@Hildegarda Mě se moc líbí to české vydání Hobita z Mladé Fronty. Mám ho doma (kniha s pevnými deskami a červeným přebalem a bílím písmem, uvnitř Tolkienovi kresby i mapa i runy a všechno možný) a vypadá to mnohem lépe než to hnusné filmové vydání. To filmové mám u LOTRa a tam se mi celkem líbí.
Neříkám, že obálka je extra důležitou součástí knihy, ale její součástí prostě je. Jak píše Hildegarda - pokud je hezká, je to bonus navíc.
Z nových obálek Písně radostí neskáču, ale zase mě ani nijak nepohoršují. Pořízení nového vydání silně zvažuji už jen pro ty opravy. A i když nemám knížky v prosklené knihovničce, tak určitý soulad s loňským vydáním Hostiny a Tance se mi prostě zamlouvá.
Obálka síce neznačí kvalitu knihy, ale zato je to prvá vec, čo si všimnete. Nemyslím si, že je to nejaké pokrytecké hodnotenie knihy podľa obalu - doslova -, proste je to prvá vec, ktorá by vás mala donútiť zastaviť sa a následne si prečítať úryvok, aby ste sa presvedčili, či za to naozaj stojí.
Problém je, že dnes platí - čím lepšia obálka, tým horšia kniha. Tie najväčšie tuctové sračky, čo za nič nestoja majú zväčša - nie vždy - špeciálne obaly s rozličnými efektmi a úžasnou grafikou, zatiaľčo kvalitné knihy zväčša potrebujú jednoduchý obal, pretože sú zväčša určené sčítaným ľuďom, ktorí si o knihe niečo prečítajú na nete než si ju kúpia a do kníhkupectva idú rovno za svojím cieľom.
@Chmur Neskôr som napísal aj zväčša pretože viem, že takto generalizovať je zbytočné. Tým lepšia obálka som ale skôr myslel roôzne čačky a špeciálne vypukliny. Je pravda, že Meno vetra aj SMM mali podobný štýl, lenže tie som nečítal a nehodnotím ich. Skôr ide o to, že tie najhoršie knihy, ktoré sú tuctové a nudné majú také špeciálne veci. Na tom som sa zhodol s viacerými ľuďmi. Ale je samozrejmé, že to neplatí pri všetkom.
@flanker.27 Tak borca, který se jmenuje Leonard Medek vážně lituju. To je skoro stejný případ jako bratr Romeo mého kamaráda Honzy Zahrádky. Jmenovat se Romeo Zahrádka a chodit s J. Růžičkovou, to mu chudákovi fakt nezávidím :-)
Komentáře
Z nových obálek Písně radostí neskáču, ale zase mě ani nijak nepohoršují. Pořízení nového vydání silně zvažuji už jen pro ty opravy. A i když nemám knížky v prosklené knihovničce, tak určitý soulad s loňským vydáním Hostiny a Tance se mi prostě zamlouvá.
Problém je, že dnes platí - čím lepšia obálka, tým horšia kniha. Tie najväčšie tuctové sračky, čo za nič nestoja majú zväčša - nie vždy - špeciálne obaly s rozličnými efektmi a úžasnou grafikou, zatiaľčo kvalitné knihy zväčša potrebujú jednoduchý obal, pretože sú zväčša určené sčítaným ľuďom, ktorí si o knihe niečo prečítajú na nete než si ju kúpia a do kníhkupectva idú rovno za svojím cieľom.
Neskôr som napísal aj zväčša pretože viem, že takto generalizovať je zbytočné. Tým lepšia obálka som ale skôr myslel roôzne čačky a špeciálne vypukliny. Je pravda, že Meno vetra aj SMM mali podobný štýl, lenže tie som nečítal a nehodnotím ich.
Skôr ide o to, že tie najhoršie knihy, ktoré sú tuctové a nudné majú také špeciálne veci. Na tom som sa zhodol s viacerými ľuďmi. Ale je samozrejmé, že to neplatí pri všetkom.
http://www.laser-books.cz/neweird.html
P.S. Nejhezčí je Jizva :)
Ten Michal Ivan je zajímavej, tak aspoň něco málo od sousedů.