Ještě k nám záporákům. Štve mě, že Brienne musí v každým vzbuzovat odpor, maximálně lítost. Tady GRRM setrval u stereotypu, že silná svalnatá žen musí být hloupá, hnusná a zásadně bez jakýchkoliv vnadů :) Zásadně nesouhlasím - vyloženě mi tu místo ní chybí nějaká pěkná sexy prsatá svylnatá atletka, která by dokázala být rovnocennou partnerkou Cersei.
Kdes přišel na to, že Brienne je hloupá? není a dokonce i tvůj jmenovec to poznal už po několika společně strávených kapitolách. :-) GRRM se pokusil vytvořit sexuální symbol z Arianne Martell, aby měli arysovsky nezralí, nezkušení a žen neznalí jedinci nad čím slintat. Tedy, abych byl přesný, oni a Alek (abych je neházel všechny do jednoho pytle). :-P
Myslím, že Brienne není v žádném případě stereotyp. Spíše archetyp. :-)Je symbolem čestnosti, věrnosti, nezkaženosti. Je to takový větší Eddard v sukních. :-)Ne náhodou ji Martin svedl dohromady se "západozemským symbolem proradnosti a zkaženosti" Jaimem, aby názorně demonstroval, že hranice mezi dobrem a zlem není tak jednoznačná, jak by se na první pohled mohlo jevit. Mně naopak připadá, že stereotyp je spíše silná svalnatá žena, co se umí dobře ohánět s mečem. Ale Xenu do Písně GRRM zjevně zakomponovat (zatím) nehodlá. :-)
heavy_head: Naprostou pravdu díš. Stačí se podívat právě na ty (těžké) atletky, která z nich vypadá přitažlivě a sexy? Nebo Serena a Venus. Bohužel někteří jedinci stižení masochismem to nevnímají :))
No tak já mám třeba Brianne velmi oblíbenou. Rozhodně nevěřím, že by ji Martin nechal jen tak odstranit. Tady ještě musí přijít nějaké rozuzlení. A plochý obličej neznamená plochý charakter. Jak jste na to někteří proboha přišli?
Brienne není tak kontroverzní jako Jaime ani tak ztřeštěná jako Arya;-) - její kapitoly nikdy nebudou tak zajímavé. Ale i tak jsou zajímavé dost. Už se těším, až vykřikne to správné slovo a objeví Sansu!:-)
O typu lehké atletky jsme nemluvili. A především lehká atletka (či nějaká v kůži oblečená rangerka, jakou si jistě ve svých S/M snech představuješ :) - což je krom toho ten nejotřepanější archetyp vůbec) jaksi není typ pro bitevní pole (cituji "silná svalnatá žena" - tím jsi uvedl tuto diskusi). Na to jsou třeba úplně jiné dispozice.
Na názory, že jde kvalita dolů nedej, to je naprosto subjektivní. Bran? Zajímavá volba, nemůže říct, že by byl neoblíbený, jen zatím nevím, k čemu všechny ty jeho sny a vize spějou.
Já musím smutně prohlásit, že žádnou vyloženě jednu oblíbenou postavu nemám, POV mě vždycky přinutí fandit oné postavě, protože prostě vidím její motivy a vcítím se do ní. V tomhle ohledu Martin je mistr nad mistry. Přiznávám, že více fandím Starkovic famílii, ale to hlavně proto, že je mám nejvíc na očích.
Komentáře