustků. Jeden z bratrů se stane obchodníkem, druhý lapkou/ozbrojencem, třetí duchovním. Hlavní hrdinové se potkávají s mnoha historickými postavami Janem Husem, Žižkou ( dozvíte se jak mohl přijít o první oko), Janem Želivským, Jeronýmem Pražským. Celkově mě přišla kniha čtivá i poučná, dozvíte se třeba proč se arcibiskupovi v době Husa - pražskému arcibiskupovi Zbyňkovi Zajíci z Házmburka říkalo abeceda. Kdybych měl román srovnat s husitskou trilogií Sapkowského ( což úplně nejde jde zatím jen o první díl z nevím kolika snad jsem četl 5-6), tak se mi o něco více líbil Sapkowski. Mě nevadí historická fantasy a baví mě jeho dialogy. Někdo jiný ale určitě uvítá čistě historické romány, kde není magie, táborské rozvědky a okaté narážky na současnost.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @derfel To jsem zrovna koupil mamince k vánocům, pochopitelně si to taky přečtu.
  • Dneska jsem byl v knihkupectví... zdá se, že se mu raději opět na nějakou dobu vyhnu.
    @Everett_Young Prasátko je anorektička?
  • Prasátko je kost a kůže. Nic víc v něm nezbylo :-D
  • Toto by mohlo byť zaujímavé, škoda, že v poslednom čase mám na čítanie tak málo času, že dávam maximálne 5-6 kníh do roka. :(
    image
  • @Arutha: Holt musíš pečlivě volit knihy...
    Akorát vidím hrozný problém u té trilogie - LotR - má se počítat počítat jako 1 kniha (JRRT), trilogie (tak ji fyzicky mám), nebo jako 6 knih (každý svazek má knihu první a druhou)?, Star Wars 3+3+comming 3, Stopařův PpG: bývá označován za pětidílnou trilogii... kurnik, já asi ani žádnou neoddiskutovatelnou trilogii neznám. :o)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Jay napsal(a):

kurnik, já asi ani žádnou neoddiskutovatelnou trilogii neznám. :o)

Tak si holt budeš muset přečíst 50 odstínů šedi, no :-D

btw - LotR vyšel u nás i rozporcovaný do dvoudílných vydání?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.