Vyjádření Talpressu k novému vydání Písně ledu a ohně

upraveno 5. února 2012 v Překlady
11920212325

Komentáře

• NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Že bych z nich byla nadšená taky říct nemůžu. Ale aspoň konečně stylem opravdu pasují k sobě. Aspoň do vydání 6. dílu...
  • Tak tohle je fakt smutný... ty obálky jsou tragický. A mě se tak líbily ty na čtvrtej a pátej díl a najednou k nim první tři vůbec nesedí. Ten motiv rozbíjení věcí... větší práci si s tím dát nemohli, když už do toho máme investovat peníze a nekupovat si radši jiná vydání?
  • No já už vážně nemůžu, bránil jsem Talpress, oceňoval jsem jejich snahu, ta poslední akce byla v časovém pressu, tak se to dalo pochopit. Ale na tohle už čas měli. Tak proč to kurnik už nedělá nějakej profík, nebo v jednodušším případě, proč prostě nekoupí zahraniční obálku (např. Simonetti, nebo i ten klasický Rostant, kterýho se tu snaží kopírovat) - u takovýhleho díla už musí být jasný, že o to bude zájem. Tohle si Píseň a GRRM nezaslouží...
  • Mě by úplně stačilo, aby to bylo udělané jako čtvrtý a pátý díl, ty vypadají dobře, ale za tohle by se měli stydět, vypadá to jako, kdyby to dělali studenti designu ve volném čase :wall:
    Asi to dělá někdo, komu se tohle líbí.

(A čekám, kdy se přiřítí někdo, kdo začne mudrovat proč řešíme obálku, že ta přece knihu knihou nedělá.)
  • upraveno 17. dubna 2013
    Jsem chudý student a když už knihu kupuji, tak vím, že nebudu týden jíst, tak za to aspoň chci, aby byla krásná a když se kouknu do knihovničky, tak mít něco, na co být hrdý (vysvětlení předem, pro případ, že se někdo takový objeví)
  • No upřímně, pátý díl (paperback) je dost z podobného těsta, dělalo to stejné „studio“. Za mě jediné pěkné obálky mělo první vydání Hry a ještě docela Střetu. Pak docela jdou některé od Martiny Pilcerové. Tyhle gradienty s wordartovým písmem jsou dno.
    upraveno 17. dubna 2013
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    A proč řešíte obálku, ta přece knihu knihou nedělá =D
  • A já děkuju všem, kdo se do toho nějak zapojili. Že jsem tu teď pohanil další promarněný marketingový potenciál obálky :-( neznamená, že by nemělo smysl vylepšovat ten vnitřek.
  • Nové obálky mě definitivně utvrdily v rozhodnutí zakoupit místo Písně radši několik dílů Sandmana.
  • @heavy_head Je to hnus velebnosti!
  • Já si dokonce myslím, že je to nějaká zákeřná skrytá kampaň proti Martinovi. :-)
    Obě části prvního dílu vyšly už dřív. V knihkupectví jsem jimi listovala už minulou středu. Jsou z takového toho divného měkčeného papíru.

btw - tohle je obálka k první části, na druhé je ten kalich rozbitý
  • @Nevada Takového toho, jak máš pocit, že se rozpadne, když budeš obracet stránky?
    jop
    Tak ukázaný zahraniční obálky poněkud kazí odkaz na seriál :)

Ostatně obálky nejsou právě to, co by mě palčivě trápilo, jak jsem byl pravil již mnohokrát.
  • upraveno 1. června 2013
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Obálky by mohli robiť takto:

Vzadu by bol praporec s určitou farbou a so znakom určitej farby - praporec rodu či nejakej skupiny. Mal by farbu, ktorú by nemal žiaden iný praporec. Na tom by bola synopsa a podobné reči. Praporec by akoby vial vo vetre, takže by šiel šikmejšie a kúsok z neho by vytŕčal na prednej strane - v dolnej časti v ľavom dolnom rohu by vytŕčal kúsok tej farby.

Vpredu by bola maľba zostavená tak, že v hornej časti bude veľký priestor, kde nebude namaľované nič tak podstatné, že nebude vadiť, keď sa to prekryje a v dolnej takisto, ale bude tam len malý priestor. Hore bude vždy tabuľka s menom autora a názvom dielu, dole menšia tabuľka s názvom ságy a poradovým číslom dielu ságy a poradovým číslom knihy - prvá alebo druhá. Tabuľka bude dizajnovaná originálne pre daný diel - obe knihy toho dielu budú mať rovnakú - a bude súvisieť s maľbou. Teda hore by bol text George R. R. Martin, pod tým Hra o trůny/Střet králů/Bouře mečů/Hostina pro vrány/Tanec s draky. Dole by bol text Díl I. Kniha I. / Díl I. Kniha II. / Díl II. Kniha I. / Díl II. Kniha II. / Díl III. Kniha I. / Díl III. Kniha II. / Díl IV. Kniha I. / Díl IV. Kniha II. / Díl V. Kniha I. / Díl V. Kniha II. . Maľba by predstavovala nejaké miesto či hrad s určitou škálou farieb ovplyvnenou časom a počasím - západ slnka vytvorí hru žltej a červenej, chladný sever hru čiernej a bielej (neznamená to, že to budú jediné farby, skôr štýlom prebalu Hostiny pre vrany, že má dizajn zelenej) - a toto miesto by malo byť nejako kľúčové v danej knihe alebo sa hodí k praporcu.

HRA 1
    - Praporec Starkov (Biely roh)
    - Zimohrad (zimné farby)
    - Tabuľka zo žulového kameňa

HRA 2
    - Praporec Nočnej hliadky (Šedastý roh)
    - Čierny hrad (zimné farby)

STRET 1
    - Praporec Baratheonov (Zlatý roh)
    - Dračí kameň (západ slnka)
    - Tabuľka zo železa a ohňa zeleného a červeného

STRET 2
    - Praporec Lannisterov (Červený roh)
    - Kráľovo prístavisko (západ slnka)

BÚRKA 1
    - Praporec Tyrellov (Zelený roh)
    - Boží háj (tmavohnedé farby pôdy, dažde)
    - Tabuľka z koreňov a vetví

BÚRKA 2
    - Praporec Tullyov (Tmavomodrý roh)
    - Riekotočie (tmavohnedé farby pôdy, dažde)

HOSTINA 1
    - Praporec Arrynov (Azúrový roh)
    - Orlie hniezdo (modrasté farby oblohy a mora)
    - Tabuľka zo šperkov a drahokamov

HOSTINA 2
    - Praporec Martellov (Oranžový roh)
    - Slnečný oštep (modrasté farby oblohy a mora)

TANEC 1
    - Praporec Targaryenov (Čierny roh s črtami červenej)
    - Meereen (tmavé nočné farby pretkané červeňou ohňa)
    - Tabuľka z ostria a chápadiel

TANEC 2
    - Praporec Greyjoyov (Čierny roh)
    - Štít (tmavé nočné farby pretkané červeňou ohňa)

Ak by ich teda nič iné nenapadlo. Bolo by to aspoň mierne spárované. Síce by si to vyžadovalo veľa grafickej práce a viac peňazí. Alebo nech sa teda inšpirujú americkými, ktoré sa mi zdajú spárované viac než dobre.
    hej, tie obálky, podobné "sútaženie je u každého známejšieho diela, napr. Zaklinači tiež,
    - ale naštastie je 1 "lahké a klasické riešenie, ktoré nezradí - štýl "DoDo" = Dorob si Doma :twisted: toto už plne závisí od úžívatelovej šikovnosti a tvorivosti - vybrať motív, graficky/printovo upraviť, a už len vytlačit na vhodný papier (kvalita a formát)

tak dáme si malú anketku - ktoré obálky, resp. ich motívy by ste (si) vybrali vy ? (z už použitích (aj zahraničních) alebo aj uplne nové pics, /grafiky ) :-P
    Víte, asi je tou prací v knihovně. V době práce ve službách jsem z některých kolegyň získal dojem, že knihovna by měla být něco jako putovní výstavka. Zkrátka aby to hezky vypadalo v regálu, jen ať se to moc nerozhrabe, starší vydání s kvalitním překladem a bez chyb se vyhodí, aby se tam dalo nový, s tragickým překladem a spoustou tiskových chyb. Ale má hezké desky. Sice se to za dva roky rozpadne, zatímco to staré je po třiceti letech jen trochu ošoupané, ale důležitý je ten "lůk" a "dizajn".

Neříkám, že by to bylo pravidlo, ale občas jsem to zaznamenal.
    @flanker.27 tak to bacha starší zděděná salátová vydání si opatruju jako oko v hlavě, ale pokud chci koupit novou knihu, tak koukám na všechno, přebal, pevnost vazby, papír, protože na knížky vydělávám a šetřím docela dlouho, tak to chci mít se vším všudy a když vidím, že jinde to jde udělat i s onou přidanou hodnotou v podobě líbivého přebalu, tak mě dokáže akorát tak nas..., že u nás to jaksi vázne. Samozřejmě že mám doma všechna vázaná vydání, i když z přebalů nejsem nijak odvázaná :D a to především kvůli tomu, co je uvnitř.
    :-D
  • Dobrá kniha se škaredou obálkou je jako babizna s krásnou duší. Normální člověk si jí ani nevšimne.
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    Jsem rád, že nejsem normální. Obálka mě zajímá úplně nejmíň, vlastně vůbec. To mi připomíná synovce, který si vybírá knížku podle obalu, ale vůbec neví o čem je. Ale hlavně že na ní byl cool obrázek =D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.